-----------------------------------
admin
05 Mar 2012 00:33

Echinoctiul de primavara
Pe 20 martie 2012, ora locala 	07:14, are loc echinoctiul (sau echinoxul) de primavara, care marcheaza inceputul primaverii astronomice in emisfera nordica si al toamnei in emisfera sudica (unde are loc echinoctiul de toamna).

Soarele va trece prin punctul vernal, unul din cele doua puncte in care ecliptica intersecteaza ecuatorul ceresc.

Ca urmare, ziua va fi egala cu noaptea si va creste pana la solstitiul de vara.

UFO
20 Mar 2012 03:06


Pentru a nu mai deschide un alt topic o sa postez aici : 

Problema echinoctiului, o curiozitate astronomica ce priveste decalajul dintre momentul echinoctiilor si data reala a "noptilor egale" calculate pentru Bucuresti. Sunt mai zgarcit la cuvinte, si o sa las tabelul de mai jos sa vorbeasca de la sine. Nu este nici un mister astronomic, decalajul fiind explicat aici http://darkskydiary.wordpress.com/2010/03/20/equinox-equilux-and-twilight-times/

Emil
21 Mar 2012 09:31


"Ca urmare, ziua va fi egala cu noaptea si va creste pana la solstitiul de vara."

NUUUUUUUUU

Acum incerc sa imi aduc aminte care erau reactiile unor asa numite triburi barbare din spatiul german fata de solii care aduceau vesti proaste :-)

UFO
22 Mar 2012 04:21


Sau,... am putea spune ca deabia acum incepe marea noapte polara ce dureaza 6 luni ... (exceptand un crepuscul prelungit de cateva zeci de zile ..) Asadar vesti bune pentru astronomii de la Polul Sud. Chiar nu stiu daca sunt, ar putea fi, si daca ar fi, cu siguranta s-ar bucura.  :D (vestile "rele" pentru nordisti, si vesti bune pentru "sudisti")