-----------------------------------
AFP
19 Mar 2012 23:06

decolimare CAS
Buna seara,
Tocmai am achizitionat un telescop CAS care are o problema cu colimarea.
Cu ocularul direct in focarul telescopului colimarea este perfecta doar in centru, iar pe masura ce ma apropii de marginile campului vizual apare o decolimare puternica.
La cumparare m-a inselat faptul ca dupa oglinda zenitala acest fenomen practic nu se observa. Am constatat ulterior ca unghiul acesteia fata de ocular nu este de 45 grade cum ar trebui sa fie (modificarea fiind facuta intentionat), compensandu-se intr-o oarecare masura problema telescopului.
Recunosc ca nu m-am gandit sa fac un test cu ocularul direct in focar atat timp cat imaginea parea corecta dupa oglinda zenitala.
Ce parere aveti? 
Multumesc

Erwin
19 Mar 2012 23:55


Bine ai venit. 
Întâi trebuie să clarifici pu&#539;in termenii, eventual să pozezi telescopul tău &#537;i elementele despre care vorbe&#537;ti. Ce în&#539;elegi prin telescop CAS? Cassegrain? Ce este aceea oglindă azimutală? Avem nevoie de mai multe detalii. 

Dacă este o problemă mecanică se poate rezolva, cu răbdare &#537;i studiind ceva mai mult. Dacă este o problemă optică (defecte ale oglinzilor) atunci e pu&#539;intel mai dificil, dar &#537;i asta se poate rezolva, eventual apelând la un optician mai avansat de pe forum. Nu sunt convins că termenul corect este "decolimare", mai degrabă am impresia că ai un newtonian cu oglinda principală sferică/de proastă calitate &#537;i care suferă de coma.

AFP
20 Mar 2012 00:09


Telescopul este cassegrain.
Scuze - oglinda zenitala. modific in mesaj
pe o stea defocalizand imaginea ei am cercuri perfect concentrice in centrul campului ocularului care se alungesc spre marginile campului miscand steaua din pozitia telescopului
sper ca m-am exprimat corect.

valy
20 Mar 2012 00:38


Telescopul este cassegrain.
Cass? Ia vezi aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=7102&start=0#69146

nobody
20 Mar 2012 05:42


Este absolut normal ceea ce observi.
Daca cercurile iti apar concentrice in centru inseamna ca este bine colimat.
Colimarea se face exact pe centru si doar pe centru ;)

Ceea ce vezi tu cand misti steaua de pe pozitia centrala, sunt aberatiile optice extra-axiale.
De obicei coma este cea care strica concentricitatea. http://www.oarval.org/StarTest.htm
Si "Cass"-urile au coma.

AFP
20 Mar 2012 07:38


multumesc. lucrurile s-au lamurit.
va doresc la toti cer senin !