-----------------------------------
UFO
03 Mar 2012 09:07

De unde vine simbolul c al vitezei luminii
"Why is c the symbol for the speed of light?", and it is reasonable to think of c as standing for either "constant" or "celeritas".

Simbolul c a fost consacrat de celebra formula E = mc^2 insa il putem urmarii in trecut chiar pana la Euler sau Newton unde :

F = ma was dc = p dt, where c stands for "celeritas" meaning speed, and p stands for "potentia", meaning force.

dintr-un articol mai amplu de aici http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Relativity/SpeedOfLight/c.html

UFO
03 Mar 2012 17:30


o idee speculativa: probabil ca Einstein s-a gandit sa schimbe simbolul din V in c, pentru ca si Newton folosise tot un c pentru viteza ?

Erwin
03 Mar 2012 17:46


Mai degrabă ca să nu se confunde viteza (v) a corpului considerat cu viteza luminii (c). Teoria relativită&#539;ii nu se reduce la celebra ecua&#539;ie, comportă mult mai multe "subtilită&#539;i"... 

E bine că cercetezi, dar o dezbatere pe simbolistica ecua&#539;iilor nu prea are sens aici, mai degrabă altele sunt întrebările pe care ai putea să le pui, legate de semnifica&#539;iile teoretice &#537;i practice ale fizicii (relativiste).

UFO
03 Mar 2012 18:11


nu cautam o dezbatere, doar mi s-a parut interesant articolul din link. De aceea am postat subiectul in istoria astronomiei; articolul respectiv trateaza evolutia simbolului in istorie.

iar topicul nu este despre teoria relativitatii ci despre istoria alegerii/devenirii acelui c, in loc de V (ce pare ca oricum fusese folosit initial de catre Einstein - recomand lecturarea articolului din link). Celebra formula a lui Einstein, in acest context (al topicului) are rolul de a fi consacrat pentru totdeauna simbolul c - vitezei luminii in vid. 

Mi s-a parut interesant, cu scuzele de rigoare.

Hannibal Hannibal
13 Aug 2015 16:31


c vine de la celeritas = viteza luminii in vid