-----------------------------------
alex1209
03 Feb 2012 13:50

Oglinda concava
Salut tuturor. Vreau sa-mi construiesc un telescop. pentru oglinda principala a obiectivului cum aflu gradul care imi trebuie pentru distanta focala de 1500mm? :) 
Cine stie va rog frumos.

Alexandru Savin
03 Feb 2012 14:22


Salutare !
Bine ai venit printre noi!
Se pare totusi ca ''aterizarea'' ta a fost fortata :) In primul rand ar trebui sa ne spui ce tip de telescop vrei sa construiesti (banuiesc ca un Newtonian) , apoi sa ne faci sa intelegem ''gradul'' ala la care te referi, grad Celsius, grad ca functie in armata etc. Probabil vrei sa spui raza de curbura, sageata, etc. 
Poate ne lamuresti si pe noi (si pe tine deasemenea).


Cer senin,
A.

alex1209
03 Feb 2012 14:31

Telescop
Mda, asa e. Am aterizat cam tare. Da, telescopul vreau sa fie newtonian, cum sunt si Dobson. Vreau sa iau un tub de 1500mm lungime si cu diametrul de 150mm sau 200mm(inca nu sunt hotarat). Oglinda principala vreau sa stiu ce grad "de concavitate"(sa spun asa, de adancire) trebuie sa aiba la acest diametru respectiv 150mm cu distanta focala 1500mm si respectiv 200mm cu distanta focala 1500mm.
Ca am fost la un geamgiu si mi-a spus ca nu il ajuta sa stie doar distanta focala, trebuie sa stie si gradul de adancire.
Multumesc.

valy
03 Feb 2012 14:37


Dobson e montura.
Iti faci oglinda la geamgiu? Vezi ca nu orice concavitate/scobitura o face oglinda buna pt. telescop. Banui ca te-ai documentat, sau geamgiul stie sa slefuiasca oglinzi astro.

alex1209
03 Feb 2012 14:45


Nu face oglinzi astro, dar mi-a spus ca face si concave, daca mi-a cerut gradul presupun ca poate face asa ceva. Totusi, sti cum se masoara acest grad?

ursamajor
03 Feb 2012 14:49


În cazul ăsta, cred că trebuie fie să iei legătura cu un "geamgiu" de pe forumul ăsta, fie să cumperi o oglindă gata &#537;lefuită, fie (cel mai bine) să cumperi un tub gata construit.  :wink:

Erwin
03 Feb 2012 14:55


Bine ai venit, Alex. 
Eu zic să nu te grăbești. Întreabă-l pe nenea ăla cu geamurile dacă poate scoate o precizie a suprafeței parabolice de 100 nanometri (10-9m) și dacă are cu ce s-o măsoare. Cred că nu. Oglinzile de telescop se află în altă clasă decât oglinzile de baie! :) Mai citește pe-aici pe forum și te vei lămuri.

alex1209
03 Feb 2012 15:04


Am inteles ursamajor, dar de unde sa cumpar, ca am cautat peste tot pe internet si am intrebat. Poate tu stii. Poate altcineva stie sa-mi spuna.

Teo
03 Feb 2012 15:07

Re: Telescop
Mda, asa e. Am aterizat cam tare. Da, telescopul vreau sa fie newtonian, cum sunt si Dobson. Vreau sa iau un tub de 1500mm lungime si cu diametrul de 150mm sau 200mm(inca nu sunt hotarat). Oglinda principala vreau sa stiu ce grad "de concavitate"(sa spun asa, de adancire) trebuie sa aiba la acest diametru respectiv 150mm cu distanta focala 1500mm si respectiv 200mm cu distanta focala 1500mm.
Ca am fost la un geamgiu si mi-a spus ca nu il ajuta sa stie doar distanta focala, trebuie sa stie si gradul de adancire.
Multumesc.


Tu te referi la SAGEATA oglinzii.

Ea se calculeaza cam asa :

 Stabilind diametrul si distanta focala a oglinzii putem trece la calculul sagetii. Practic sageata ne arata cat trebuie sa adancim oglinda pentru a obtine distanta focala propusa. Daca notam cu r raza oglinzii, cu R raza de curbura (R=2f) a oglinzii si cu x sageata, marimea acesteia va fi: x = r2 /(2R) "

Mai multe informatii foarte folositoare vei gasi la aceasta pagina :

http://mures.astroclubul.org/Articole/oglinda.html


Succes !

Alexandru Savin
03 Feb 2012 15:08


Verifica sectiunea BAZAR

ursamajor
03 Feb 2012 15:08


Fie cau&#539;i aici la subforumul VINDE:
http://www.astronomy.ro/forum/Vinde-f10.html
fie publici un anun&#539; la subforumul CUMPĂRĂ, adică aici:
http://www.astronomy.ro/forum/Cumpara-f56.html

Între timp, vorba lui Erwvin, mai cite&#537;te una-alta, că ai ce să asimilezi.  :wink:

PS: e&#537;ti sigur că ai căutat? Acum, deh, n-are el focala dorită, dar uite:
http://binocluri.ro/produs_i.php?cod=KIT%20TN203_800

neox
03 Feb 2012 15:14


Gradul...de adancire se traduce prin raza de curbura a oglinzii, mai precis a sectiunii transversale( daca ai taia oglinda in doua). Raza de curbura reprezinta dublul distantei focale, deci pentru oglinda ta de 1500mm focar raza de curbura inseamna 3000mm. Oglinda concava nu e altceva decat o calota sferica (in sensul larg) 'taiata' din sfera  (imaginara) cu aceeasi raza de curbura.

Daca geamgiul respectiv are un geam gros de vreo 15mm pentru o oglinda de 150mm diametru atunci e bine, dar ar fi indicat sa lasi un cunoscator in optica astronomica sa slefuiasca oglinda, sau daca vrei sa ai parte de actiune :mrgreen: , o slefuiesti chiar tu ( cu mult studiu in prealabil). 
Totusi daca ai nevoie de oglinda repede, poti sa faci rost de una gata facuta.

Mircea Pteancu
03 Feb 2012 15:32


O alta posibilitate este aceea de a comanda o oglinda asa cum iti doresti.
Ma gandesc ca nu ai vazut acest topic de la sectiunea ''Servicii'':

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=69283#69283

Mircea

alex1209
04 Feb 2012 19:05

oglinda
L-am gasit pe un domn care face oglinzi pentru telescop de 25 de ani, cel care a si pus pozele acelea superbe cu luna. Sunteti de acord sa apelez la dansul? Oricum este singurul. Vreau niste sfaturi din ce sa fac suportul oglinzii principale care il prind de fundul obiectivului, ca sa o prind drept sa nu o pun stramba.

valy
04 Feb 2012 19:51


Apelezi la cine vrei fara acordul cuiva. 
Acum daca respectivul domn face oglinzi de 25 de ani fie le face bine deci poti apela cu incredere fie le face prost dar nu s-a prins nimeni pana acum deci poti apela cu incredere in ideea ca nici tu nu te vei prinde :).
Acum daca chiar vrei sa iti faci propriul telescop e bine sa te documentezi mai temeinic, nu e complicat dar nici chiar asa de simplu. Sigur vei gasi raspunsuri la toate intrebarile, mai ales daca iti faci un newton, documentatie si rezultate concrete facute de amatori sunt pe toate drumurile.
Strict la intrebare: ma gandesc ca e simplu sa faci dintr-un placaj destul de gros, multistratificat, un disc rotund mai mare decat oglinda principala. Pui intre el si oglinda un cerc dintr-un burete gen d'ala pt. pus sub parchet, pui 3 cleme ca sa tina oglinda fixa. Discul il pui pe o rama in 3 puncte, pe niste suruburi ca sa permita colimarea. Sunt milioane de solutii aici, depinde de maiestria ta sa le implementezi pe unele sau pe altele.
Spor.

Erwin
05 Feb 2012 02:04


Cred că ar trebui mutat topicul la ATM. Alex, documentează-te temeinic. Nu face nimic în necunoștință de cauză. Cel mai bine ar fi să mergi la un star-party și să vezi cu ochii tăi telescoapele adevărate, să te uiți prin ele și cum sunt făcute. Sunt convins că vei primi multe informații despre tot procesul tehnologic. Desigur, rezultatul final depinde numai de tine și de abilitățile tale de a construi, dotarea tehnică și materialele pe care ești dispus să le cumperi. În "sportul" ăsta cea mai importantă calitate este răbdarea. Succes! :)

alex1209
15 Apr 2012 19:18


revin la acest topic, pentru a va intreba ceva.  Eu voi lui de la colegul nostru un disc de 203mm slefuit cu focala de 1400mm.  I-am spus tatalui meu ca mai trebuie reslefuita cu abraziv fin deoarece are are cateva zgarieturi, apoi aluminizata. Se mira de ce asa scumpa o aluminizare cand i-am spus cat imi cere domnul Stanescu. I-am spus ca oglinda de 203 noua costa undeva la 800-900lei, iar un telescop cu totul gata facut la aceasta dimensiune 1700lei, dar stiti si voi.
Tata spune sa caut centre de aluminizare prin bucuresti, sa ma uit pe internet, ca sa nu mai trimit pana in timisoara, dar cand bag pe google aluminizare oglinzi apareti numai voi, cei din Mures si Timisoara :lol: 

Spuneti-mi voi, daca stiti ceva prin Bucuresti, ca eu nu stiu si nici nu cred ca exista.


Apropo, tata se mira cum se vede Luna prin luneta de 40/400, dar cand so uita printr-un 203/1400 :shock:

Stanescu Octavian
15 Apr 2012 20:15


Pai crezi ca slefuirea cu abraziv fin si polizarea (luciu perfect) si figurizarea e ceva ce se face pe coltul mesei in bucatarie? cine o va face ? sunt operatiuni fundamentale ce vor da calitatea imaginii .
probabil am discutat de costul acestor operatiuni incluzand si aluminizarea.

alex1209
15 Apr 2012 20:50


da dl stanescu, am vorbit despre acestea, 
dar, cum sa va spun, problema mea este cu inceputul, adica totusi nu sunt banii mei, ci ai parintilor, iar la finalul proiectului se va convinge si tata(nu cred ca are cum sa nu se convinga) ca treaba pe care o fac face toti banii.

pot spune ca lui tata i se pare putin "absurd"(poate e un cuvant prea dur) ca costa asa mult treburile astea cu astronomia.

maine imi va pregati coletul dl Mircea Pteancu cu discul de 203mm.

alex1209
24 Apr 2012 19:22


lasand la o parte micile probleme care bineinteles vor fi rezolvate pe parcurs m-am gandit la metode mai simple de slefuire a sticlei si am gasit una, dar nu stiu daca este la fel de buna. Adica cel putin pentru slefuirea "masiva" ca sa zic asa iar mai departe cu abrazivi fini. Solutia mea este piatra de polizor concava care am gasit-o aici
http://www.szabel-tools.ro/termekek/    dupa finalizarea newtonianului, vreau sa am placerea de a face si eu o oglinda :D 

Ce ziceti? Ar fi buna solutia mea?

Teo
24 Apr 2012 19:56


Nu m-am lamurit.
Tu iei un disc din sticla (blank) si vrei sa iti construiesti singur oglinda ?

Sau vrei sa trimiti discul la domnul Stanescu sa ti-o faca ?

Nu vreau sa te descurajez dar nu ai cum sa reusesti de prima data sa finalizezi o oglinda de 200 mm diametru.

Este bine sa incepi cu niste discuri mici de 10-14 cm diametru .

Cu piatra de polizor ce vrei sa faci ? Vrei sa polizezi sticla sau sa o sapi ? Ori sa o frezezi ?   :roll: 

Vezi ca a construi o oglinda de telescop e o treaba foarte grea. Nu o spun ca sa te descurajez. Eu am trecut prin asta de doua ori, si doar o singura oglinda de 140 mm, mi-a iesit bine.

Spor in continuare dar te sfatuiesc sa dai materialul la cineva priceput sa ti-o faca.

O sa te convingi ca e foarte dificil, mai ales pt. inceput.

Iti admir entuziasmul si dorinta de a avea un telescop pentru a observa cerul noptii, dar asculta-i si pe cei care au trecut prin asta, caci nu te sfatuiesc de rau.

Succes !

Erwin
24 Apr 2012 19:59


E foarte bună o piatră de polizor, nu contează forma ei ci doar materialul din care e făcută. O spargi &#537;i o fărâmi&#539;ezi cât de mărunt po&#539;i. 

Scula trebuie să fie o sticlă plană identică cu oglinda sau ceva mai mică, dar lucrul cu sculă subdiametrală nu e recomandat pentru începători.  :)

Teo
24 Apr 2012 20:03


La cate pietre de polizor am spart eu...mi s-a luat. Le spargeam cu barosul, apoi cu piulita de macinat usturoi de facusem basici in palme.

Apoi decantari si sifonari in borcane cu apa.....vremuri grele sa zic asa.

Daca nu imi dadea  domnul Opriseanu de la Astroclubul Bucuresti niste abraziv cadou, cred ca si acum slefuiam la acea oglinda.....  :lol:  ( faza s-a intamplat prin 2001 ).

alex1209
24 Apr 2012 20:10


daca vati uitat bine pe acel link, se pot comanda pietre de diferite marimi :) , iar discul care il iau gata slefuit nu se pune.  Am specificat ca vreau sa am o oglinda slefuita de mana mea(adica alt telescop), asta dupa finalizarea telescopului.

eu ma gandeam ca pot folosi o asemenea piatra concava in loc de matrita, zic si eu, dar tot nu mi-ati spus daca se poate lucra asa, adica cu piatra in loc de matrita :?:

Teo
24 Apr 2012 20:52



eu ma gandeam ca pot folosi o asemenea piatra concava in loc de matrita, zic si eu, dar tot nu mi-ati spus daca se poate lucra asa, adica cu piatra in loc de matrita :?:


Nu, nu se poate folosi asa ceva. Nu ti-ar iesi nimic. In cel mai fericit caz ar putea sa iti iasa doar un castron din care poate manca un catel  :D .


P.S. : Matritele sunt convexe, nu concave !

Concave sunt oglinzile rezultate in urma selfuirii .

Alexandru I.
24 Apr 2012 22:06


 Pentru a vizualiza mai bine marimile implicate in precizia ceruta unei suprafete optice, priveste la cat de mic este un milimetru in comparatie cu 1 km. Ei bine, un nanometru comparativ cu un milimetru, e un milimetru comparativ cu 1 km...

Nanometru = 10^-9 m
Milimetru = 10^-3 m
Kilometru = 10^3 m
Nanometru/Milimtetru = 10^-6
Milimetru/Kilometru = 10^-6 
Astea le-am trecut ca sa pot fi corectat mai usor daca am gresit ceva in rationament... 

valy
24 Apr 2012 23:28


Vorbind de oglinzi ~f/5 (sau mai mult) curbura nu e asa de mare ca a pietrelor respective deci probabil nu te-ar ajuta.

alex1209
25 Apr 2012 06:26


an inteles
deci pietrele de polizor le pot folosi prin faramitare ca abraziv

va multumesc la toti pentru raspunsuri :)

alex1209
25 Apr 2012 22:02


cred ca am inteles cum sta treaba cu matrita atunci cand slefuiesti un disc de sticla pentru telescop.

Va rog, nu mai imi spuneti "pai nu ziceai ca cumperi, acum vrei sa faci?", ok?

Bun

am gasit un videoclip pe youtube in care am inteles foarte bine cum sta treaba.

La inceput, la 0:22, spuneti-mi, asa incepeti si voi lucrul? cei care slefuiti.
se face concavitatea in proportie de 60-70% cu un obiect oarecare, cu care se poate slefui.
Apoi pe partea slefuita se lipesc acele patratele?(asta vreau sa stiu, nu sunt convins, you tell me)
Iar discul avand forma concava, se ia al doilea disc care este drept(normal) si se freaca peste cel concav(respectiv frecarea pe patratele) discul 2 devenind convex, asa e?

Apoi se dezlipesc cele de pe discul concav, se lipesc pe cel convex, si se continua procesul de slefuire pana la sageata dorita, apoi se inlatura si curata discurile, in final rezultand unul concav si unul convex.

Urmeaza, bineinteles slefuirea cu diferiti abrazivi, pana la cel mai fin, dar finisarea si polisarea se face cu abrazivul dorit pus intre cele 2 discuri(corectati-ma daca nu este bine, va rog)

Si gata discul pentru telescop care mai trebuie aluminizat.



AM DETALIAT BINE? AM INTELES ASA CUM TREBUIE?
VA  rog, ajutati-ma, ca vreau si eu sa inteleg bine acest proces.

alex1209
25 Apr 2012 22:08


am uitat link-ul cu videoclipul,

iata-l

http://www.youtube.com/watch?v=rh-jAhP_eFQ

Erwin
25 Apr 2012 22:37


Ia căr&#539;ile lui Alexescu &#537;i ce mai găse&#537;ti în biblioteca online despre oglinzi &#537;i studiază-le temeinic. Când ai priceput cum stă treaba, vezi dacă po&#539;i face rost de toate materialele specificate, dacă po&#539;i să-&#539;i faci un dispozitiv de măsurat săgeata, un aparat Focault &#537;i un Ronchi. Studiază topicurile colegilor neox &#537;i so999 care au arătat pe larg cum se face &#537;i ce probleme au întâmpinat pe parcurs. Dacă nu e&#537;ti convins 100% că po&#539;i face toate astea, mai bine mai a&#537;teaptă până vei avea tot ce e necesar pregătit. Nu are rost să te ui&#539;i pe youtube, în cele câteva minute de prezentare totul pare miraculos de simplu! Doar că nu e cum pare! :)
&#536;i mie mi s-a părut acum vreo 2 ani că a&#537; putea face o oglinjoară, dar pe măsură ce citeam mă îndepărtam tot mai mult de posibilită&#539;ile mele, în special în privin&#539;a spa&#539;iu-timpului. Am vrut calitate bună mai repede, a&#537;a că am cumpărat optica &#537;i am construit restul.

Stanescu Octavian
25 Apr 2012 22:40


inainte sa te apuci de slefuit trebuie sa citesti ceva teorie  de optica  si apoi sa incepi cu carti de optica practica ce se gaseste de exemplu in "Laboratorul Astrofizicianului Amator"
 Autor: Matei Alexescu
http://95.76.157.166/sarm/carti/Laboratorul/
sau Observatorul astronomului amator   de Virgil V.Scurtu.
asa am inceput si eu cu cartile astea.

alex1209
26 Apr 2012 13:18


bun, ne apucam de citit

stiti cumva unde gasesc in bucuresti un loc de unde sa iau discuri de sticla pentru crearea oglinzii?

Teo
26 Apr 2012 16:18


La orice geamgerie.

Sa nu iei sticla mai subtire de 10 mm !

Ideal ar fi sticla de 12 mm grosime sau cat mai groasa .

Bucati ramase de la geamuri mari se mai gasesc,  si pretul va fi mic pentru ca sunt resturi pe care de obicei lucratorii de la atelierele de geamgerie le arunca.

Discurile poti sa le tai chiar tu si ar fi indicat.

Vei avea nevoie de 2 discuri identice cu diametrul de aproximativ 12 - 14 cm .

Nu te incumeta la diametre mari pentru ca e greu de lucrat pt. inceput, plus ca ai avea nevoie de sticla mult mai groasa.  Un diametru de 12 cm ar fi perfect pentru prima prima oglinda pe care o vei slefui.

Uite, aici am postat un filmulet in care poti sa vezi exact cum se face :

Filmuletul il pastrez de mult timp pe un CD .

http://www.youtube.com/watch?v=2hM_W1xFvR8&feature=youtu.be

alex1209
26 Apr 2012 17:58


am gasit o firma SC Aktron SRL care are sticla de 19mm cea mai groasa, care este foarte buna ca grosime. 

sa vad ce preturi au

Erwin
26 Apr 2012 21:59


Alex, e bună sticla de 19, po&#539;i face oglindă de 200-250 dar e grea &#537;i destul de scumpă, începe cu un diametru mai mic &#537;i grosime mai mică pentru prima oglindă, a&#537;a recomandă toată suflarea ATM-ului. Dacă o spargi sau o strici să nu fie mare pagubă, da? Raportul Diam/grosime să fie cam de 10.

neox
26 Apr 2012 23:52


Chestia cu "incepe cu cel mai mic diametru posibil" nu e neaparat obligatorie fara de care ratezi orice sansa sa scoti o oglinda buna, parerea mea. Daca zici ca ai gasit sticla de 19mm poti incerca o oglinda de 150mm care ar fi un minim mai respectabil decat 120. Sticla mica nu inseamna neaparat ca e mai usor de manipulat, din contra in unele momente ar putea deveni chiar un incovenient.

Spor!

alex1209
29 Apr 2012 23:09


am cautat pe internet oxid rosu de fier si vad ca este de mai multe feluri(H110, H130, H190) pe bizzo.ro.

De care imi trebuie pentru slefuit :?:

Teo
29 Apr 2012 23:52


Oxidul rosu de fier fabricat la Orastie era cel mai bun pt. polisarea oglinzilor.

Eu am cumparat 2 pungi din Magazinul Bucur Obor si au fost foarte bune.

Lord_Paul
30 Apr 2012 00:23


Tin sa specific ca, din pacate, oxidul rosu nu se mai fabrica la Orastie de ani buni, sectia de "pigmenti" din cadrul S.C. Chimica S.A Orastie incetandu-si activitatea, halele fiind dezafectate acum. Sa ma scuze moderatorul pentru mica interventie off-topic! Multumesc!

Teo
30 Apr 2012 00:39


Tin sa specific ca, din pacate, oxidul rosu nu se mai fabrica la Orastie de ani buni, sectia de "pigmenti" din cadrul S.C. Chimica S.A Orastie incetandu-si activitatea, halele fiind dezafectate acum. Sa ma scuze moderatorul pentru mica interventie off-topic! Multumesc!

Asa este, de aceea am si folosit timpul trecut.

Cel pe care l-am cumparat acum doi ani din magazinul Bucur Obor ( desi nu era de Orastie ) si-a facut treaba bine in tentativa de a slefui o oglinda de 230 mm diametru, dar nu am finalizat proiectul cu succes deoarece sticla era extrem de subtire . 

Poate sa incerce la Bucur Obor intrarea dinspre ceasul acela mare ( spre parc ). E acolo o sectie de feronerie care vinde si asa ceva. Eu am nimerit oxid rosu de calitate buna la acea vreme. A scos frumos luciul oglinzii si i-a redat transparenta .

neox
30 Apr 2012 01:16


Nu stiu cat de omogen sau pur e oxidul asta de fier obisnuit. In mod normal (cel putin pentru un slefuitor mai avansat) e recomandabila macinarea in tambur cu bile de otel cateva zile si apoi spalare pt o polisare superioara.

alex1209
10 Mai 2012 13:46


Am intrebat la o firma de sticla, au de 12mm, ceilalti care au de 19mm sa fie sanatosi, nu mai raspund la email.
K-glass se numeste si este din Cluj.

M-au intrebat daca trebuie si slefuita. Trebuie??? ca sa le spun.
Banuiesc ca nu, ca asta fac eu, logic :P .

nobody
10 Mai 2012 14:30


Ar fi bine sa nu aiba tensiuni interne ...
Sau deja am pretentii exagerate ?  :roll:

zoth
14 Mai 2012 16:44


Aveti mai jos un mesaj pe care fostul nostru coleg Tavi F m-a rugat sa-l postez in numele lui:

Din postura de vizitator, inca mai citesc sectiunile care ma interesau ale forumului, dar nu pot ramine impasibil la "exploatarea nanometrului"... atitudine pe care o dezaprob!

 

Nu sint necesare cunostinte temeinice ingineresti si nici simulari..., ci un simt tehnic minimal pentru a ne da seama ca orice operatiune de prelucrare a unor piese asigura tolerante strins legate de avansul lucrului! Deci exista o dependenta intre precizia executiei si avans (viteza acestuia).

Sintem "noi", ATM-isti, constrinsi sa obtinem suprafete sferice sau asferice (eliptice/parabolice) prin operatii de strunjire si rectificare?! Credeti ca "brazdam cu plugul"? Ajustam lentilele "din dalta"?! Luam oglinzile "la rindea"?! Daca ar fi asa, atunci, DA... putem exclama cu toata forta: WOW...!!! NANOMETRU!!! O asemenea precizie e inimaginabila, incredibila si irealizabila! INSA realitatea e total diferita! Incepem slefuirea prin degrosarea cu abraziv aspru, apoi avansam treptat la sortimente tot mai fine (pina la praful decantat, cu granule de ~3microni). Iar in final aplicam POLISAREA (lustruirea) - foarte lenta (executata corect) si avind o precizie inerenta suficient de mare nevoilor noastre... astfel incit vom putea ghida forma optica spre profilul dorit! Banalul test Foucault e extrem de sensibil!

 

Recomand cartile ATM vechi ale autorilor romani (Victor Nadolschi; Matei Alexescu si Virgil Scurtu) care DOREAU sa stimuleze pasiunea si sa atraga oamenii catre domeniul slefuirii componentelor optice (asta e ideea- in rindul AMATORILOR!).  

Citeva observatii:

- evitati tentativele de slefuire a unor discuri de sticla avind raportul diametru/grosime>10;

- in metoda clasica, lungimea normala a unei curse duble, in timpul slefuirii fine, e de 1/3..1/4*D, adica discul superior (viitoarea oglinda) va depasi marginea discului inferior cu 1/3..1/4 din raza discurilor;

- acordati o atentie deosebita presarilor la cald si rece, pentru formarea corecta a polisorului.

Ca parere personala, consider ca oglinda clasica D150mm; F1500mm; sferica si grosime sticla minim 15mm (preferabil 19mm) e cea mai potrivita varianta pentru incepatori. Sticlele float actuale sint foarte bune pentru scopul vizat. Nu doresc favorizarea prejudecatilor: pot fi abordate direct cu succes si oglinzi mai mari, parabolice (dadusem cindva un exemplu al unui american, pe topicul initiat de "horea_florin").

 

Libertatea de exprimare forumistica e permisa tuturor, chiar si unora care n-au atins in viata lor abrazivii si sticlele, dar acum emit conceptii idealiste (si nejustificate in mod real), fara ca macar tot ei sa ofere alternative la fel de perfecte (eventual si accesibile). Din pacate, eu cred ca replicile lor nu fac altceva decit sa descurajeze actiunile practice.

 

Acum va urez succes, indiferent daca cineva va tine sau nu cont de parerile mele... eu fiind un ATM-ist etichetat "incepator", de catre "experti"! Asa "incepator" cum oi fi, nu ma deranjaza, ba chiar ma mindresc! Am realizat un telescop newtonian, un Cassegrain DK, doua sisteme de oglinzi Gregory, o oglinda plana si alte lentile biconvexe si planconvexe. Daca as fi cerut, din start, sfaturi pe acest forum, atunci n-ar fi fost exclus ca eu sa nu fi devenit nici macar incepator! Uite ca, pe vremurile mele, nu mi-a sugerat nimeni "sa-mi bag mintile in cap... deoarece am de pipait nanometri!" (oricum, de felul meu sint rezistent la astfel de sugestii)

 

Inca ceva: Poate ca acest subiect m-a sensibilizat (dorindu-mi sa intervin) si datorita faptului ca, la rindul meu am inceput, in primavara lui 1992, prin slefuirea unei lentile plan convexe din plexiglass, D=~40mm; F=~200mm. Discul de plastic l-am prins cu o ventuza pe una dintre suprafete, apoi executind manual miscari de rotatie pe o axa oblic variabila fata de cea de simetrie a ansamblului (lentila+ventuza+tija de tinere), marginea discului frecind pe o piatra plana de polizor fixa, cu granulatie medie, am reusit obtinerea unei convexitati! In piatra de polizor formindu-se evident concavitatea tiparului negativ. Pe urma am frecat lentila cu "glaspapir" foarte fin (parca granulatie 1000), si in final cu o cirpa de bumbac... In astfel de conditii, realizasem prima mea lentila surprinzator de buna (mult mai buna decit unele "rahaturi" de lupe presate vindute prin tirguri)!

Deci (fara referire la mine), sfidarea procedurilor consacrate nu denota neaparat superficialitate, ci poate semnala prezenta spiritului creativ, inovator! Acum sa nu intelegeti ca sugerez si aprob slefuirea oglinzii principale a telescolului pe o piatra de polizor!

 

In speranta ca prezentul mesaj va ajunge postat pe forum, ii multumesc d-lui Silviu (zoth) pentru ajutor.

 

Bafta tuturor! Iar amatorilor care simt o atractie infima catre domeniul ATM-ului (al slefuirii oglinzilor), le recomand, pentu un anumit tip de auto-motivare, sa ia exemplu de la persoana ce apare la inceputul unui filmulet al carul link l-a dat "UFO" (in topicul "Cum se construiesc marile oglinzi")... Persoana la care ma refer e o FEMEIE care spunea cum incepuse sa-si slefuiasca propriile oglinzi, inca din adolescenta!!!

 

Tavi F.

alex1209
06 Aug 2012 21:30


Respect pentru dl Tavi F. Mesajul l-am inteles pe deplin :) . Are mare dreptate in tot ce a spus.


Acum, vreau sa va spun ceva. Sau mai bine zis sa va intreb.

Voi de unde faceti rost de sticla de 20mm grosime, ca eu cea mai groasa pe care o gasesc este de 12 maxim 15.

Sa va dau un mesaj care pe mine m-a socat. Am intrebat la firma de sticla ART GLASS DENISA 2000, cat ar costa un disc de sticla cu diametrul de 205mm si grosimea de 15mm, deci, doua discuri de sticla amarata,  65 EURO :shock: , doamne dar ce are sticla asta. PRET FARA TVA.

Eu unul m-am cam saturat sa caut sticla, sticla.

Va rog spuneti-mi de unde faceti voi rost :( . Si nu la pretul care v-am spus mai sus... :roll:

valy
06 Aug 2012 21:35


Tuburile de la monitoare/tv-uri nu sunt bune?

alex1209
06 Aug 2012 21:36


Pe bune?! :?   O oglinda de telescop cu diametrul de 200mm sa zicem, din geam de tv?

Stanescu Octavian
07 Aug 2012 09:29


Merge si sticla din TV sau monitor vechi  mare 21" . 
problema e sa alegi tub cat mai plat . 
pe vremuri prin 1990 am gasit doar TV alb negru si aveau focar pe la 350-400mm . atunci am facut prima parabolizare la og de 120mm. 
sticla groasa 25mm  am gasit fara probleme la Glassexpert. (Bucuresti)
posibil sa nu fie incantati sa livreze 1 buc si aia mica .
eu am luat mai multe  si neprelucrat bucati patrate .

alex1209
07 Aug 2012 13:09


am gasit si firma glssexpert. ceam mai groasa pe care o au acum este de 19mm. I-am intrebat care este pretul pentru 2 patrate 250x250mm grosime 19mm si este 52 EURO fara tva.   Totusi, nu inteleg de ce este asa de scumpa sticla? Din ce e facuta? :roll: 

Dl Stanescu, deci daca gasesc un tv mare cu ecranul mai plat, sa fie sticla aceea sufucient de groasa pentru o oglinda de 150-200mm? Adica eu prefer sticla groasa ca sa nu mi se intample sa se sparga.

sticla de 12mm, ar fi sufiecient de groasa pentru oglinda de 150-200mm?

valy
07 Aug 2012 13:22


Dar daca le faci tu o vizita si ii rogi sa te lase sa ii scapi de cioburile pe care probabil le au prin curte, nu iesi mai ieftin?

alex1209
07 Aug 2012 13:50


nu stiu. nu m-am gandit la asta. daca refuza oferta?

alex1209
07 Aug 2012 19:08


http://www.alibaba.com/product-gs/317158308/20mm_clear_tempered_glass.html

si multe alte firme cu sticla pe acest site

valy
07 Aug 2012 19:13


Minimum Order Quantity: 100 Square Meter?!

ursamajor
07 Aug 2012 19:39


Decât de la alibaba ăla, mai bine caută-i p-ăia 40 de hoți. :mrgreen:

alex1209
08 Aug 2012 20:20


mda, deci sa inteleg ca nu este calitativa acea sticla.

Ok, voi ramne la cea de 12mm grosime.  Este suficient de groasa pentru o oglinda cu diametrul de  150mm? :)

Erwin
08 Aug 2012 21:15


Pentru un începător e recomandată în căr&#539;ile lui Alexescu &#537;i al&#539;ii o grosime de aproximativ D/10. Din sticlă de 12 po&#539;i face oglindă de 120mm diametru. După ce ai experien&#539;ă &#537;i reu&#537;e&#537;ti să controlezi suficient de bine procesul tehnologic po&#539;i încerca &#537;i diametre mai mari. Spor!