-----------------------------------
MariusP
19 Mar 2012 11:43

Satelit identificat langa M81, M82
La sugestia lui , am creat acest topic pentru a prezenta o imagine in care am identificat un satelit care i-a "stricat" o expunere de 1800 secunde de-a lui Emil...  :roll:

Atasez cadrul original trimis de Emil si o captura de ecran care a rezultat in urma identificarii satelitului cu programul SkyMap 6.3 pentru MS-DOS.

Satelitul a fost Globalstar M023 (1999-004A sau 25621), un satelit de comunicatii telefonice, care era la altitudinea de 1425 km, distanta fata de locul expunerii de 1536 km si avea magnitudinea 5.9 (5.4 dupa , a doua trecere din 16 martie). Daca expunerea de 30 minute era mai scurta cu 5 minute, nu se infiltra si "dusmanul"! :twisted: 

Daca , moderatorul sectiunii, considera ca nu e locul potrivit pentru topic, il poate muta intr-o categorie potrivita...  :wink:

auriga
19 Mar 2012 11:56

Re: Satelit identificat langa M81, M82
Satelitul ca satelitul,dar ce de cosmic rays prin zona  :shock:

cmatei
19 Mar 2012 12:32


Hm, daca "masuram" oscilatia la 4 arcsec... rezulta un obiect de 2*1536000 * tan(2/3600) ~= 30m. Pot fi panourile solare atat de mari ?

EDIT: "The GLOBALSTAR Solar Array is a rigid deployable array, consisting of two wings. A wing is comprised of an Inner Yoke, an Outer Yoke and four panels, whose approximate dimensions are 1.8m by 0.8m each (Fig 3.1)".

Adica 2 * 4 * 0.8 = 6.4m + corpul satelitului. Eu tin minte ca rezolutia lui Emil K. e undeva peste 2"/pixel, nu cred c-am gresit prea mult cu cele 4".

Intrebarea ramane deci, ce vedem e rotatia pe orbita ? Ar putea sa descrie o spirala ?

EDIT 2: @MariusP, daca te uiti la imagine 100%, o sa vezi ca traiectoria e o sinusoida. 4 arcsec e estimarea mea asupra amplitudinii (unghiular), iar cei 30m rezulta din distanta pana la satelit si unghiul respectiv.

MariusP
19 Mar 2012 12:36


La ce te referi? Ce oscilatie si cum ai calculat dimensiunea aia de 30 m?

EDIT:
Ai dreptate cu sinusoida, nu observasem...  :shock: 
Sigur nu e de la rotatia satelitului, ar insemna sa se roteasca foarte rapid. Poate e de la conversia in JPG?  :roll:

EDIT2:
@Emil Kolbert: traiectoria satelitului prezinta aceeasi sinusoida si pe cadrul RAW?

mircear
20 Mar 2012 15:27


Daca am calculat eu bine grosso-modo, satelitului i-ar fi trebuit 10~15 secunde pentru a trece prin cadru?
Dupa calculele mele lungimea unghiulara a darei de la o margine a cadrului la cealalta este de ~4gr20'

MariusP
20 Mar 2012 17:29


Durata a fost cam de 8 secunde, iar lungimea traiectoriei are in jur de 1.75 grade.

UFO
20 Mar 2012 17:53


1.746097 grade mi-a rezultat si mie, parcurse in 33,205 secunde ...  conform cu perioada orbitala a satelitului.  8)

mircear
20 Mar 2012 18:21


Mea culpa, mai pusesem un grad de la mine si s-au dat calculele peste cap.
Caz in care  durata de 8 secunde in cadru mi se pare rezonabila.

MariusP
20 Mar 2012 19:36


... parcurse in 33,205 secunde ...  conform cu perioada orbitala a satelitului.  8)
N-ai tinut cont de raza Pamantului, adica orbita este geocentrica, nu topocentrica...  :idea:

Emil
20 Mar 2012 21:48


Aspectul sinusoidal apare si pe cadrul raw, conversia am facut-o folosind date implicite, nu s-a facut resize si nici nu au fost facute post procesari.
Interesante concluziile la care ati ajuns, acum imi trebuie datele de constructie pentru un tunulet micut :-)
Rezolutia sistemului dupa solutia astrometrica este de 2.25"/Pixel

cmatei
21 Mar 2012 10:37


Apropos de curiozitati, va arat si eu una. Dara cu pricina are cam 215 pixeli (de 5.6microni). Eu as zice ca e CRH, dar e cel mai ciudat (lung) pe care l-am intalnit pana acum. http://www.darkerview.com/CCDProblems/particlehit.php

MariusP
21 Mai 2012 14:08


Aspectul sinusoidal apare si pe cadrul raw, conversia am facut-o folosind date implicite, nu s-a facut resize si nici nu au fost facute post procesari.
Interesante concluziile la care ati ajuns, acum imi trebuie datele de constructie pentru un tunulet micut :-)
Rezolutia sistemului dupa solutia astrometrica este de 2.25"/Pixel

Uite ce zice  in mesajul http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=90771#90771
Cred ca in poza lui Emil Kolbert se vad urmele de la tracking.
..............
P.S.
Am lucrat, cativa ani buni, cu sateliti cu orbita inclinata si cu sistem de antene cu tracking.
Precizie de ordinul arcmin. Nu am observat, nici eu si nici tracking controller-ul + beacon recevier-ul, o astfel de miscare. In schimb mi s-a intamplat ca un alt satelit sa-mi "fure" tracking-ul.
Ar putea fi o explicatie?

cmatei
21 Mai 2012 14:58


In cazul asta eu as zice un nu destul de hotarat, ar fi si stelele alungite la asa amplitudine. Totusi, efectul nu e neaparat incompatibil cu o oscilatie pe axa RA, dupa cum se vede daca suprapui un grid.

Ex: http://img135.imageshack.us/img135/5959/m106017.th.jpghttp://img32.imageshack.us/img32/8083/m106005.th.jpghttp://img818.imageshack.us/img818/6918/m101red016.th.jpghttp://img4.imageshack.us/img4/9659/m101green014.th.jpghttp://img193.imageshack.us/img193/7839/m101green013.th.jpghttp://img28.imageshack.us/img28/8696/m16014.th.jpghttp://img62.imageshack.us/img62/4720/m16012.th.jpg

MariusP
22 Mai 2012 16:00


Daca mi-ai putea zice coordonatele geografice exacte si momentele expunerilor cat mai precis, cred ca as putea incerca o identificare a satelitilor...  :wink:

tsa
22 Mai 2012 21:49


In data de 11 mai cred ca am vazut si eu un satelit, ar putea cineva sa ma ajuta sa-l identific? 

Ma uitam la Saturn cu 240x si deodata am remarcat ca se misca ceva foarte incet. Prima data credeam ca e o iluzie, ca e una dintre satelitii (luna) planetei si de fapt nu se misca. Semana foarte mult cu Dione, atat ca luminozitate cat si marime aparenta. Dar se deplasa permanent, deci dupa cateva secunde am schimbat ocularul la 120x si l-am urmarit in continuare.
Problema mea era ca nu aveam ceas la mine, coordinatele nu le stiu sa le zic, m-am gandit ca ar fi bine macar sa stiu ora exacta, deci dupa circa 1 minut am lasat acolo Dobsonul, am intrat repede in casa sa vad cat era ora. Atat de incet se misca ca speram sa-l mai prind daca ma grabesc. Nu era asa. Din pacate l-am pierdut. Am facut un desen dupa memorie, nu e foarte precis si nici profesionist, dar poate totusi e un reper si cineva reuseste sa identifice ce o fi trecut pe acolo (am cautat cu  Stellarium dar acolo nu aparea nimic). 

Am incercuit cu rosu posibilul satelit, apoi e acolo o tentativa de a arata cam pe unde se deplasa :) (toate, cum am scris, dupa memorie)

ora 22.20 (ora Romaniei) plus-minus 1 minut.
120x, Dobson Newtonian 254mm


A.

MariusP
22 Mai 2012 22:40


E ceva in neregula cu momentul observatiei. Configuratia satelitilor seamana cu ce-mi da StarCalc pentru 11.05.2012, in jur de ora 1 ora de vara...  :roll: 
Pentru 11 mai, ora 22:20, Dione si Tethys sint pe partea lui Titan, iar Rhea prin partea opusa.

Edit:
Am facut o simulare pentru zona in care era Saturn pe 11.05 intre orele 00:00 si 02:00 ora de vara si au trecut vreo 10 sateliti geosincroni. Viteza de deplasare era cam de 10-15 secunde pentru distanta dintre planeta si Titan.
Deci, sigur ai vazut un satelit geosincron (geostationar, pentru cei mai putini pretentiosi  :wink: ), dar care anume a fost, depinde mult de ora exacta...  :roll:

tsa
22 Mai 2012 22:59


Hmm...nu stiu ce sa zic. Desenul am facut in caiet, dupa aia am intrat sa verific si pe Stellarium, mai precis sa vad ce trebuia sa vad acolo. Data si ora am notat tot in caiet, putin mai tarziu. Sa fi fost 10 mai? ori 12? :) 
Of, of, asta e cand esti incepator, mai esti si neatent.

Multumesc pentru raspuns, oricum as intoarce, nu stiu sa spun mai mult. Au si trecut prea multe zile.

A.

cmatei
22 Mai 2012 23:10


S-ar potrivi pentru 10 mai configuratia satelitilor. Nu a fost asteroid (cunoscut).

EDIT: credeam ca a durat mai mult sa treaca prin camp, inteleg ca au fost 2-3 minute doar ?

tsa
22 Mai 2012 23:27


E posibil sa fi fost pe 10 mai. Am stat afara pina pe la 3 a.m, la observatii deep sky. Apoi am intrat, mi-am finalizet notitele. La sfarsit am trecut data. Se pare ca nu am tinut cont ca la Saturnus am inceput sa ma uit inainte de miezul noptii, la deep sky mai tarziu. Insa toate apar in caiet cu data 2012.05.11, care nu putea sa fie asa daca ne gandim bine.

tsa
22 Mai 2012 23:32


S-ar potrivi pentru 10 mai configuratia satelitilor. Nu a fost asteroid (cunoscut).

EDIT: credeam ca a durat mai mult sa treaca prin camp, inteleg ca au fost 2-3 minute doar ?

Nu a durat chiar asa mult, parea mult pentru mine ca de obicei, daca intra in camp, iesea si foarte repede. M-a surprins ca se misca incet, da, 1 minut, maxim 2, si nici nu stralucea foarte tare. Magnitudinea l-am comparat a fi cum era la Dione.

tsa
22 Mai 2012 23:51


E ceva in neregula cu momentul observatiei. Configuratia satelitilor seamana cu ce-mi da StarCalc pentru 11.05.2012, in jur de ora 1 ora de vara...  :roll: 
Pentru 11 mai, ora 22:20, Dione si Tethys sint pe partea lui Titan, iar Rhea prin partea opusa.

Edit:
Am facut o simulare pentru zona in care era Saturn pe 11.05 intre orele 00:00 si 02:00 ora de vara si au trecut vreo 10 sateliti geosincroni. Viteza de deplasare era cam de 10-15 secunde pentru distanta dintre planeta si Titan.
Deci, sigur ai vazut un satelit geosincron (geostationar, pentru cei mai putini pretentiosi  :wink: ), dar care anume a fost, depinde mult de ora exacta...  :roll:

da, rectific, 
data si ora era: 10 mai, 2012 ora 22.20 

scuze pentru imprecizie

MariusP
23 Mai 2012 10:25


Pai in cazul asta ai vazut satelitul Turksat-3A, lansat pe 12 iunie 2008, care a trecut cam 45 secunde, la 22:21 ora Romaniei. Era la 35800 km altitudine si la 38340 km de tine...  :wink:

tsa
23 Mai 2012 10:46


Multumesc  :D