-----------------------------------
aecrimla
11 Oct 2006 02:40

My first Photo 2 the moon
prima mea poza a lunii .......kum zicea shi Robert la Vizual merge Super dar la foto ...cam scartzaie ...( Meade ETX90 PE ). + Canon EOS 300 D


sa vad cu tare ce refraktor poate iese mai bine sau poate ku schmidt 6 inch 

luna viitoare......

Mitu Catalin
11 Oct 2006 07:58

E buna
Poza e buna , dar inainte de a schimba instrumentul (eventual inainte de a face poze...) vezi ce turbulenta atmosferica ai . Iar daca esti hotarat incearca veche poveste cu stacarea imaginilor. Cum ai pus 300D-ul pe etx si de unde fac si eu rost de asa ceva (adaptor) ?  :D  .

Stanescu Octavian
11 Oct 2006 09:10


Felicitari pentru prima poza arata bine!
incearca sa faci multe una dupa alta cu mici reglaje inainte -inapoi la focalizare(2-3mm) astfel gasesti punctul optim focal.  Foloseste ISO 400 . iso100-200 mananca detaliile fine si nuantele (defapt sunt o pacaleala cica zgomot mic )

Catalin Paduraru
11 Oct 2006 10:06


Arata acceptabil pentru prima poza. Pot sa spun doar ca nu e focusata bine si nu imi place calitatea detaliilor. Parca ii lipseste ceva. Oricum experimentand o sa inveti.
Numai bine! si tine-o tot asa.

aecrimla
11 Oct 2006 13:38

re
Arata acceptabil pentru prima poza. Pot sa spun doar ca nu e focusata bine si nu imi place calitatea detaliilor. Parca ii lipseste ceva. Oricum experimentand o sa inveti.
Numai bine! si tine-o tot asa.
este din cauza fokus-erului prost amplasat al telescopului, precum shi calitatii lui.
Are o plaja mika de reglaj cu salturi prea mari ...
Orikum ashtept nishte ed apo refractoare de la un prieten sa le incerc apoi daca merg bine shi sunt de calitate poate-mi iau shi eu.
Mai este shi greutatea camerei foto care cu adaptorul impreuna fac vre-o 2 kile.
Montura are un joc accentuat la placa de prindere a telescopului, defect de fabricatie,( montaj imbinat cu shaibe) nu cu elemente rigide.
Asha kum a zis Robert optica Bunicica dar montura shi electronica de kakao.

Catalin Paduraru
11 Oct 2006 13:44


Nu uita ca in fotografie tu faci pozele, nu camera/instrumetul. Daca te lasi condus de intrument nu o sa ai rezultate spectaculoase. Azi secretul sta in fotograf la fel cum sta si in aparatura ;)
Numai bine!

alexconu
11 Oct 2006 18:35


Eh.. ceea ce zice Sarpe nu e neaparat valabil in fotografia astronomica. In principal mare parte din astrofotografie (inclusiv cea aratata aici) este fotografie tehnica si atat. Aici aportul fotografului nu e chiar mare. Daca are scule bune si stie sa le utilizeze s-a scos. Practic cam 80% din fotografia astronomica poate sa fie facuta absolu de oricine atata timp cat stapaneste niste tehnici.
Fotograful intervine covarsitor in fotografia artistica. Si fotografia astronomica poate fi artistica. Dar nu oricine face de-asta :D
Pentru prima fotografie e ok. Problema e intr-adevar focusul si turbulenta. Dar pe parcurs te prinzi tu cum merge treaba.

HoO_Germany
11 Oct 2006 18:55

Re: My first Photo 2 the moon
prima mea poza a lunii .......kum zicea shi Robert la Vizual merge Super dar la foto ...cam scartzaie ...( Meade ETX90 PE ). + Canon EOS 300 D


sa vad cu tare ce refraktor poate iese mai bine sau poate ku schmidt 6 inch 

luna viitoare......

Felicitari pentru prima poza  :) .
Am marit-o si am vazut ca nu este 100% pusa sharp, asta poti vedea pe marginea stanga al lunii. Dar totusi nu este rea. Instrumentul tau este un Mak Cass cu o distanta focala de 1250mm la f/10. Asa sisteme sant prevazute a fotografia Luna, Soarele, planetele si nebuloaze plentare.
Daca ai pus montura pe motor si ai lasat-o sa mearga, atunci ai putea face asa poze, digital cu cam 1/125sec sau mai scurt.

aecrimla
11 Oct 2006 21:32

Re: E buna
Poza e buna , dar inainte de a schimba instrumentul (eventual inainte de a face poze...) vezi ce turbulenta atmosferica ai . Iar daca esti hotarat incearca veche poveste cu stacarea imaginilor. Cum ai pus 300D-ul pe etx si de unde fac si eu rost de asa ceva (adaptor) ?  :D  .

Am luat din Amerika de la B&H photo adaptoarele pt Canon EOS.
Cam 50 Dolari aprox.
am un coleg care tocmai s-a intors de akolo.

HoO_Germany
11 Oct 2006 23:40


Cam 50 Dolari aprox.

Adaptoare pentru camere costa aici max 25 - 28 Euro.

aecrimla
12 Oct 2006 02:14


Cam 50 Dolari aprox.

Adaptoare pentru camere costa aici max 25 - 28 Euro.
Uite de la Robert iei mai ieftin... eu am ales 2 modele pt ca nu am shtiut la care sa ma opresc....
shi bine am facut.
am vazut dupa ce am desfacut pachetul ca au caracteristici diferite si ca, (virgula) constructzie shi ca utilizare.
in primul , cel scurt nu se poate pune decat camera, iar in cel lung se poate monta shi filtre shi lentile Barlow iar daca nu vrei se transforma in adaptor scurt printr-o deshurubare ...
daca nu eshti langa ele sa le vezi nu ai cum sa-tzi dai seama.dar uita-te pe net shi sigur gaseshti detalii.despre ce shi cum sa-tzi kumperi.

ce pot eu sa-tzi recomand este ia-l pe cel lung caci ieshi mai bine ....
uite link-ul...


http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=252743&is=REG&addedTroughType=categoryNavigation

http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=202501&is=REG&addedTroughType=categoryNavigation

astea 2 tre' kumparate pt EOS + ETX-90, ETX-105 & ETX-125 Telescopes.

HoO_Germany
12 Oct 2006 09:07


Primul link arata un adapter-ring usual. Acest costa diferent pentru ce fel de camera, intre 15 si 25 Euro.

Al doilea link arata un teleextender, care pretul lor este normal, si la noi costa cam 35 - 45 Euro.

Mitu Catalin
12 Oct 2006 12:33

Teleextender
Teleextenderul asta merge direct la canon 300D ? Ca nu stiu ce alte chestii cu "baioneta" si "m42"  mai exista pe -acolo  :?   . Nu am inca aparatul asa ca sunt tufa in SLR-uri .

alexconu
12 Oct 2006 12:49


In general toate extenderele si adaptoarele pentru fotografia in focar au la un capat montura T (adica filet de 42 cu pas de 0,75). Se mai ia un adaptor de la baioneta aparatului foto la aceasta montura T. Montura T nu e acelasi lucru cu M42. La M42 pasul e 1.

HoO_Germany
12 Oct 2006 14:27

Re: Teleextender
Teleextenderul asta merge direct la canon 300D ? Ca nu stiu ce alte chestii cu "baioneta" si "m42"  mai exista pe -acolo  :?   . Nu am inca aparatul asa ca sunt tufa in SLR-uri .

Pentru folosirea unui Teleextender trebue antai pus pe 300D un adapter ring Canon-Bajonett/ T 2 si dupa asta se poate folosi fiecare acesoir care are un finet T2 (si Teleextender)  :)

aecrimla
12 Oct 2006 22:02

re
Felicitari pentru prima poza arata bine!
incearca sa faci multe una dupa alta cu mici reglaje inainte -inapoi la focalizare(2-3mm) astfel gasesti punctul optim focal.  Foloseste ISO 400 . iso100-200 mananca detaliile fine si nuantele (defapt sunt o pacaleala cica zgomot mic )
La aceasta poza am folosit Iso 800.
Cu mai putzin i-mi iesheau prea Luminoase shi nu se mai vedea nimik.
Iar timpii de expunere = "8..."10.
Mai incerc astazi sa vad ce iese.
Nu am filtre pt luminozitate mare ...dar am citit pe net ca cele mai bune poze ies cind Luna este in descreshtere ( lumina cade sub un alt unghi...etc) prea komplicat pt mine.

RE: la celelalte mesaje din acest topic:


Kum am mai zis eu incerc sa invatz din greshelile mele pt ca mai apoi sa procedez corect.
Apreciez sfaturile tuturor dar cred ca nu se pot compara decat daca am folosi aceleashi instrumente( Totzi) ceea ce se pare este exclus deoarece parerile tuturor difera referitor la eficacitatea instrumentelor.
Camera Foto este 1 iar Tubul Optic prin care facem poze este diferit in functzie de preferintzele fiecaruia.
Camera Foto are mai multe Butoane nu telescopul.... 
Am admirat pozele facute de colegii Din Timishoara la DSO in luna aceasta sau trecuta.
deshi avem acelashi aparat foto, Tubul optic este diferit.
Sau ,,,stai ka m-am gandit... Mai bine i-mi iau toate tipurile de optica ( din fiecare cate unul) caut sa aibe aceeashi Fokala shi dupa ce incerc postez pozele.
Merg saptamana viitoare la Unguri shi vad ce au ... apoi postez pozele pe forum.
Rog sa nu fie interpretat greshit acest post shi daca gasitzi un ton ironik in mesajul postat ,...rog scuze tuturor,. dar am constatat ca dupa ce mi-a pikat partea de ghidaj a telescopului , s-a strikat shi partea mecanica shi tot ce pot sa fak este sa-l folosesc manual....
Dreptate avea cineva aici pe forum cand zicea ca instrumentele luate de peste Balta ramai cu ele pe kap daca se defecteaza.
am trimis mail celor de la Meade shi mi-au zis ca nu acorda sprijin decat celor din Amerika , adika de unde a fost kumparat telescopul.

Stanescu Octavian
12 Oct 2006 22:56

Re: re


am constatat ca dupa ce mi-a pikat partea de ghidaj a telescopului , s-a strikat shi partea mecanica shi tot ce pot sa fak este sa-l folosesc manual....
Dreptate avea cineva aici pe forum cand zicea ca instrumentele luate de peste Balta ramai cu ele pe kap daca se defecteaza.
am trimis mail celor de la Meade shi mi-au zis ca nu acorda sprijin decat celor din Amerika , adika de unde a fost kumparat telescopul.

Eu zic sa incerci sa pui mana si sa-ti faci un instrumet, in zona exista traditie esti din Arad unde sau construit strunguri foarte bune (si eu am
unul)  stiai ca in Apropiere de Arad exista un amator Nicholas Reinhotz care este poate primul roman care a construit acasa in gradina Observator cu cupola unde are telescop home made  ecuatorial motorizat cu oglinda de 300mm.
Dar pt inceput poti veni cu telescopul stricat la mine in Timisoara 50km de Arad sa vedem ce putem sa-i facem.

alexconu
12 Oct 2006 23:48

Re: re

La aceasta poza am folosit Iso 800.
Cu mai putzin i-mi iesheau prea Luminoase shi nu se mai vedea nimik.
Iar timpii de expunere = "8..."10.
La ISO mai mic trebuia sa scazi timpul de expunere si totul era ok, nu-ti mai iesea prea luminoasa. La 1/8-1/10 poti avea probleme si din cauza vibratiilor induse de ridicarea oglinzii aparatului si deschiderea obturatorului.

am citit pe net ca cele mai bune poze ies cind Luna este in descreshtere ( lumina cade sub un alt unghi...etc) prea komplicat pt mine.
Intr-adevar. Cele mai bune fotografii la Luna sa fac in afara fazei de Luna Plina. Atata in timp ce Luna este in crestere cat si in timp ce descreste. Umbrele sunt mai lungi si detaliile sunt mai evidente.