-----------------------------------
mflorian
19 Mar 2012 17:29

Prima mea sesiune astrofoto
După cîteva tatonări vizuale, am hotărît că este momentul să fac prima mea sesiune astrofoto. De fapt, prima mea sesiune astrofoto a fost anul trecut, cu aparatul de fotgrafiat și cu un obiectiv de 50mm, pe un trepied foto, la vînătoare de perseide. Dar acum a fost prima sesiune cu artileria grea.
Locația a fost în grădină, într-un colț mai ferit de poluare luminoasă. 
La est am un vecin care ține un bec aprins pe terasă pînă seara tîrziu și uneori îl uită așa pînă dimineața. În acest weekend omul a fost econom și l-a stins pe la 10.
Spre sud-est am cel mai puțin poluat cer. La vest este orașul cu haloul său orbitor de lumină iar la nord este strada cu un imens stîlp de iluminat public, la lumina căruia se poate citi lejer. Norocul meu este că între stîlp și grădină este casa. Așadar, am o zonă de cățiva metri pătrați ceva mai feriți și cerul disponibil pentru observații doar spre est și spre sud.
Echipamentul folosit a fost Celestron C8 + reductor focală Celestron + Nikon D7000.
Ceea ce am omis, a fost un laptop pentru live-view și vizualizarea fotografiilor pentru evaluare. Data viitoare voi avea grijă să nu mai lucrez orbește. Dacă aveam feedback la cadrele trase, puteam face expuneri mai bune și la ultima sesiune puteam încadra mai bine. Dar așa este la debut, m-am lăsat furat de toate operațiile preliminare și am mai făcut și o mică sesiune de observații vizuale. Abia cînd telescopul s-a orientat spre zenit și aparatul foto spre pămînt mi-am dat seama că tebuie să adopt poziția culcat ca să vizez prin aparat. 
Bineînțeles că primul obiect vizat a fost M42, chiar dacă Orion se afla deasupra orașului, iar Saiph și Rigel abia se distingeau cu ochiul liber. Dar deh, M42 este o atracție pentru orice începător.
Apoi am ales o porțiune de cer mai ferită de poluare, respectiv M81 și M82. După aceea, în loc să mai trag cadre, m-am lăcomit să pozez și M106, care a ieșit încadrată aiurea, deoarece am mutat telescopul de pe M82 din GOTO și nu am mai verificat vizual.
Puse toate una peste alta, am reținut faptul că o mai bună organizare este esențală și prea multe ținte în aceeași sesiune sînt rețeta unui rasol.

Celly
19 Mar 2012 18:15


wow....felicitari....imi place ce vad...tine-o tot asa

cer senin

alex1209
19 Mar 2012 18:44


foarte frumos :shock: , dar cred ca ai gresit rubrica, trebuia la avansati :mrgreen: 
glumeam, ce mai conteaza... :D 

cer senin in continuare

jimao22
19 Mar 2012 18:46


E foarte bine, nu te descuraja, daca e prima sesiune, ai chiar talent.
Bravo !

mflorian
20 Mar 2012 17:55


foarte frumos :shock: , dar cred ca ai gresit rubrica, trebuia la avansati :mrgreen: Hehe, mai e pînă acolo. Păi, pozele astea sînt subexpuse și deci lipsite de detalii și am tras de ele în postprocesare pînă la limită. Ca să fac expuneri mai lungi, trebuie să îmi fac un sistem de ghidaj. Deci mai e de lucru berechet pînă la poze de avansați.

cmatei
20 Mar 2012 18:40


... și am tras de ele în postprocesare pînă la limită.

Chiar putin peste :-) si ai nimicit fundalul. Nu-i bai, pentru primele incercari e chiar foarte bine.

Ai perfecta dreptate cu buna organizare, lipsa ei genereaza cele mai mari frustrari uneori. Nu e cazul sa te limitezi la un singur obiect de la inceput - cu subexpuneri de 30sec nu are rost sa aduni ore si ore - mai important ar fi sa nu te grabesti cu "preliminarele": aliniere buna, focus cu grija, sa nu "uiti" de flat-uri, etc. Daca faci mai multe obiecte, n-ar fi rau sa-ti pregatesti dinainte o listuta, ca sa le prinzi in pozitii favorabile si sa ai de unde sa tai. Cand o sa poti ghida, atunci merita sa te concentrezi toata noaptea/noptile pe un singur obiect.

Succes!

mflorian
23 Apr 2012 14:09


Între timp am mai încercat și M3, dar am făcut doar 9 cadre x 30 sec. După cum se vede, insuficient ca să se vadă și ceva culori. Data viitoare o să încerc expuneri mai lungi.

cmatei
23 Apr 2012 15:37


La stele cand n-ai culori e pentru ca le-ai ars, nu pentru ca expui prea putin. Vezi la Hue-Saturation in ce folosesti tu, se poate si ceva mai placut decat varianta mea la repezeala. Esti pe alt-az ?

EDIT: pentru un globular, arata foarte bine. La expuneri lungi nucleul va fi supraexpus si nu se mai disting stelele.

mflorian
23 Apr 2012 16:10


La stele cand n-ai culori e pentru ca le-ai ars, nu pentru ca expui prea putin.OK.
În fișierele RAW, am culori, dar din DSS le pierd. Pun mai jos un sub-cadru de 30s. Se pare că trebuie să mai insist la post-procesare.

Esti pe alt-az ?Nu. Este montură ecuatorială, fără ghidare. Chiar așa rău arată?

cmatei
23 Apr 2012 16:27


Nu arata rau deloc, doar ca ai rotatie de camp, uita-te la stelele de pe margini. Nu e problema de ne-ghidaj, atunci s-ar deplasa toate in aceeasi directie (RA + drift pe DEC), la tine se rotesc in jurul centrului. Esti sigur de punerea in pol ? E cam mare rotatia, chiar in subcadrul de 30s.

mflorian
23 Apr 2012 16:49


Esti sigur de punerea in pol ? Nu prea...
De fapt eu am ieșit să filmez Saturn, așa că am făcut o aliniere polară mai aproximativă. Abia după aceea, cînd am văzut că turbulențele sînt mult prea mari m-am hotărît să trag și cîteva cadre DSO, să mă întorc cu ceva în tolbă.

L.E. deformările de pe margini nu ar putea fi de la cîmpul curbat al SCT?

cmatei
24 Apr 2012 00:22


De la curbura de camp, stelele ar fi alungite radial, de la centru spre exterior. Sigur, sunt mai multe motive pentru care nu sunt punctiforme stelele de pe margini acolo, eu imi dadeam cu parerea doar despre ce mi-a sarit in ochi, rotatia in jurul centrului.

mflorian
25 Apr 2012 12:52


Am reprocesat M3, axîndu-mă pe păstrarea culorii stelelor albastre. Roiul nu mai este atît de bogat ca număr de stele, dar cred că este mai bine ilustrat, prin culori.

mflorian
01 Mai 2012 10:27


Sîmbătă și dumincă am vînat M27. Am adunat 30 de cadre de cîte 30 de secunde. De fapt au fost mai multe dar a trebuit să renunț la mai bine de 25% din cadre, deoarece montura este neghidată și are ceva roți pătrate care din cînd în cînd fac cîte un salt brusc și fie îmi alungesc stelele, fie le dublează, fie le fac să semene cu niște ochelari minusculi. Momentan nu mă îndur să o desfac, aștept vreme noroasă. De asemenea, sistemul de ghidaj este în lucru, așa că nici în acest sens nu pot visa la timpi lungi.

ZENDOW
01 Mai 2012 11:57

Prima incercare
La M27 stelele sunt destul de rotunde pentru fotografie neghidata. Cred ca dai prea mult contrast , lasa cerul un pic mai gri si cu mai multe detalii.
Faptul ca montura mai dubleaza stelele nu cred ca e de la roti(ar iesi toate fotografiile proaste), mai degraba ai niste jocuri undeva: la bratul contragreutatii, la rotile din angrenaj sau chiar la suruburile care fac orientarea in pol.

Eu am desfacut montura dar am facut o greseala : am pus prea multa vaselina si am uns chiar si zonele care joaca rol de tambur de frana!

Daca te apuci de demontat trebuie sa ai in vedere ca iti trebuie o scula care sa desfaca o piesa stransa cu ajutorul a 2 gauri cam de 1,5mm aflate la 5-6 cm una de alta (e un cleste special , dar majoritatea nu permit o deschidere decat de 3-4 cm!)

mflorian
02 Mai 2012 10:31


Am încercat și o procesare cu cer mai gri, dar nu îmi place, deoarece subiectul principal se estompează, tocmai din cauza contrastului mai scăzut dinte nebuloasă și fundal. Iar părerea mea este că trebuie să am grijă în primul rînd de subiectul fotografiat și abia apoi de fundal.

mflorian
31 Mai 2012 21:23


Dacă credeți, cumva, că acesta estre un peisaj selenar, vă înșelați.

sabin fota
31 Mai 2012 23:45


gaura de la cuiul in care era agatata oglinda de la baie si a cazut????!!!  :D

mflorian
01 Iun 2012 09:21


După 3 săptămîni de nori și ploaie, am început să explorez și microcosmosul, ca să nu ruginească montura.

mflorian
12 Iun 2012 12:33


Un M57 din acest weekend. O nebuloasă foarte mică, pe care cred că aș fi putut să o fotografiez fără corector. Voi încerca acest lucru cu prima ocazie.

mflorian
15 Iun 2012 13:18


Am încercat și fără corectorul de planeitate și am încercat să centrez cît mai bine subiectul. Am redus timpul de la 60 la 40 de secunde și astfel am obținut ceva mai multe cadre utilizabile.
Apoi am încercat un subiect care mi-a depășit cu mult posibilitățile de fotografiere fără ghidaj. Este vorba de M101. M-am lămurit repede că pentru acesta este nevoie de timpi de expunere mult mai lungi decît cele maximum 60s pe care mi le permit în acest moment.

ursamajor
15 Iun 2012 14:17


Bravo, măcar tu ai început. Io's mai tipicar (adică lene&#537;  :mrgreen: ) &#537;i astept până termin ghidajul.

theogon
15 Iun 2012 19:36


Imagini promițătoare. Felicitări!

mflorian
19 Iun 2012 16:19


@ursamajor: mersi pentru sugestii, am încercat cîte ceva la M51, culeasă azi-noapte:

ursamajor
19 Iun 2012 16:36


Cu mare plăcere. Ai grijă că din cauza prelucrării finale, pierzi ceva "puncte".  :)  Umblă la histogramă și ai să obții fotografii mai... "vibrante".  :wink:

PS: cumva ai monitorul necalibrat?

mflorian
19 Iun 2012 16:46


Monitorul este calibrat, dar mă opresc de tras din histogramă atunci cînd backgroundul începe să devină luminos. Am încercat și eu prelucrări mai luminoase, dar zgomotul scos la suprafață în acest fel, mă cam deranjează.

ursamajor
19 Iun 2012 16:52


Crede-mă că n-ai mult mai mult zgomot decât la alți mari astropozari de pe forum. Poți lucra pe layere și să înlături marele zgomot de fond. Plus că eu am lucrat pe jpeg, pe necomprimat iese mult mai bine. Ei, mama mă-sii, o fac pe profesorul... dă-i bătaie, că pozele-s foarte bune!  :)

mflorian
19 Iun 2012 16:55


Mai experimentez și la post-procesare, că văd că este destul spațiu de manevră în această etapă.

mflorian
20 Iul 2012 14:50


Aseară m-am pregătit să scot telescopul strict pentru a vedea cum merge montura după încă o sesiune de desfăcut-uns-reglat-montat. Bineînțeles că în momentul în care am văzut cerul curat și negru, am lăsat mai la coadă testele și m-am fixat pe M16. Tot neghidat, tot cu timpi prea scurți pentru asemenea corpuri cerești.

nobody
20 Iul 2012 16:51


Parca lipseste din adancimea de culoare. Pe cati biti faci captura si prelucrarea ? Sau, cu ce program?
In rest, e un inceput promitator  :wink:

mflorian
20 Iul 2012 16:56


Parca lipseste din adancimea de culoare. Pe cati biti faci captura si prelucrarea ? Sau, cu ce program?
In rest, e un inceput promitator  :wink:Procesez cu DSS fișierele RAW de 14 biți. În mod cert trebuiau, dacă nu expuneri mai lungi, măcar un ISO mai mare.

jimao22
20 Iul 2012 18:24


Cate poze, la ce timp de expunere si cu ce set-up ai facut poza? E frumoasa dar mai trebuiesc expuneri sau expuneri mai lungi. 
D'aia intreb...

mflorian
21 Iul 2012 11:54


24x30sec, ISO 400, 20 dark, 20 flat, Corector Celestron f/6.3 + Nikon D7k (scrie în descrierea pozei).
Celestron C8 SGT XLT Advanced GOTO (scrie în semnătură).
Cu mai multe expuneri la fel de scurte, cred că obțin prea puține detalii suplimentare. Pentru asta ar trebui expuneri mai lungi.

ursamajor
21 Iul 2012 12:04


Crește și tu ISO la 1600 că poate senzorul ăla.

mflorian
17 Aug 2012 17:21


Aseară am făcut o sesiune astrofoto exclusiv cu Dikon D7k + Nikkor 70-200 f/2.8 VRII așezat piggyback pe C8, care a avut rol de lunetă căutătoare. Montura neghidată mi-a permis expuneri de 3 minute. Probabil putea și mai mult, dar la f/3.5 nu era nevoie de timpi mai lungi.

ursamajor
17 Aug 2012 17:54


Foarte mișto. Bravo!

mflorian
17 Aug 2012 18:03


Doar mie mi se pare deranjantă poluarea luminoasă din cer? Am aruncat peste o jumătate de oră de sub-uri din cauza sateliților și avioanelor. Dar cadrul ăsta a fost chiar culmea. Noroc că au evitat la timp galaxia. Iar satelitul acorda prioritate de dreapta avionului.

cmatei
17 Aug 2012 18:34


Daca tot faci multe cadre (>10-16), poti sa alegi o metoda de combinare la stacking care elimina outliers, si scapi de sateliti, avioane, cosmic rays, etc (e.g. sigma-clip). E ceva mai putin eficient decat medierea simpla, dar poti folosi toate cadrele. Altfel, stai linistit, chiar cu camp mai mic nu se poate ca intr-o noapte de foto sa nu prinzi macar cativa sateliti :-)

Frumoasa poza!

mflorian
19 Aug 2012 12:04


Folosesc Entropy Weight Average, care este prezentată ca metoda cu cea mai mare gamă dinamică.

Noaptea trecută am vrut să văd ce îmi iese cu un aparat foto nemodificat, dacă pozez nebloase cu mult H-alfa. Am ales IC 1396. Este evident că mare lucru din radiația H-alfa n-a ajuns la senzorul meu din acel imens nor de gaze. Atît de imens, încît mă întreb dacă nu cumva focala de 200mm a fost prea mare.

mflorian
21 Aug 2012 10:28


Am cules 28 de cadre cu Pleiadele. Deși sînt foarte luminoase, au fost prea aproape de orizont, dar am fost curios să văd ce se poate scoate din ele. Probabil voi reveni asupra lor peste vreo 3 luni, cînd vor avea o poziție mai avantajoasă.

mflorian
25 Sep 2012 13:11


Am încercat M33 atît cu Nikkor 70-200 cît și cu C8. În prima variantă mi-a ieșit prea mic, în a doua prea mare:

mflorian
25 Sep 2012 16:11


Mai experimentez și la post-procesare, că văd că este destul spațiu de manevră în această etapă.Așa e. Am procesat din nou IC1296 și a ieșit mult mai mult decît în poza anterioară. Cu ocazia asta m-am convins de faptul că DSS este total insuficient pentru post-procesare. Ce oferă acesta pentru procesarea de după stack, este doar pentru evaluare.

ursamajor
25 Sep 2012 16:29


Încă mai e loc. :mrgreen: După gust.
Postprocesarea procesării e cea mai remarcabilă, IMHO.

mflorian
26 Sep 2012 16:45


Mersi pentru sugestii. 
Totuși, prelucrările tale, mie mi se par o idee prea agresive. Eu mă abțin de la prelucrări prea accentuate, deoarece există riscul să introduc în imagini informație care nu există. De aceea încerc să evit să folosesc instrumente de editare dedicate fotografiei terestre și cochetez, mai degrabă cu ideea folosirii programelor dedicate, de tip Pixinsight. Momentan, doar le admir tutorialele dar încă nu am butonat nimic în acest sens.

ursamajor
26 Sep 2012 16:58


Cu plăcere pentru sugestii, dar te contrazic în ceea ce privește agresivitatea prelucrărilor mele. N-am făcut nimic altceva decât să echilibrez histograma (spre dreapta). N-ai clipping pe highlights și se poate verifica. De data asta, nici măcar n-am umblat la sharpness, dată fiind mărimea mică a pozelor.

În orice caz, lăsând la o parte opiniile unora dintre fotoastronomii de pe forum, cum că pozele soft și necontrastate sunt mai bune că ar păstra detaliile (pardon, IMHO, ascund imperfecțiunile și zgomotul), ce am văzut eu ca fotografii astro de efect și reușite sunt (bine) contrastate și bine definite (dpdv al sharpness-ului și rezoluției).

mflorian
26 Sep 2012 17:10


Într-adevăr, nu ai introdus clipping, dar steaua albastră din stînga-sus, se întinde peste propriul său halou și devine mai mare decît ar trebui. La fel și steaua galbenă din centru. Fenomenul se observă chiar și în zonele centrale ale nebuloasei, unde se pierd detalii.
În privința sharpness-ului și a rezoluției, cred că acestea trebuie să vină din expunere, nu din prelucrare.

ursamajor
26 Sep 2012 17:15


Sharpness din expunere? Din câte știu eu, sharpness-ul îl poți controla doar la obiectivele foto, folosind anumite deschideri la diafragmă/apertură. La o lunetă sau telescop, cu număr focal fix, mă îndoiesc că poți face asta. Mă rog, nu insist, e dreptul tău să crezi și să preferi ce dorești. :)
Cu alte cuvinte, pune una lângă alta poza ta originală și una din prelucrările mele. Arată-le la 10 oameni. Eu bag mâna în foc că cel puțin 9 vor prefera prelucrata.

mflorian
26 Sep 2012 17:22


Corect, echipamentul are aportul decisiv în obținerea sharpness-ului: ghidajul, optica, focusul. Corecțiile de sharpnes din soft trebuie să fie folosite cu mare grijă. Cel puțin, asta e părerea mea.
L.E.: o imagine subexpusă va avea și sharpness-ul diminuat.

mflorian
26 Sep 2012 17:27


Cu alte cuvinte, pune una lângă alta poza ta originală și una din prelucrările mele. Arată-le la 10 oameni. Eu bag mâna în foc că cel puțin 9 vor prefera prelucrata.Asta e similară cu preferința publicului pentru portetele (de femei, în special) fotoșopate pînă devin plăsticoase. Nu cred că votul publicului este un criteriu în astrofoto.

ursamajor
26 Sep 2012 17:36


Îmi pare rău să te contrazic și de data asta: există portrete fotoșopate cu gust și există fotoșoape de feisbuc, de-alea plăsticoase, cum zici tu. 
Dacă te pricepi să folosești un program de editare și nu numai că nu exagerezi, ci și corectezi unele dintre neajunsurile senzorilor electronici, nu înseamnă că pervertești poza, ci că o valorizezi. Nu e o virtute în a susține că n-ai intervenit asupra pozei. Te asigur eu că toți astrofotografii adevărați o fac. Ce scot programele de stacking, de DSO etc. sunt "eboșe".

mflorian
26 Sep 2012 17:47


Păi atunci este cazul să stabilim scopul pentru care este făcută o fotografie astro: artistic sau documentar. În primul caz se poate altera oricît de mult informația pentru a crește valoarea estetică a imaginii. În al doilea caz se urmărește evidențierea cît mai fidelă a unei cantități cît mai mari de informație.

ursamajor
26 Sep 2012 17:54


Dacă te pricepi să folosești un program de editare și nu numai că nu exagerezi, ci și corectezi unele dintre neajunsurile senzorilor electronici, nu înseamnă că pervertești poza, ci că o valorizezi.

N-ai citit cu atenție, în special partea subliniată. N-am zis absolut nimic de partea artistică a fotografiei.

mflorian
26 Sep 2012 18:08


N-ai zis dar ai zis:
Cu alte cuvinte, pune una lângă alta poza ta originală și una din prelucrările mele. Arată-le la 10 oameni. Eu bag mâna în foc că cel puțin 9 vor prefera prelucrata.
Și asta se referă la partea artistică.

ursamajor
26 Sep 2012 18:24


Deloc. E absolut aceeași poză, doar cu histograma modificată și ceva saturații pe canale diverse.

N-am făcut nimic altceva decât să echilibrez histograma (spre dreapta). N-ai clipping pe highlights și se poate verifica.
Astfel încât, ajungem într-o buclă, care poate face discuția interminabilă. :mrgreen: Motiv pentru care eu "schimb canalul". :wink:

mflorian
22 Oct 2012 17:07


În acest weekend am avut ca țintă M1. Din păcate optica de ghidaj s-a aburit în doi timpi și trei mișcări, așa că am fost silit să fotgrafiez neghidat. Asta, bineînțeles, pînă s-a umplut de rouă și placa corectoare a SCT-ului. Totuși, un parasolar generos, confecționat dintr-o saltea izopren mi-a mai dat un răgaz de o oră pînă cînd optica a devenit inutilizabilă. Partea haioasă a fost că după ce am dus în casă tot calabalîcul, am constatat cu uimire că era plin de rouă și corectorul de planeitate, care s-a uscat mult mai greu, roua fiind depusă în spațiul dintre lentile.
Așa că am hotărît că pînă nu rezolv problema condensului, nu mai are rost să scot echipamentul. Iar rezolvarea va presupune încălzire pentru placa corectoare, pentru obiectivul opticii de ghidaj, dar și pentru corectorul de planeitate și eventualele filtre.

Una peste alta, chiar dacă aveam alt plan, am reușit totuși un total de 45 de minute de expunere:

mflorian
24 Oct 2012 10:04


Am primit o sugestie discretă să re-evaluez imaginea de mai sus, în privința procesării. Și este perfect justificată observația, deoarece, cînd am privit mai cu atenție, am putut observa artefacte urîte la stelele mai luminoase. M-am lăsat furat de setările agresive, deoarece voiam să recuperez ultimele cadre, care au fost estompate destul de serios de condens și astfel am alterat informația din cadrele trase corect. O ilustrare a cugetării "scump la tărîțe și ieftin la făină". 
Așa că am reluat toată procesarea de la zero:

mflorian
11 Noi 2012 19:23


De toate pentru toți, cu Nikon D7k și Nikkor 70-200, piggyback pe C8.

ursamajor
11 Noi 2012 19:28


Bravo, foarte mișto, pe bune.

Ceausel Andrei
12 Noi 2012 09:58


Aseara pentru prima data dupa o asteptare de 2 saptamani mi-am scos si eu jucaria   :D un newtonian de 203/1200 pus pe un EQ6 Pro. Fiind prima mea poza realizata am sa o si atasez poate obtin si ceva sfaturi de la voi (am problema cu focusul manual). 
  expunare 1x 30 sec iso 800

mflorian
12 Noi 2012 13:46


Nu știu dacă sînt cel mai în măsură să dau sfaturi, dar încerc, totuși.
-Fotografiile DSO se obțin din mai multe cadre. Dacă ai fi tras încă vreo 20-30 de cadre ca cel afișat, prin prelucrarea cu Deep Sky Stacker, ai fi obținut o imagine mult mai bună.
-Pentru astrofoto nu lăsa balansul de alb pe Auto ci folosește setarea Daylight.
-Este recomandabil ca obiectul pe care vrei să îl fotografiezi să fie cît mai în centrul imaginii, mai ales dacă este punctiform. Asta, deoarece în centru ai calitate optică maximă.
-Pentru focus manual, se poate folosi o mască Bahtinov și Live View. Pe perioada reglajelor se poate urca ISO la maximum, pentru a avea imagine luminoasă în ecranul LCD. 

Pentru o precizie mai mare și o operare mai ușoară, se poate lega aparatul foto la un laptop. În lumea Nikon, asta se face prin softul Camera Control Pro. În acest caz ai Live View pe ecran și poți face setările (timp, ISO, balans de alb etc) de pe laptop. De asemenea, poți seta programul să descarce poza direct pe laptop și în acest fel o poți vizualiza imediat pe ecran mare și poți evalua mult mai bine diverse aspecte, decît pe ecranul LCD al aparatului foto.

ursamajor
12 Noi 2012 13:58


Bune sfaturi și, da, se poate face treabă și neghidat.

Ceausel Andrei
12 Noi 2012 14:32


Multumesc pentru sfaturi, stiu ca trebuie sa fac mai multe expuneri dar din pacate aseara a venit cetea pe neasteptate (abia am reusit sa o fac si pe aceasta), folosesc un Nikon D3100..... nu stiam de acest soft  Camera Control Pro (cand ma intorc de la munca este primul lucru pe care o sa-l descarc si studiez)merci mflorian , din pacate nu am telecomanda pentru aparat  (sa cumpar cu fir sau fara?), si da ursamajor  intradevar se poate face 30 sec fara ghidaj, cred ca se putea si mai mult dar in modul bulb fara telecomanda ..... :|

mflorian
12 Noi 2012 17:00


din pacate nu am telecomanda pentru aparat  (sa cumpar cu fir sau fara?)
Nikon D3100 nu are port IR, așa că singura opțiune este telecomanda cu fir. Există variante de la 50 de lei, pînă la 300 de lei (și chiar mai mult), după buget.

mflorian
13 Mai 2013 12:38


Ultimele două nopți au fost ideale pentru observații: zile libere, fără lună, fără rouă, cu Carul Mare spre zenit, așa că am hotărît să reiau M101, care nu mi-a prea ieșit data trecută. Dacă mi-ar fi mers și ghidajul cum trebuie, ar fi fost mirific. Din expunerile de 5 minute nu am păstrat decît 5 bucăți. Restul a ajuns la gunoi, deoarece corecțiile au fost prea agresive. Mai am de butonat pe la setări.

dragos.n
08 Iun 2013 03:33


Ieri seara am facut si eu cateva incercari de astrofoto. Primele, sau aproape primele, dar in mod sigur, primele care sunt relativ reusite. Le-am facut mai mult pentru a proba un nou aparat-pentru mine nou, Pentax K-5, si un nou obiectiv, Sigma 70-200 F2,8. Din pacate, am facut fotografia tarziu, cand deja cerul incepea sa treaca spre albastru. Subiectul a fost o zona a constelatiei Ursa Major, mai exact cuplul bine cunoscut Alcor si Mizar. Adica ce se vedea printre copaci pe fereastra bucatariei. Mai jos sunt un resize, si apoi un crop, din acelasi cadru neprelucrat in nici un fel. Nu ca as stii cum sa o fac. :oops: 

Am folosit un trepied foto, Velbon 200R, iar expunerea este de 2 secunde, la focala de 200mm, cu diafragma F2,8, si ISO 1600. In plus, pe obiectiv a fost pus, adica sta pus pe post de protector, un filtru Kenko UV, care nu prea imi place, dar nu sunt pregatit sa dau 4-500 de lei pe unul bun. Evident ca puteam sa-l scot daca imi aduceam aminte. Focalizarea a fost manuala. 
 
Personal sunt multumit. De obiectiv si aparat. Sincer, as putea sa mai scot din zgomot, si alte alea, dar nu asta ma intereseaza, ci doar calitatea imaginii brute in conditiile date.

ZENDOW
08 Iun 2013 12:25


La mai multe mesaje!

Felicitari pentru mesajul cu numarul 3000!

E foarte important ca sunt oameni care-si dedica timpul pentru a mentine acest forum cat mai viu.

Bravo Dragos!

dragos.n
08 Iun 2013 13:15


Multumesc. Chiar, ce chestie. Prima mea postare cu o fotografie astro sa fie mesahul cu numarul 3000. Nu observasem. Inca o data multumesc pentru felicitari si pentru semnalare.

mflorian
09 Iun 2013 18:35


In plus, pe obiectiv a fost pus, adica sta pus pe post de protector, un filtru Kenko UV, care nu prea imi place, dar nu sunt pregatit sa dau 4-500 de lei pe unul bun.Știu că este foarte răspîndit obiceiul de a pune filtru UV pe post de protecție, dar părerea mea este că acel filtru doar încurcă. Lentila frontală a obiectivelor este foarte rezistentă la zgîrieturi și la șocuri. Eu nu am filtru UV și obiectivele mele arată impecabil. E păcat să dai bani pe o sticlă care mai mult încurcă decît să ajute.
Un exemplu cu influența zgîrieturilor de pe lentila frontală: http://www.lensrentals.com/blog/2008/10/front-element-scratches

valy
09 Iun 2013 22:00


..Le-am facut mai mult pentru a proba un nou aparat-pentru mine nou, Pentax K-5, si un nou obiectiv, Sigma 70-200 F2,8....
Doua scule faine, sa le stapanesti sanatos. 5 sau 5II?

dragos.n
10 Iun 2013 09:38


5 simplu. Am prins o ocazie la second, si a fost convenabil. Ma cam rodea sa fac apoi trecerea la 5 IIs, dar am preferat sa mai iau doua obiective bune, ca alea raman. Si probabil toamna asta o sa apara ceva nou.

PS. Super tare faza cu lentila aia facuta praf. Probabil ca utilitatea filtrului este sa protejeze obiectivul in eventualitatea revanzarii lui.

mflorian
10 Iun 2013 10:21


Probabil ca utilitatea filtrului este sa protejeze obiectivul in eventualitatea revanzarii lui.Corect, revînzarea este motivul.

Despre Sigma 70-200 am auzit lucruri bune. Avînd ceva similar, aștept cu interes și alte imagini.