-----------------------------------
mflorian
08 Feb 2012 12:35

Celestron CG5-GT
Nu am găsit nicăieri un topic dedicat acestei monturi, așa că mi-am permis să deschid eu unul.

Sînt posesorul unei asmenea monturi (plus un C8 ). Momentan mă tot învîrt în jurul ei, că pe afară nu e de ieșit. Dacă tot nu o pot folosi la observații, am demontat-o, am curățat-o și am gresat-o cu vaselină cu litiu.
Acum studiez problema ghidajului pentru astrofoto și aici m-am cam înfundat datorită încărcării.
În specificații, pentru această montură, este dată încărcarea maximă de 15kg pentru observații vizuale. Pentru astrofoto, încărcarea maximă se reduce la jumătate. Aici apare prima problemă. Tubul optic are 5,76kg, iar contragreutatea are 5kg. Cu încărcarea asta am depășit binișor cele 7,5kg pentru astrofoto. De fapt, pentru a face fotografii neghidat, ar trebui să iau în considerare greutatea pentru tub+adaptor T+corp aparat foto, adică un total de 6,75kg, la care trebuie să adaug cele 5kg de balast ale contragreutății.

Ce mă nemulțumește este faptul că pentru fiecare kg util trebuie să adaug aproximativ un kg de balast. Am început să îmi bat capul cu o soluție care să îmi permită fixarea pe bara pentru contragreutăți a unui tub optic pentru ghidaj sau a aparatului foto+obiectiv foto. Am văzut pe net un dispozitiv pentru fixarea unui aparat foto pe tija pentru contragreutăți. Soluția aceea mi se pare destul de instabilă și predispusă la vibrații și torsiuni. Mai ales că aparatul meu cu obiectiv cu tot cîntărește 2,3kg.
Eu sînt convins că dacă ar fi existat soluții eficiente, acestea ar fi fost prezente deja pe piață și consacrate. Cu toate acestea, vă întreb dacă aveți sau știți vreo soluție în acest sens.

ursamajor
08 Feb 2012 12:42


Duce mai mult la foto, până la 10-11 kg, dacă zici că merge până la 15 kg vizual. E vorba de masa tubului.

EDIT: 
Uite aici:
http://www.skywatcher.ro/Educatie/Intrebari/astrofotografie.htm
mai în josul paginii.
Ăia spun că nu duce la vizual peste 10 kg &#537;i-atunci, da, 5-6 kg la astrofoto...

mflorian
08 Feb 2012 13:01


Exact asta spuneam, că trec foarte ușor de încărcarea maximă recomandată doar cu echiparea de bază, neghidată. Dacă aș putea muta măcar 1 kg de echipament optic pe bara de contragreutăți, aș fi în zona sigură a încărcării monturii.

cmatei
08 Feb 2012 13:14


Chestia cu "jumatate din incarcarea pentru vizual" e o aproximare conservativa. Cu C8 stai ceva mai bine decat cu un Newton care ar fi mai lung, de exemplu. In plus, se refera la sarcina utila, nu cu tot cu contragreutati. Ti-as recomanda totusi un reducator de focala, la 2000mm e mai complicat, chiar si cu o montura mai mare.

Alexandru Savin
08 Feb 2012 13:14


Contragreutatea nu se pune la calcul. Ai 5,7Kg pentru C8-ul deci se incadreaza la cele 7.5Kg sarcina.
Ai grija ca o sa cresti cu echipamentele ulterioare adaugate, o alta luneta sau OAG roata de filtre camera ccd sau dslr etc. Faza cu greutatea suportata la vizual /2 pentru astrofoto e mai mult empirica. Deci daca ajungi la 8Kg nu cred ca tre' sa sari in sus ca nu merge.

Alex.

mflorian
08 Feb 2012 14:10


Sînt convins că încărcarea maximă este o valoare empirică și că există variații ale acesteia de la tip la tip și chiar și de la exemplar la exemplar, în cadrul aceluiași tip și că totul e pe încercate. Dar am convingerea că greutatea totală mai mică înseamnă șanse mai mari să obțin expuneri lungi. Iar reducerea masei contragreutăților ar ajuta substanțial în acest sens. Fiecare kg de contragreutate ar putea fi înlocuit cu 2 kg de echipament.

dragos.n
08 Feb 2012 14:23


In principiu, importanta nu este atat greutatea pe care o pui ca sarcina utila, cat momentul fortei pe care aceasta il exercita asupra axelor. Din pacate foarte putini constructori dau capacitatea monturilor in functie de asta. Dar poti sa calculezi, cu ceva aproximatie cam cat poti pune, in functie de datele pe care le da constructorul. 

Ce este mai greu de calculat este lungimea unui instrument pe care il pui, pentru ca si ea influenteaza, datorita faptului ca aici apare inertia care se manifesta atunci cand montura trebuie sa faca mici corectii, plus influente externe, cum ar fi vantul, avand in vedere ca in general atat centrul de greutate, cat si centrul de rezistenta aerodinamica a corpului unui telescop sunt plasate excentric 

Montarea lunetei ghid si a aparatului foto pe bara de contragreutati a fost incercata. In urma cu cativa ani era un constructor care chiar vindea accesorii speciale pentru o astfel de montare. De ce aceasta solutie de montare nu s-a impus, nu pot sa spun exact. Probabil faptul ca bara de contragreutati nu are un cuplaj foarte precis, care sa permita fixarea astfel incat sa nu dea rotatii aleatoare, si ea insine fiind rotunda, nu permite o montare precisa a accesoriilor pe ea, are un rol.

Mai exista insa o solutie, pe care eu am incercat-o cu succes pe telescopul unui prieten. Respectiv montarea lunetei ghid sub bara de prindere a telescopului, un RC de 8'', deci comparabil cu un SC de 8''. Evident, asta a impus montarea telescopului ceva mai in spate fata de axa declinatiei, pentru ca luneta ghid vine in fata acestei axe, si astfel am echilibrat ansamblul. Am folosit pentru asta o bara tip Losmandy mai lunga, in locul celei Vixen originale, pentru a avea mai multa stabilitate. In acest fel, desi greutatea ansamblului telescop, luneta ghid, camera foto, a ramas aceeasi, deoarece nu a mai fost necesara bara de fixare  a lunetei ghid plasata deasupra telescopului, in schimb centrul de greutate al ansamblului este plasat mai aproape de axa orara, si astfel, forta ceruta pentru miscare este mai mica. Dar trebuie spus ca acest telescop este montat intr-un observator, si influenta vantului este minima asupra acestui ansamblu care e destul de asimetric din punct de vedere aerodinamic.

auriga
08 Feb 2012 14:32


sunt sine de montat instrumente in paralel
http://www.losmandy.com/hi-rez-images/DSBS.jpg
http://www.altairastro.com/product.php?productid=16210

sau ti le fabrici din dural eventual combinat cu placaj multistratificat (http://www.cloudynights.com/ubbarchive/showflat.php/Cat/0/Number/1616062/page/148/view/collapsed/sb/6/o/all)

nobody
08 Feb 2012 17:14


Does the stated payload weight of my Celestron mount include the counterweights?
No. The payload weight does not include the counterweights.
The payload weight is defined by Celestron&#8217;s engineering department as the load that is carried by the mount&#8217;s dovetail clamp.
What are the payload weights of Celestron mounts?
Advanced GT (CG-5)	35 pounds (15-16 Kg)
Forum:  http://tech.groups.yahoo.com/group/Celestron_AS/

mflorian
08 Feb 2012 17:22


Oops, cred că nu strica să mă documentez mai atent. E o diferență între încărcarea pe "mount" și pe "mount&#8217;s dovetail clamp".

mflorian
09 Feb 2012 22:24


Mai exista insa o solutie, pe care eu am incercat-o cu succes pe telescopul unui prieten. Respectiv montarea lunetei ghid sub bara de prindere a telescopului, un RC de 8'', deci comparabil cu un SC de 8''. Evident, asta a impus montarea telescopului ceva mai in spate fata de axa declinatiei, pentru ca luneta ghid vine in fata acestei axe, si astfel am echilibrat ansamblul. Am folosit pentru asta o bara tip Losmandy mai lunga, in locul celei Vixen originale, pentru a avea mai multa stabilitate. In acest fel, desi greutatea ansamblului telescop, luneta ghid, camera foto, a ramas aceeasi, deoarece nu a mai fost necesara bara de fixare  a lunetei ghid plasata deasupra telescopului, in schimb centrul de greutate al ansamblului este plasat mai aproape de axa orara, si astfel, forta ceruta pentru miscare este mai mica. Dar trebuie spus ca acest telescop este montat intr-un observator, si influenta vantului este minima asupra acestui ansamblu care e destul de asimetric din punct de vedere aerodinamic.
Am găsit și eu  o poziție asemănătoare pentru aparatul foto. Apropierea de RA face ca să nu fie nevoie decît să deplasez contragreutatea mai spre exterior. În schimb, nu pot echilibra montura pe DEC. Va trebui să atîrn o mică greutate în zona mînerului tubului optic. Sînt curios cum se va comporta în teren. Soluția aceasta pare foarte robustă și nu cred că aș fi avut aceeași rigiditate a aparatului foto, dacă îl fixam pe tub cu o piesă dedicată piggyback. De altfel, cred că această poziție s-ar numi mai degrabă piggybelly.

dragos.n
09 Feb 2012 22:49


Denumirea e inspirata.

Acum, daca ai gasi o sina mai lunga ai potea sa echilibrezi fara contragreutate, ca oricum SC-ul e mai greu de spate.

auriga
09 Feb 2012 23:28


frumoasa ideea, dar care e utilitatea? sa fotografiezi in acelasi timp si cu d-slr/obiectiv si cu celestron :) nu e destula bataie de cap numai cu un instrument? :)
nu vreau sa fur topicul (daca e necesar se poate splita un altul) dar am si eu o problema asemanatoare la un newton de 20cm si lungime aprox. de 1m si montatul piggyback al unei lunete de ghidaj ce ajunge pana in 2kg. deocamdata folosesc cam asa ceva: http://ngc6543.files.wordpress.com/2011/12/img_0414s.jpg cu rezultate multumitoare, dar daca trag de luneta nu prea sta fixa, in principiu din cauza prinderii slabe de inele - un singur surub/inel si din cauza tubului din tabla subtire (in total tot newtonul are 7kg).

mflorian
10 Feb 2012 01:00


frumoasa ideea, dar care e utilitatea?Înlocuiesc corpul aparatului foto cu un webcam și fac ghidaj prin obiectiv.

Emil
10 Feb 2012 11:22


@ auriga
In primul rand la sistemul tau eu personal as da fina pe focusor, poti sa incerci urmatoarea faza (nu garantez ca iti va functiona insa merita incercat). Foosesti doua inele cu strangere pe surub (precum cele folosite la fixarea furtunelor http://img.directindustry.de/images_di/photo-m2/schlauchschellen-33922.jpg binenteles de diferite diametre pentru ca iti trebui unul pe tubul optic si unul pe focusor.
ATENTIE Sistemul se monteaza dupa ce ai focalizat optica de ghidaj.
In pasul urmator folosesti 3 placute de otel care for fi fixate in jurul focusorului cu aceste inele de fixare. In mod normal in acest moment rigiditatrea sistemului ar fi suficient de mare pentru a elimina deviatia produsa prin shift-ul opticilor.
Pe de alta parte eu planific montarea unul astfel de sistem deci daca nu ai incredere in ideea asta atunci ai un pic de rabdare pentru ca eu oricum o sa "dau raportul" daca sistemul este fiabil sau nu.

@mflorian
Ideea nu este rea insa iti va trebui oricum un set de inele pentru a fixa obiectivul asta in cazul in care nu ai pe undeva un obiectiv mai vechi cu talpa proprie insa nu cred ca cu un simplu surub tu vei elimina drift-ul care va apare intre cele doua optici. Deci din punctul meu de vedere pentru a folosi un obiectiv foto pentru ghidare pe langa adaptorul necesar pentru a putea monta webcam-ul pe obiectiv tie iti vor fi necesare pe langa o sina Vixen si doua inele de fixare cu cate 3 suruburi pe inel. Pe de alta parte obiectivele sunt protejate printr-un strat de cauciuc sau eventual sunt din plastic (ca marea majoritate a obiectivelor pe care le-am vazut) prin aplicarea de presiune prin cele 3 suruburi cred ca exista o posibilitate de a deforma tubul ceea ce din punctul meu de vedere va duce la aparitia de noi probleme. Pe de alta parte daca suruburile de fixare ale inelului vor "prinde" pe zona cauciucata atunci cred ca va aparea un drift produs prin greutatea proprie a ansamblului de ghidaj deci vei avea probleme de ghidaj dupa un meridian flip.

Sper ca am reusit sa ma fac inteles ;-)

Emil

mflorian
10 Feb 2012 11:50


Sper ca am reusit sa ma fac inteles ;-)Da, ai dreptate. Prinderea obiectivelor foto este o problemă, deoarece nu au fost concepute pentru sisteme de fixare cu 3 șuruburi. Iar fixarea lor într-un singur punct merge doar la fotografia clasică. Momentan am un plan pentru o fixarea mai fermă a unui obiectiv foto, dar prima dată vreau să încerc și apoi o să revin cu detalii.

Legat de montura CG5, un punct slab este șurubul pentru reglarea elevației monturii, folosit la aliniera polară. Acest șurub este făcut dintr-un material neașteptat de moale și are tndința să alunece sub știftul pe care îl împinge și să se îndoaie. Iar acest șurub avansează într-un filet tăiat în corpul monturii, care este din aluminiu. Am făcut doar cîteva exerciții de aliniere polară și deja acolo ceva nu este în regulă. Șurubul pare deformat și filetul compromis.

ZENDOW
10 Feb 2012 15:07

Montura CG5
Legat de acest punct slab ,toate monturile facute in China il au (am vazut si la EQ6 aceeasi problema)

Si eu am un CG5 (second hand) si am unul din suruburi un pic indoit dar cred ca deocamdat nu e un pericol mare. Se va face un filet mai mare in montura si vei pune suruburi M... cu cap hexagonal cu care vei strange mai bine(stiu eu un EQ6 care de noua i s-a facut aceasta operatie!)

Tocmai am desfacut-o sa o degresez si sa-i schimb vaselina ocazie cu care am eliminat niste jocuri pe care le avea pe RA. Pe manual acum se misca bine dar acum nu am inca posibilitatea de aliniere polara.

Daca ai facut alinierea polara cum merge functia GO-TO?

ZENDOW
10 Feb 2012 15:11

Montura CG5
Poti incerca sa rotunjesti acel surub la capat si sa pui un pic de vaselina pe el poate merge mai lin!

mflorian
10 Feb 2012 16:20

Re: Montura CG5
Legat de acest punct slab ,toate monturile facute in China il au (am vazut si la EQ6 aceeasi problema)Eu am să fac o modificare radicală. Am să pun o trecere din oțel cu filet interior de 8 și un șurub din oțel cu rigiditate superioară celui chinezesc. De altfel, am citit pe site-ul Celestron că ei recomandă să ajutăm cu mîna echipamentul, să nu lăsăm toată sarcina pe șurub. Cred că nu degeaba au pomenit acest aspect.
Tocmai am desfacut-o sa o degresez si sa-i schimb vaselina ocazie cu care am eliminat niste jocuri pe care le avea pe RA. Pe manual acum se misca bine dar acum nu am inca posibilitatea de aliniere polara.Și eu am demontat-o și am gresat-o, iar acum pare că merge mai ușor pe ambele axe. Sau cel puțin așa am eu impresia.
Daca ai facut alinierea polara cum merge functia GO-TO?Merge atît de exact, cît de exactă este alinierea polară. Și are o opțiune Precise GOTO cu care m-am jucat foarte puțin: dacă alegi o țintă mai greu de observat și folosești facilitatea aceasta, te duce la cea mai apropiată stea vizibilă. Te pune să faci alinierea exactă  pe acea stea, pentru a compensa erorile de aliniere polară și apoi te duce la ținta aleasă, cu precizie maximă.

ZENDOW
10 Feb 2012 16:52

cg5
Luneta de alimiere polara ai avut-o montata pe montura sau ai pus-o tu?

Nu stiu cat de aliniata e luneta polara cu montura si as vrea sa verific acest lucru. Ai o metoda pentru treaba asta?

mflorian
10 Feb 2012 16:56


Luneta de aliniere polară nu este în pachetul standard. Am cumpărat-o separat. În instrucțiunile cu care vine, este descrisă și procedura de aliniere a lunetei cu montura.

mflorian
12 Feb 2012 12:33


După cum bănuiam, a trebuit să intervin la șurubul posterior de reglaj pe elevație. Acesta este mai lung decît cel anterior și cînd pătrunde mai adînc în montură, poate aluneca sub știftul pe care îl împinge, deoarece acesta devine foarte înclinat în raport cu axa șurubului. Așa că filetul tăiat în aluminiu se lărgește, permițînd un joc mai mare, joc care favorizează și mai mult alunecarea sub știft șașmd. Mai jos ilustrez soluția adoptată.

ZENDOW
13 Feb 2012 01:09

Montura CG5
Corecta solutia aleasa, sunt curios daca mai apare problema pe care ai avut-o cu surubul original.
Trebuie sa gasesti o solutie de protectie anticoroziune la noile materiale!Capul piesei realizate ( pe care l-ai montat in interior ) nu limiteaza miscarea axului care e supus reglajului?

La alinierea polara pe 2 stele mie imi da o lista de stele din care foarte multe nu stiu care sunt, iar la altele nu am acces din cauza caselor din jur! Poti sa-mi spui cum se face o lista convenabila a stelelor pentru aliniere ? Am inteles ca e de preferat de luat stele situate intr-un mod anume fata de Steaua Polara!

Multumesc anticipat!

mflorian
13 Feb 2012 12:07

Re: Montura CG5
Trebuie sa gasesti o solutie de protectie anticoroziune la noile materiale!Capul piesei realizate ( pe care l-ai montat in interior ) nu limiteaza miscarea axului care e supus reglajului? Urmează să aplic niște vopsea lovitură de ciocan în locurile expuse la corziune.
Capul piesei are doar 2 mm și mănîncă ceva din capătul cursei,adică acolo unde nu voi ajunge niciodată cu elevația.

La alinierea polara pe 2 stele mie imi da o lista de stele din care foarte multe nu stiu care sunt, iar la altele nu am acces din cauza caselor din jur! Poti sa-mi spui cum se face o lista convenabila a stelelor pentru aliniere ? Am inteles ca e de preferat de luat stele situate intr-un mod anume fata de Steaua Polara!Păi, după vasta mea experiență, însumînd două sesiuni de observații, de vreo 2 ore, nu cred că sînt în măsură să dau asemenea informații. Sper să găsim împreună răspunsul, cînd vom putea ieși la observații.

sabin fota
13 Feb 2012 12:17



La alinierea polara pe 2 stele mie imi da o lista de stele din care foarte multe nu stiu care sunt, iar la altele nu am acces din cauza caselor din jur! Poti sa-mi spui cum se face o lista convenabila a stelelor pentru aliniere ? Am inteles ca e de preferat de luat stele situate intr-un mod anume fata de Steaua Polara!


Păi, după vasta mea experiență, însumînd două sesiuni de observații, de vreo 2 ore, nu cred că sînt în măsură să dau asemenea informații. Sper să găsim împreună răspunsul, cînd vom putea ieși la observații.

pai mai baieti, ce naiba, voi nu ati luat Stellarium? e gratis .... http://www.stellarium.org/

Cand incepeti alinierea pe 2 stele softul va cere sa va alegeti prima stea din emisfera vestica, vedeti ca pe HC scris sus, nu stiu daca stanga sau dreapta un V, apoi a doua stea din emisfera estica, iar stelele aditionale pentru aliniere sunt toate din E.....
cel mai important este sa o aliniati cat mai bine polar, aici am facut o schema la metoda pe care o folosesc si cu care am avut niste alinieri peste asteptari http://sevenastronomy.blogspot.com/2012/02/alinierea-polara.html

mflorian
13 Feb 2012 12:32


Eu am înțeles că Zendow întreba cum să editeze lista de stele din GOTO, în așa fel încît să i le ceară la aliniere doar pe cele la care are acces. O fi vreun răspuns și la asta, dar eu încă nu am ajuns la asemenea subtilități.

sabin fota
13 Feb 2012 12:39


Eu am înțeles că Zendow întreba cum să editeze lista de stele din GOTO, în așa fel încît să i le ceară la aliniere doar pe cele la care are acces. O fi vreun răspuns și la asta, dar eu încă nu am ajuns la asemenea subtilități.
foarte simplu, Menu->User Objects->Save sky object .... de fapt sunt mai multe optiuni in menu-ul ala.
Daca nu cunosti stelele, foloseste obligatoriu Stellarium

ZENDOW
13 Feb 2012 14:02

CG5
Florian sunt persoane care se joaca cu CG5 de 2-3 ani, asa ca trebuie sa ne spuna mai multe!

Mersi Sabin! La prima sedinta mai serioasa o sa te sun de la fata locului pentru o aliniere perfecta.

Acum o pot alinia dupa directia fulgilor de zapada.

sabin fota
13 Feb 2012 14:06

Re: CG5
Florian sunt persoane care se joaca cu CG5 de 2-3 ani, asa ca trebuie sa ne spuna mai multe!

Mersi Sabin! La prima sedinta mai serioasa o sa te sun de la fata locului pentru o aliniere perfecta.

Acum o pot alinia dupa directia fulgilor de zapada.
 :wink:  foloseste metoda aia si o sa fii foarte multumit

mflorian
11 Iun 2012 11:29


În aceste zile am vrut să văd cum se comportă montura neghidată, la timpi ceva mai lungi de expunere (4 și 5 minute). Se pare că am o problemă majoră. Din cîte văd eu, pe lîngă drift, mai apar unele mișcări ciudate, care nu cred că sînt normale. A mai văzut cineva așa ceva?
L.E.:nu am mișcat montura sau aparatul foto. Cu toate acestea, direcția în care se manifestă perturbațiile, se schimbă fără vreo regulă aparentă.

Alexandru Savin
11 Iun 2012 13:17


Sinusoide care ma duc cu gandul la erorile periodice ale angrenajului melc-roata melcata... ma insel cumva?

valy
11 Iun 2012 14:21


Vant? Gunoaie printre rotite?

mflorian
11 Iun 2012 15:23


Vant? Gunoaie printre rotite?Nu și nu.

cmatei
11 Iun 2012 19:34


Oscilatia e de la eroarea periodica a angrenajelor RA, cum a zis si Alexandru Savin. Par directii diferite, intr-adevar, numai ca perioada melcului la CG5 e de 10 minute (google rapid, poate gresesc), cu expuneri mai scurte rezultatul poate fi confuzant pentru ca vezi o miscare compusa din drift + panta PE. 

Daca vrei sa vezi cum se comporta montura neghidat, ar trebui sa faci cel putin o perioada intreaga. Nu cred ca poti trage concluzia ca ai o problema, deocamdata.

Probabil nu-ti spun o noutate, dar cu monturile astea nu merge neghidat mai mult de 1-2 minute, in functie de focala.

nobody
11 Iun 2012 20:50


Cum este echilibrata montura ?

mflorian
11 Iun 2012 21:53


Daca vrei sa vezi cum se comporta montura neghidat, ar trebui sa faci cel putin o perioada intreaga.Asta am să încerc la prima ieșire.
Cum este echilibrata montura ?De obicei o dezechilibrez astfel încît să fie ușor mai grea spre est. Numai că am impresia că am strîns prea tare angrenajul melc-roată melcată și nu numai că nu are nici un fel de joc, dar s-ar putea să fie prea strîns. Am să încerc și varianta în care să las un joc minim.

mflorian
13 Iun 2012 12:22


Am făcut un test de ghidare de 36 de minute, cu Metaguide. Log-ul îmi arată că am o montură excesiv de zgomotoasă. Sau, cel puțin, asta este concluzia mea.

cmatei
13 Iun 2012 12:35


Doua probleme: unu, ai ghidat pe durata inregistrarii (perioada melcului lipseste cu desavarsire). Nu stiu in metaguide cum e, in PHD exista optiunea "disable guide outputs" in acest scop. Doi, daca ai ghidat intr-adevar si ai erori de ~20" pp nu e bine. Apasa totusi pe 'Auto Filter'. Ce timp de expunere ai folosit ? Ai facut la declinatie 0 sau ai introdus corectia ?

mflorian
13 Iun 2012 12:49


Da, am ghidat, deoarece am verificat vizual cu un ocular cu reticul.
Am apăsat AutoFilter (nu prea știu ce face butonul acela) și am obținut graficul de mai jos.
Dacă îmi aduc bine aminte, am filmat cu 10 fps. Am folosit Metaguide tocmai pentru că sune că știe să facă un fel de stack pe cadre și astfel se pot folosi și webcam-uri cu timpi scurți de expunere.

mflorian
20 Iul 2012 15:15


Aseară mă pregăteam să ies pentru niște teste și am vrut să verific montura. Alimentez, pornesc și primesc mesajul Transmit Data... Orice încercam să fac, rămîneam blocat cu acest mesaj. Deja începeam să mă gîndesc pe unde am pus garanția și cît o să stau pe tușă pînă se rezolvă.
Am început să cotrobăi pe net și am găsit sugestia de a forța un upgrade de firmware pentru controler. Am făcut un upgrade și controlerul a re-înviat. Am răsuflat ușurat și m-am felicitat că am avut cablul și softul pregătite și eram familiarizat cu operația. Dacă era să încep să sap acum, cu controlerul mort, totul devenea mai complicat și mai incert.

Bineînțeles că la upgrade am pierdut toate setările anterioare și m-am trezit și cu ceva modificări prin meniuri, de departe cea mai enervantă fiind cea cu introducerea coordonatelor geografice.

Într-un final am ieșit, am tras un M16 și am trecut și la testele care mă interesau. Respectiv, cum arată un cadru de 30 de minute neghidat, după ce am mai reglat puțin la montură. Se pare că pot să tot reglez pînă la adînci bătrîneți, că dintr-o montură cu roți pătrate mai mult nu pot să scot.

Tot ce-mi mai rămîne de făcut este să încerc un tuning cu rulmenți mai buni și cu șaibe din teflon, apoi să văd ce e cu PEC și cum se poate folosi. Sau să încerc ghidajul și să văd cît atenuează din traiectoria asta zbuciumată. Sau o combinație dintre toate trei. Sau altă montură.

nobody
20 Iul 2012 15:51


Ce rezolutie unghiulara ai si pe ce directie e planul ecuatorial in poza ?

mflorian
20 Iul 2012 16:08


M-ai încuiat.

nobody
20 Iul 2012 16:40


Incerc sa estimez amplitudinea erorii pe DEC.
Dupa forma "viermilor", ai niste salturi bruste care nu se pot pune pe seama erorilor periodice.
Daca amplitudinea este mai mare decat jocurile mecanice normale, atunci s-ar putea sa ai probleme cu encoderul pe DEC.

mflorian
20 Iul 2012 16:58


DEC nu stă pe loc, dacă montura este neghidată?

nobody
20 Iul 2012 17:34


Ar trebui sa stea daca este perfect pusa in pol, dar se pare ca la tine nu sta ...
Se mai poate ca motorul de DEC (mai ales la servo) sa fie activ chiar daca nu misca in mod normal.
Iar daca vin semnale aiurea de la encoder, atunci acesta incearca sa corecteze "erorile".

Incearca, totusi, sa estimezi amplitudinea erorii pe DEC, din imagine.

mflorian
21 Iul 2012 11:49


Cu prima ocazie am să decuplez cablul care merge la DEC îi am să repet expunerea de 30 sec. Bănuiesc că nu se va schimba nimic.

mflorian
23 Iul 2012 15:40


În weekend m-am jucat cu PECtool de la Celestron. Deși în mod oficial montura CG-5 nu are funcționalitatea necesară corecțiilor periodice, cei de la Celestron spun cu o jumătate de gură că "funcționalitatea este acolo". Cu alte cuvinte, asta înseamnă că funcționalitatea există, dar nu este expusă în meniu.
Am instalat PECtool, l-am conectat la montură și am descărcat din montură curba PE, care, așa cum mă așteptam, este o dreaptă, adică by default nu se face nici un fel de corecție.
Pentru a genera o curbă de corecție, montura trebuie ghidată. Am făcut o sesiune special pentru acest lucru. Am ales pentru ghidaj o stea cît mai luminoasă și cît mai apropiată de ecuatorul ceresc, respectiv Altair. După ce ghidajul a început să funcționeze, am apăsat butonul Seek Index. Pe diverse forumuri de pe net erau discuții aprinse despre faptul că CG-5 nu memorează indexul și că, din cauza aceasta, pentru fiecare sesiune trebuie refăcută curba PE de la zero. N-a fost așa, PECTool a găsit indexul din prima, semn că funcționalitatea PEC din CG-5 este completă. Apoi am început sesiunea de training. Pentru asta este nevoie de 8 minute de ghidaj continuu. La final am obținut curba de mai jos, pe care am încărcat-o în montură și asta a fost tot.
În noaptea următoare am încercat opțiunea Batch Training, care iterează ciclul de 5 ori și apoi mediază curbele obținute. Operațiunea durează 5x8 minute și bineînțeles că a trebuit să o reiau, deoarece exact în mijlocul sesiunii a apărut, de nicăieri, un nor minuscul care s-a pus exact peste Altair.
Pînă la urmă am finalizat operația și am început să fac teste de expunere neghidată.

Concluzia1:
Fără PEC, expunerea maximă cu montura neghidată era de 30sec, cu o rată de succes de aprox. 70%.
Cu PEC, am obținut un număr asemănător de cadre utilizabile la expunerea de 60sec.

Concluzia2: acea roată pătrată de care pomeneam, se pare că este în montura mea, deoarece văd un grafic tare zbuciumat. Sau, poate, are un început de Parkinson.

mflorian
29 Aug 2012 10:46


Deoarece este evident că am unele probleme legate de mecanica monturii, care trebuie neapărat rezolvate, m-am pregătit pentru o intervenție detaliată.
Parte din pregătiri este și documentarea. Atașez 3 linkuri în acest sens, în speranța că sînt utile și altora:
http://www.astronomyboy.com/cg5/
http://sc-astro.com/dossiers/ameliorationcg5.htm (oare mai există printre noi francofoni?)
http://nightskyforums.com/viewtopic.php?f=17&t=259
Scopul pe care mi l-am propus este să obțin stele rotunde la expuneri de 2 minute, neghidate. Sau, măcar, alungite curat, fără alte tremurături și bîțîieli.

Mircea Pteancu
29 Aug 2012 14:06


Bien sure mon ami,nous somme ici!
Eu frecventez gallica de unde am descarcat ''tone'' de carti vechi de Astronomie:Flammarion,Gelion,Pioger,Cherubin d'Orleans,Arago,Andre si multi altii.

Foarte interesanta actiunea ta ,iti urez succes maxim!

Mircea

ursamajor
29 Aug 2012 14:39


Vous avez fait quelques fautes, monsieur.
Permettez-moi, je vais vous corriger: "bien sur, mon ami, nous sommes ici"
Bonne chance!  :mrgreen:

mflorian
24 Sep 2012 10:56


Am finalizat revizia monturii. Am schimbat rulmenții cu unii ceramici și am reglat cu mare atenție jocul melc-roată melcată, pe RA și DEC. Pînă la urmă am constatat că salturile din imaginea de la mesajul din 20 iulie se datorau angrenajului prea strîns. De data aceasta am aplicat principiul "cînd nu mai simt joc, este prea strîns". Pe RA am reglat angrenajul în așa fel încît jocul să existe dar să fie cel mai mic pe care îl pot obține înainte de a-l anula. Cu toate acestea, după ce am asamblat totul și am încărcat montura cu toate acareturile, am constatat că jocul a dispărut, probabil din cauza tensiunilor și presiunilor date de încărcare. Am obținut din nou acei dinți în imaginea neghidată, dar mult mai mici ca amplitudine. Va trebui să desfac din nou montura și să mai măresc puțin jocul în angrenaje. "Mai puțin" înseamnă extrem de puțin, reglajele făcîndu-se cu un imbus rotit mm cu mm.
Puse toate una peste alta, am reușit prima imagine ghidată de 30 de minute. Anterior, ghidajul era atît de bezmetic încît nu puteam ghida nici măcar 2-3 minute.

cmatei
24 Sep 2012 13:49


Frumos rezultat ai obtinut. Dar, nu mari nici un joc daca motoarele nu dau vreun semn ca ar fi supraincarcate. "Dintii" sunt pe DEC, deci ai putea tocmai sa incerci sa mai reduci din joc acolo  - uite orientarea axelor.

EDIT: desi, daca ghidat ti-au iesit stele rotunde... if it aint' broke, don't fix it.

mflorian
24 Sep 2012 14:09


Dar, nu mari nici un joc daca motoarele nu dau vreun semn ca ar fi supraincarcate.Ceea ce am remarcat imediat după ultimul tuning este faptul că zgomotul scos de montură, cînd face slewing, s-a schimbat. Înainte, cînd aveam zimți pe imagine, zgomotul scos de motoare nu era constant, ci varia ciclic. Acum, acea variație este mult redusă, dar încă este acolo, cînd acționez motrul pe RA.Tind să cred că acest sunet îmi indică poticnirile date de angrenajul melc - roată melcată.

Merită să verific această ipoteză, deoarece, dacă este adevărată, aș putea să îmi imaginez un sistem de diagnosticare prin înregistrarea cu un microfon obișnuit, fixat pe montură, a sunetului scos de motor și o analiză a semnalului cules.