-----------------------------------
Erwin
03 Mar 2012 17:38

Alerte Venus
La propunerea dl. Virgil V. Scurtu voi transcrie aici alerte privind planeta Venus trimise de dumnealui pe mail. 

ERWIN 

SCUMPILOR,

   Pe la finele lunii martie VENUS va fi la elongatia estica maxima, cand conform teoriei, discul planetei este pe jumatate iluminat, avand aspectul LUNII in fazele de PATRAR. Se mai numeste DIHOTOMIE. Dar, inca pe la anul 1793 astronomul JOHANN HIERONIMUS SCHROETER a observat ca, din analiza desenelor planetei, acea faza in care TERMINATORUL este rectiliniu, impartind discul lui VENUS in doua parti egale, de unde numele de DIHOTOMIE, nu se produce in momentul teoretic al elongatiei maxime, ci cu o diferenta care poate atinge 4-5 ZILE. Acesta este EFECTUL SCHROETER, care nu a fost explicat satisfacator pana azi. De aceea RECOMANDAM acelora care au posibiltatea sa observa pe VENUS in aceasta perioada, sa faca desene ale planetei, cu un diametru minim de 5 cm, pe care sa figureze CU TOATA ACURATETEA TERMINATORUL. Se pot face si fotografii, care marite sa ajunga cam la aceeasi dimensine, ca sa poata fi masurate cu suficienta precizie. Le sugerez amatorilor sa-mi trimita mie aceste observatii, pentru prelucrare, sau sa le publice pe FORUM. SUCCES !!!
                                                                                                                          VIRGIL

Jabba the Hutt
03 Mar 2012 18:48


L-am observat si eu cu o saptamana in urma pe Venus cand era intre plin si patrar. A fost interesant. Oricum, cand un corp din sistemul solar este la patrar, unghiul sau de faza este ori de 90 ori de 270. Cand o planeta e la elongatie unghiul sau de faza este de 90 de grade?  Asta inseamna ca si planetele exterioare pot fi la elongatie?

UFO
03 Mar 2012 19:13


Alexandru Pintea a spus

Cand o planeta e la elongatie unghiul sau de faza este de 90 de grade? Asta inseamna ca si planetele exterioare pot fi la elongatie?

Elongatia este unghiul dintre Soare si orice Planeta, asteroid, cometa. Poate lua valori intre 0 si 180 de grade. Insa, pentru obiectele cu orbita interioara orbitei Pamantului, cum ar fi planetele Mercur si Venus doar intre 0 si 28 (Mercur), respectiv 47 de grade (Venus). Aceste extreme purtand denumirea de elongatii maxime (departarea unghiulara maxima fa&#539;ă de Soare) in acest caz.

Stanescu Octavian
03 Mar 2012 21:27


Venus  proaspat de azi la 18: 30 si 19 .   prin telescop Cassegrain 270mm  focar 7,5 m.
filmat cu Canon EOS 50D  .

emilf
03 Mar 2012 22:33


L-am abordat si eu la Craiova la 19:43 cu 203/1200 si barlow 2x, am avut probleme cu vintul care mi-a stricat o gramada de capturi. :oops:

Erwin
04 Mar 2012 08:43


SCUMPILOR,

   Mesaj pentru cei care au inceput fotografierea lui VENUS: TINETI-O TOT ASA FRATILOR, CA FACETI TREABA BUNA. AS DORI TOTUSI SI CATEVA DESENE.
                                                             VIRGIL

Erwin
04 Mar 2012 16:46


SCUMPILOR,

  Discutia care a avut loc dupa prima mea ALERTA VENUS a fost cam ALATURI, deoarece in EFECTUL SCHROETER NU intervine UNGHIUL DE FAZA, ci numai FAZA PLANETEI, care este cu totul altceva. Mai cititi.
                                                                                                                                   VIRGIL

Erwin
13 Mar 2012 21:57


SCUMPILOR,

   Sper ca indemnul meu la lectura pentru a fi elucidate diferite probleme intervenite in discutie NU a deranjat pe nimeni. De asemenea reamintim ca sunt necesare CAT MAI MULTE IMAGINI ALE LUI VENUS, pentru a se incerca inca o explicare a EFECTULUI SCHROETER, care se manifasta in apropierea elongatiilor maxime. Acum e pe 27 martie.
                                                                                                                                                    VIRGIL

mak
27 Mar 2012 07:27


Sper sa nu fie prea tarziu, dar tot mai bine decat niciodata: Venus in 21 martie la 20.30 (21 de grade altitudine si seeing foarte prost).

Erwin
03 Apr 2012 11:37


SCUMPILOR,

   Deschizand revista SKY AT NIGHT pe luna aprilie, pe care mi-a trimis-o un amic de la GLASGOW, am gasit la pag.50 o informatie care poate intereseaza si pe alti amatori: planeta VENUS, in miscarea ei aparenta printre stele trece pe data de 3 aprilie foarte aproape de PLEIADE, subiect ce poate fi imortalizat de ASTROFOTOGRAFI. Tot in acel numar, la pag.19-20 un articol mare despre VENUS de sir PATRICK MOORE, unde aminteste si de EFECTUL SCHROETER, dar da interpretarea depasita, cum ca acesta se datoreaza atmosferei venusiene.
                                                                                                                                 VIRGIL

AstroFire
03 Apr 2012 12:40


Despre efectul Schroter se discuta si in numarul din Martie. Gasiti toate numerele pe http://ebookee.org/

Schroter nu a gresit in interpretarea decalarii fazei cu 2-3 zile, aceasta este cauzata de atmosfera densa a planetei.
Ce a gresit Schroter este calcularea rotatiei planetei in jurul propriei axe. El a spus ca rotatia este aproximativ egala cu cea a Pamantului, dar de fapt o zi pe Venus e mai lunga decat un an pe Venus  :mrgreen:

MariusP
03 Apr 2012 12:44


sir PATRICK MOORE, unde aminteste si de EFECTUL SCHROETER, dar da interpretarea depasita, cum ca acesta se datoreaza atmosferei venusiene.Schroter nu a gresit in interpretarea decalarii fazei cu 2-3 zile, aceasta este cauzata de atmosfera densa a planetei.
Daca efectul Schroter nu e cauzat de amosfera venusiana, atunci care e cauza?

AstroFire
03 Apr 2012 12:48


Este cauzat de atmosfera venusiana.

UFO
05 Apr 2012 07:46


http://articles.adsabs.harvard.edu//full/1996JBAA..106...16M/0000017.000.html

un articol interesant pe aceasta tema. Efectul ar fi produs de crepusculul venusian. Autorul se intreaba pe urmatoarea pagina din link, daca si Pamantul ar prezenta un astfel de efect , vazut din spatiu, eventual de pe Luna! Interesant.

2SKY
23 Mai 2015 22:53


Este posibil , ca atmosfera lui Venus sa reflecte lumina puternic si astfel sa creeze la ocular aberatii cromatice pe marginea cimpului ? la nici un obiect nu apar aceste aberatii . Am vazut si la altii si in poze .

Erwin
24 Mai 2015 10:05


Da, obiectele foarte strălucitoare "pun în lumină" minunatele abera&#539;ii cromatice ale ocularelor, chiar dacă te ui&#539;i printr-un reflector. :)