-----------------------------------
alex1209
14 Feb 2012 13:05

Montura ecuatoriala eq3
Salut. 
S-ar putea sa imi cumpar un tub, telescop newton Sky watcher 150/1200 peste vreo luna-doua. Are trepied dar nu are montura ecuatoriala. Stiti pe cineva care are eq3 ieftin, cat mai ieftin, pentru ca nu prea imi permite buzunarul. Greutatea telescopului este de 15 kg. Rezista si pe o eq2?
Multumesc

Erwin
14 Feb 2012 13:17


Nu cred că EQ3-2 duce 15Kg. Poți construi o montură tip DOBSON până vei avea bani de o ecuatorială sănătoasă. Newtonienele se pretează foarte bine la acest tip simplu de montură. Poți renunța atunci și la acel trepied slab de care practic nu ai nevoie.

alex1209
14 Feb 2012 13:19


sincer ai mare dreptate. Nu m-am gandit ca ii pot face o montura dobson, si e mult mai ieftin :D 
Multumesc Erwin
Sunteti niste baieti de incredere, mare incredere pe acest forum :D

MariusP
14 Feb 2012 13:27


Tubul 150/1200 mm nu are 15 kg, are vreo 6-6.5 kg. Probabil ca are 15 kg (de fapt vreo 18 kg) cu tot cu montura, trepied si contragreutati...

EQ2 nici nu se pune problema sa-l tina, iar EQ3-2 este la limita. Merge la observatii vizuale, dar trebuie rabdare la atenuarea vibratiilor.

Erwin
14 Feb 2012 14:27


N-ai pentru ce, Alex. Încă ai multe de învățat, deoarece îmi amintesc că ai mai întrebat despre montura dobson pe un alt topic. Materiale pentru dobson găsești la orice hypermarket de construcții sau la un atelier de mobilă, poți cumpăra niște deșeuri sau plăci de protecție din PAL la preț de nimic, pentru că nu ai nevoie de o foaie întreagă, nouă. Îți trebuie un ferestrău, șmirghel, vopsea, clei, holzșuruburi și ceva pricepere, dar multă răbdare și atenție. 
Spor!

alex1209
14 Feb 2012 14:33


Multumesc :)