-----------------------------------
tudorandu
07 Feb 2012 20:53

obiectiv 28-200 defect/pareri
Buna seara!
Am un obiectiv SIGMA 28-200, care atunci cand am cumparat body-ul sony, mi-a fost oferit de catre vanzator gratis , pt ca nu mergea autofocusul (am luat un body sony pt ca aveam 2 obiective AF de la un slr minolta , un Minolta 18-70 si un Soligor 70-210)
Am dus obiectivul  Sigma la reparat , dar se pare ca la zoom mare nu focuseaza bine
Acum intrebarea e :ce pot face cu acest obiectiv?
Sa-l vand de bun, inseamna sa pacalesc pe cineva (si nu pot sa fac asta)
Sa-l vand ca defect , am vazut pe ocazii cu aceeasi problema cu 100ron( mai bine il opresc)
Se poate face vreo luneta din ob asta?, pe el scrie ca diametrul e de 72mm, dar sigur se refera la obiectiv la exterior, pentru ca lentila frontala are 60 mm sau putin peste
Pun si niste poze comparative cu cele 2 obiective (Soligor/Sigma)

Erwin
07 Feb 2012 21:02


Eu zic că merită să faci din el o lunetă pentru vizual, cu un adaptor corespunzător și o prismă la 45gr pentru terestru sau o diagonală la 90gr pentru astro.

ursamajor
07 Feb 2012 21:09


Mai bine ÎL păstrezi, decât să tragi &#539;eapă cuiva.

tudorandu
07 Feb 2012 21:17


erwin, te referi la luneta facuta de mflorian?

Erwin
07 Feb 2012 21:18


E un exemplu bun, dar nu numai la el, și eu am un obiectiv maksutov-cassegrain adaptat pe post de telescop vizual.

starbuck
16 Feb 2012 00:13


Eu in locul tau daca numai AF-ul e defect l-as folosi doar ca obiectiv manual. Si asa la focala de 200mm la minim f/5.6 (banuiesc) ai nevoie de lumina destul de multa pentru AF.
Inclusiv pentru astrofoto e mai util de facut focus manual pe o stea mai stralucitoare si apoi blocat in pozitie cu o bucata scurta de banda adeziva mai groasa (cauciucata). 

Pentru o confirmare in plus de focus nu stiu la Sony dar multe dslr-uri ofera confirmare de focus vizuala si sonora (bip !) in viewfinder si in modul manual de focalizare in timp ce tii apasat butonul de declansare la jumatate (probabil ca tine si de setarile aparatului). 

E pacat sa-l dezasamblezi avand in vedere ca il poti folosi in modul manual atat diurn cat si nocturn sau astrofoto unde ai destule scene de camp larg si DSO ce pot fi cuprinse in plaja 28-200mm.

dragos.n
16 Feb 2012 01:42


Cred ca e mai bine sa-l pastrezi sa-l folosesti manual. De desfacut nu prea merita. Eu am desfacut unul, in speranta ca pot sa folosesc un cuplu de lentile, din cele din fata, sa fac o luneta. Dar alea au focala foarte scurta, si dupa ele exista unele negative care lungesc focala, asa ca nu am facut nimic.

Poti sa incerci si o luneta, dar focala e scurta si asa, si nu poti pune o diagonala la ea.

Inscriptia 72mm diametru nu se refera la lentila, ci la filtrul care se poate pune pe el, cu filet de 72mm.

tudorandu
18 Feb 2012 13:15


Multumesc pentru sfaturi!
Deja am desfacut obiectivul, exact cum spunea si domnul Dragos, distanta focala e mult prea mica
Nici nu am reusit sa-l mai fac la loc, pt ca atunci cand l-am desfacut mi-a scapat un grup de lentile din alea mai micute pe masa si nu am stiut sa le mai pun la loc
E posibil sa pot face un ocular sau 2 cu lentilele alea