-----------------------------------
UFO
13 Feb 2012 11:21

In cautarea unei lunete istorice (iasi 1823)
Am cautat pe internet despre luneta poetului Costache Conachi si am gasit urmatoarele referinte :

"În anul 1823, poetul Costache Conachi a cumpărat un telescop de la Viena, telescop ce a fost ulterior utilizat de studenți în studiile practice ale acestora. Telescopul, ce avea o distanță focală de 2 m și un diametru al oglinzii de 157 mm, a fost donat apoi de către urmașii acestuia Observatorului din Iași."
 http://www.scientia.ro/univers/47-astronom...nesti.html - linkul stricat

"Universitatea din Iasi a primit, chiar din momentul înfiintarii, de la Societatea de Medici si Naturalisti din Iasi un bun instrument de observatii astronomice, care apartinuse poetului moldovean Costache Conachi si pe care mostenitorii îl donasera acesteia. Dupa înfiintarea Catedrei de astronomie (în 1864) au fost achizitionate si alte instrumente; ele au fost depozitate într-o camaruta a vechiului local al universitatii încât nici nu puteau fi aratate studentilor. Cu toate insistentele nu s-a reusit timp îndelungat obtinerea fondurilor pentru construirea unui observator astronomic... -" http://www.recreatiimatematice.ro/arhiva/i...RVATOR.pdf - linkul stricat, am salvat pdf-ul

Before AndronacheDonitch (1760-1829) and Costache Conachi(1777-1849), who mounted the first refractor in Iasi in the beginning of XIX century with the diameter of 13cm,- la pag.123 - http://www.scribd.com/doc/62056152/2000SerAJ-162-121G

In 1850 he sold a 10.5" refractor with 11.5 feet focal length, several other instruments of 6" to 8" diameter were sold to Jassy in Rumania, Athens in Greece and Biczke in Hungary.
http://www.plicht.de/chris/10ploess.htm

In cartea "CERUL - O TAINA DESCIFRATA ... " (1982 editura Albatros) la pagina 307 gasim : " Un intelectual moldovean, amator de astronomie, a fost poetul Costache Conachi (1777-1849), care, in 1823, a cumparat o luneta cu diametrul de 157mm si a intentionat construirea la Iasi a unui "turn de astronomie", pe care n-a ajuns insa sa-l realizaze. Luneta se afla in prezent la Observatorul Universitatii din Iasi"

Oare cum arata luneta lui Costache Conachi, (inca nu am gasit nici macar o schita a acesteia). 
Ideal ar fi sa gasim macar o fotografie ceva, si de ce nu, chiar instrumentul in sine. 

Stie cineva detalii in plus legate de luneta si/sau istoria ei, ce observatii s-au facut cu acel instrument ?

Unde se afla luneta acum ?

UFO
03 Mar 2012 10:52


Luneta se afla in prezent la Observatorul Universitatii din Iasi 

Desi citatul de mai sus se refera la anul 1982, este o pista buna de incepere a cautarilor. Am tot sunat la un nr de telefon gasit pe internet al Universitatii din Iasi, insa nu a raspuns nimeni.

Daca cunoaste cineva numarul de telefon, rog sa imi trimita mesaj P.M. cu acesta. 

Multumesc anticipat in numele tuturor pasionatilor de istoria astronomiei.

Mircea Pteancu
03 Mar 2012 21:02


Cine sa raspunda?
Tovarasul Breahna (parca),cel care l-a alungat de acolo pe Victor Nadolschi,este presupun prea ocupat,calare cu pistolul de lipit pe radio-telescopul pe care l-a inceput prin 1960.... toamna si il va termina in mileniul III....vara,pe la chindie.

Si desigur, asteapta o noua vizita de la grupul acela de naivi din cadrul SARM Iasi carora le-a picat falca de uimire cand le-a turnat gogosi cu nemiluita despre luneta apocromatica a observatorului pentru care dumnealui a slefuit cele... patru lentile  :shock:  :roll:  :oops:  :( 

Mircea

Jabba the Hutt
05 Mar 2012 20:07


l-a inceput prin 1960.... toamna si il va termina in mileniul III....vara,pe la chindie.


Chiar daca i-a luat nespus de mult, nu inseamna ca a terminat deja, daca a terminat in mileniul III vara la chindie?  :lol:
Imi cer scuze de acum, nu am intentii rele. Nicio lacrima!

Cristi M.
05 Mar 2012 21:06


...
Si desigur, asteapta o noua vizita de la grupul acela de naivi din cadrul SARM Iasi carora le-a picat falca de uimire cand le-a turnat gogosi cu nemiluita despre luneta apocromatica a observatorului pentru care dumnealui a slefuit cele... patru lentile  :shock:  :roll:  :oops:  :( 

Mircea

Foarte interesante barfele astea domnule Mircea. Oricum, acel grup de naivi din care am facut si eu parte,  s-a cam destramat din pacate.

@ UFO
Cat timp am fost in ultimii ani pe la Observatorul din Iasi nu am vazut/auzit nimic despre aceasta luneta. Ultima oara cand am fost la observator, cred ca in 2010, se ocupa  prof. Gales Catalin (fac. de matematica) de administrarea acestuia. El este cel mai in masura sa iti poata spuna despre aceasta luneta. Datele de contact le gasesti aici http://www.math.uaic.ro/~cgales/index.php?page=contact

Mircea Pteancu
07 Mar 2012 00:27


Alexandru Pintea
Mileniul III este abia in zorii sai,chindia e departe,deci mai are timp.
Pana atunci,lucru pe care unii amatori din Iasi il vor considera iarasi barfa,Observatorul Iasi a fost transformat in groapa de gunoi-vezi presa locala.

Cristi M
Regret sa te dezamagesc dar nu sunt barfe.
Am atras atentia pe Lista SARM ca afirmatiile acestui ''tiranozaur al radioastronomiei'' cum ca el ar fi slefuit un apocromat din patru elemente sunt minciuni gogonate -singurele sale ''contributii'' la Astronomie fiind alungarea lui Victor Nadolschi de la Observatorul din Iasi si respingerea continua a lui Virgil Scurtu.
Drept rezultat,purtatorul de cuvant al grupului m-a acuzat ca sunt  comunist.
Am emailurile si daca doresti polemica ,le pun aici ca sa le vada toti.
Asa teapa,mai rar,un fel de  Caritas sau  Fininvest astronomic.

Mircea

sky
09 Mar 2012 00:35


Pt Dl Mircea Pteancu. Astept de la dvs. linkul unde a-ti citit despre groapa de gunoi de la Observatorul din Iasi.
Dl Breahna de la Observator nu mai este seful catedrei de prin 2004 cand catedra a fost preluata de dl Gales, deci vorbind despre el deja vorbiti despre istorie. 
Si probabil ca luneta pe care o cauta UFO zace arunca printr-o camera alaturi de celelalte lunete si obiective adunate de-a lungul timpului si nefolosite. Cred ca domnul Gales este in masura sa va raspunda la aceasta intrebare.

zoth
11 Mar 2012 09:36


 ... le-a turnat gogosi cu nemiluita despre luneta apocromatica a observatorului pentru care dumnealui a slefuit cele... patru lentile  :shock:  :roll:  :oops:  :( 


Cateva amanunte desprinse din experienta personala privitoare la constructia obiectivelor refractive pentru a cuantifica mai bine natura si/sau umflatura acestor "gogosi":
Pentru rezultate multumitoare un obiectiv acromat construit din sticle obisnuite cere o precizie a razelor de curbura a suprafetelor (in special a celor interne) mai buna sau cel putin egala cu 0,05%.
In acest caz raspunsul obiectivului poate fi optimizat si adus "pe proiect" prin reglarea interstitiului dintre cele doua lentile.
La o precizie a razelor de curbura de pana 0,1% raspunsul nu mai poate fi optimizat decat la obiectivele care au fost proiectate initial cu un interstiutiu mare.
La obiectivele ED si in special apo, fuga parametrilor este mult mai accentuata si in consecinta precizia ceruta de razele lor de curbura trebuie sa fie cu un ordin de marime mai bun decat in cazul celor acromate (cel mult 0,01%).
Precizia de care vorbim se poate verifica in procesul de fabricatie doar prin interferometrie facuta pe calibre speciale de clasa I.
In plus, obiectivele apo din 3 si 4 lentile cer si un reglaj draconic al centrajului lentilelor.
Cine isi inchipuie ca un obiectiv apo se poate construi in regim de amator clasic se cam inseala ...

Mircea Pteancu
11 Mar 2012 15:40


Iata linkul:

http://www.bzi.ro/observatorul-din-copou-a-orbit-83130

Numai in Romania una din foarte putinele lunete Plossl poate sa zaca abandonata prin depozite.

Mircea

sky
12 Mar 2012 01:18


Depozitarea unor materiale de constructii nu este similara cu cea de depozitare a gunoaielor!!!
si sa fim seriosi, cu totii cunoastem infloriturile si asa zisele corecturi de editori care se practica in presa. De la niste saltele, scaune si scanduri au trecut imediat la formarea unei gropi de gunoi.
Nu inteleg unde vreti sa ajungeti domnule Pteancu cu aceste afirmatii. Aveti vreun interes legat de aceasta poveste. Este Breahna adversarul dvs. in a da cu stangu-n dreptu, sau doar va place sa ponigriti nume iesene, unde vreti sa ajungeti de fapt cu toata acesta poveste?

Bun si chiar daca s-ar gasi sa zicem acea luneta plossl ce vreti sa se mai faca cu asemenea vechitura? stiinta?, poate in cel mai fericit caz ar trebui donata unui muzeu.Nu inteleg pentru ce se face atata tam-tam.

UFO
12 Mar 2012 10:10


Bun si chiar daca s-ar gasi sa zicem acea luneta plossl ce vreti sa se mai faca cu asemenea vechitura? stiinta?, poate in cel mai fericit caz ar trebui donata unui muzeu.Nu inteleg pentru ce se face atata tam-tam.

Istoria astronomiei romanesti de observatie incepe cu aceasta luneta, de aceea se face "tam-tam". Eu unul sunt curios cum arata aceea luneta, si ce observatii s-au facut cu ea. De ce ? Pentru ca a existat. Daca nu ne cunoastem trecutul, nu vom putea pretui prezentul (in lipsa de repere), iar viitorul ne va fi  .... o nebuloasa. As asemui "pierderea" lunetei, pastrand totusi proportiile, cu dezastrul de la Sarmisegetusa Regia, unde dupa revulutie localnicii si-au facut case cu pietre din ziduri (cel putin asta este impresia mea).

p.s. am informatii ca deja, cineva de la Observatorul Astronomic din Bucuresti se intereseaza de luneta pe o cale mai oficiala si a si contactat pe domnul Brahna saptamana trecuta, iar acesta (domnul Breahna) nu-si amintea sa fi existat luneta vreodata. Voi reveni cu detalii pe masura ce le voi afla.

mflorian
12 Mar 2012 10:26


Bun si chiar daca s-ar gasi sa zicem acea luneta plossl ce vreti sa se mai faca cu asemenea vechitura? stiinta?, poate in cel mai fericit caz ar trebui donata unui muzeu.Nu inteleg pentru ce se face atata tam-tam.Locul ei ar fi trebuit să fie la Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu" din Iași, nu uitată în vreun depozit.

sky
12 Mar 2012 12:38



Istoria astronomiei romanesti de observatie incepe cu aceasta luneta, de aceea se face "tam-tam". Eu unul sunt curios cum arata aceea luneta, si ce observatii s-au facut cu ea. De ce ? Pentru ca a existat. Daca nu ne cunoastem trecutul, nu vom putea pretui prezentul (in lipsa de repere), iar viitorul ne va fi  .... o nebuloasa. As asemui "pierderea" lunetei, pastrand totusi proportiile, cu dezastrul de la Sarmisegetusa Regia, unde dupa revulutie localnicii si-au facut case cu pietre din ziduri (cel putin asta este impresia mea).

p.s. am informatii ca deja, cineva de la Observatorul Astronomic din Bucuresti se intereseaza de luneta pe o cale mai oficiala si a si contactat pe domnul Brahna saptamana trecuta, iar acesta (domnul Breahna) nu-si amintea sa fi existat luneta vreodata. Voi reveni cu detalii pe masura ce le voi afla.


Chiar te rog sa ne tii la curent cu vei mai afla.
Eu cred ca este la observator. Ultima oara cand am fost pe-acolo am observat intr-o camera cateva lunete vechi si mai multe obiective dintre care unul de 80, 90 respectiv 150 mm.
Trebuie insistat si eventual daca este nevoie trebuie mers si pe cale oficiala, daca situatia o va impune.

zoth
12 Mar 2012 20:30


Bun si chiar daca s-ar gasi sa zicem acea luneta plossl ce vreti sa se mai faca cu asemenea vechitura? stiinta?

Bun, daca avem Hubble, Keck si LBT cu restul ce facem? ... le dam la gunoi ca nu mai sunt bune de facut stiinta?

Erwin
13 Mar 2012 09:42


În&#539;eleg că e una din pu&#539;inele lunete Plossl existente. E ca &#537;i când ai avea un Rolls Royce original din 1904 &#537;i l-ai &#539;ine într-un &#537;opron cu găinile. Cel mai bine i-ar sta într-un muzeu, restaurată &#537;i îngrijită cum se cuvine.

sky
15 Mar 2012 23:34


Bun si chiar daca s-ar gasi sa zicem acea luneta plossl ce vreti sa se mai faca cu asemenea vechitura? stiinta?

Bun, daca avem Hubble, Keck si LBT cu restul ce facem? ... le dam la gunoi ca nu mai sunt bune de facut stiinta?


Pai daca tu ai o pereche de pantofi rupti ce mai faci cu ei??

Mircea Pteancu
16 Mar 2012 00:01


Draga colega de forum,la asa cugetare adanca nu ma pot abtine sa nu iti raspund ''folcloric'',(rugandu-te totodata sa nu ne impartasesti cugetarile tale profunde  si de acelasi fel despre hartia igienica):

''ski
duti si ti tratiaza si nu mai vorghi nazbatii ca ti faci di tata saga.''

Dar imi cer scuze,n-am stiut ca gunoiul iesean este atat de pretios pentru unii patrioti locali incat isi merita locul in curtea unui venerabil observator.
Inca odata scuze,fiecare cu valorile lui.
Stiu insa sigur ca nu toti astronomii amatori ieseni impartasesc entuziasmul breahnist al lui sky.

Raspunsul in doi peri al tovarasului Breahna ,care in cele cateva decenii nu a observat ca in dotarea observatorului de unde isi lua salariul existau si lunete,este ''epocal'',adica tipic pentru colaboratorii ''epocii''.
Si pentru urmasii lor care se apara unii pe altii pana in ziua de azi.

Oare aceasta  luneta istorica a ajuns la  retopit pentru cateva zeci de lei,datorita alamei?

Mircea

UFO
16 Mar 2012 10:04


...

UFO
16 Mar 2012 10:13


sky a spus:

A compara o luneta istorica (cea mai puternica luneta din Romania secolului 19) cu o pereche de pantofi, ce pe deasupra sunt si rupti, este o blasfemie astronomica. :cry: . E greu de crezut ca pot exista si asemenea ganduri printre pasionatii de astronomie. Sau, poate sky nu este unul dintre ei.

MariusP
16 Mar 2012 10:32


Offtopic:

Uite @UFO, vezi, exact aceeasi chestie ca pe . Mesajul de la ora 09:04 are "...", iar cel de la ora 09:13, deci ulterior, contine ce continea cel anterior. Asta am vazut si pe celelalt topic si atunci l-am sters pe cel inutil...

Cred ca e o problema la tine la calculator, pentru ca numai tie ti s-a-ntamplat asa ceva, cel putin pana acum...

zoth
16 Mar 2012 11:28


Nu are rost sa ne certam pe acest subiect pentru ca nu rezolvam nimic asa ...
Sky, iti inteleg punctul de vedere, avem scari diferite de evaluare a acestei situatii si pe undeva treaba asta e fireasca.
Ceea ce nu inteleg e altceva: daca luneta respectiva nu mai era buna pentru facut stiinta cu ea si lumea constientiza acest lucru, atunci trebuia donata unui muzeu tehnic si nici decum depozitata sau aruncata undeva sub forma de deseu.
Am inteles ca nu a fost donata si inseamna ca si lucrul asta a fost considerat inutil.
In acest caz de ce nu a fost scoasa la vanzare cu licitatie? Niste banuti nu ar fi stricat niciodata ...
Exista destui zurlii in tara asta care sunt sigur ca ar fi apreciat valoarea ei.
Nu am putere financiara dar as fi ultra fericit sa-mi dau salariul pe un an pentru a cumpara asa o luneta...

UFO
16 Mar 2012 12:10


Luneta nu trebuie sa ajunga in mainile unei persoane private, ci undeva la vedere sa o poata vedea toata lumea, deoarece este un bun national.
 Asadar chiar si la Observatorul din iasi, cred eu, ca se poate amenaja o camera etc. Ar fi frumos daca apoi am vedea pe acest forum poze cu luneta, ca sa ne bucuram cu totii de ea. :roll:

zoth
16 Mar 2012 12:24


Sigur, ar fi de preferat ca luneta sa-si gaseasca un loc public (ar fi cel mai bine), dar daca acest lucru nu se vrea sau nu se poate face, atunci decat la gunoi sau pierduta, mai bine la cineva care stie sa o aprecieze.
Sa nu uitam ca multe valori ale omenirii pot fi regasite si in colectii particulare.

UFO
16 Mar 2012 12:28


Da, insa acele colectii nu sunt publice, si putini au acces la ele. Nu pot sa cred ca nu se poate gasi un loc public in Iasi unde sa poata fi expusa luneta, holul facultatii de matematica e numai bun, ma gandesc, poate inspira astfel pe multi tineri. Numai sa o gasim, in speranta ca nu i s-a intamplat ceea ce domnul Pteancu a evocat mai sus.

Cristi M.
16 Mar 2012 15:15


@ UFO
Ai reusit sa iei legatura cu Dl. Gales?
Cu siguranta "nu o gasim" doar scriind pe acest forum.
Momentan eu sunt implicat in alte activitati si nu am timpul necesar pentru cercetari, insa vad ca sunt multi pasionati de acest lucru si chiar te rog UFO sa mergi pana la capat cu acest proiect.
Ce pot spune cu certitudine este faptul ca la Observatorul din Iasi si in incaperile de la etaj unde sunt depozitate multe lucruri vechi, probabil unele casate de mult, nu am intalnit decat un newton de~70mm foarte vechi, cu oglinda ruginita? , o lada cu oculare diverse si cam atat. Mai sunt alte 2 cupole in Iasi din cate stiu, insa nu am ajuns pe acolo. 
Ma indoiesc ca acea luneta a ajuns la fier vechi, cu siguranta zace printr-o incapere uitata de "tovarasul Breahna" de care sincer nici nu am auzit.
Succes!

UFO
16 Mar 2012 17:07


@Cristi M. -  am vorbit cu un prieten de la Observatorul astronomic din Bucuresti, el este mai in masura sa vorbeasca. Ultimele vesti erau ca domnul Breahna nu isi amintea de existenta lunetei. Eu astept in continuare ca cineva din Iasi, poate chiar un student de la matematica sa cerceteze problema la fa&#539;a locului. Din pacate eu nu ma pot teleporta (dupa bunul meu plac), desi, in acest caz s-ar impune.

Jabba the Hutt
16 Mar 2012 19:03


Offtopic:
http://www.ziaruldeiasi.ro/local/iasi/astronomul-iasului-iulian-breahna-un-om-ales-de-stele~nirq8
Deviez putin de la subiect, dar mi se pare tare interesant acest articol despre tov. Breahna.
Probabil tov. Breahna e aservit unui partid si de asta o fi fost atat de sarutat sub coada de acesti scribi care sunt autorii articolului.

Cristi M.
16 Mar 2012 22:20


M-am mai luminat putin. Daca batranelul care locuieste in observator este dl. Breahna atunci am dat peste el de cateva ori. Este reticent cu oricine calca pragul observatorului, insa cu vorba buna si putina rabdare, cred ca se poate vorbi cu el si cu siguranta stie mai bine decat toti daca acea luneta s-a aflat in patrimoniul Universitatii si daca a fost vanduta, donata, depozitata, dezmembrata, etc.

sky
17 Mar 2012 03:20


Draga colega de forum,la asa cugetare adanca nu ma pot abtine sa nu iti raspund ''folcloric'',(rugandu-te totodata sa nu ne impartasesti cugetarile tale profunde  si de acelasi fel despre hartia igienica):

''ski
duti si ti tratiaza si nu mai vorghi nazbatii ca ti faci di tata saga.''

Dar imi cer scuze,n-am stiut ca gunoiul iesean este atat de pretios pentru unii patrioti locali incat isi merita locul in curtea unui venerabil observator.
Inca odata scuze,fiecare cu valorile lui.
Stiu insa sigur ca nu toti astronomii amatori ieseni impartasesc entuziasmul breahnist al lui sky.

Raspunsul in doi peri al tovarasului Breahna ,care in cele cateva decenii nu a observat ca in dotarea observatorului de unde isi lua salariul existau si lunete,este ''epocal'',adica tipic pentru colaboratorii ''epocii''.
Si pentru urmasii lor care se apara unii pe altii pana in ziua de azi.

Oare aceasta  luneta istorica a ajuns la  retopit pentru cateva zeci de lei,datorita alamei?

Mircea

Am intervenit in aceasta discutie doar din cauza dvs, nu ma interesa luneta, am specificat foarte clar ca locul ei este la muzeu. Atitudinea dvs asupra persoanelor din Sarm Iasi chiar ma dezgustat, sunt tineri amatori care merita mai mult decat vorbe de dispret si ura, vorbe care au ajuns sa le primeasca aici pe forum de catre un moderator si nu e prima oara cand se intampla, au mai fost persoane care au tras semnale de alarma si tot asa s-a intamplat. Rusine moderatorilor.

UFO
17 Mar 2012 09:35


Pentru a fi corecti, sa nu uitam, ca mesajul citat de mai sus, este o replica a "celebrei" :


@sky Si cu luneta ce-ai avut ? (pot intelege divergentele dintre anumite idei, insa nu inteleg de ce va razbunati pe lunetă.)  :cry:

Mircea Pteancu
17 Mar 2012 23:21


Alexandru Pintea,mersi pentru link:

http://www.ziaruldeiasi.ro/local/iasi/astronomul-iasului-iulian-breahna-un-om-ales-de-stele~nirq8

Sunt de acord cu tine.
Tamaiere cat incape si nesimtire pe masura.Despre Victor Nadolschi si despre tovarasul breahna care l-a alungat de acolo, si din Astronomia romaneasca,nici un cuvant.

sky
Daca tema nu te intereseaza si te-ai bagat in discutie ca sa provoci scandal ,umflandu-ti muschii de sarmist, atunci ''hai,valea'' de pe aici ca n-ai impresionat pe nimeni.Ce te asteptai, sa-ti sara in ajutor colegii aplaudaci asa cum esti obisnuit ?
Acesta este un forum  in care se pot exprima liber si fara frica de intimidare pana si entitatile biologice mai putin evoluate, stapanite doar de spiritul de haita si care nu vad mai sus de pantofii lor rupti.

Mircea

sky
18 Mar 2012 20:27


Pentru a fi corecti, sa nu uitam, ca mesajul citat de mai sus, este o replica a "celebrei" :


@sky Si cu luneta ce-ai avut ? (pot intelege divergentele dintre anumite idei, insa nu inteleg de ce va razbunati pe lunetă.)  :cry:

Nu trebuia sa cada pe luneta  :D. Si eu incerc sa dau de ea, mai am si alte surse, pot sa le spun doar face to face.
Treaba e ca nu-mi place moderarea asta smechera si problemele lui Pteancu cu moldovenii, are el ceva aparte pentru noi, proababil se crede superior, inca nu a demonstrat-o, mai asteptam. :evil: 

Mai sunt membru pe doua forumuri da acolo se stie ce e acela bun simt .Asa atitudine din partea moderatorilor inca nu am intalnit frate, bai voi va credeti buricul pamantului? va credeti in epoca Heliocentrica?
 I-mi cer scuze la colegii de pe forum, pe multi ii cunosc si personal, cu excenptia lui Pteancu care nu vreau sa ma scuzein nici un fel.

UFO
18 Mar 2012 20:53


@sky. 

Astept cu interes deosebit informatiile noi despre luneta, si eventual pe privat daca aveti informatii noi pe care insa nu le puteti desecretiza in public. Cat priveste disputele personale, astept si sa va cereti scuze privind afirmatia referitoare la pantofi, care pe mine unul m-a socat. Cum de un pasionat de astronomie poate avea o asemenea reactie ? (pe care o vad ca pe o blasfemie la adresa astronomiei)



Sper totusi ca exprimarea de mai sus sa fie rezultatul unei exprimari nefericite, sau a unei auto-ironii neinspirat amplasate. 

As dori totusi sa ne abtinem de la "ceruri inutile", pana cel putin dam de luneta. Apoi ne vom putea "certa" destul pe locul amplasarii ei :D 

p.s. (personal eu o vad in holul facultatii de matematica de la Iasi)

Mircea Pteancu
18 Mar 2012 21:08


sky (care nu vad de ce se include in neamul care i-a enumerat pe Creanga,Eminescu,Alecsandri si Costache Conachi despre a carui luneta trebuia sa vorbim, ''palmata'' de unii din urmasii decazuti) isi prezinta profilul intelectual:

sky a scris:

''bai voi va credeti buricul pamantului? va credeti in epoca Heliocentrica? 
I-mi cer scuze la colegii de pe forum, pe multi ii cunosc si personal, cu excenptia lui Pteancu care nu vreau sa ma scuzein nici un fel.''

Te invit sa incetezi.Daca vei continua sa faci scandal,voi lua masuri.
Daca faci ,spui si scrii tampenii,nu te ajuta sa te ascunzi  in spatele apartenentei la SARM si nici ca te-ai nascut moldovean,neam in care nu pari a fi unul din exemplarele reusite.

Dar stradania ta de a arunca perdele de fum este suspecta.
Disparitia lunetei Plossl este dubioasa,este o mare paguba pentru patrimoniul national si mondial.
Daca se va lasa cu investigatie penala voi sugera sa fii intrebat ce interes ai avut sa te opui cu atata vehementa aflarii adevarului.


Mircea

nobody
18 Mar 2012 21:46


Tare ... pantofii rupti au ajuns subiect de informatii clasificate ??  :lol: 

Iar voi incercati sa gasiti un obiect de inventar casat care se putea vinde, chiar si pentru cazane de tuica ?
In tara in care s-a ajus sa se fure stalpii de inalta tensiune activi ??  :lol: 
S-a vandut ori nu s-a vandut ?

Jabba the Hutt
19 Mar 2012 12:45





Treaba e ca nu-mi place moderarea asta smechera si problemele lui Pteancu cu moldovenii, are el ceva aparte pentru noi, proababil se crede superior, inca nu a demonstrat-o, mai asteptam. :evil: 

 I-mi cer scuze la colegii de pe forum, pe multi ii cunosc si personal, cu excenptia lui Pteancu care nu vreau sa ma scuzein nici un fel.
Bai cal breaz care te gasesti, Mircea Pteancu e unul dintre cei mai mari astronomi amatori romani in viata si nu iti poti permite tu sa il ataci in halul asta. Daca faci una ca asta inseamna ca nu ai pic de respect si nicio apartenenta fata de astronomia de amatori din Romania.

Cristi M.
19 Mar 2012 13:35




Bai cal breaz care te gasesti, Mircea Pteancu e unul dintre cei mai mari astronomi amatori romani in viata si nu iti poti permite tu sa il ataci in halul asta. Daca faci una ca asta inseamna ca nu ai pic de respect si nicio apartenenta fata de astronomia de amatori din Romania.

@ A. Pintea si toti ceilalti:
Incercati sa respectati pe ceilalti indiferent ca sunteti genii sau nu, experti intr-un anumit domeniu, astronomi sau astrologi, tovarasi sau domni. 
Fara a face vreo referire la cineva anume, a fi geniu sau maestru nu e o scuza pentru nimeni sa arunce cu noroi in jur, din contra, ar trebui sa fie un exemplu pentru ceilalti.
Scuzati de offtopic!

sky
19 Mar 2012 23:28







Pai aia e ca nu eu il atac, el ma ataca, eu doar raspund la atacurile lui indreptate asupra comunitatii astronomilor care au avut sa zicem probleme cu el. E o tara libera nu, orice are drept la replica, atat timp cat se respecta un vocabular normal ceea ce moderatotul habar nu are si i-si umfla muschii de cativa ani buni.
Oricum discutia deja a degenerat, Pteancu viseaza la dosare penale  :shock:  si multe alte nazbatii, se ascunde ca un copil sub diverse reclamatii si intrigi. Problema e ca la observator s-ar putea sa nu fi existat acea luneta si Pteancu face speculatiii ca eu as avea vreo legatura 8)  MIB ce sunt.
Mai sa fie, Pteancule daca nu esti tu dracu, atunci nu stiu cine e. :geek:
Si Pteancu nu este nci pe departe unul din cei mai mari astronomi amatori romani cum sugerezi, e aberant si execrabil ceea ce sugerezi este doar o gluma proasta, iti sugerez sa te documentezi mai serios.
Si pt dl Pteancu, chiar nu a-ti inteles ca nu ma intereseaza Breahna, Sarm sau alti parveniti, ma intereseaza doar binele comunitatii, m-am saturat sa vad ca de cativa ani acest forum a ajuns sa fie folosit doar pentru insulta unor persoane din Sarm sau Iasi sau din alte parti nu mai conteaza, deja sunt prea multi, e o nesimtire ceea ce se petrece si dvs o sustineti.
Ultimul mesaj pe forum.

UFO
22 Mar 2012 04:36


offtopic : Ultimele 3 mesaje de mai sus, incepand dupa mesajul scris de nobody sunt o deviere nedorita de la subiectul regasirii lunetei pierdute. Pentru mine, si cred ca si pentru 99,99 % dintre cititori, certurile personale de mai sus sunt irelevante (in acest topic) atata timp cat nu aduc nimic in plus la subiectul dezbatut.

nu am nimic de scris ontopic, ne-avand nici o veste (buna sau rea). 

p.s. Totusi nu ne aflam in Triunghiul Bermudelor, unde circula zvonul ca au disparut vase intregi ... cu lunete .. (glumesc).  :roll: 

Daca stie cineva date despre luneta, daca a vazut-o vreodata, macar si in poze, schi&#539;e, va rog sa ne anuntati.

zoth
22 Mar 2012 18:35

Re: In cautarea unei lunete istorice (iasi 1823)

"În anul 1823, poetul Costache Conachi a cumpărat un telescop de la Viena, telescop ce a fost ulterior utilizat de studenți în studiile practice ale acestora. Telescopul, ce avea o distanță focală de 2 m și un diametru al oglinzii de 157 mm, a fost donat apoi de către urmașii acestuia Observatorului din Iași."
 

Mai exista si alte documente sau surse care sa confirme anul de cumparare a lunetei ca fiind 1823?
Pe baza acestei informatii am putea stabili ce design optic avea luneta construita de Plossl ...

UFO
23 Mar 2012 17:44


@Zoth  - Sursele pe care le-am gasit se afla in prima postare, &#537;i nu sunt prea multe. Estimarea mea ar fi pe undeva între 1823 ~ 1850, conform linkurilor. De unde crede&#539;i că am putea găsi designul instrumentelor acelor vremuri ? (&#537;tim totu&#537;i ce design căutăm - lunetă cu un diametru de 157 mm)

zoth
23 Mar 2012 23:42


In principal nu e vorba de diametrul obiectivului ci de formula lui optica.
Plossl a fost un constructor prolific de instrumente iar la capitolul telescoape a construit atat lunete cu obiective Fraunhofer (dupa anul 1824) cat si din clasa "dialyte" cu o formula optica ce ii poarta numele (dupa anul 1930 / 1932 functie de sursa de informare).
Dintre lunetele cu obiective Fraunhofer se stie ca trei dintre ele au fost construite pentru observatoarele din Atena, Iasi si Biczke (Ungaria).
Mi-e teama ca nu cumva informatia despre luneta construita pentru observatorul din Iasi sa se fi amestecat cu date despre cealalta luneta cumparata de Costache Conachi ...

UFO
24 Mar 2012 02:59


am gasit cateva date despre celelalte refractoare Plossl de la Atena si Biczke, si un alt Plossl la Cluj, insa nimic la Iasi (inca nu am gasit eu).

atasez imagini

sursa: http://articles.adsabs.harvard.edu/cgi-bin/nph-iarticle_query?bibcode=1986JHA....17A...1H&db_key=AST&page_ind=29&plate_select=NO&data_type=GIF&type=SCREEN_GIF&classic=YES

zoth
24 Mar 2012 09:26


Cateva informatii sumare se gasesc si aici:

http://www.plicht.de/chris/10ploess.htm

UFO
24 Mar 2012 16:26


Da, am descoperit si eu linkul respectiv, insa nici o schita, imagine, cu lunete plossl de un diametru mai mare ~ 160 mm. Pana in prezent am dat numai peste lunete mici, de tip ochean, retractabile. :cry: 

Eu continui cautarea, am inteles ca la muzeul stiintelor din Budapesta ar fi expuse cateva (conform atasamentelor de mai sus), ... inca nu am reusit sa le gasesc.

UFO
22 Apr 2012 09:00


în cartea "Prietenul Stelelor  - Locotenent colonel astronom Constantin Căpitaneanu (editura militară , anul 1971 cred) , la pagina 20, găsim următorul text.

UFO
10 Mai 2012 11:41


Oare despre ce lunetă o fi vorba ?

sursa http://ebooks.unibuc.ro/StiinteCOM/bibliologie/11.htm

Michel Ardan
19 Apr 2013 08:46


speculație : o fi vorba de aceeași lunetă ?

Tavi F.
19 Apr 2013 09:25


Tare frumos ar fi ca acesta luneta sa mai existe intreaga si data uitarii undeva pe teritoriul Romaniei, depozitata intr-un loc intunecos si putin frecventat al vreunei cladiri. Dar ma tem ca, de-a lungul vremii, s-or fi gasit niste baieti "dastepti" care sa o "valorifice"... fie pe bucati (alama e un metal atractiv), fie s-o fi vindut afara, intrega!

Cite raspunsuri la frematarile si interesele contemporane ne ofera uneori istoria asta, cu realitatile ei incontestabile!... doar sa vrem sa le cautam. O multime de refractoare din secolul 19 inca sint perfect functionale prin alte zone ale lumii.

Michel Ardan
20 Apr 2013 09:48


Da Tavi, ar fi frumos să mai existe. 

O recapitulare cu posesori ai lunetei :

Costache Conachi : 1823 ? Viena - 1849 Iași

Societatea de medici si Naturaliști : ~1849 ?  -  ~ 1860 ?

Universitatea din Iași ( catedra de astronomie, Niculai Culianu ) : ~ 1860 ? - ~ 18??

Eugeniu Carada ? 18?? - 1908  


Observatorul Astronomic al Academiei Române din București 1908 -  ???? 


Observatorul Universității din Iași 1982 ?

La 1 aprilie 1908 ministrul cultelor și instrucțiunii publice, Spiru Haret, semnează decretul de înființare a Observatorului Meteorologic și Astronomic, numindu-l ca director pe Nicolae Coculescu. ..//.. Observatoarele din București și Dubăsarii Vechi au fost urmate foarte curând de un observator la Iași (1913), sub conducerea prof. Constantin Popovici, și de altul la Cluj (1921), condus de Gheorghe Bratu. Observatorul din Timișoara va fi construit mult mai târziu (1959), datorită strădaniilor profesorului Ioan Curea (1901-1977, astronom și seismolog; construiește numeroase aparate de specialitate). Observatoarele de la București, Cluj și Timișoara se vor reuni la 1 aprilie 1990 într-un singur institut: Institutul Astronomic al Academiei Române, cel de la Iași rămânând de uz didactic.
--junimistul Nicolae (&#8222;Papa&#8220;) Culianu (1832-1915), apropiat al lui Titu Maiorescu, profesor de matematica si astronomie la Iasi, rector al Universitatii iesene timp de 18 ani (1880-1898), membru corespondent al Academiei Române.