-----------------------------------
psemil
12 Mar 2012 13:21

Rosette nebula - 28h
Dupa multa munca si nopti nedormite, iata si prima poza pe 6 canale pe care am facut-o pana acum.
    
Emil Pera: Newton 8'', ASA Keller corrector/reducer, Eq6, Canon 1000Da, iso 800,TS OAG. 
Exp:  52x3,5' + 66x4'- nov si dec 2011.
Emil Kolbert: EQ-6, TS ED-APO, corector TS 2", Qhy9 mono CCD  la -30°C, ghidaj. Expuneri: 36 x 15' Ha, 19 x 15' O3 si 28 x 15' S2.  Februarie 2012.

Timp total de expunere 1,16 zile.

Stanescu Octavian
12 Mar 2012 13:29


Felicitari pentru amandoi !!. arata grozav este  poza de pus in "rama". :)

red giant
12 Mar 2012 13:50


Excelentă, mai ales dupa un mic resize. Ne spui ce &#537;i cum a&#539;i combinat pe acolo? :)

theogon
12 Mar 2012 18:19


Într-adevăr merită să stai câteva zeci de ore pentru achiziție. Orele acestea sunt câștigate și nu pierdute, pentru că rezultatele sunt de excepție. Felicitări pentru amândoi.

cmatei
12 Mar 2012 18:51


E mai buna decat APOD-ul de pe 14 februarie :-) Si evident nu e o exagerare...

http://apod.nasa.gov/apod/ap120214.html

Emil
12 Mar 2012 19:07


Deci se pare ca este randul meu .-)
Emilii va multumesc frumos.

@ Red Giant
Procesarea si alinimentul l-a facut Emil P. El facand primele achizitii pe acest obiect am considerat ca e mai bine asa, pe de alta parte initial a fost planificata achizitia unui singur canal (H-alfa) vremea favorabila a permis sa trag si celelalte doua canale. Pe de alta parte este mai usor pentru el daca adapteaza canalele cum cred el ca este mai bine, mie cel putin imi place cum proceseaza imaginile (cu feeling).

@cmatei
e pe drum, acum circa 1 ora am trimis email-ul ;-)

auriga
12 Mar 2012 19:13


si seamana bine cu un apod mai vechi: http://apod.nasa.gov/apod/ap070214.html

Vlad
12 Mar 2012 19:15


pfff.. foarte frumoasa. Nu stiu daca chiar era nevoie de canalele O3 si S2 in acest caz, dar a iesit f frumos

Regretabil ca au dat un APOD pt acelasi obiect acum foarte putin timp, s-ar putea numai din cauza asta sa nu-l ia in consideratie.
oricum , indiferent de ce fac domnii de la Nasa, felicitarile mele, si pentru mine merita mult mai mult.

nobody
12 Mar 2012 19:32


Brilliant !

ioanIS
12 Mar 2012 19:38


Impresionanta nebuloasa, foarte frumoasa! 
Multumim!

As avea o mica intrebare, sper sa nu fie off-topic: cum de se pot combina imagini din surse diferite? Adica nu sunt rezolutii si formate diferite intre cele 2 medii de achizitie (camera si DSLR)? Inclusiv setupul e diferit, deci probabil si unele aberatii minore sunt diferite, iar la "suprapunerea" lor ar trebui sa iasa in evidenta, nu?

gabi
12 Mar 2012 20:37


Salut,

Imi place foarte mult cum a iesit, stiu ca procesarea este un proces foarte laborios , ce iti mananca timpul,nervii,etc. dar cred ca trebuia mai mult contrast, este un pic cetoasa, dar detaliile sunt mai bine evidentiate , in comparatie cu celelalte doua poze prezentate la APOD.

Gabi.

sabin fota
12 Mar 2012 21:53


nu va lasati baieti, vrem sa o vedem pe APOD, ce? numai pe ale lor sa le vedem acolo?
Felicitari!

achy1978
12 Mar 2012 21:56


Buna de APOD

psemil
12 Mar 2012 23:01


Sincer sa fiu, nu credeam ca va fi asa bine primita.   :)  :)  :)   A iesit intradevar misto insa, nu este perfecta. Partea buna este ca am gasit reteta "castigatoare" de a combina eficient expunerile noastre pe mai multe canale si pe viitor va fi mai usor. Daca in trecut procesarile de genul asta durau cateva zile numai la partea de calibrare si aliniere acum le pot termina mult mai repede.

@IoanIs - E un pic cam greu sa combini mai multe imagini facute cu sisteme deiferite. Prima data se face alinierea dupa mai multe puncte in MaximDL sau Pixinsight. Apoi toate canalele se proceseaza separat, si intr-un final se unesc astfel:
Ha + canalul Rosu (Ha un proc intre 20-50%),  O3 + Canalul Verde si Albastru (in proc intre 10%-30% O3) S2 + canalul Rosu(10-20% S2). Uneori in functie de nebuloasa Ha se poate adauga in proportie mai mica si pe luminanta. 
Procentele sunt cele pe care le-am folosit eu ... diferiti astrofotografi pe net recomandand diferite proportii, pe principiul "cate bordeie atattea obiceie"

@Vlad -  Canalul Ha a adus intr-adevar cel mai mult semnal, O3 putin si S2 - mai deloc.

@Gabi -  Uitandu-ma la poza indelung cred ca niste contrast ar fi fost binevenit, insa ieri vedeam altfel poza ...

valy
12 Mar 2012 23:29


Spectaculoasa!

... cred ca niste contrast ar fi fost binevenit, insa ieri vedeam altfel poza ...
Pai sa incepem s-o "prelucram"? :).

psemil
12 Mar 2012 23:30


Acum ca a venit vorba de contrast uitati o alta varianta + un crop pentru a mai elimina coma.
Care e mai buna cred ca tine de gust... asta fiind mai pe gustul meu (prea agresiva pentru altii).

@Valy - Daca cine vrea sa aranjeze diferit bafta din partea mea :D

ovi1001
12 Mar 2012 23:37


Felicitari, o poza reusita dar si munca pe masura. Am totusi o nelamurire: de ce in toate cele patru colturi, stelele apar putin alungite? O fi de la ASA Keller corrector/reducer ? Am intrebat pentru ca si la mine apare aceeasi problema la un reducator de focala si ma gandeam ca poate este vreo solutie.

cmatei
12 Mar 2012 23:47


Distorsiunile geometrice introduse de sistemele diferite (cred ca asta explica stelele deformate de pe margini) se pot corecta. Un model al distorsiunilor se poate obtine astrometric, apoi ambele imagini pot fi reproiectate in acelasi sistem (ex: proiectie pe planul tangent). Eu nu stiu nici un program care face asta usor, clica-clica. Cu putin (ahem!) efort, lucrul asta e posibil cu THELI, scamp/swarp, IRAF, etc.

Atunci cand PSF-ul difera semnificativ (ex: color/luminanta vs narrowband), imaginea mai "sharp" poate fi degradata intentionat la nivelul celei mai slabe.

@IoanIs: problemele de mai sus sunt adresate la imagini cu valoare stiintifica. 

In cazul aici de fata, e doar MAGIE :-)))

valy
13 Mar 2012 00:40


M-am uitat la niste poze tip hubble si pare cu mai mult verde-albastru-caramiziu, zis si facut. Nu mai am topazdenoise ca se mai curata putin.
Ce nu inteleg e cum de poa' sa iasa atat de multe detalii, 12megapixeli. Nici daca ar fi la 1 metru de mine n-as reusi sa imi imaginez cum se pot scoate asemenea detalii, parca ar fi macro. Magie?

Emil
14 Mar 2012 23:14


@ Valy
La ce te-ai uitat tu cred ca erau procesari NB in paleta Hubble, mai exista si paleta CFHT (Canadian-France-Hawaii Telescope) unde se mapeaza altfel culorile.
Paleta Hubble S-2, H-a si O-3 se asocieaza la R,G,B
Paleta CFHT unde Ha, O-3 si S-2 se asocieaza la R,G,B.
Acu cateva zile Emil P mi-a trimis o stacare in paleta Hubble, eu am sa incerc in masura in care pot (fiind din nou in spital cu piticu) sa fac o stacare in paleta CFHT pe care am sa o postez tot aici deoarece nu cred ca are rost sa deschid un topic nou.

valy
14 Mar 2012 23:25


Emil, sper ca iti dai seama ca am facut o manea de procesare.

Sanatate piticului.

Emil
14 Mar 2012 23:30


@ Valy
procesarea ta nu este de lepadat, serios doar ca accentuand, pe langa informatie se accentueaza si altele ala e baiul mare.
Ceea ce eu am scris era gandit ca un fel de completare in nici un caz ca vreo critica sau stiu eu ce altceva.

valy
14 Mar 2012 23:40


Ba e manea. Asa cum lautarul trage de coarde zigzagaza, asa am tras si eu de saturatii pe culori pana a iesit ce a iesit. Leduri si neoane colorate ii mai trebuia si era belea :).
E drept ca acum privind am exagerat contrastul, cerul e negru tuci, stelele s-au albastrit/ingalbenit si cam sar in ochi. Cred ca regula prelucrarii ar fi sa o lasi la dospit una-doua zile si daca arata ok o postezi, daca ti se pare exagerata mai dai o tura de procesari.

De curiozitate: vad ca voi le prelucrati de iese cu un contrast cam slab, privite asa mici thumbnail par sterse. E chestie de gust? E un standard? Nu stiu cum arata "in realitate".

Emil
15 Mar 2012 00:02


LOL
hai sa va povestesc din experienta mea (suna de parca eu as fi bunicuŽ)
La inceput faceam stacare "on the fly" adica cum aveam un cadru nou pac cu el in stacare... si iesea totul varza.
In general m-am obisnuit sa las cadrele in pace cateva zile bune, daca sunt promitatoare le las acolo pana cand consider ca am adunat suficient de multe cadre (aia poate sa insemne o saptamana insa si o luna sau chiar doua). Abia in acest moment incep sa le iau la gadilat. Primul pas este sa transez ce e bun de ce nu este bun prin stergerea efectiva a cadrelor slabe sau mediocre deoarece tentatia de a le folosi si pe astea la un moment dat este mare). Al doilea pas este stacarea propriu-zisa si stabilirea in aceste conditii daca mai sunt necesare cadre, daca nu atunci trec la procesarea efectiva.
Referitor la lipsa de contrast da se pare ca amandoi suferim cam de aceasi boala, cred ca are legatura cu faptul ca devenim exigenti la calitatea background-ului din punct de vedere al aspectului insa cred ca o vom rezolva si pe asta pana la urma, am niste idei pe care trebuie sa le testez referitor la ridicarea contrastului fara accentuarea zgomotului de fond insa dupa cum spuneam sunt doar la stadiul de idei.

Vlad
15 Mar 2012 00:19


ma uitam pe net si la alte rosete..
Se pare ca nu exista limita la cate cadre poti sa adagi ca sa imbunatatesti imaginea..adica o limita cand semnalul "se plafoneaza". 

Imaginea de mai jos are putin peste 40 de ore!!! cu un fsq 85 si canon 550..

Asadar, cat timp esti dispus sa tragi noapte dupa noapte...dupa noapte acelasi obiect, semnalul pare ca se tot imbunatateste!

Cred ca ma apuc si eu de un proiect si trag vreo luna doua la ceva, sa vad ce iese..:P

http://www.astromodelismo.es/Web%20Astronomia/Datos%20web/Tomas%20astronomicas%20propias%20web/Nebulosas/Reales/Rosetta.jpg

valy
15 Mar 2012 00:22


Pai scoti zgomotul si dupa aia ai libertate.

Acum cautam si mi-au placut culorile de aici: http://www.longmontastro.org/astrophotos/create-astro-photo-11 asa ca le-am reprodus.

Vlad, detaliile din poza respectiva lasa impresia ca e 3D.

Vlad
15 Mar 2012 01:09



Vlad, detaliile din poza respectiva lasa impresia ca e 3D.
Asa se intampla cand se uita robinetul deschis la Ha..Contine 136*15minute Ha (ce-i drept prin Canon, nu e la fel de sensibila). Dar oricum

Eu unul nu cred ca as putea, s-ar putea sa-mi gasesc valiza facuta impreuna cu telescopul in strada.

valy
15 Mar 2012 01:30


Vez, d'aia prefer eu foto planetara, 2-3 minute si gata.
Pe de alta parte, il poti lasa pe pilot automat, face singur pozele.

UFO
15 Mar 2012 01:52


Timp total de expunere 1,16 zile. 

Este, cred eu, o premiera pentru astronomia romaneasca. Felicitari. Merita la APOD.

psemil
15 Mar 2012 03:45


@Valy - si mie imi plac pozele cu contrast... insa e greu sa cresti contrastul prea tare fara sa arzi stelele, cresti zgomotul... cel putin eu inca mai caut reteta corecta. :oops:  
De ceva vreme ma straduiesc sa postez imaginile fara resampling la 10mpix ai camerei, pentru a putea vizualiza cat mai multe detalii iar asta ridica la patrat greutatile... 

In fiecare procesare am incercat sa ascund un defect.  :( si probabil m-a enervat sa vad defectul mai mult decat m-ar fi bucurat sa vad nebloasa mai bine :lol: )

valy
15 Mar 2012 08:57


@Emil, daca stau sa ma gandesc prelucrarile anterioare le-am facut pe 8 canale, de la rosu spre violet, saturatie, luminanta, nuanta. Deci nu e manea, se cheama ca am lucrat multicanal? ;)

@Emil, desi n-am deloc experienta la astfel de imagini, vad cateva aspecte:
- culorile. Aici e cam complicat ca se combina domenii variate, de la vizibil la mai putin vizibil, pe multe canale, asa ca nu cred ca exista culoarea corecta, e de gust sau poate fi si stiintific, de exemplu daca un obiect emite 50% spre rosu e manea sa-l colorezi albastru-verde de exemplu. 
- contrastul.  Aici e cum zici tu, de gust+sa nu strici stelele, fundalul, zgomotul
- detaliile. Aici e simplu: sharp, contrast, usm, dupa gust, dar sa nu strici stele si zgomotul
- zgomotul. Mare problema. Pana acum n-am gasit minunea, adica soft sa faca si ceva bun nu numai sa scoata detaliile odata cu zgomotul. Singurul care se apropie de deziderat ar fi topazdenoise. Data trecuta la horsehead parca era ok, acum a expirat 30 zile, asa ca am facut print screen la  parte din poza ca nu o pot salva pe toata. Mai ca as da banii pe plugin, ce nu-mi place e ca in lightroom pot prelucra si exporta bulk, dar nu merge sa aplic bulk denoise, trebuie cadru cu cadru. E drept ca aici am o singura imagine ca doar nu tragi rafala rosetta nebula.
- stelele. Aici n-am ce sa-i fac. Pana acum la horsehead erau stele colorate oarecum uniform (albastre) si din saturatie-luminozitate pe canalul respectiv (de exemplu albastru) le mai atenuam, dar in imaginile de acum sunt arse si colorate ciudat, galben, albastru, roz. Poate doar sa le iei pixel cu pixel, clone, etc., munca de sisif.

Am luat precedenta poza care e facuta din cea pusa de Emil Kolbert si i-am aplicat niste denoise+putin sharp. Cred ca cel mai bine se aplica denoise pe fiecare canal, are destule setari topazul asta, mi-a trimis Emil sursele, sa vad ce se poate face, dar n-am experienta sa combin layere, trebuie sa invat, cel mai bine lucrez pe imaginea deja blenduita.

Spor.

psemil
15 Mar 2012 13:33


Perfect de acord cu tine Valy...
Bafta la procesat.

Emil
15 Mar 2012 14:02


@ moderatorul rubricii (Laurentiu)
poate ar fi bine de splitata discutia pentru ca se intra in partea de procesare si se "deraiaza" de la subiectul initial.

@Valy
Tocmai din acesta cauza eu consider paleta CFHT mai apropiata de realitate insa nici o imagine obtinuta prin NB nu va fi conforma cu realitatea (se pot ajunge la "culori naturale" insa este o alta tehnica).
Problema majora din punctul meu de vedere in cazul NB este faptul ca atat H-alfa cat si S-2 sunt de fapt in rosu (N-II este si el rosu) deci cu atat mai mult este, din punctul meu de vedere, dificil de obtinut o imagine corect din punct de vedere RGB.
Pe de alta parte NB-ul este mult dependent de calitatea si fereastra de transmisie a filtrului, in cazul de fata H-alfa este obtinut folosind un filtru de 6 nm iar O-3 respectiv S-2 cu filtre de 8,5 nm, astfel canalul H-alfa avea cele mai stranse stele rezultand astfel o neacoperire 100% a stelei pe toate canalele in versiunea finala.
Partea cu culorile se poate cat de cat corecta folosind calibrarea pe stea (nota informativa).
Referitor la horse head, in cazul acela informatia aditionala a fost DOAR H-alfa care a fost mapat pe R, aici avem de fapt o combinare R+NB--> R deci la fiecare canal RGB s-a atasat cate un canal NB  rezultantand si dificultatea in procesare.

valy
15 Mar 2012 14:33


@ moderatorul rubricii (Laurentiu)
poate ar fi bine de splitata discutia pentru ca se intra in partea de procesare si se "deraiaza" de la subiectul initial.

Da, neaparat sa avem un topic de procesat imagini DSO, mutati acolo si imaginile mele ca sa nu deturnam atentia de la adevaratii autori.

Spor.

nobody
15 Mar 2012 17:03


Mie imi place mai mult aia cu rosu/purpuriu, cu un contrast mai putin tipator, ce si se potriveste mai bine cu numele.
Verde cu cyan nu mi se pare o combinatie prea fericita.
Desigur, aici este vorba de gusturi.