-----------------------------------
alex1209
27 Feb 2012 21:23

AJUTOR. Materiale pt confectionarea oglinzilor
Va salut. Imi doresc tare mult o oglinda mai mare de 200mm. Dar nu imi permite buzunarul din cauza pretului maaaareeee :shock: . Imi puteti detalia va rog frumos materialele, toate prafurile de care am nevoie si toate cele? V-as fi foarte recunoscator. Vreau sa imi cumpar discuri de geam si sa fac la iele pana mi-o iesi una buna, si atunci mi le voi face chiar eu :D . poate voi depasi performatele atinse de voi :twisted: . Dar, in final, trebuie sa ma antrenez, cred ca ceva mai mult timp, nu? Deci, va rog, o lista cu materiale? Ma duc le cumpar si gata oglinda :? .

Alexandru Savin
27 Feb 2012 21:29


Salutare!

Bine ai venit printre noi!

Vezi ca e deschis un topic exact cu ceea ce vrei tu. Daca am timp, il caut eu maine si-ti dau un link.
Orice lucru pe care il faci, trebuie sa fie si verificat. Pentru asta exista SDV-uri adica Scule-Dispozitive-Verificatoare. Inafara de prafuri si sticla (nu de geam!) si multa multa munca mai ai nevoie si de ce ti-am scris mai sus. Eu zic sa incepi cu o documentare PUTERNICA inainte de a incepe lucrul.
Sa ai spor si sa ne ''bagi'' sticla'n ochi :)

EDIT: prafuri = abrazivi    Nu te gandi la altceva ca sare DPIR pe noi :)

Alex.

alex1209
27 Feb 2012 21:33


pai da, multumesc, dar tot nu am aflat cu ce materiale pot sa "frec" sticla. Pot folosi si nisip de diferite granulatii? Cu ce ii dau forma finala, adica sa fie perfect fina, ca o oglinda, ce sa mai... :(

Laurentiu
27 Feb 2012 21:58


Ca sa afli raspunsuri la intrebarile tale trebuie sa te documentezi (asa cum ti s-a sugerat mai sus).

Poti incepe de aici:

http://sarm.astroclubul.org/carti/

Alexandru Savin
28 Feb 2012 13:39


Uite link-ul
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=6177&postdays=0&postorder=asc&start=0

Ai ceva de citit :)

Alex.

alex1209
28 Feb 2012 16:06


ce este acela un blank? am tot vazut vorbindu-se unde este vorba de oglinzi :?

Teo
28 Feb 2012 16:26


ce este acela un blank? am tot vazut vorbindu-se unde este vorba de oglinzi :?

Un disc din sticla (sau pyrex), destul de gros si cu ambele fete plane. ( uneori pot veni cu o curbura pregenerata...dar mai rar...)

Din el se construieste oglinda de telescop.

Cu alte cuvinte este materia prima pentru sculptura .   :D

alex1209
28 Feb 2012 16:27


inca o intrebare. Abrazivul este smirghelul, nu?

Teo
28 Feb 2012 16:31


http://ro.wikipedia.org/wiki/Abraziv

Da, este praful acela alcatuit din particule de diferite granulatii cu care se "sapa" in sticla pana se ajunge la cea mai fina granulatie care va realiza slefuirea si polisarea.

La final se foloseste un "abraziv" atat de fin incat acesta are rolul doar de lustruire, are particule extrem de fine. El poate fi oxid rosu de fier ( de preferat de Orastie ) sau oxid de ceriu.

alex1209
28 Feb 2012 16:31


si nu inteleg, pentru ce se lipesc patratelele pe spatele oglinzii? am auzit ca se foloseste smoala sau altceva cum e in poza de mai jos

Teo
28 Feb 2012 16:35


Acele patratele nu sunt lipite pe spatele oglinzii, ci pe fata matritei. Deci pe fata celui de al doilea disc din sticla, devenit convex in urma operatiunilor de degrosare si slefuire, care foloseste drept matrita. Cu ajutorul acelor patratele din smoala imbibate cu solutie de oxid de ceriu sau de fier se da " luciul  " final al oglinzii, adica se " poliseaza ".

Citeste cu atentie topicurlie dedicate si vei gasi raspunsurile.

Eventual descarca de pe net cartea lui Victor Nadoschi " Construiti un telescop " ori "Laboratorul astrofizicianului amator " a lui Matei Alexescu si vei gasi raspunsurile.

Ti-am mai indicat acest link mai demult, dar se pare ca nu l-ai citit.
Il mai postez odata :

http://mures.astroclubul.org/Articole/oglinda.html

E bine sa incepi cu o oglinda de diametru mai mic ( 120-150 mm ).
Va fi mai usor de prelucrat mai ales pentru "prima data".

alex1209
28 Feb 2012 17:33


nu inteleg de ce se lipesc acele patratele? De ce este nevoie de 2 discuri de sticla. Sa zicem ca iau un disc de sticla si ma apus sa slefuiesc cu smirghel mai aspru la el pana fac adancitura care o vreau(sageata). Apoi fac cu smirghel din ce in ce mai fin.

Teo
28 Feb 2012 17:46


Daca vei citi cu atentie materialele indicate, vei afla raspunsul.

Descarca, te rog aceasta carte de aici, poza cu poza intr-un folder si vei afla toate raspunsurile de baza.

Evident trebuie citita cu atentie si interes.

http://s85.photobucket.com/albums/k71/severinflorian/Victor%20Nadolschi%20-%20Construiti%20un%20telescop/

valy
28 Feb 2012 19:44


..cu smirghel ..
Smirghel? :)

alex1209
28 Feb 2012 20:11


pai da, smirghelul nu este egal cu abrazivul?

Teo
28 Feb 2012 20:17


Vali a vrut sa te intrebe : de ce sa te chinui cu smirghelul cand ai putea sa folosesti o rindea ? :D

Vezi in cartile acelea si iti vei da seama pe parcurs de ce asa si nu altfel.

Succes !

nobody
28 Feb 2012 21:54


Imi cer scuze anticipat dar nu ma mai pot abtine.

Merge mai repede cu o dalta si un ciocan. Rezolvi si oglinda secundara dintr-o singura lovitura. :lol: 
Alta smecherie mai buna nu stiu.

Hmm ... poate te-ar ajuta sa citesti ce ti s-a recomandat.
Poate iti dai seama ca nu merge altfel  :!:

alex1209
28 Feb 2012 22:18


nu, eu imi cer scuze. cere multa rabdare construirea unei oglinzi. si in primul rand cartile care mi s-au aratat erau in engleza si franceza. Doar cea recomandata de teo este cea mai buna si explicita. Multumesc Teo :D

Erwin
28 Feb 2012 22:30


Alex, dacă nu ai răbdare să cauți și să înțelegi toate informațiile care sunt absolut necesare, n-o să ai nicio șansă să faci o oglindă. E o cale mult mai scurtă să cumperi unele gata făcute și să faci tu telescopul, dar nu te văd destul de răbdător să duci la bun sfârșit un astfel de proiect, așa că mai bine cumperi un instrument de gata. E normal la vârsta ta, nu-ți fă griji, cu timpul ai să înveți că lucrurile bune se fac încet (cum ar fi vinul și sexul... :))

alex1209
29 Feb 2012 15:20


DA, CRED CA NU E MOMENTUL SA MA APUC DE ASA CEVA. dAR SIGUR MAI TARZIU. Voi de la ce varsta va-ti apucat de slefuit oglinzi?

Alexandru Savin
29 Feb 2012 15:26


Vai Erwin, mi-a dat emotii raspunsul de mai sus...

Erwin
29 Feb 2012 17:30


Scuze dacă s-a interpretat ceva greșit! Eu am suficientă răbdare (se vede la ATM) să construiesc diferite instrumente însă după ce am studiat tehnologia fabricării componentelor optice am renunțat la idee. E un drum prea lung și eu sunt prea bătrân pentru așa ceva. Voi tinerii, luați-o ușurel și cu multă răbdare și muncă puteți reuși!  :)

valy
29 Feb 2012 19:00


Subiectul deschis de tine are doua componete:

1. Ai inceput subiectul cu faptul ca nu ai bani, chiar daca faci tu totul, tot iti trebuie ceva bani. Insa sa zicem ca iei sticla pe gratis, din cioburi, din ecrane tv sparte, etc. Iei si nisip, prin decantare, etc. Iti faci timp si te apuci de slefuit, probabil dupa zile lungi de documentare, de 5 sticle sparte sau gresite, a 6-a poate iese, insa depinde de tine cat timp pierzi si daca nu cumva timpul il poti aloca catre alte resulre, totusi timpul nu e gratis, pana la urma pierzi desi poate nu iti dai seama la prima vedere. 

2. S-ar putea sa iesi mai ieftin ca timp-bani daca comanzi oglinda sau si mai bine un tub second hand, totusi oglinda e primul pas, mai e secundara, mecanismul de prindere, tubul, focuserul, montura, etc.

A nu se intelege ca descurajez facutul unei oglinzi, o oglinda e ca o opera de arta, cred ca sentimentul e inaltator sa termini una.

Spor.

alex1209
29 Feb 2012 19:04


ai dreptate valy, multumesc

pacostiro
29 Feb 2012 20:07


Sunt de acord cu valy. Daca te gandesti la bani, atunci cel mai bine iei ceva second hand sau chiar nou. Sa iti faci singur telescop tine mai mult de placerea de a mesteri la el, dar cel mai probabil nu iesi mai ieftin decat la productia de serie. Trebuie sa investesti in scule, material, uneori trebuie sa refaci o piesa care nu-ti iese.

jimao22
29 Feb 2012 21:37


Alex, nu esti consecvent.
Asta e problema generatiei PC. Vrea sa faca ceva dar nu reuseste sa termine decat eventual un joc pe calculator. 
Parerea mea (nu sunt rautacios, crede-ma) este sa te gandesti serios daca pasiunea asta e de tine. Ori iti faci timp sa citesti ce ti s-a indicat + cauti SINGUR eventual si alte surse de informare si te apuci serios sa inveti ce vrei sa faci si abia apoi intrebi pe ici pe colo ce nelamuriri ai.
Altfel batem apa in piua pe aici incercand sa te facem sa intelegi cum se construieste un telescop...
Iarta-ma ca sunt transant si taios in afirmatii, dar asta e concluzia mea citind toate postarile tale.
Dar poate ma insel, te urmaresc in continuare si sper sa ma insel.

nobody
29 Feb 2012 21:55


Ai vrut, poate, sa zici generatia Facebook ... PC-urile au aparut prin anii '70 ...

Nu degeaba se zice ca pentru slefuirea manuala a unei oglinzi trebuie sa ai pasiune si rabdare de chinez batran.

jimao22
29 Feb 2012 22:18


Whatever, tot aia pentru mine. 
E vorba de generatia asta in care se situeaza de exemplu si copiii mei, care sufera de aceleasi simptome. Incerc sa stau treaz si sa tin lucrurile sub control dar nu reusesc intotdeauna. Asa cum spuneam intr-un post anterior in care il apostofam pe un pustan de pe aici ca nu stia sa scrie corect romaneste dar se pricepea bine la abrevieri de mess, generatia asta despre care vorbesc are mari probleme si o sa ne creeze si noua unele.
Scuze de off topic, nu m-am putut abtine.

alex1209
01 Mar 2012 16:04


aveti idee unde as putea gasi cartea "Construiti un telescop" de Victor Nadolschi din colectia "Maini indemanatice"? Eu am cautat la 4 anticariate, pe net la o librarie online, spune ca e indisponibila, si am cautat si la 5 librarii.

alex1209
01 Mar 2012 16:20


Jimao, iti spun ca te inseli in privinta ca as renunta la ideea de a-mi construi o oglinda. Citesc cartea "Construiti un telescop" de Victor Nadolschi. Imi pare rau ca nu gasesc cartea, preferam sa citesc cartea decat sa citesc din poze de pe telefon. :)

red giant
01 Mar 2012 16:43


aveti idee unde as putea gasi cartea "Construiti un telescop" de Victor Nadolschi din colectia "Maini indemanatice"? Eu am cautat la 4 anticariate, pe net la o librarie online, spune ca e indisponibila, si am cautat si la 5 librarii.
La bibliotecă ai încercat?

alex1209
01 Mar 2012 16:45


Nu. Chiar nu mi-a trecut prin cap  :roll:

zoth
01 Mar 2012 16:55


Mai ai o varianta, sa o descarci de pe net si apoi sa o printezi la o imprimanta   :!:

nobody
01 Mar 2012 20:21


Se pare ca mai este, totusi, o speranta. :wink: 

Incearca si aici: http://www.anticariatlibrarie.wellcome.ro/index.php?carte=Construiti_un_telescop&autor=Victor_Nadolschi&view=773

Nu ai posibilitatea sa tiparesti din format electronic ?

Alexandru I.
01 Mar 2012 20:30


DA, CRED CA NU E MOMENTUL SA MA APUC DE ASA CEVA. dAR SIGUR MAI TARZIU. Voi de la ce varsta va-ti apucat de slefuit oglinzi? Luneta (dintr-o banala lupa) se pune? :D

Eu te incurejez sa continui, atat in "cercetare" cat si in a pune intrebari, oricat de prostesti ar parea in ochii tai sau al altora. Toti am fost incepatori, unii insa au uitat asta.
Eram prin a 8-a cand m-am apucat sa caut informatii despre acest subiect. Tin minte ca atunci cand mi-a picat in mana cartea lui Matei Alexescu "Laboratorul astroficianului amator" nu-mi venea sa cred ce citesc; traiam senzatia aceea pe care o ai atunci cand gasesti ceva prea frumos ca sa fie adevarat. Doar ideea ca slefuirea unei oglinzi putea sa fie accesibila unui amator mi se parea ca cel mai nesperat cadou pe care cineva mi-l putea face atunci; parca aveam deja telescopul in maini!  :) A ramas doar pe hartie proiectul, in parte din cauza ca nu am reusit atunci sa gasesc o sursa de abrazivi, iar pe de alta parte cineva mi-a facut cadou un catadioptric  8) Totusi, timpul pe care l-am petrecut cautand inforamtii si alcatuind schite peste schite nu-l consider pierdut: odata si odata tot voi lua taurul de coarne.

In incheiere, nimeni sa nu-ti dispretuiasca tineretea.

PS:Ca un raspuns la o idee raspandita si impamintenita in mentalitatea colectiva exprimata in mesajele de mai sus, doresc doar sa remarc faptul ca "tinerii din ziua de azi" sunt rezultatul eforturilor "tinerilor din ziua de ieri". A pune vina pe orice alta entitate, chiar daca este la moda, nu reprezinta altceva decat fuga de responsabilitate.

nobody
01 Mar 2012 20:58


Ai zis bine, Alexandru. Mai grava e problema in societatea romaneasca unde aproape toata lumea, cu mic, cu mare, s-a invatat doar sa smechereasca, sa invarta, sa ciupeasca, sa ocoleasca, sa bagatelizeze, sa promoveze superficialitatea, incompetenta si nonvaloarea la rang de mentor ... ma opresc aici, lista e lunga si nu prea frumoasa ...

Alexandru I.
03 Mar 2012 21:38


Ai zis bine, Alexandru. Mai grava e problema in societatea romaneasca unde aproape toata lumea, cu mic, cu mare, s-a invatat doar sa smechereasca, sa invarta, sa ciupeasca, sa ocoleasca, sa bagatelizeze, sa promoveze superficialitatea, incompetenta si nonvaloarea la rang de mentor ... ma opresc aici, lista e lunga si nu prea frumoasa ...Asa este. Din pacate conjunctura istorica a fost de natura ca sa-i determine pe o mare multime de parinti tineri sa-si caute, nu implinirea visurilor, ci supravietuirea lucrand pe alte meleaguri, lipsindu-si copiii de un model, lipsa pe care media a umplut-o cu tot soiul de alte "modele". Eu unul, insa, nu mi-am pierdut cu totul speranta, mai vad pe ici si colo oameni care au reusit la randul lor sa formeze alti oameni.

@alex1209, apropos, ai putea sa scrii pe acest topic despre progresul tau, dupa modelul: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=5418&postdays=0&postorder=asc&start=0