-----------------------------------
Teo
16 Feb 2012 19:44

Folie Baader solara
Salut !

Am si eu o nedumerire si va cer sfatul.

Folia mea Baader solara, de 70/70 mm s-a cam stricat si as dori cam intr-o luna sa achizitionez o noua bucata din care eventual sa fac 2-3 filtre.

Am vazut ca pe piata exista doua variante " versiune vizuala (ND5) si versiune fotografica (ND3.8 )".

Care ar fi diferenta dintre ele ? 

Care ofera imagini mai frumoase ? Avantaje si dezavantaje. Una este mai puternica decat cealalta ?

Eu as dori sa o folosesc atat la vizual dar sa fac si poze sa le postez pe forum sau filmulete.

Voi ce imi recomandati ? Varianta vizuala sau foto ?

Cea veche pe care o am, habar nu am carui tip apartine deoarece a venit montata pe luneta de 120mm/1000mm. Recunosc, ca era buna atat la foto cat si la vizual.

Multumesc.

ursamajor
16 Feb 2012 20:00


Păi, normal că ND5 e mai opac decât celălalt. Asta dacă se menține notația de la filtrele Neutral Density   fotografice. În rest, nu cred să fie diferențe.
http://en.wikipedia.org/wiki/Neutral_density_filter

valy
16 Feb 2012 20:06


Probabil o aveai pe vizual.
Cea pt. foto e de 10 ori mai transparenta. De exemplu la cea de vizual e ok pt. vizual (evident) dar la foto am timpi de 1/200 ceea ce e cam mult mai ales ca sunt turbulente. La cea foto am timpi de 1/2000 si ingheata imaginea insa vizual imaginea e prea luminoasa, chiar si la f/22, nu vezi detalii, sunt scaldate in lumina. Pe de alta parte nu retin sa fi obtinut detalii mult mai spectaculoase cu cea pt. foto fata de cea pt. vizual, dar e drept ca nici nu am studiat prea mult problema asta, nu am comparat direct una cu alta in aceleasi conditii. Acum 2-3 ani am folosit cea pt. vizual iar acum doar cea foto si nu mai am "materialele" sa le compar direct. 
As zice sa iei pt. vizual, daca ar fi sa iei doar un tip de filtru. Dar daca poti ia si unul pt. foto.

Emil
16 Feb 2012 20:10


Cea foto este mai putin opaca pentru a facilita timpi scurti de expunere.
Cred ca poti sa folosesti cea foto si pentru vizual dar trebuie sa mai adaugi un filtru de genul celui folosit pentru a atenua luminozitatea Lunii asa poti sa folosesti aceasi folie pentru ambele scopuri.
In rest nu sunt diferente.
Daca nu adaugi filtrul secundar imaginea va fi prea luminoasa pentru a asigura o observare vizuala comoda.
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p130_TS-Mondfilter---fuer-1-25--Okulare.html

EDIT: este posibil ca filtrul lunar sa nu fie suficient!

Teo
16 Feb 2012 20:11


Va multumesc mult ! :)

Voi lua pt. vizual.