-----------------------------------
ZENDOW
28 Feb 2012 03:13

M42
Dupa cateva incercari am reusit aseara sa cumulez 18 minute in 11 cadre selectate de M42.

Cu mici prelucrari arata ca in imagine de mai jos. Stelele au o usoara deformare vizibila la mariri mai mari!

Ce-i lipseste sau ce-i mai trebuie?

Jabba the Hutt
28 Feb 2012 09:20


Ai folosit un filtru? Cadrele pe care le-ai folosit in editare sunt doar light, sau ai mai imbogatit cu ceva?

ZENDOW
28 Feb 2012 09:57

M42
Nu am folosit filtru (la sugestia lui Achy1978),desi as fi vrut sa folosesc un UHC vizual data fiind poluarea luminoasa sub care au fost trase cadrele.

Am folosit cadre light si dark.

eolloe
28 Feb 2012 15:38


Da o senzatie de 3D . Dar parca ai fost pe langa focus un pic. Deformarea  parca e si in centru pe aceeasi directie ca pe margini asa ca s-ar putea sa fie alinierea monturii.

Care a fost durata expunerilor (nu totalul, ca ala l-am vazut)?

ZENDOW
28 Feb 2012 18:43

m42
Au fost cadre de 1 min si de 2 min.

Montura nealiniata polar te poate scoate din focus? Oricum deocamdata alinierea polara  mi se pare cea mai grea parte din astrofoto.

ZENDOW
28 Feb 2012 18:55

m42
Pentru ca astrofotografia se plateste bine , trebuie sa va spun ca drepturile de autor le impart cu Patrocle(maidanezu').

El se ocupa de alinierea polara, de ghidaj si de programul artistic!

Cand nu pazeste (foto1), doarme fara griji(doar traieste din drepturi de autor!)foto2.

eolloe
28 Feb 2012 19:15


Nu te scoate din focus alinierea. La apertura instrumentului tau iti faci usor o masca pentru focus corect (Bahtinov).

Alinierea polara este partea cea mai grea pana la prelucrare, mi se pare mie  :D

mflorian
28 Feb 2012 21:34

Re: M42
Ce-i lipseste sau ce-i mai trebuie?Nu e prea verzulie?

ZENDOW
28 Feb 2012 22:05

m42
Graficele RGB au fost suprapuse , dar se pare ca ma atrage ceva spre verde la prelucrare!

mflorian
28 Feb 2012 22:18


Ai bifat "Align RGB Channels in final image" ?

ZENDOW
28 Feb 2012 22:19


Am incercat o prelucrare mai calda:

achy1978
28 Feb 2012 23:41


@ eolloe - Cum ai determinat defocusarea? ... sau e doar o parere?

Eu am determinat cu CCD Inspector ca la o rezolutie nativa a sistemului de 1,19 arcsec/pixel si un seeing de 2'' + rafale de vant, FWHM este de 3,08 ..... ceea ce ma face sa cred ca poza chiar este in focus ..... focalizarea fiind facuta cu o masca Bahtinov.

Domnu' Dan ....... foarte reusita poza, dupa doar 3 nopti de pozat la bord.... stele rotunde ....super!

Acum mai trebuie sa iesim la inaltime si cer fara poluare ..... si gata!

PS: Sa-mi dati si mie metoda de calibrare a monitorului, ca la mine e verde :)

eolloe
29 Feb 2012 17:10


Programul spune ceva ochiul spune altceva. "Gogoselele" in general sunt de la focus.

Poate gresesc eu dar asa mi-au spus si mie cei care fac astrofoto de multa vreme.

La rezolutie mare se vad dungute la stelele foarte slabe. Deci....

Daca gresesc cumva, chiar va rog sa ma contraziceti.

PS Despre vant nu spusese nimeni nimic. Nu aveam de unde sa stiu.

mflorian
29 Feb 2012 17:20


Am incercat o prelucrare mai calda:Eu cred că se poate scoate mult mai mult din cele 18 minute expuse.
În ce format ai salvate cadrele inițiale? Poți să ne pui un cadru să vedem de la ce pleci?

ZENDOW
29 Feb 2012 19:25


Programul spune ceva ochiul spune altceva. "Gogoselele" in general sunt de la focus.

Poate gresesc eu dar asa mi-au spus si mie cei care fac astrofoto de multa vreme.

La rezolutie mare se vad dungute la stelele foarte slabe. Deci....

Daca gresesc cumva, chiar va rog sa ma contraziceti.

PS Despre vant nu spusese nimeni nimic. Nu aveam de unde sa stiu.

Stelele nu sunt perfect rotunde cum zice Marian(sunt usor ovale) dar cred ca de vina este mai degraba ghidajul, poate si vantul. Lipsa focusarii ar da cred o stea neuniforma nu usor alungita(toate stelele au aceeasi directie de alungire) cum este cazul aici. Da si focusarea e greu de facut cand esti singur va trebui sa gasesc o modalitate de a folosi functia live vue direct pe monitorul calculatorului.

E a doua prelucare pe care o fac cu programul DSS si e clar ca nu stiu decat foarte putin sa-l folosesc. Cred si eu ca fotografiile iniltiale au potential mult mai mare , daca i le dau lui Marian sigur altul e rezultatul final.

Ce ma deranjaza este ca am ars foarte puternic zona centrala a nebuloasei si deocamdata a compensa treaba asta mi se pare cam mult pentru un incepator.

Daca am timp mai incerc o prelucarea asta seara.

eolloe
29 Feb 2012 23:05


Asta am si spus:


1. Stele usor alungite --> aliniere
2. "Gogosele" --> focus

Poate nu am fost prea coerent.

cmatei
01 Mar 2012 13:50


@ZENDOW: daca nu te descurci la procesare cu verzuliul si folosesti photoshop, poti incerca acest plugin sugestiv numit "hasta la vista green": http://blog.deepskycolors.com/archivo/2010/04/26/hasta-La-Vista-green.html

aandrei
07 Mar 2013 15:43

Sugestie (neceruta)
Am cautat tot Internetul ca sa gasesc o fotografie a lui M42 (ea m-a atras spre comunitatea voastra), frumoasa dar care sa pastreze macar ceva ceva din senzatia observarii "live" si nu am gasit.
Cea mai mare nemultumire o am privind imposibilitatea observarii stelelor din Trapez in fotografii, din cauza "supraexpunerii" centrului nebuloasei, primul lucru care il observ la "vizual".
Am o sugestie: poza asta, foarte frumoasa, sa fie (artificial) intunecata, valorile maxime RGB fiind aduse la circa 60% (micsorare contrast, micsorare stralucire maxima), dupa care imaginea sa fie combinata (maxim logic intre cele doua poze) cu o expunere foarte scurta la care valoarea maxima RGB se obtine numai la stelele cele mai stralucitoare.
In plus, senzatia pe care o am la vizual este ca nuanta obtinuta de tine (asbastrui-verzui) este cea corecta, dar intensitatea culorii este mult prea mare, eu o percep la granita dintre alb-negru si bleu-verzui, dar mult mai aproape de alb-negru).
M-am gandit ca apeland la "sursa" poate am succes si fac si eu rost de o poza care sa-mi placa ....

Teo
07 Mar 2013 16:17


Uite aici o poza in care se vad si stelele din trapez ( focusul nu este chiar unul bun, caci stelele nu apar punctiforme ci mai mult sub forma de guguloaie ) :D  :

http://sfaaa-cms.hein-site.net/gallery3/var/albums/Members_Gallery/Bob%20Everson/My%20first%20year%20of%20Astrophotography/M42%20Orion%20Nebula%20071012%20Area%2051%20Meade%2012%20%20LX200%20SXVF%20H9C.jpg?m=1330819759

si aici alta varianta :

http://www.mistisoftware.com/astronomy/images/m42_050209_2000.jpg

iar aici varianta a treia (ceva mai clara):

http://farm9.staticflickr.com/8499/8256501198_d73c8ccf0f_z.jpg

Varianta a 4-a :

http://www.bobholzer.com/images/m42trap.jpg

Varianta a 5-a :

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/attachments/2152782-M42%20800x600%20text.jpg


Sunt sigur ca poti gasi mult mai multe pe net. Acestea au fost doar cateva mostre :D.

Succes !

auriga
07 Mar 2013 16:41


intr-adevar vizual  imaginea [url=http://i162.photobucket.com/albums/t259/founderhgc/TrapeziumVariables.gif]trapezium-ului intr-un dobson de 10" pe seeing bun este mai buna decat in multe fotografii de pe net. Mie vizual mi se pare ca nebuloasa 'dispare' in apropierea Trapeziumului, sau este cel putin mai intunecata. 
[url=http://stelledoppie.goaction.it/index2.php?iddoppia=20555]Diferenta de peste 6 magnitudini dintre C si F de ex. desi au separatie de 4", le face o incercare grea pentru camera/montura/telescop mai pune si seeing-ul si rezulta ceva greu de fotografiat. Chiar si vizual este greu de vazut componenta F daca seeingul e prost.
Teo mi-a placut imaginea lui Jim Misti, desi nu se vede F-ul.

aandrei
07 Mar 2013 21:05


Mi-am mai dat seama de 2 lucruri. Unul, asa cum a sesizat auriga, vizual nebuloasa este mai intunecata in jurul trapezului. Altul, de care am devenit constient uitandu-ma la pozele model este acela ca nu am vazut NICIODATA stelele din Trapez ca GLOBURI.
Daca diferenta de magnitudine depaseste dinamica CCD-ului, atunci sugerez doua sau cate expuneri, cu timpi diferiti, ar fi necesare pentru a fotografia stelele (nu cred ca mai mult de doua, mai ales daca se foloseste gama=1 in timpul prelucrarilor). Mai mult decat sa vad MULTE stele mi-ar placea sa vad stelele PUNCTIFORME, ca printr-un instrument bun.
...daca ar fi fost usor de fotografiat, toate pozele ar fi fost minunate! dar care ar mai fi fost satisfactia? Ce bucurie ai sa invingi la fuga o batranica?
Poate cu sugestii de la mai multi iese o poza mai buna. Incep sa le adun:
1. Intensitatea maxima a nebuloasei maxim 50% din dinamica
2. "Nebuloasa mai intunecata in apropierea Trapezului" (auriga)
3. Culoarea pastel-pastel, aproape AN, bleu-verzui-albicios.
4. Stelele punctiforme
5. Background-ul NEGRU
6. ?

O seara buna!

Teo
07 Mar 2013 21:16


Andrei, am precizat in mesajul meu anterior ca stelele ies ca niste guguloaie daca focusul nu este bun.
Deci nu se mai pune problema asta. Daca faci un focus corect si ai optica buna la telescop, atunci stelele vor iesi punctiforme.

auriga
07 Mar 2013 21:49


focus corect poti face daca seeingul fluctueaza peste 1/2 sec :) nu e suficient focus corect. trebuie sa te duci pe Mauna Kea/Canare/La Silla/Etc. De curiozitate am sa caut o imagine facuta cu unul din telescoapele mari de acolo sa vedem cum arata Trapeziumul.

edit: a mers repede, pe CFHT 3.6m f/3.8, 1x1sec, filtru h-alpha, camera megaprime.

Teo
08 Mar 2013 01:08


Auriga, ma mai gandesc la un aspect.

Poate acest efect de "gogosele" in cazul stelelor inconjurate de materie nebulara sa fie dat tocmai de dispersia si difuzia luminii stelare de catre gazele si pulberile nebuloasei, care creeaza un fel de halo in jurul stelelor.

Poate si in cazul in care intre observator si stea se gaseste un "nor" de materie nebulara sa apara aceasta difuzie ce confera aspectul de stea insuficient focusata.

Ca si cum am fotografia printr-o perdea de fum.

E doar o ipoteza personala. Nu o luati de buna 100%  . :)

cmatei
08 Mar 2013 02:35


@aandrei: culoarea in poze n-o sa fie niciodata ca la vizual (adica lipsa). La M42 inca incepi sa vezi chiar si un pic de rozaliu in telescoape mai mari, dar e o exceptie. Unui CCD ii e usor sa capteze fotonii emisi de hidrogen (~656nm), ochiului nu. Din perspectiva asta, daca mie imi vine pe ccd predominant lumina rosie cum e cazul cu multe nebuloase, nu o sa ma apuc sa o prezint ca gri-verzui :-) decat in cazuri mai speciale.

Reprezentarea culorilor obiectelor in pozele astronomice e intotdeauna oarecum abstracta, ca sa nu zic falsa, neavand cum sa aibe legatura cu observatiile vizuale directe, acestea nefiind posibile. Iar la pozele fara pretentii stiintifice pe care le facem noi, pana la urma culorile tin in foarte mare masura de gustul autorului si de modul in care reuseste sa exploateze dimensiunea asta a fotografiei astronomice pentru a scoate in evidenta anumite detalii.

aandrei
08 Mar 2013 11:06

Mult mai bine
Uneori agreez sa ma uit la o poza color, plina de detalii, alteori jinduiesc dupa o poza care a imortalizat spiritul a "ceea ce am vazut aseara".
Poza noua a lui auriga este mult mai apropiata de ceea ce am vazut.
Stelele cred ca ar putea fi mai luminate, albul 100% este atins doar de dunga de clipping CCD (?).
O perspectiva mai larga mi-ar placea si mai mult si ar mai si micsora gogoselele.
Trebuie sa am iar ocazia sa mai observ direct, sa confirm/infirm daca stelele mai stralucitoare au halou. As zice asa din amintire ca, chiar daca ar avea, ar avea si un nucleu stralucitor punctiform.
Cred ca diferenta de stralucire dintre stele si nebuloasa poate fi inca amplificata, detaliile nebuloasei ramanand vizibile pe un fond al cerului perfect negru.
Intreaga fotografie cred ca ar beneficia de aplicarea unui filtru de convolutie
Impresia mea este ca imaginea la vizual este forte slab, dar totusi colorata, in nuanta fumului de tigara care se ridica direct din aceasta (alb usor albastrui).
In Stellarium, de exemplu, as prefera sa pot alege intre poze spectaculoase si poze realiste ale nebuloaselor.
Jinduiesc inca la o poza in care incap toate cele trei stele mai luminoase din sabia lui Orion, in care pot vedea cel putin 5 stele (punctiforme sau, fie, relativ punctiforme) in Trapez, in zona mai intunecata a nebuloasei.
 :-)

auriga
08 Mar 2013 11:30

Re: Mult mai bine
mie mi-a venit o alta idee si anume sa propunem iubitorilor de foto planetare fotografierea trapeziumului, ei vin cu detalii de sub o secunda de arc, deci separatie 4 secunde de arc ar trebui sa le fie facil :) O tinta usor mai grea ar fi Alnitak si cireasa de pe tort ar fi Sirius.

aandrei
08 Mar 2013 12:54


Imi place ideea ideea, cei afectati de virusul planetelor impinsi sa se uite spre stele :-) 
Imi permit un exemplu practic (pe poza de la auriga) cam spre ce tinde viziunea mea.

cmatei
12 Mar 2013 02:09

sa propunem iubitorilor de foto planetare fotografierea trapeziumului, ei vin cu detalii de sub o secunda de arc, deci separatie 4 secunde de arc ar trebui sa le fie facil :)

Mai putin facila o sa fie diferenta de 5-6 magnitudini decat separatia. Amintindu-mi de discutia asta, am facut un test scurt in in weekend si C e saturata la expunere de 2 sec cu 90mm si filtru L; nu mi-a dat prin cap sa fi incercat in Ha.

auriga
12 Mar 2013 05:53

cel mai scurt cadru ce-l am eu este de 60 secunde in h-alpha 7nm cu 100mm f/9, C-ul e saturat. atasez imaginea liniara (mai putea fi focalizata, fwhm este 3.7").

aandrei
12 Mar 2013 13:16


In acest caz solutia implica expuneri multiple, de durate diferite si software HDR ?

cmatei
12 Mar 2013 13:59


Presupun ca te gandesti ca faci expuneri mai lungi pentru stelele de mag. 11-12 si combini HDR cu expuneri scurte pentru A, B, C, D. Problema e ca in expunerile lungi, stelele saturate se vor intinde peste cele apropiate (4"). Ochiometric asa cred ca se poate la limita, dar la seeing-ul obisnuit poate fi dificil.

Mai usor pare - si de-aici imboldul pentru cei cu planetarele - sa stack-uiesti multe expuneri scurte pana ajungi la mag. 11-12. Ai un pic de luptat cu zgomotul...

iuli72an
21 Mar 2013 22:27

M42
Salut,


Iata ca indreznesc (desi am avut retineri) sa postez si eu doua poze la nebuloasa M42.
Am folosit aparatul Nikon D60, expunere de aprox. 62 secunde si iso400.
Tubul este Mak 127 SW (cred eu usor decolimat), montura EQ3-2 si motor RA.

Poza color este din 20.03.2013, iar cea alb negru este din 11.03.2013. Ambele din Bucuresti.

Sper sa nu "zgarii" pe nimeni pe ochi datorita erorilor, insa miscarile sunt datorate imposibilitatii de punere in pol.
Poza alb/negru am preferat sa o las asa pentru ca balansul de alb al pozei originale a fost "way off".
Recunosc ca pozele le-am facut in graba.

Momentan, nu stiu ce sa le fac sa le imbunatatesc (daca e ceva de imbunatatit la ele).

Cer senin.

aandrei
21 Mar 2013 23:34


Mie imi place cea alb-negru.

valy
22 Mar 2013 00:58


Incearca sa faci un guiding macar cu un webcam si cu luneta cautatoare, alfel e greu sa iasa ceva multumitor, daca nu reusesti trackingul o sa pierzi mult din detalii. De cateva ori am incercat si eu sa fentez trackingul prost, nu merge oricum ai da-o, doar daca faci ceva "artistic" de genul: http://www.astronomy.ro/album/albums/userpics/10074/IMGP7945.jpg

Catalin Paduraru
22 Mar 2013 01:16


- pune montura in pol prin metoda driftului daca nu ai luneta polara

- foloseste live view cand declansezi

- foloseste mirror lock-up daca nu ai live view

- foloseste telecomanda

- declanseaza dupa un timp de 30 secunde de la atingerea monturii/telescopului/aparatului foto

Astept sa imi spui cum ti-au iesit pozele.

Spor!

iuli72an
22 Mar 2013 11:01


@Catalin Paduraru: am incercat metoda drift-ului si se pare ca mi-a iesit la cea alb-negru insa nu ma prea incanta aceasta metoda. Cel mai rau imi pare ca n-am luneta polara. Partea cu live-view nu o pot folosi ca nu o am, iar partea cu mirror-up nu o prea pricep. :) Telecomanda am. Ceea ce recunosc ca n-am facut este sa astept 30 de secunde de la atingerea telescopului. Chiar si asa ma gandesc ca declasarea shutter-ului imprima vibratii telescopului ceea imi da de gandit. Trepiedul pe care sta montura este cu picioare de aluminiu (varianta standard SW). Cu siguranta o luneta polara ma cam scoate din kko.

@valy: din pacate nu am luneta cautatoare ci cautator red-dot. Tracking-ul cred ca se face mai greu doar cu RA si fara aliniere corecta in pol. :)

Eu va multumesc mult pentru ajutor si comentarii.   :D

cmatei
22 Mar 2013 11:22


Daca suspectezi vibratii, poti sa incerci ca fotografii vechi, cu palaria. Pui palaria in fata telescopului, declansezi, astepti putin si iei palaria :-)

Catalin Paduraru
22 Mar 2013 11:55


Dureaza si este grea metoda driftului dar este cea mai sanatoasa (sigura). In plus este gratis :) 

Mirror lock-up: declansare se face in doua etape. Apesi prima data ca sa se ridice oglinda si mai apesi inca o data ca se deschida obturatorul. Cele mai multe vibratii la declansare sunt date de oglinda cand se ridica. Astfel scapi de vibratiile date de oglinda. Cauta sa vezi daca aparatul tau are aceasta optiune. 

Daca nu o are atunci faci ce a zis Matei, pui un capac dintr-un material textil negru peste telescop. Declansezi, dupa care iei usor materialul textil din fata telescopului. Astfel scapi de vibratiile date de declansare fiindca lumina intra in telescop dupa ce iei materialul textil. Si ca sa inchizi expunerea pui carpa la loc peste telescop dupa care opresti declansarea din aparat.

valy
22 Mar 2013 12:15


Asa cu zicea si Catalin, metoda driftului e gratis, in plus presupun ca o poti face o data, notezi pozitia si o refolosesti ori de cate ori pozezi. Ca sa minimizezi efectul poti face expuneri mai scurte la iso mai mare, dar ai nevoie de un numar mai mare de cadre ca sa elimini zgomotul. Mai complicat o sa fie la alte obiecte mai putin luminoase, totusi M42 e foarte luminoasa.

iuli72an
22 Mar 2013 12:50


Va multumesc pentru toate aceste informatii.
Foarte utile. Ma gandeam si eu la varinta clasica cu "palaria neagra".
Partea cu "mirror lock up" nu e atat de practica. Probabil noile modele de Nikon au o functie mai buna. Eu la D60 nu am acesta functie de "lock up" decat pentru curatarea senzorului. :)


E foarte buna ideea cu mai multe poze cu ISO mare si mai multe cadre trase, dar o intrebare...ce softuri se folosesc (eventual ceva free of charge) pentru post-procesare? Eu foloseam Registax, insa doar la ceea ce faceam cu WebCam-ul.

Catalin Paduraru
22 Mar 2013 12:52


Lectura placuta: http://www.astropix.com/HTML/I_ASTROP/TOC_AP.HTM

Program de stack: http://deepskystacker.free.fr/english/index.html

auriga
26 Mar 2013 12:30


legat de subiect am gasit o [url=http://www.allred-astro.com//viewer.php?id=115&cat=5&sub=97]alta imagine facuta cu un telescop de amator, deci se poate (desi echipamentul acesta nu prea e comun pe la noi).

iuli72an
28 Apr 2013 23:51


Imaginea atasata a fost facuta dupa o incercare de aliniere prin drift.
Aceleasi conditii ca ma devreme, data fotografiei este de 23.03.2013.