-----------------------------------
dcristi
12 Mar 2012 19:51

Marte 2012
Captura e facuta sambata spre duminica la 2:25AM.
6 minute la 60fps si am folosit aproximativ 4000 cadre.
Cred ca m-am cam scapat cam tare in "wavelets" pentru gustul meu dar e prima captura dupa multe saptamani de asteptare :)

valy
12 Mar 2012 20:00


Asemenea scapari sunt scuzabile :).
Da, are un efect de bila de marmura luminata cu petele de zapada din dreapta. Parerea mea e ca e un Marte la fix.
Cer senin.

Laurentiu
12 Mar 2012 20:48

Re: Marte 2012
Captura e facuta sambata spre duminica la 2:25AM.
6 minute la 60fps si am folosit aproximativ 4000 cadre.
Cred ca m-am cam scapat cam tare in "wavelets" pentru gustul meu dar e prima captura dupa multe saptamani de asteptare :)

Era si cazul sa ne arate nenea Hubble un Marte mai de aproape!

Frumos tare.

achy1978
12 Mar 2012 21:04


Revenire in forta :)! Bravo Cristi!

emilf
12 Mar 2012 21:09


Gata a terminat Cristi ''concediul'', o sa vedem noi de aici incolo... :D 
Excelent, cum ma asteptam!
Felicitari!

ZENDOW
12 Mar 2012 21:18

Marte
La prima vedere am crezut ca este Luna, dar m-am uitat la  numele autorului  si am realizat ca-i Marte!

ovi1001
12 Mar 2012 22:13


Banuiesc ca setup-ul e cel din semnatura nu? Excelent, felicitari!

Laurentiu
12 Mar 2012 22:32

Re: Marte
La prima vedere am crezut ca este Luna, dar m-am uitat la  numele autorului  si am realizat ca-i Marte!

Nah, e doar o minge de fotbal din alea vechi cu care luau brazilienii cupa Jules Rimet  :lol:

Mihai Cazacincu
12 Mar 2012 22:36


Cu ce telescop ai facut poza?

mak
12 Mar 2012 23:34


Frumos, dom'ne, hai ca ai pacalit bine dunga.

Erwin
13 Mar 2012 09:35


:shock: Wow! Mai un pic &#537;i se văd &#537;i canalele!  :D 
Felicitări, Cristi!

Stanescu Octavian
13 Mar 2012 10:52


Frumos, felicitari . La Timisoara am prins in ultimul timp doar seeing prost  aseara catastrofal.

psemil
13 Mar 2012 13:29


Frumoasa poza.

theogon
13 Mar 2012 14:51


Pentru că am avut intervenții la cele două postări anterioare ale lui Marte, sunt dator să spun că avem o imagine memorabilă a planetei. Felicitări!

mak
15 Mar 2012 08:24


Marte in IR, 13 martie 23:24 TLR. Colorata, maine-i gata!

valy
15 Mar 2012 09:07


Nici n-ai zice ca a fost marti 13. 
Ce IR ai?

mak
15 Mar 2012 18:10


Astronomik Ir Pro 742. 
Lasa ca la mine a fost marti 13 cu altele...

mak
16 Mar 2012 00:26


Gata si colorata. Cam multi nori. Mai am un set de prelucrat, poate o iesi ceva mai bine...

valy
16 Mar 2012 00:40


L-ai scapat in cerneala? E derutant :).

mak
16 Mar 2012 08:29


Setul 2 a iesit mai bine, zic eu.

UFO
16 Mar 2012 09:18


imaginea este neclara si dublata  :(  arata parca mai bine totusi. felicitari.

ovi1001
16 Mar 2012 14:26


Arata destul de bine, bravo.

mak
17 Mar 2012 01:54


Am reprocesat setul 2 incercand alte metode. Mai mult de atat n-am cum sa scot, cu 8 toli, barlow 2,5X si ICX098 atat se vede. 
Daca reusesc zilele viitoare, o sa incerc sa trag la focala mai mare (acum sunt undeva imediat sub 5m), poate s-or vedea mai multe. Ma bucur totusi ca am prins Olympus Mons si ceilalti trei vulcani.

nobody
17 Mar 2012 04:51


Incepatorii ii depasesc pe avansati ? http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=87540&highlight=#87540
Fara suparare, ceva nu-i in regula. Arata ca prin termopan. Poate de la barlow ...

UFO
17 Mar 2012 09:15


Fara suparare, ceva nu-i in regula. Arata ca prin termopan. Poate de la barlow 

... si de la turbulenta ce de cateva saptamani bune s-a instalat deasupra bucurestiului...   :cry: 

Felicit intentia si activitatea, însă, recomand lui mak sa faca o selectie a imaginilor si sa le prelucreze doar pe cele mai clare dintre ele pentru a inlatura efectul de termopan.

mak
17 Mar 2012 10:36


Nu vreau sa intru in nicio polemica cu nimeni, dar nu pot sa nu remarc faptul ca primesc recomandari de la persoane care, din ce am vazut eu, nu au postat vreo poza pana acum. Vad ca a aparut si un efect nou, "de termopan", de care n-am auzit. 
M-as fi asteptat totusi la comentarii de genul "incearca 100%, nu mai fa resample, iese mai mic si poate mai bine", ceva constructiv, ca din cauza asta punem toti, cred, poze pe forum. Nu sunt de parere ca sunt niste poze reusite, dar macar eu am iesit afara la telescop si am stat cateva ore sa trag niste filme si sa fac observatii. Cred ca e mult mai bine decat sa stai la calculator si sa dai cu piatra fara ca macar sa fi incercat o data sa vezi ce inseamna sa faci poze la planete. 
O sa ma abtin sa va mai agresez retinele cu pozele mele, cu toate ca nu va obliga nimeni sa va uitati la ele. Se pare ca suntem prea multi si nu mai avem loc unii de altii...

UFO
17 Mar 2012 10:52


@mak  nu trebuie sa te superi daca cineva iti atrage atentia ca poza nu este tocmai ok. Eu chiar te felicit sincer de activitate, si sunt sigur ca pe masura ce turbulenta va scadea in zona noastra, pozele vor iesii mult mai bine. Imi cer scuze daca te-am ofensat in vreun fel, si chiar vreau sa vad in continuare fotografiile tale, deoarece cu siguranta vor fi din ce in ce mai bune.

Stanescu Octavian
17 Mar 2012 12:31


La planete mi se pare mai greu sa faci capturi cu camera mono  prin filtre . turbulentele se inmagazineaza asimetric pe fiecare culoare . pot avea amplitudine diferita in timp . 
incearca si prin camera color.
si eu am fost uneori suparat ca unii ce nu au facut poze astro comenteaza de pe margine dar m-am obisnuit  :)  cand aplauda e ok :wink:

nobody
17 Mar 2012 15:23


Este foarte frumoasa poza. Aplauze. 
Multumiti ?

Emil
17 Mar 2012 20:58


@ mak
nu stiu daca iti mai aduci aminte de prima mea tentativa in NB (parca era Trompa Elefantului) expresia e "groaznic de verde" probabil ca ma va urmari intreaga viata :-)
Faptul ca membrii forumului iti dau sfaturi si iti spun ca imaginea ta nu este corecta ar trebui sa te bucure pe o parte, pe alta parte daca urmezi sau dai atentie acestor sfaturi ramane la latitudinea ta. Acolo TU decizi.
Pe de alta parte, fapt remarcat pe propria piele insa am primit acelasi feed-back de la Emil Pera, cand stai prea mult timp "calare" pe o imagine la partea de procesare, la un moment dat pierzi imaginea de ansamblu. 
Iti recomand un moment de pauza, te relaxezi un pic (cel putin 24 ore) si o iei de la zero. Vezi ce iasa si incearca sa faci o comparatie cat mai obiectiva a rezultatelor.
Personal nu prea dau sfaturi la parte de planetare pentru ca nu sunt in apele mele sa zic asa in acest domeniu insa imaginea pare dublata, verifica canalul albastru as zice eu...

nobody
17 Mar 2012 21:49


@mak: n-am facut comentariul cu intentii rautacioase  :wink:

M-am referit la "termopan" din cauza aspectului de reflexii multiple.
Asta se poate intampla intre barlow, filtre si senzor.
Vezi ce au patit si altii: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=7302&postdays=0&postorder=asc&start=45
Cum arata imaginile pe canale separate ?

Se poate sa fie de la prelucrare.
Tind si eu sa cred ca albastrul este prea accentuat, mai ales ca ai folosit o camera care are alt raspuns spectral decat cele obisnuite, color.

mak
18 Mar 2012 03:05


Emil, sunt de acord cu ce zici tu si ai dreptate, cand stai prea mult "calare" pe o poza, o mai iei si pe langa. Cred insa ca "groaznic de verde" e o remarca ce te ajuta sa vezi ce e in neregula si sa incerci sa imbunatatesti rezultatul. Remarci de genul "efect termopan" si recomandari de a procesa numai seturi "corespunzatoare" ca altfel se rupe retina nu vad la ce ajuta.

Pentru cei care prefera "goagle" in loc de statul la telescop, imaginea dublata la Marte e un artefact care apare la procesare si e cauzat de difractie. E mai pronuntat in IR si din e in ce mai slab pe masura ce mergi spre albastru. Ce am constatat eu e ca e mai redus daca utilizezi mai putine cadre (evident, si aici exista o limita dupa care apare zgomotul). S-a mai discutat si prin alte parti de treaba asta si s-a gasit oarecum rezolvarea folosind Photoshop sau GIMP. Am incercat cele indicate in GIMP, dar in pozele mele tot apare pentru ca daca fac sa dispara de tot artefactul, nu mai apar nici detaliile asa bine. 
O sa ziceti de ce nu apar si in pozele lui Cristi artefactele astea. Raspunsul e simplu, Cristi trage color cate sase minute la 60 fps si cand opreste 1000-2000 de cadre, raman cele perfecte. Eu poze ca ale lui n-am cum sa fac pentru ca el are de doua ori si ceva mai multa lumina si cipul lui e de doua ori mai sensibil, deci trebuie sa ma multumesc cu mai putine cadre si de calitate mai slaba. Nu mai zic de focala ca e o data si jumatate fata de cat trag eu.

Cat despre culori, la procesare incerc sa aduc culorile cat mai aproape de ce se vede la ocular, povestea e ca fiecare avem monitorul calibrat diferit si ce la mine pare ok, la altcineva poate bate in albastru, verde rosu etc.

nobody
18 Mar 2012 18:31


Compara histogramele:

marte_9_mar_2012_111.png  http://histogram.cristianobetta.com/?type=image&rgb=true&image=http://www.astronomy.ro/forum/files/marte_9_mar_2012_111.png

marte_13mar2012_rgb_121.png  http://histogram.cristianobetta.com/?type=image&rgb=true&image=http://www.astronomy.ro/forum/files/marte_13mar2012_rgb_121.png
13mar2012_final_209.png http://histogram.cristianobetta.com/?type=image&rgb=true&image=http://www.astronomy.ro/forum/files/13mar2012_final_209.png

mak
19 Mar 2012 07:43


Din ce am priceput eu, parca nu culoarea era problema. Plus ca balansul de culoare se rezolva repede si usor. 
Mie mi s-a parut ca  [url=http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/5085778/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1/vc/1]asta e problema.
Am pus mai jos fiecare canal in caz ca vrei sa te distrezi cu artefactul.

valy
19 Mar 2012 17:21


Sau poate asta: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/5128428/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

Sau faci cum am facut eu: tragi albnegru si dai din soft niste rosu-caramiziu. Dar ai grija sa nu iasa roz ca are nobody monitorul decalibrat :).

Spor.

mak
19 Mar 2012 21:38


Valy, dunga aia apare pe fiecare canal cand prelucrezi stack-urile puse de mine. N-are nicio legatura cu alinierea culorilor. Daca era ceva legat de aliniere, nu aparea pe fiecare canal, ci doar in imaginea finala. 
Prelucreaza fiecare canal si pe urma combina-le, o sa vezi ca asa e.

valy
19 Mar 2012 22:02


Despre ce dunga e vorba?

Cum combini canalele rgb intr-o imagine? Cu ce soft? Cu gimp?

nobody
20 Mar 2012 05:20


M-am jucat un pic cu imaginile si zic ca se poate scoate haloul acela daca tai cu grija din levels, pe fiecare canal in parte. Doar atat cat sa-ti rezule un contur identic. Pe urma poti creste contrastul. In cel mai rau caz, faci un crop. Eu mai incerc cu levels. Poate si o expunere mai scurta sau cu gain mai mic ar ajuta.

Mai greu este sa scoti reflexiile alea albastre fara sa strici balansul de culori. Alea cred ca se trag de la spectrul filtrului albastru.
Oricum nu-i simplu la planete pe camera monocroma. Dar e interesant ! :wink: 

Ai cumva si IR ? Chiar m-ai facut curios. Merci.

@valy: Acesta e un bun exemplu in care Gimp pe 8 biti nu face fata. Imaginile au 16 biti pe canal iar mai toata informatia utila e in partea de sus (luminoasa) si ai sa pierzi toate detaliile, din primul moment.

mak
20 Mar 2012 07:22


Ce am pus eu mai sus sunt stack-uri neprelucrate. Special am facut asa ca sa elimin orice posibilitate ca artefactul (care nu se vede deocamdata in poze) sa fie cauzat de felul in care prelucrez pozele. 
Trebuie luat fiecare canal si aplicat wavelets, deconvolutie sau ce va mai place si abia dupa aceea o sa apara si minunatul artefact. Sau mai e varianta sa le combinati asa si sa faceti wavelets sau deconvolutie pe urma. 

Albastrul intr-adevar e mai afectat de seeing, dar se poate rezolva, plus ca nu haloul cauzeaza problema. 

Valy, poti sa combini canalele in Gimp, PS, WinJupos, Astra Image. Mai sunt si altele, dar nu-mi mai amintesc acum. 
IR o sa pun mai incolo, dar nu ajuta la nimic, rezolutia e mai slaba din cauza lungimii de unda. Pe post de luminanta strica culorile si rezolutia, iar folosit in loc de R trebuie tras de balansul de culoare destul de mult. Cu un telescop mai mare ar fi mai de folos, deocamdata pentru mine e doar o sansa in plus sa nu-mi las venele lungi cand e vremea nasoala si eu insist sa fac poze.

dcristi
20 Mar 2012 17:50


O captura de sambata seara.
Din pacate nu pot procesa mai mult caci imi apare un grid enervant cand trag la 60fps.

Stanescu Octavian
20 Mar 2012 19:18


Frumos ai scos  :)  se simte camera color buna cu zgomot mic  eu fara 3000 cadre am detalii scaldate in granule zgomotoase .
Calota am observat e acoperita partial de o perdea .Linia aproape dreapta nu am inentificat pe harta ... ciudat ,ar putea fi un sirag de munti sau umbra lor.

ursamajor
20 Mar 2012 19:56


O captura de sambata seara.

Da, epic!

Erwin
20 Mar 2012 23:57


WOW! E unul din faimoasele canale! Îl a&#537;teptam de săptămâna trecută! :D

UFO
22 Mar 2012 05:03


Vă da&#539;i seama cum ar fi iesit fotografia de mai sus a lui cristi in 2003 ? in timpul marii opozitii...  dublu, dublu, dublu  8)  8) .. (keep up the good work cristi)

valy
28 Mar 2012 14:34


Hai ca eu acum vin de'acasa: dece oare pozele cu canere mono + filtre au tenta albastra pe cand cele cu camere color sunt mai normale zic eu (rosu- caramiziu)? Asta apropos de problema pozelor lui mak. Am vazut acum si pe CN acelasi comportament ( http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/5145109/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1 vs. http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/5145101/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1 )

dcristi
28 Mar 2012 15:54


dece oare pozele cu canere mono + filtre au tenta albastra pe cand cele cu camere color sunt mai normale zic eu (rosu- caramiziu)?

Pentru ca la camera mono tragi toate canalele cu histograma plina pe cand la color reglezi camera la o culoare cat mai naturala.
Asa patesc si eu daca sparg cadrele in R,G si B, procesez separat, si apoi le combin inapoi in RGB. N-am remarcat vreo diferenta de calitate a produsului final in afara de nuanta albastruie.
Tot asa se intampla daca faci "RGB Balance", in Registax,  pe automat. Iti normeaza cele trei histograme insa culoarea rezultata e ireala.

dcristi
28 Mar 2012 16:21


Pana la urma am descoperit de la ce aparea gridul ala enervant. Ori din cauza camerei (DMK 21AU618), ori din cauza programului de captura sau driver, pe canalul G nu se face debayer corect cu algoritmii standard. 
Am modificat rutina care face debayer bilinear in ninox, am recompilat, si adio grid :)
Sunt curios cum o sa rezolve producatorul caci am vazut ca problema s-a raportat deja.
Daca v-ati lovit si voi de problema asta dati-mi PM si va trimit executabilul.

Am reprocesat niste capturi mai vechi si iata pozele :)

valy
28 Mar 2012 16:24


Sa inteleg ca daca ai trage mono+rgb cu histograma conform ponderii fiecarei culori in matricea bayer ar iesi ok? Adica verde pe histograma full, rosu si albastru pe jumate conform ponderii 50/25/25.
Eventual sa mai tragi de histograme ulterior din soft ca sa le normalizezi?

LE: pune si imaginile cu grid sa vedem si noi cum apare.

nobody
28 Mar 2012 16:24


Cred ca este din cauza spectrului filtrelor albastre folosite. Am incercat sa scot acea componenta din imaginile lui mak dar balansul culorilor se strica si arata mai urat. Acea zona incepe sa devina verzui ...

dcristi
28 Mar 2012 16:52


Sa inteleg ca daca ai trage mono+rgb cu histograma conform ponderii fiecarei culori in matricea bayer ar iesi ok? Adica rosu pe histograma full, verde si albastru pe jumate conform ponderii 50/25/25.
Eventual sa mai tragi de histograme ulterior din soft ca sa le normalizezi?


Presupun ca cel mai bine e sa tragi toate canalele cu histograma la maxim urmand sa le mai potolesti dupa deconvolutie. Altfel ai pierde detalii chiar din timpul capturii si ar fi pacat.

Iata si gridul ala nenorocit :(

Erwin
28 Mar 2012 18:58


Ei, Cristi, nu fi supărat, a ie&#537;it un goblen frumos cu Marte!  :lol: 

Lăsând gluma, pozele de mai sus sunt mult peste ce-am văzut până acum! Felicitări pentru efort &#537;i tenacitate! Cer fără turbulen&#539;e!

Mina Marcus
28 Mar 2012 19:34

Marte
Foarte frumos, dcristi! Sper sa pot si eu candva, cat de curand daca se poate, sa fac asemenea fotografii. Deocamdata sondez piata si strang bani (ma rog...) sa imi cumpar un telecop catu` lu` cat. Eu am 'pata' pusa pe Jupiter. Dac`as putea in sacosa l-as baga si l-as duce-acasa! Dar si Marte e fain, de fapt ce mai, toate...  :roll:

mak
29 Mar 2012 18:53


Eu la Marte am tras fiecare canal cu aprox. 85-90% histograma.Daca trag cu 100%, indiferent de planeta, pozele apar "arse" in centru si nu mai pot sa le fac nimic. La 85% histograma pot sa stau si cu gain-ul mai jos ca sa mai scap de zgomot.

Nu cred ca are albastrul ceva, nobody, n-am facut eu balansul de culori cum trebuie, plus ca am constatat ca pozele arat intr-un fel in PS la mine pe calculator si altfel odata puse pe forum, tot la mine pe calculator. Uite si curbele de transmisie http://www.astronomik.com/media/pdf_datasheets/astronomik/lrgb_en.pdf .

Se pare ca pana la urma dunga minunata e artefact si apare pe seeing bun si e mai pronuntata in telescoape mici. 

Mie intr-un final asta mi-a iesit din fisierele puse pe forum. Din pacate atat imi permite rezolutia telescopului, dar sper in sfarsit anul asta sa schimb situatia...

mak
04 Apr 2012 21:45


Marte in data de 31 martie la 23.00 TLR. Am tras la f/50 (da, am calculat bine).

mak
24 Apr 2012 07:20


Marte in 11 aprilie, la f/25.

Stanescu Octavian
24 Apr 2012 09:29


E dragut  :)  ai schimbat metoda de prelucrare sau ai avut seeing mai bun?

mak
24 Apr 2012 13:47


De data asta e seeing-ul, e tras in 11 aprilie inainte de setul de la Saturn care a iesit bine zic eu.
Am facut la stack drizzle 1,5X ca am putut, de obicei n-am cum ca ma bat cu zgomotul din cauza de doar 8" si ICX098. Poate cand o sa termin (in sfarsit!) cassegrain-ul o sa pot da si eu gain-ul mai jos sa am si eu semnal/zgomot mai ca oamenii. Din pacate sufar de lipsa cronica de timp.
Ca procesare am folosit vdub, ppm centre (versiunea veche de ninox), AS2!, Registax 6 si PS, ca de obicei.
 
Si aseara a fost seeing bun pana pe la 21.15, am vazut detalii multe la Marte cu MN56 chiar daca are numai 10 secunde de arc acum. Si Saturn arata bine (cu Cassini cu tot), chiar daca era jos. Pe la 23.15 cand am iesit iar se stricase treaba, iar la 23.45 au venit norii si au acoperit aproape tot.

emilf
28 Apr 2012 11:16


Salutari !
Noaptea de 27/28 Aprilie a fost favorabila pentru planete si le-am salutat pe toate din Craiova.
Am tras citeva cadre in intervalul 22-23 pentru a observa printre altele si rotatia planetei.

emilf
01 Mai 2012 02:21


Salutari !
Am avut seeing foarte bun pe care nu il puteam rata si in prezenta colegului nostru ''tudorandu'' am trecut de la observatii vizuale la fotografie.

horatius
03 Mai 2012 21:39


Un Marte din 29 aprilie, cu C8 la f20 si DBK21AU618. Din pacate din motive necunoscute, probabil de la softul ICCapture, camera vireaza toate obiectele mici in rosu. Urmeaza reinstalarea, poate se rezolva.

valy
03 Mai 2012 21:48


Oi fi prins vreo pitica rosie :).

emilf
03 Mai 2012 22:23


Iar Marte din 2 Mai 2012, 22:56, Craiova, dar l-am umflat putin sa vad daca tine. :D

Flavius
17 Mai 2012 01:41


Am reusit trei poze care imi plac anul asta.

Primele sunt facute in noaptea de pe 21 pe 22 februarie. Focala cam 6500mm. Am tratat doua capturi din noaptea aia, a doua cu albastru intarit un pic sa se vada norii.

Urmatoarea a fost in 19 martie. Conditii OK dar am impins focala un pic cam mult, aproape 8000mm (F/D 31), cam mult. Asta este.

Fara ADC ca l-am luat dupa aia.

ursamajor
17 Mai 2012 12:30


Superbe! Felicitări.

valy
17 Mai 2012 13:30


Placute ochiului :)

Ma intreb insa ce este cu ADC-ul respectiv? Cam ce face sa merite atatia bani?

ursamajor
17 Mai 2012 13:42


http://www.pierro-astro.com/ADC.html

UFO
17 Mai 2012 18:10


@Flavius  Unde ai stat ascuns ? Fotografile sunt exceptionale.

ZENDOW
17 Mai 2012 20:44

Marte
Excelente! Ireal de detaliate, cred ca in Romania nu s-au facut asa poze!

Felicitari Flavius!

Flavius
17 Mai 2012 20:50


Mersi!

Unde am fost, pai pe forumurile franceze ca deabia am aflat de astronomy.ro

Pozele astea sunt fara ADC, oricum nu era foarte util pentru Marte ca era inalta pe cer si dispersia atmosferica era mica.

O sa deschid o discutie cand am un pic de timp sa-mi dau cu parerea despre ADC.

Secretul pentru poze detaliate e simplu: conditii atmosferice bune. Din pacate in 90% din nopti conditiile sunt mediocre, e o chestie de perseverenta si noroc sa iesi cu telescopu cand trebe.

Alta ipoteza : sunt la cativa km de aeroportul Orly, poate vaporii de kerosen diminueaza turbulenta atmosferica :)

Stanescu Octavian
18 Mai 2012 09:11


Frumoase toate , felicitari !!.  nu ai avut probleme cu umbra laterala in interiorul discului planetar?sau cu Autostakkert merge mai bine decat cu Registax 5-6...

Flavius
18 Mai 2012 10:03


Reactionez cu intarziere ca-s nou pe forum.
Deja felicitari pentru poze, superbe!
Am avut si eu problema acestui grid orizontal, cu camera PointGrey (IMX035).
Ce am observat e chestia urmatoare:
- gridul apare cand filmul brut are un raport foarte slab semnal/zgomot
- gridul e mai mult sau mai putin pronuntat in functie de metode de debayer

Eu fac capturile bayerizate  (Y8) cu Firecapture si transform in RGB cu utilitarul lor "Debayer". Stie sa faca Bilinear, Edge, VNG si inca cativa algoritmi. Cel mai bun rezultat pare sa-l dea VNG.

Sunt curios sa aflu ce se intampla la tine pe canalul G de nu mergea bine debayerizarea. Executabilul de care ai mentionat e pentru debayer pe un fisier sau pentru softul de captura? Daca face debayer de fisier sunt interesat sa-l incerc pe o captura unde am avut problema asta sa vad daca o rezolva.

Pana la urma am descoperit de la ce aparea gridul ala enervant. Ori din cauza camerei (DMK 21AU618), ori din cauza programului de captura sau driver, pe canalul G nu se face debayer corect cu algoritmii standard. 
Am modificat rutina care face debayer bilinear in ninox, am recompilat, si adio grid :)
Sunt curios cum o sa rezolve producatorul caci am vazut ca problema s-a raportat deja.
Daca v-ati lovit si voi de problema asta dati-mi PM si va trimit executabilul.

Am reprocesat niste capturi mai vechi si iata pozele :)

Flavius
18 Mai 2012 10:08


Frumoase toate , felicitari !!.  nu ai avut probleme cu umbra laterala in interiorul discului planetar?sau cu Autostakkert merge mai bine decat cu Registax 5-6...

Mersi!
In general cand semnalul e bun pe brute nu am problema umbrei pe marginea discului in imaginea finala. Cand semnalul e prost si imping mai tare cursoarele la wavlet, apare si "umbra". Aceasta umbra cred ca e un artefact de tratare cand stackingul nu e perfect, ca baga un pic pe planeta fondul de cer. Cel mai tare se vede cand e turbulenta puternica si diametrul aparent al planetei variaza puternic de la un frame la altul.

horatius
17 Iun 2012 14:51


Marte de aseara, 16 iunie 2012. Planeta are o dimensiune aparenta de 7,2 arcsec, aproape jumatate din cat a avut in martie. Imagine realizata cu un telescop C8 SCT. Daca scoteam C11 iesea mult mai bine, atmosfera fiind super stabila si seeing aproape perfect. Detalii tehnice pe imagine.

Imaginea poate fi vizualizata si la urmatoarea adresa permananenta, unde este si una realizata in martie exact de opozitie:

http://www.skywatcher.ro/Educatie/galerie.htm

Flavius
18 Iun 2012 13:03


Marte facuta ieri pe ziua (la 9 seara ora Frantei). E mica acum, 7 arcsecunde.
Focala cam 7 metri, capture de 2 minute 60fps. am pastrat cam 4000 imagini cu AS2. Cum era ziua fondul de cer era albastru, l-am corectat in GIMP.

http://i40.photobucket.com/albums/e245/fisac/Astro/marte_20120617.jpg

MariusP
18 Iun 2012 13:21


Ce multe detalii clare pentru un diametru de numai 7"...  :shock:

ursamajor
18 Iun 2012 13:59


Eu văd că are 10" în semnătură. 7 erau metri de focală.

MariusP
18 Iun 2012 14:00


Era vorba de 7 secunde de arc, diametrul lui Marte, adica 7"... :wink:

ursamajor
18 Iun 2012 14:01


Aaa, nașpa cu secundele și cu inchii ăștia.  :mrgreen: Oricum, e legătură între detalii și inchii telescopului. De aceea, eu cu 70mm (Barlow 2x/5x) am văzut doar un LED obosit rozaliu...