-----------------------------------
Mitu Catalin
12 Oct 2006 09:21

AUTOGUIDER
Am reusit sa-l termin ! Detalii pe :
http://www.geocities.com/mitucd/parareleu.jpg
http://www.geocities.com/mitucd/circuit.jpg
http://www.geocities.com/mitucd/montat.jpg
http://www.geocities.com/mitucd/camera.jpg
Am sa fac o pagina dedicata autoghidarii pe sit-ul meu pe masura ce acumulez informatii. Pana una alta nu prea pot sa-l folosesc , teleobiectivul este o scuza jalnica pentru un guidescope ,iar aparatul foto nu poate decat 15 secunde expunere. Cred ca am nevoie de inca un webcam  :shock:  .

Catalin Paduraru
12 Oct 2006 10:46


Catalin, "TE IUBESC" :) dar nu prea inteleg schema. Am inteles circuitul "unitate" dar nu am inteles cum se conecteaza la portul paralel si cu ce soft se utilizeaza. 
Poti sa dai mai multe detalii te rog. Ca sunt "avid" dupa asa ceva :)
Numai bine!

Mitu Catalin
12 Oct 2006 12:20


:oops:   :D  . Pai softul este "guide dog" de aici http://www.barkosoftware.com/index.html
Permite si controlul webcam-ului cu expuneri lungi - de-aia din conectorul ce intra in portul paralel la mine mai ies inca doua jack-uri.
Am pus o schema de ansamblu , cred ca o sa faca lumina .
http://www.geocities.com/mitucd/controller.jpg
Cost total la mine 500.000 lei. Daca nu ara nevoie de laptop ar fi fost beton...
Spor la treaba !

Mitu Catalin
12 Oct 2006 12:44

Confuzie
Cred ca faptul ca intre controllerul DK3 si montaj cele 18 fire necesare trec tot printr-o pereche de mufe D25 (identice cu cele folosite la portul paralel) genereaza confuzie . Acum cred ca e clar.

Catalin Paduraru
12 Oct 2006 15:02


Ok, deci sa inteleg ca e vorba de o mufa DB25 care intra in PC si din care iese DOAR cinci fire. Unul din cele 5 fire (pinul 20) este minusul si este comun, nu? Celelalte fire (patru) se duc la fiecare circuit in parte. Iar fiecare fir care pleaca din DB25 este corespondentul la circuit D(x). Am dreptate?
Daca asa e atunci am inteles. Daca nu atunci o sa te mai intreb. :)
Dar releele de ce sunt cu patru fire? eu stiam doar de 3 fire sau de 2. Nu? 
Numai bine!

Mitu Catalin
12 Oct 2006 18:37

Relee
Releele sunt duble (doua seturi de contacte actionate simultan) asa ca au 6(2x3)+2(bobina) contacte in realitate . In schema nu am trecut decat elementele active (folosite).Ai inteles corect  partea cu portul paralel. Toti pinii negri (18-25) sunt masa  ,poate fi folosit oricare . Daca vrei ceva ajutor la obiect pune o poza cu controller-ul tau ... eventual desfacut.

Mitu Catalin
12 Oct 2006 18:43

Masa
Poate nu se intelege din schema ... masa calculatorului NU este comuna cu masa circuitului extern - circuitele sunt complet separate electric ,de-aia se si foloseste optocuplul si din acelasi motiv calculatorul nu este in pericol orice s-ar intampla prin restul circuitelor externe.

Catalin Paduraru
12 Oct 2006 18:56


Ai facut testul pe stele? Am inteles totul despre circuit daca o sa am nelamuriri o sa ma consult cu tine. Multumesc pentru ajutor si info.
Numai bine!

Mitu Catalin
18 Oct 2006 18:52


Mai este pana o sa ghidez dupa stele , inca ma chinui sa-mi fac o luneta de ghidaj (refractor de 70mm F/10 ) . Am testat in schimb pe un led in casa si se ghideaza dupa el. De aici pana la treaba adevarata mai este doar o problema  de reglaj... al softului (timpii de backlash ma doboara).

Mitu Catalin
16 Dec 2006 22:57


L-am terminat . Iata cum arata o expunere de 320 secunde (ISO 100) pe langa Capella  :D   si instalatia folosita. Chestia asta are nevoie disperata de cer negru .

zoth
17 Dec 2006 14:55


Pentru inceput mie mi se pare ok.
vreau sa te intreb daca la luneta de ghidaj mai exista ceva optica bagata intre obiectiv si chip-ul camerei.

Mitu Catalin
17 Dec 2006 15:46


Nu mai este nimic, webcam-ul este folosit in prime focus . 
Fotografia expusa este doar o cale de a arata - masura - erorile monturii . Se   observa o cocoasa pe Deneb - se datoreaza palelor de vant .Celelalte stele nu prezinta asa ceva deoarece sunt prea putin stralucitoare ca sa impresioneze senzorul in perioade atat de scurte.
Prima fotografie adevarata cu AG am sa o fac probabil in primavara , pe galaxii

HoO_Germany
17 Dec 2006 17:09


Felicitari la experimant terminat  :) .
Cum guidezi cu aceasta constructie? Iese pe ecran la Laptop o cruce unde o poti tune pe fiecare stea stralucitoara si "vazuta" de optocopler? 

Si GOTO  cum merge, cat x- se face GOTO cu constructia?

Mitu Catalin
17 Dec 2006 20:57


Ghidarea este automata - pe ecranul laptop-ului conectat la webcam cu expunere lunga apar stele indiferent de locul unde este indreptat telescopul , se alege una si soft-ul o tine in locul ala pe ecran . E magic ! .Ghidajul il fac pe 2x.
Goto merge cu softul descris in alt topic facut de mine si este semiautomat , pe distante scurte din cauza ca am maxim 32x - dar este util (pe verificate !)

Alexandru Rautu
17 Dec 2006 23:54


wow :shock: ... self-made ... n-am ce spune ... bravo

HoO_Germany
18 Dec 2006 14:20


Ghidarea este automata - pe ecranul laptop-ului conectat la webcam cu expunere lunga apar stele indiferent de locul unde este indreptat telescopul , se alege una si soft-ul o tine in locul ala pe ecran . E magic ! .Ghidajul il fac pe 2x.
Goto merge cu softul descris in alt topic facut de mine si este semiautomat , pe distante scurte din cauza ca am maxim 32x - dar este util (pe verificate !)

Inseamna ca poti alege o stea in apropiere obiectului de fotografiat si softul o tine in tinta? Good Idea  :) Si marimea pe 2x este buna, ca asa io siguritate ca gidezi dublu bine ca optica fotografica.

GOTO 32x ajunge cum zici pentru distante scurte, treaba este, ca tinteaza bine si gasesti obiectele slabe  :) 
Cool

zoth
18 Dec 2006 21:15


am o intrebare legata de imaginea prezentata.
stiu ca nu conteaza chestia asta in ghidare, dar mi se pare foarte mare aberatia cromatica.
atat de mult da un 70/700?
parca mi se pare anormal de mult.
ce se intampla?

Mitu Catalin
18 Dec 2006 21:33


Imaginea este luata prin telescopul mare cu un 300D montat afocal printr-un plossl de 25 mm . Cand o sa pun si aparatul foto in prime focus (am terminat adaptorul aseara) nu o sa existe nici o aberatie cromatica . As vrea eu sa existe webcam-uri de 6 MP  :lol:

zoth
18 Dec 2006 21:42


scuze, credeam ca imaginea prezentata e cea data de webcam prin luneta de ghidare...
ai putea sa pui si o astfel de imagine aici?
asa, de curiozitate!

Mitu Catalin
19 Dec 2006 10:31


Webcam-ul meu are filtrul IR scos , asa ca pana si un apo ar prezenta aberatii cromatice .Din cate am observat stelele prezinta un halo violet destul de vizibil - dar acest lucru nu incurca la ghidare. Am sa pun o poza data viitoare. Te interesa aberatia cromatica intr-un 70/700 ?

zoth
19 Dec 2006 18:02


Te interesa aberatia cromatica intr-un 70/700 ?

da!

lucia lucia
19 Dec 2006 23:48


Mie-mi place schema. 
Si
Realizarea unui autoguider cu astfel de mijloace e super.

In rest, dati-mi voie (nu neaparat), moft. 

PS. Catalin, v-ati gandit la un patent? :evil: 

It s the world we live in.(:shock: ???)

sky
20 Dec 2006 08:29


iar trebui un patent ca sa-ti stranga tie putin degetele
pentru ca ai umplut forumul de mesaje aiurea.  :D  :D  :D

Doru Dragan
20 Dec 2006 10:56


Mai usor sky, esti cam sadic :shock:  :(  :) 
Lucia, schema nu e chiar noua dar e foarte utila daca vrei sa faci poze sau daca vrei sa stai comod intr-un fotoliu si sa urmaresti un obiect.

Mitu Catalin
20 Dec 2006 11:02


Fara ghidare, expunerile lungi necesare pentru galaxii si nebuloase ar arata asa (imagine). In privinta patentelor nu este cazul , am aratat cum se poate face acasa ce fac altii in fabrica mai bine - softul de ghidare nu este scris de mine deci si altii stiau de chestia asta dar o faceau cu circuite cumparate. In privinta semi-goto pot zice ca este o inovatie cu aplicabilitate limitata...

sky
20 Dec 2006 12:04


Mai usor sky, esti cam sadic :shock:  :(  :) 

chiar sunt :D  :shock:  :lol: 


Lucia, schema nu e chiar noua dar e foarte utila daca vrei sa faci poze sau daca vrei sa stai comod intr-un fotoliu si sa urmaresti un obiect.

Mitu Catalin
31 Dec 2006 12:23


As aduce o mica completare apropo de testul autoguiderului de pe Deneb - am fost destul de aiurit si nu am focalizat prea bine instrumentul + aparatul foto era montat afocal . Aseara l-am testat din nou cu o expunere de 300 secunde . Rezultatul este in poza - in campul galben testul initial afocal , o imagine cu doua stele separate de 20 secunde de arc , o expunere de 1 secunda pe Castor si o expunere de 15 secunde neghidata (din cele folosite pana acum de mine) . Cu ocazia asta am sa schimb poza cu Deneb si o sa o inlocuiesc cu noua poza .

florin_astro
31 Dec 2006 14:24


Cataline, tot respectul. Tine-o tot asa.

Mitu Catalin
31 Dec 2006 15:27


Multumesc mult , sa stii ca m-ai incurajat exact cand aveam nevoie mai mult (asta vara... primele tentative pe M57  ). 
Apropo , AG -ul asta ar merge relativ usor adaptat la platforma voastra EQ -   iar in ceea ce priveste laptop-ul  nu este necesar unul de 30 mil      :D 
http://www.okazii.ro/catalog/2371736/computere-software/laptop-uri-accesorii/laptop-uri/LAPTOP-URI-INCEPAND-199-RON-GARANTIE.html
Chiar si un P1-233 ar fi suficient - dar sa fie cu port paralel si conector USB MUSAI .

florin_astro
31 Dec 2006 15:53


Apropo , AG -ul asta ar merge relativ usor adaptat la platforma voastra EQ - iar in ceea ce priveste laptop-ul nu este necesar unul de 30 mil 
Sa stii ca ma gandeam anul viitor sa imi transform webcamul in autoguider, si mai mult ca sigur ca voi apela la sfaturile tale. La platforma va trebui sa ii mai fac o mica modificare, sa poata face corectii si in declinatie, un fel de platforma dual axis. Sper ca la anul sa trec si eu la un dlsr un 300D mi-ar place foarte mult, deja PowerShotul si-a atins limitele  :lol: . Oricum pana atunci mai este.
Si pentru ca noul an e deja aici va urez tuturor un sincer LA MULTI ANI!