-----------------------------------
dragos.p
23 Mar 2012 13:14

montura go to...pro sau contra
Mi-am permis sa deschid acest topic(sper sa nu mai fie unul cu aceeasi tema) din perspectiva cea mai amatoriceasca a celui care isi doreste sa deschida pentru prima data ochii la stele printr-un ocular cu mai multe X decat pupila.
Intrucat sunt inginer si la mine lucrurile se impart intodeauna in pro sau contra dupa care le cantaresti si tragi singur concluziile pentru a fi cat mai eficient.
Eu din mica mea experienta am tras urmatoarele concluzii pentru a fii cat mai eficient trebuie sa intrunesti urmatoarele:
1. Un instrument bun (aici parerile sunt foarte impartite)
2. Un cer cat mai negru
3. O montura cat mai stabila...si neapart go to.
4. Si oleaca"de cunostinte intr ale astronomiei, optici, blabla
5. si nu in ultimul rand o nevasta intelegatoare

Si toti, ar mai pune un punct acolo...banii...aloo, banii, cum este cu fericirea"...fara numarul lor, poate, ca mai important decat banii ar fi rabdarea, care lipseste cu desavarsire la amatori(adica subsemnatul).
Eu sunt pentru go to, inainte sa aruncati cu pietre in mine, ma gandesc, cand am facut facultatea, si m-au indopat cu matematica de parca pentru a sapa o groapa as fi zburat mai degraba pe luna, cam tot atatea ecuatii aveam de rezolvat. Intre timp a aparut calculatorul, si am uitat si cum sa rezolv o ecuatie de gradul 2. 
Este indecent atata timp cat exista posibilitatea de a-mi face viata mai facila sa ma intorc la cratita. Unii dintre voi ar spune....pai trebuie sa inveti cerul, cred ca este infinit mai usor sa invat cerul cu ajutorul unei monturi go to decat din carti, planisfera sau din stelar, plus ca dupa ce in sfarsit descoperi jupiterul, il centrezi in ocular...si intre timp te striga nevasta...sa-ti aduca aminte ca nu ai cumparat apa...si cand te intorci vezi ca jupiterul este undeva prin danemarca".....si iar iti dai peste degete, si spui vorbe de duh"la adresa doamnei.
Si daca ar fi sa extrapolez, spre profesionalism, de ce ei s-ar mai obosi cu un go to cand ar fi mai ieftin doi negri sa dea la manivela pentru a alinia telescopul....
astept sa iasa sange" :evil:

sabin fota
23 Mar 2012 13:46


:lol: 
pentru astrofotografie montura cu go-to este obligatorie, pentru vizual merge si fara

Teo
23 Mar 2012 13:58


Monturile GO-TO sunt utile, evident. Tocmai de aceea s-au si inventat si au cerere pe piata.

Principalul motiv pentru care nu as investi intr-una, sunt banii.

Prefer ca acei bani sa ii investesc in optica de calitate. Intr-un instrument cu diametrul cat mai mare si cu prelucrare optica cat mai buna.

Chiar daca sa zicem montura GO-TO ar costa doar 25 % din pretul unui instrument performant, de ce sa nu am un instrument care putea sa vada cu 25 % mai mult sau mai bine ? Sau macar cu 10 % mai bine.

Fiecare gandeste dupa propriile principii.

Es prefera o luneta Takahashi de 130/1000 mm, APO ED pe o montura ecuatoriala clasica, dotata cu un singur motoras simplu doar pentru miscarea in ascensie dreapta ( urmarirea miscarii diurne ) , totul plasat pe un trepied solid din lemn de genul celor de la teodolite, decat un catadiptric de 8-10 inch care sa aiba si GO-TO.

E doar un exemplu si o parere. 

Pana la urma, a cauta pe cer un obiect e si o placere, nu un calvar.
E un motiv in plus, mai ales vara cand e cald afara sa petreci mai multe ore sub cerul instelat.
Atunci cand cauti ceva, poti din intamplare sa descoperi si alte obiecte care iti vor atrage atentia.
Eu merg intotdeauna pe principiul - Cat mai simplu dar sa fie performant si desi poate parea contradictorie ideea, totusi se poate.

As recurge la un GO-TO daca as dispune de foarte multi bani si as putea sa imi asigur 1-2 instrumente de foarte buna calitate, refractoare APO ED cu aperturi de 5- 6 inch si focale lungi.
Pana atunci strang bani pentru optica de calitate si ramane sa visez frumos.  :roll:

Succes !

red giant
23 Mar 2012 14:06


Sabin, din punctul meu de vedere e exact invers. La astrofoto cau&#539;i mult mai pu&#539;ine obiecte într-o sesiune, deci sunt &#537;anse să nu-&#539;i epuizezi rezervele de răbdare. :)

valy
23 Mar 2012 14:06


Eu as pune 5) la 0) :)

Ma gandesc ca un goto pe cer foarte bun e inutila, iar pe un cer prost iar e inutila. 

Si eu sunt de parerea lui Teo: e cam scumpa rau, doar daca faci o diferenta intre una normala cu motor si controler manual (care intr-adevar e obligatorie, mai ales la focale lungi) si una cu go-to, parca se dubleaza pretul, ceea ce e un prag psihologic in a avea in vedere una.

Go-to parca merge doar daca e aliniat polar, altfel nu cred ca face minuni.

Eu as zice:
1) un instrument bun cu o montura buna si o nevasta intelegatoare (nu se pot separa)
2) vezi 1)

Evident iti trebuie timp, dar ai o viata inainte si ceva rabdare, dar merge si astro la minut, nu-i bai.

Parerea mea.

PS: la astrofoto dece iti trebuie go-to?

RobertG
23 Mar 2012 14:11


Eu am reusit sa iau HEQ5 GO-TO second hand, altfel, nu imi permiteam sub nici o forma. Ca si Teo as fi investit in optica si o montura doar cu motor pe RA(de fapt asta a fost primul pas facut). Din fericire s-a ivit o oportunitate si am luat ce am luat, cu toata ca am tras multa vreme sa imi revin financiar :). Dar satisfactiile sunt pe masura! Daca vrei intr-adevar sa inveti localizarea obiectelor pe cer, asta o poti face si avand go-to, si o faci castigand mult timp. Eu dupa ce observ de cateva ori un obiect flosind go-to, incerc apoi sa il gasesc manual, si asa se invata(binenteles daca esti interesat sa faci asta)...

valy
23 Mar 2012 14:16

Re: montura go to...pro sau contra
... plus ca dupa ce in sfarsit descoperi jupiterul, il centrezi in ocular...si intre timp te striga nevasta...sa-ti aduca aminte ca nu ai cumparat apa...si cand te intorci vezi ca jupiterul este undeva prin danemarca..
Sigur nu confunzi goto cu trackingul? Daca il confunzi atunci e de bine ca trackingul e mult mai ieftin :).

cmatei
23 Mar 2012 14:21


Depinde mult si de ce, cat si cum observi. Eu de exemplu fac observatii doar in weekend-uri, cand ajung la tara. Adica foarte putin in comparatie cu voi, si atunci in 99% din cazuri e vorba de fotografie. Abia ma descurc cu o parte din constelatii si cele cateva stele cu care fac alinierea :)

Pentru astrofoto "trebuie" goto pentru ca uneori obiectul nu e vizibil in cautator. Pe urma, dupa ce ai stat 15 minute sa focusezi camera, nu-ti vine sa schimbi cu un ocular si mai trebuie si flat frames la sfarsitul sesiunii. Asteroizii nu-i poti "cauta" decat daca esti complet maniac. Samd.

Pretul pentru montura cu goto e inca ridicol de mare uneori, ma astept sa scada. Goto nu mai e de mult o noutate, iar amaratul ala de controller e foarte ieftin. Cheltuiala cu software-ul s-a amortizat probabil de mult. In nu foarte mult timp, o sa dispara de pe piata monturile cu motorizare dar fara goto, dupa parerea mea.

dragos.p
23 Mar 2012 14:54


eu cred ca pretul softului nu este deloc justificat la o montura go to, tinand cont ca pana si un iphon are posibilitatea sa-ti identifice toate corpurile ceresti vizibile doar indreptand telefonul spre ele....si este free

astronomu
27 Mar 2012 14:15


Exact aceste întrebări mi le-am pus și eu.Cumpăra montura goto cu încredere.Dacă ai făcut bine alinierea, montura va merge ca unsa.


Succes

Laurentiu
27 Mar 2012 14:30


Monturile goto sunt extraordinare, formidabile si, in acelasi timp, fantastice dar sunt complet inutile fara o aliniere polara buna. 

In plus sunt si scumpe (si nu vad vreo sansa sa se ieftineasca atat timp cat pretul mainii de lucru in China continua sa creasca :roll: ).

Dar, bineinteles ca si eu vreau o montura goto. 

E buna pentru cautat obiecte slab luminoase (pentru astrofoto dar nu numai) si... e cea mai practica metoda de a termina Maratonul Messier inaintea celorlalti  :oops:

astronomu
27 Mar 2012 15:01


Nu toate monturile goto au nevoie de aliniere polară.Montura mea are nevoie sa fie direcționată către 2 stele iar apoi merge perfect.


Sper ca te-am ajutat!

UFO
27 Mar 2012 15:27


Sistemul automat de cautare a obiectelor fura mult din frumusetea de a folosi un atlas stelar, sau pur si simplu din frumusetea de a cerceta cerul. 

In acelasi timp o montura fara sistem de urmarire (nu am zis goto) este un neajuns la puteri de marire mari - planete, stele duble.

Pentru inceput recomand un instrument mai mare (cum a zis si Teo) insa pe o montura EQ cu traking.

Go to este foarte facil, ca si cum ai deschide un alt tip de televizor .. insa mobil (un discovery TV adaptat) si nu cred ca este bun pentru inceput, deoarece cultiva lenea.

saiph
27 Mar 2012 17:18

Re:
intotdeauana vor exista observatori amatori care vor prefera un mic ajutor la cautare si urmarire (go-to), dar personal nu incurajez pe cei aflati la primele observatii sa sara direct la monturi de acest gen.

cel mai mare plus pe care consider ca-l poate aduce functia go-to la o montura este atunci cand vine vorba de observatii la obiecte care nu pot fi localizate numai cu ajutorul ochiului, mai ales la astrofoto - sa nu-mi spuneti ca "pozele" la supernove extragalactice se pot face si folosind numai star-hoping ;)

incepatorii, daca vor ca pasiunea pentru observat cerul sa nu se transforme in plictiseala, ar face bine sa invete cerul folosind atlase, tehnici de observare, cel mult un motor de tracking, desi si ala ii cam priveaza de "perceptia timpului" - e cu totul altceva sa vezi cum poti tu insuti sa gasesti si eventual sa tii nemiscata o planeta/stea/roi/etc. in camp, fata de "click. bzzzz, bzzz, bzz.. bz] aha, stai ca a gasit ceva..  =(  aaaaaa...  pai doar asa? ce-i asta ma?? asta-i tot?? pffff.. ce pierdere de timp".

investitiile care aduc cele mai multe satisfactii in domeniul asta, mai ales pentru amatorii aflati la inceput de drum, sunt cele sustinute cu un efort financiar cat mai mic. nu incerc sa oblig pe nimeni sa-si ia scule slabe, dar pretentiile ar trebui sa apara dupa un timp de acomodare, dupa o perioada in care evoluam cat de cat dpdv al cunostintelor si posibilitatilor tehnice si materiale.

asa ca renuntati la compexele de genul "ce facem, reinventam roata?", sau la pretexte de genul "fac ce vreau cu banii mei, daca-mi pot permite, de ce nu?!" 
cu totii am urmat in mare parte aceiasi pasi: inveti constelatiile, Luna, planetele, cateva notiuni de mecanica cereasca si trigonometrie sferica, inveti sa pui in pol, te deprinzi cu trackingul, ajungi la foto, apoi foto dso, foto dso cu ghidaj, si daca chiar te-ai plictisit sau nu mai ai asa mult timp sa mai topai printre stele (ca deh, suntem cu totii ocupati, intre timp am mai acumulat si suficiente cunostinte si bani, si oricum deja am parcurs vizual si foto intreg catalogul Messier de 2-3-4 ori) si inca mai persista "virusul", trecem si la go-to. 


cine vroia "sange"? :D

cer senin!

Alexandru Savin
27 Mar 2012 20:51


Salutare!
Eu sunt PRO pentru montura Go-To.
Imi aduc aminte cand aveam Mak-ul de 90mm pe EQ1 si ma uitam  printre stele poate gasesc o planeta... sau cautam cu infrigurare clusterul globular din Perseu si eram la cateva grade bune departare de el :)
Saiph, ce spui tu de orase poluate luminos, cu star-hopping este foarte adevarat, atat de adevarat incat doar cand dai cu capul de problema observi dimensiunea ei. 
Dupa ce am fost dezamagit vreo 2 saptamani de EQ1 si putinele stele pe care le vedeam m-am apucat serios sa invat numele si pozitia stelelor din Stelarium....surpriza! Tot nu le gaseam pentru ca nu se vedeau :)
Eu sustin sus si tare ca Go-To este EXCELENT pentru locuri cu poluare luminoasa mare.
Reversul medaliei....cand am scapat cu EQ5Go-To la munte... aproape ma enervasem cate fire, controller, telecomenzi si alte chestii inutile am carat dupa mine. 


"Just my 2 cent  opinion"

O seara buna,
Alex.

saiph
28 Mar 2012 00:35

Re:
:)

Alex, ce pot sa spun, decat ca fiecare decide ce este mai bun pentru el/ea. Mai mult decat sa impartasesc din experienta (destul de limitata, recunosc) si altor colegi de "suferinta", nu indraznesc - in definitiv, stii cum e: nimeni altul nu e raspunzator de deciziile mele.

Legat de Go-To vs. poluare luminoasa:
 - la Observator avem telescoape cu monturi Go-To; stii cat sunt de utile, vizual vorbind, pe un cer "senin" de oras? cel putin de vreo 2-3 ori peste 0.0(1). Mai repede gasesti obiectele cu atlasul in mana - il setezi la magnitudinea limita a cerului (care nu sare de +4 ... +4.5 nici sa-l bati) si esti cel putin la fel de precis. Daca nu ai cer bun, degeaba iti iei instrument cu aperturi de 2 cifre (in inch) si montura goto cu pret de 4 cifre (in $ sau euro). Pe un cer suburban, rural sau (ideal) montan aproape ca nici nu ai nevoie de functia asta, decat daca faci observatii la obiecte pe care chiar nu ai cum (sau nu stii) sa le gasesti altfel.

O punere in pol corecta, o aliniere buna a monturii cu luneta polara, o aliniere buna a finderului cu telescopul si o colimare atenta a instrumentului poate oricand da rezultate comparabile cu orice goto, cu putina perseverenta si pricepere. Pana la un anumit nivel, evident. Dar parca vorbeam de amatori incepatori :) Avansatii isi pot scoate linistiti in continuare LX-urile si SynScan-urile la stele :P


Cer senin!

Emil
28 Mar 2012 11:56


"Avansatii isi pot scoate linistiti in continuare LX-urile si SynScan-urile la stele"
Aproape ca am transpirat, acum m-am linistit .-)
Personal cred ca sunt doua momente in care go-to merita:
- Maratonul Messier insa nu cum spune Laurentiu ci pentru ca imi maximizeaza durata observatiilor, nu mai pierd timp cu atlasul si hop-hop din stea in stea
- astro-foto unde il consider absolut necesar datorita pozitionarii automate si faptului ca un go-to suporta ghidaj prin PC, pe vremea cand aveam EQ-2-ul am facut ochio-ghidaj 20 de minute si dupa aceea mi-a pierit cheful pe intreaga viata :-), gatul intepenit, salele vai de ele, ochiul mai reactiona doar la becuri de 40 W in sus, am inghetat bocna samd.

jimao22
28 Mar 2012 16:59


Eu sunt tot un fel de incepator, tinand cont ca de cand am intrat in paine cu pasiunea asta, au trecut doar vreo 2 ani si am petrecut destul de putin timp la observatii.
Dar din punctul meu de vedere, un GO-TO este o conditie sine-qua-non pentru un astronom cu intentii serioase (sper sa nu supar pe nimeni cu remarca asta).
Si am sa si argumentez.
Lasand la o parte durerile de gat, frustrarile legate de observatii vizuale ratate sau alte probleme sugerate de antevorbitori, daca vrei sa ajungi sa faci studii in domeniu sau macar poze cu valoare, asta e calea.
Sigur, sunt nise unde se poate face studiu adevarat si fara asa ceva daca vrei cu adevarat (intrebati-l pe Lucian Curelaru de la Brasov). Dar eu personal, nu am timp de pierdut cu frustrari tehnice, si-asa timpul pe care-l am la dispozitie ca sa-l petrec legat de pasiunea asta este redus, daca mai pierd timp si cu prostii, ma las de pasiunea asta.
Deci, depinde doar de ceea ce vrei sa faci. 
Daca vrei stiinta sau astrofoto -> GOTO.
Daca vrei observatii vizuale si iti place sa admiri frumusetea cerului fara pretentii mari ci doar pentru sufletul tau -> fara GOTO

valy
28 Mar 2012 17:19


Defapt cred ca problema go-to-ului e pretul.

nobody
28 Mar 2012 18:07


Fiecare lucru are un pret.
Mai grav e ca incepatorii, care au un buget limitat (nu neaparat legat de starea financiara), sacrifica din optica pentru Go-To.
Si apoi, repde repede dupa ce s-au uitat la pozele de la NASA, incearca sa faca niste poze cu telefonul, ca doar Go-To e bun pentru astrofoto si au dat o lopata de bani pentu el ...  :roll:
Mai are rost sa continui ?

UFO
28 Mar 2012 19:15


Inca o comparatie: Go To este pentru incepatorii in astronomie asa cum este Formula 1 pentru soferii incepatori (si nu numai). "Viteze mari" si consecinte pe masura (daca nu exista experienta). Un alt rezultat ar fi ca la viteze mari, nu prea mai ai timp sa observi "peisajul" (tocmai ceea ce ne-am propus "in the first place", cercetarea proprie a universului, ca incepatori)

Alexandru Savin
28 Mar 2012 21:21


Eu unul am dat banii pe el si nu mi pare rau, nu inteleg inversunarea unora de a sustine fara argumente plauzibile (cu referinta catre astronomie), ineficienta acestui sistem. Asemanarea cu F1 este cel putin hilara. Eu am argumentat de ce este bun (pentru mine, ca incepator, IN ASTRONOMIE).
Daca o luam asa ar trebui sa folosim toti calculatoare 286 si sa ne uitam prin lunete facute din ochelarii bunicii (mi-am facut odata asa ceva si s-a lasat cu vanatai la subsemnatul ). Atat timp cat tehnologiile exista, de ce sa nu le folosim, bineinteles daca folosirea lor aduce avantaje directe si nu mandria de a avea ceva ''cel mai tare din parcare''.

EDIT: Sacrificarea opticii (ca apertura) e si asta cu dus-intors. Sa vad eu ca cineva are curajul cu un Newtonian de 200mm calare pe un EQ6 ca spune ca are mobilitate.
Unii vor mobilitatea, altii detalii maxime, altii comoditate, dar toate duc catre placerea de a face observatii, restul le pot doar numi constrangeri. 

Cer senin,
A.

saiph
28 Mar 2012 23:12


Inca o comparatie: Go To este pentru incepatorii in astronomie asa cum este Formula 1 pentru soferii incepatori (si nu numai). "Viteze mari" si consecinte pe masura (daca nu exista experienta). Un alt rezultat ar fi ca la viteze mari, nu prea mai ai timp sa observi "peisajul" (tocmai ceea ce ne-am propus "in the first place", cercetarea proprie a universului, ca incepatori)


Ai o bere de la mine! ;)
Nici ca puteam spune mai bine sau mai furmos.

Este foarte adevarat si ce spune Jimao, nu neg importanta sau utilitatea monturilor goto - sunt de un real ajutor in sesiunile de observatii in care viteza de localizare a tintei este critica sau la observatiile cu caracter stiintific (din care se pot scoate si date cu valoare pentru o anumita ramura a astronomiei) sau, asa cum am mai mentionat, la astrofoto cu grad mai ridicat de dificultate; insa intrebarea venind din partea unui observator aflat la inceput de drum si care are de ales intre a invata cate ceva in timp ce se bucura de imaginile pe care el singur le descopera (cu placere, sper), si a vedea niste slide-uri care i se perinda prin fata ochilor si aparent nu au nici o legatura cu pozele pe care le vede pe APOD (de exemplu) - fapt ce-i poate ridica niste semne de intrebare cu privre la achizitia pe care tocmai a facut-o, eventual si cu un oarecare efort (ca nu toti suntem veri, cumnati, nepoti sau altceva cu al-de-Becali), ma gandesc ca optiunea asta nu ar fi tocmai indicata la momentul t(0). Poate mai pe la t(2), t(3) incolo  :)

Si nu vorbesc "la rece", chiar cunosc cazuri de amatori care inca de la inceput s-au pricopsit cu scule super performante, de nivel avansat (atat dpdv al calitatii opticii, cat si al complexitatii monturii), au bagat o geanta de bani in dotare, iar satisfactia sau rezultatele obtinute de pe urma observatiilor facute nu s-au ridicat nici la a zecea parte din nivelul efortului. 
Dar cred ca mai depinde si de caracterul fiecaruia, de timpul pe care suntem dispusi sau putem sa-l acordam acestui hobby, de importanta pe care o acordam activitatilor specifice observatorilor amatori. Daca stim din start ca urmeaza sa facem "ceva" cu echipamente de genul goto-urilor, atunci go for it, ca sa zic asa. Altfel, e ca si cum ai folosi mereu teleportorul doar ca sa mergi pana la baie, pana la "Paine", pana in parc si inapoi. E pur si simplu "overkill". O investitie care ar face mai fericit pe unul care chiar are nevoie de ea.

UFO
28 Mar 2012 23:23


Unii vor mobilitatea, altii detalii maxime, altii comoditate, dar toate duc catre placerea de a face observatii, restul le pot doar numi constrangeri. 


Nu este nici o inversunare, numai ca acele "constrangeri" sunt in fapt deliciul, farmecul, frumusetea de a descoperii singur nu stiu ce ... nebuloasa, sau roi stelar ... Sa nu uitam ca vorbim despre un sistem go to adresat incepatorilor.

Intradevar go to te scapa de timp insa iti fura din farmecul explorarii adevarate a cerului.

Cat priveste utilitatea go to, pentru cei ce fac foto, asadar, avansati, este cu totul si cu totul altceva.

Aici este vorba de incepatori. Eu unul nu sfatuiesc go to din prima.

Iar comparatia mea un pic fortata de mai sus cu Formula 1, nu este deloc ilara. Reprezinta o ierarhie daca vrei, un parcurs firesc si natural de la "putin" catre "mult", fara a sari etapele intermediare ce isi au si ele rostul lor. In loc de a invata cerul si constelatiile, respectivul incepator va deveni un utilizator de succes al telecomenzii go to. Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar face fara curent sau baterii...  

Sau poate observa un bolid, sau o supernova... undeva catre "Venus din Carul Mare" sau  langa "Luna din Cassiopea"  8) Sigur pe cer.

Alexandru Savin
29 Mar 2012 08:32


Eu cand vin acasa dupa 12 ore de munca, chiar nu am chef sa caut tinte imaginare pe cerul poluat din Bucuresti, vreau sa maximizez timpul liber pe care il am la dispozitie. Si cu siguranta nu sunt singurul!

Alex.

UFO
29 Mar 2012 09:15


Trecerea la "Formula 1" pe o pista neadecvata (cerul poluat luminos) implica riscuri in plus si compromisuri ce aduc numai dezavanteje incepatorilor lipsindu-i de adevaratale trairi launtrice la descoperirea si explorarea cerului.

Nu toti incepatorii observa din bucuresti si a lasa impresia ca e bine cu Go to inca de la bun inceput, ar face un deserviciu pe termen lung celorlalti cu un cer mai bun.

Pentru cei aflati in situatia exemplificata de tine sistemul go to pare atractiv, insa din pacate (si te rog sa nu iei aceste cuvinte personal) nu face decat sa cultive facilul, instantul, senzationalul.

L.E. Este foarte frumos ca dupa o zi obositoare de munca, sa te asiguri ca inelul lui Saturn a ramas la locului lui, insa, incepatorii vor sa exploreze ei insisi misterele intunericului nocturn (evident, ma refer la tinerii cu timp liber mai mare si cu un cer mai putin poluat)

Alexandru Savin
29 Mar 2012 10:19


:) pana la urma fiecare suporta consecintele faptelor sale.
Eu am facut-o si sunt incantat de alegere, si daca o recomand o fac pentru ca am Go-To , nu vorbesc in necunostinta de cauza.

Alex.

UFO
29 Mar 2012 10:48


Nu am spus ca vorbesti in necunostinta de cauza, te anunt ca si eu stiu ce vorbesc, Go to pentru incepatorii in astronomie e ca Formula 1 pentru soferi. Se "sare" direct de la mersul pe jos la zborul cu racheta, si se pierd multe in acest salt. De aceea nu recomand instantul, facilul, senzationalul. (inca odata, pentru incepatori).

Astronomia de amatori nu include numai butonarea unei telecomenzi ci si acumularea si testarea proprie a cunostintelor in domeniu. Ce se vor face fericitii posesori de Go To, daca, ca prin minune, o pana imensa de curent v-a paraliza orasul si cerul va fi negrul ca tuciul iar stelele nescintiloase ? Si, da, nici bateriile nu mai merg, descarcate cu o noapte inainte... Astronomii Go To vor merge la culcare, insa fericitii Dobsonieni vor exclama fericiti: Minune ! si vor trece la observarea cerului.

Exemplul se poate adapta si la o incursiune in afara orasului, sau la probleme de orientare pe bolta, daca vedem un bolid sau .. de ce nu, .. o Supernova. Go To-ul indeamna indirect la necunoasterea constelatiilor (nemaifiind necesar), si primul efect va fi ca posesorii incepatori ai acestor aparate vor cunoaste doar stelele de aliniere. Nu este un inceput prea bun, parerea mea.

L.E. Acum am observat ca titlul topicului nu specifica cui se adreseaza sistemul Go To, si ca sa reformulez, Go To este bun pentru avansati, insa face un deserviciu incepatorilor din motivele enumerate mai sus.

SorinT
29 Mar 2012 10:55


Salutare, este primul meu post aici. Legat de Go-To, parerea mea este ca  merita. Am experimentat si un AS-GT Celestron, care a mers foarte bine pana cand l-am vandut pe e-bay:) Am trecut la un Nexstar 8" pe montura azimutala, absolut superb. Problema mare, in cazul monturii ecuatoriale este alinierea polara, eu nu am posibilitatea asta din cauza acoperisului. Pentru astrofotografie, montura ecuatoriala este un "must" dar se pot face poze decente la cele mai luminoase DSO si pe montura azimutala.
Eu recomand Go-to din plin, desi aici sunt variante. Evident, cine are bani sa investeasca intr-un CGEM, welllllll, e o treaba buna. voi posta si niste poze in curand!
Fain saitul, discutii bune.
-----
Nexstar 8" SE, Celestron
Canon 550, NexImage, o groaza de oculare
Balcon decent:)

Alexandru Savin
29 Mar 2012 11:21



L.E. Acum am observat ca titlul topicului nu specifica cui se adreseaza sistemul Go To, si ca sa reformulez, Go To este bun pentru avansati, insa face un deserviciu incepatorilor din motivele enumerate mai sus.

Incepatorii vor deveni avansati , nu? De ce sa investeasca de 2 ori?

Daca n-au idee ca vor ramane in hobby-ul acesta, pai atunci nici nu are rost discutia despre Go-To , motoare, sau telescoape. Nimeni n-are de ce sa arunce cu banii , cand isi poate cumpara un binoclu, si daca pasiunea persista evolueaza catre telescop.

EDIT: Scuza-ma, Sorin, sunt atat de prins in discutie ca am uitat bunele maniere!

BINE AI VENIT printre ''lunatici'' :)

EDIT2: Ai putea sa faci drift alignment, problema asta am avut-o eu care din balcon, nu am acces la Polaris.

Alex.

cmatei
29 Mar 2012 13:01


Mai grav e ca incepatorii, care au un buget limitat (nu neaparat legat de starea financiara), sacrifica din optica pentru Go-To.

Asta e cam trasa de par, nu ? Adica eu unul nu vad pe nimeni atat de naiv sa dea 800-1000E pe montura dar musai mai putin de 2-300E pe optica. Ori la banii astia, nu cred ca mai vorbim de sacrificii asa de mari la optica pentru incepatori. Cand te apuci sa faci colectie de oculare, filtre, etc cred ca poti fi scos de la "incepatori", nu?

As mai avea de facut o observatie relativ banala, dar care pare sa fi scapat catorva sfatuitori mai inversunati de pe-aici: orice montura goto poate fi folosita si doar din tastele cu sagetele. Ba chiar, la unele se pot decupla motoarele complet. Invers e mult, mult mai greu :-)

valy
29 Mar 2012 13:11


.. Invers e mult, mult mai greu :-)
Mi-ati dat o idee: am motoarele, pot sa le controlez, unde gasesc o baza de date cu coordonatele obiectelor? Iese un goto la 200 lei.

UFO
29 Mar 2012 13:33


in ideea de pe pagina anterioara cum ca :

Incepatorii vor deveni avansati , nu? De ce sa investeasca de 2 ori? 

Punctul meu de vedere era tocmai contrariul, incepatorii vor deveni si mai incepatori, nicidecum avansati. Daca prin avansati se intelege ca stim un pic de limba engleza a meniului Go to..  las la aprecierea fiecaruia...

iar 
Cand te apuci sa faci colectie de oculare, filtre, etc cred ca poti fi scos de la "incepatori", nu? 

Cred ca poti fi scos de la incepatori si introdus la colectionari. (nu ma refer la autor ci strict la fraza citata)

nobody
29 Mar 2012 16:52


@cmatei: 
Uite un exemplu incotro se indreapta industria de telescoape pentru incepatori:
http://www.skywatcher.ro/Cel/skyprodigy%2090.htm
Citeste atent tot ce scrie !

Nu confundati sistemul Go-To cu montura astrofoto sau cu functia de tracking.
Nu oice sistem Go-To se poate folosi la astrofoto.

Apropo de necesitatea Go-To in astrofoto avansat, intrebati-l pe Emil Kolbert ce Go-To foloseste si mai discutam ...

valy
29 Mar 2012 17:17


N-am nimic cu goto, rezonez cu cei care au motivat un astfel de sistem, rezonez chiar si cu pretul care de multe ori se apropie sau depaseste 1000coco, rezonez chiar si cu apertura mica. Insa nu rezonez cu asocierea 3800lei si apertura de 90mm. Asta chiar mi se pare ceva greu de digerat. Probabil plecand de la asta am prins o aversiune fata de goto. Altfel, asa cum am zis, are si niste avantaje, fiecare poate fi atras sa nu de ele, dupa gust.

Spor la manevrat rotite si butoane.

UFO
29 Mar 2012 18:50


din linkul postat de nobody mie mi-a sarit in fa&#539;ă, &#537;i mi-a scrijelit retina următoarea reclamă :

Nu trebuie sa cunoasteti cerul noptii! Oricine poate deveni astronom intr-o clipa!

cum ziceam ... instant, facil, senza&#539;ional = Go to. 

În ultimele două pagini discu&#539;ia a pendulat în jurul oportunită&#539;ii unor asemenea "solu&#539;ii" pentru astronomii amatori începători. Aceste asa zise solu&#539;ii fac mai mult rău decât bine, din motive pe care nu le mai repet.

Faptul că există un segment de pia&#539;ă, o ni&#537;ă, formată din oameni care mai aruncă o privire spre cer odată pe an, sau care î&#537;i achizi&#539;ionează un "element de decor" numai bun să impresioneze musafirii cât de frumos "&#537;ade" el pe măsu&#539;a din sufragerie... mă face să cred că ... mâine poimâine vom vedea probabil &#537;i instrumente false construite anume pentru decor, asemenea cotoarelor goale ce simulează căr&#539;ile de prin unele "biblioteci" personale... fie-mi iertată mica răutate. :oops:

valy
29 Mar 2012 19:30


Cum ar arata un bibelo cu go-to?

Pana la urma n-am nimic cu cei care dau bani pe orice ar vrea ei, banii lor, viata lor...cat timp nu sunt furati de la altii. N-am nimic cu go-to-ul, doar cu preturile am eu ce am. Si discutia  a fost utila, am aflat motive pentru care intr-adevar go-to e necesar ceea ce inseamna ca n-am vorbit degeaba.

Spor.

horatius
29 Mar 2012 21:24


SkyProdigy nu sunt singurele telescoape complet automate, fara interventia utilizatorului, mai sunt si altele. In realitate sunt o mica revolutie, adaptate amatorilor de astronomie care doresc rezultate instant. Cu toate acestea goto-ul nu este un impediment in invatarea cerului. Multi amatori nu doresc sa invete cerul. Tot pentru multi necunoasterea orientarii pe cer este un determinant de a se lasa de acest hobby dupa primele contacte cu un telescop manual mic. Goto-ul ofera satisfactie rapida cu un minim de cunostinte si in felul acesta raman in continuare atrasi de observarea cerului, iar unii vor incepe sa invete si orientarea pe cer. Cati dintre voi nu v-ati enervat incercand sa gasiti inclusiv obiecte messier la inceputul activitatii observationale? Acelasi lucru se intampla la toti amatorii dotati cu telescoape mici manuale. Extrem de putini amatori incepatori sunt atat de atrasi de studierea cerului si au entuziasmul necesar sa treaca peste lungul sir de cautari presarate uneori cu cate un obiect gasit care sa ii entuziasmeze. Mai ales daca 99% se asteapta sa vada imagini color ca la Hubble, si nu gasesc decat niste pete gri difuze, aproape invizibile. Luna ce mai salveaza situatia fiind mare. Peste 50% din telescoapele mici vandute sunt folosite de 2-3 ori si ajung uitate. Asa cu goto mai este o sansa sa nu ramana un obiect ce ocupa spatiu sau de decor.

UFO
29 Mar 2012 23:18


around-topic: Probabil ca in viitorul nu foarte indepartat vom avea o vedere binoculara, intr-o parte imaginea reala iar in ocularul pereche imaginea mai veche a obiectului vizat spre comparatie pentru detectarea ochiometrica instant a supernovelor, sa zicem (daca nu s-o fi inventat deja).

Intrebarea ce se impune este daca utilizatorul de Go to, fara cunostinte astronomice, se mai poate numi astronom amator sau .. utilizator de telecomanda. Sa nu uitam ca este in natura umana sa nu pretuim ceea ce obtinem/avem usor. Iar de aici, o multitudine de efecte pe care nu mai doresc .. a le enumera.

RobertG
29 Mar 2012 23:29


@UFO mie poti sa imi zici "pasionat la holbat prin univers" nu astronom amator, ca nu ma supar  :D .
Pot sa iti spun ca am pierdut ore cautand o anumita galaxie. Cum cerul nu tine cu noi intotdeuna, mai ales ca poluarea luminoasa e arhiprezenta, am gasit-o in final(multam' go-to ului), la limita vizibilitatii si asta printr-un 203mm, si am vazut si supernova din ea! Acum stiu sa o gasesc si fara go-to, dar fara, n-o gaseam pana acum. Asa ca... din punctul meu de vedere, go-to nu poate decat sa te ajute, iar daca doresti cu adevarat sa inveti, go-to-ul tine locul unui profesor bun. Asta e punctul meu de vedere.

UFO
29 Mar 2012 23:43


@RobertG Ma bucur sa vad ca aprecierile mele intunecate asupra Go to-ului pentru incepatori nu sunt atat de intunecate precum le-am zugravit. Totusi, nu te incadrezi in categoria incepatorilor despre care vorbim, deoarece ai utilizat inainte si alte instrumente care-ti puneau in functiune "sinapsele astronomice".

O precizare totusi, eu nu numesc pe nimeni in nici un fel, este o discutie libera despre impactul unui sistem cu consecintele lui pozitive si negative asupra astronomilor amatori (cei aflati la inceput mai ales).

L.E. Atata timp cat sistemul va fi folosit doar ca un ajutor in ultima instanta, este super OK, insa, tendinta umana este in partea opusa, iar exemplul tau imi este teama de a fi exceptia ce intareste regula. Subscriu la ce ai spus cu remarca tocmai amintita.

RobertG
29 Mar 2012 23:47


@RobertG Ma bucur sa vad ca aprecierile mele intunecate asupra Go to-ului pentru incepatori nu sunt atat de intunecate precum le-am zugravit. Totusi, nu te incadrezi in categoria incepatorilor despre care vorbim, deoarece ai utilizat inainte si alte instrumente care-ti puneau in functiune "sinapsele astronomice".

O precizare totusi, eu nu numesc pe nimeni in nici un fel, este o discutie libera despre impactul unui sistem cu consecintele lui pozitive si negative asupra astronomilor amatori (cei aflati la inceput mai ales).

Eu inca ma consider incepator! (si sunt absolut sigur ca nu gresesc). Si ca incepator imi reafirm pozitia in legatura cu go-to. Il sustin! Binenteles, pentru cine are posibilitatea de a face acest efort.
Cam atat am avut de spus. Numai cer senin tuturor!

Erwin
30 Mar 2012 01:23


disputa asta e similară cu cea despre a avea sau nu cutie de viteze automată la autoturism... :)

UFO
30 Mar 2012 09:03


@Erwin ... insa este vorba de un autoturism mult diferit, care poate fi construit homemade. Eu as zice ca acest Go to, ar fi pilotul automat din viitor al autoturismelor (gps + senzori de miscare + baza de date navigatie + sistem radar). Incepatorul in conducere s-ar urca in masina si doar ar specifica destinatia unde ar dori sa ajunga, iar masina ar demara singura catre locul specificat... iar el "soferul" habar nu ar avea de traseul ales, si nici pe fereastra nu ar putea privi.. ci doar destinatia. Bine, ajunge acolo si foarte rapid..   :D 

Imi mentin ideea de a nu recomanda sistemul pentru incepatori, nu ii indemn sa sara etapele intermediare si sa ajunga direct in scaunul de Formula 1. Evident, sistemul Go to este util avansatilor.

De ce nu cred ca este recomandat un Go to pentru incepatorul in astronomie :

1. Creeaza ideea de instant, facil, senzational.
2. Elimina necesitatea folosirii atlaselor stelare si a coordonatelor, - multi multumindu-se doar cu obiectele din baza de date prestabilita.
3. Priveaza utilizatorul de cautarea si explorarea in "orb" a cerului.
4. Elimina necesitatea invatarii constelatiilor - cu mici si rare exceptii, cum am vazut mai sus.
5. Daca obtinem ceva prea usor, avem tendinta sa nu mai pretuim acel ceva, in cazul nostru, obiectele  respective.
6. Transforma pasiunea aceasta complexa intr-un fel de "voyerism" astronomic, cu foarte putin "input" din partea pasionatului. 

p.s. Eu as zice ca sistemul aduce mai multe deservicii decat servicii, pe termen lung. Este doar o recomandare. Si da, exista si exceptii de pasionati ce pot transforma Go to-ul intr-un profesor sau indrumator. Dar, fiind exceptii, nu se incadreaza in regula generala.

emilf
30 Mar 2012 09:49



exista si exceptii de pasionati ce pot transforma Go to-ul intr-un profesor sau indrumator. Dar, fiind exceptii, nu se incadreaza in regula generala.
Aici cred ca este sigurul punct corect din disertatia anti-go to.
Chiar daca ai acest sistem nu te impiedica nimic sa faci cautarea manual cu harta pe genunchi, cine vrea sa invete cerul o va face sigur indiferent de dotare. :wink:

cmatei
30 Mar 2012 10:09


@cmatei: 
Uite un exemplu incotro se indreapta industria de telescoape pentru incepatori:


Dragut. Chiar nu vad o problema cu el, daca asta iti doresti poti sa cumperi si asa ceva. N-as zice ca e un instrument neaparat pentru incepatori, ci pentru cei care il vor folosi de cateva ori pe an si cand au musafiri :-) Uita-te si la dobson-urile skywatcher, de exemplu...

Nu confundam go-to cu tracking, insa daca ai tracking pe alt-az ai deja 90% din functia go-to. Doar la ecuatoriale mai e putin de munca.

Cat despre astrofoto avansati, daca inteleg bine unde bati, cu aliniere pe 3 stele ajung constant undeva la <20-30 arcmin de tinta cu controller-ul (eq6). Chiar cu camp mai mic de ~1 grad ca mine, pozitia se poate rafina astrometric fiind deja suficient de aproape. Ma indoiesc ca Emil foloseste eq-mod strict pentru pointing mai bun (vezi PEC, ghidaj).

saiph
30 Mar 2012 10:57


.. Invers e mult, mult mai greu :-)
Mi-ati dat o idee: am motoarele, pot sa le controlez, unde gasesc o baza de date cu coordonatele obiectelor? Iese un goto la 200 lei.


aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_NGC_objects

cateva explicatii aici:
http://www.klima-luft.de/steinicke/ngcic/rev2000/Explan.htm#3

sau aici:
http://www.ngcicproject.org/public_HCNGC/HCNGC.htm

erau undeva si alea din IC, le caut..

in schimb am gasit asta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Herschel_400_Catalogue

si asta:
http://www.hs.uni-hamburg.de/DE/Ins/Per/Kohoutek/kohoutek/WEBcgpn2/text2/index.html

;)


daca vrei si planete, discutam altfel..

Emil
30 Mar 2012 11:25


OK, se pare ca trebuie sa mai intervin "o leaca"...
EQMOD-ul il folosesc pentru ca este mult mai comod de utilizat, folosind 4th Dimension, am ceasul sincronizat, data si timpul fiind astfel preluate automat, nu mai ma complic cu introdusul datelor in controler.
Aliniamentul nu il fac, am definita pozitia de parcare si atat, pozitionarea si corectia de pozitionare se face exclusiv prin solutie astrometrica, numarul de puncte de aliniament in EQMOD este zero, insa orice obiect vizez este oricum pe senzor indiferent de pozitia lui.
La final, as mai avea de spus ca, utilizatorul decide pana la urma ce anume are nevoie insa trebuie sa se gandeasca bine si sincer ce anume ii trebuie si cand anume ii va trebui si mai ales daca chiar ii va trebui...
Stiind ca pentru un aliniament bun trebuie cel putin 3 stele vizate, sper ca macar asa asa sa invete stelele, sistemul complet automat de genul aliniament automat, preluare automata de date prin GPS sincer sa fiu nu il agreez. Iar pana la urma asa de mult timp nu se pierde cu aliniamentul, la o adica ai nevoie de vreo 10 minute bune daca vrei sa focalizezi bine prin curse succesive... insa asta deja e alta treaba.
Pentru un pointing mai bun (cu valori hai sa zicem concrete) dau drumu la MaxPoint fac 50 de masuratori, daca cafeaua e buna si mai multa atunci poate 100 si nu mai am probleme de pozitionare...

valy
30 Mar 2012 12:02


.. am ceasul sincronizat...
Cum?

UFO
30 Mar 2012 12:34


Emilf, de pe pagina anterioara

cine vrea sa invete cerul o va face sigur indiferent de dotare

Necesitatea creeaza organul, sau invers ? In cazul nostru, invatarea constelatiilor este mult mai probabila la un ne-utilizator de Go To. Pur si simplu, deoarece pentru Go To, nu este necesar.

UFO a scris:

exista si exceptii de pasionati ce pot transforma Go to-ul intr-un profesor sau indrumator. Dar, fiind exceptii, nu se incadreaza in regula generala.

Aici cred ca este sigurul punct corect din disertatia anti-go to. 

Nu este o dizertatie anti-go to, ci una impotriva inceperii cu un Go to, referitor la primul instrument astronomic cumparat de catre un incepator in acest domeniu, ce doreste a deveni astronom amator.

Evident, exista multi ce nu doresc decat sa priveasca odata pe an, insa acestia din urma nu sunt incepatori in astronomie ci doar ... privitori ocazionali, si nu astronomi amatori.

Emil
30 Mar 2012 14:16


@ Valy
vezi 
http://www.thinkman.com/dimension4/features.htm
insa cere conexiune la Interplasa (logic).
Mai exista un soft care foloseste mouse-ul GPS pentru acelasi lucru insa softul ala il am instalat numai pe calculatorul de la telescop si chiar nefolosind-ul nu mai stiu cum ii zice iar acum prin zona a cam cazut bomba ca am muncitori si nu prea as vrea sa "dezvalui" ce este sub prelata "aia albastra din curte" nu se stie niciodata ce idei le trec prin cap.
Cineva interesat de un party cu ciment?  :lol:

nobody
30 Mar 2012 15:47


@Valy:
Sincronizarea ceasului se poate face prin NTP (Network Time Protocol) http://en.wikipedia.org/wiki/Network_Time_Protocol sau cu ajutorul GPS-ului.

Pentru NTP iti trebuie o conexiune la Internet relativ stabila si cu "low jitter".
In aceasta categorie NU intra conexiunile mobile(GPRS, EDGE, 3G, etc).
Sunt o gramada de servere NTP free. Si in Windows ai integrat clientul NTP, doar ca nu-ti spune prea multe.

GPS-ul este independent si mult mai precis decat NTP. Si pentru acesta exsta o gramada de softuri free. Singura conditie este sa fie compatibil cu standardele (NMEA, GARMIN).

dragos.p
02 Apr 2012 11:54


oau, a iesit un pic de sange, la inceput am fost dezamagit de lipsa de reactie, acum, pot sa spun ca subiectul iese un pic la lumina.
La un moment dat cineva a facut o comparatie cu o masina cu gps, cred ca multi de aici au folosit gps-ul, mi se pare o comparatie foarte buna, inainte scoteam harta, si injuram birjareste ca trebuia sa opresc masina sa ma orientez, sa deschid geamul si sa intreb in romaneste undeva in austria unde strasse..., acum, setez, si numai conteaza ca mergi pe contrasens, important ca, cunostintele tale de germana si orientare in spatiu raman la fel de rarefiate.
Nu stiu cati de aici isi mai amintesc cand au vazut prima oara un calculator care era cat un fram(un frigider sovietic), si pentru rezolvarea unei adunari de 1+1=2, trebuia sa-ti dai doctoratul la nasa, oare cat isi mai amintesc cutuma calculatoarele se bazeaza pe fals sau adevarat, pe 1 si 0....cred ca as numara pe degete, am facut un curs de un an de zile de fortram", ca sa invat sa rezolv o ecuatie de gradul2. Acum, nimeni nu mai cunoaste aceaste baza, de ce nu am extrapola si pentru go to sau cun gps, la plimbare prin austria, nu zic ca nu este frumos sa inveti cerul...eu, nu ma pot orienta nici macar in cartier, deee, imi lipsesc cele 4 puncte cardinale de la nascare. 
ma bucur ca s-au nascut patimi din acest subiect....dar eu votez pentru go to, la un moment dat un coleg...are un nexstar , este multumit?, mi s-a parut o solutie, relativ ieftina, dar mai ales usoara, ceeea ce pentru mine este esentiala.

theogon
02 Apr 2012 14:34


Deoarece sunt unul din acei dinozauri de care ai pomenit adineaori pot să-ți spun că am apucat calculatoare mari cât un dulap, reamintindu-ți  totuși că frigiderul Fram era românesc, iar limbajul de programere se numea Fortran.
Mai pot să-ți spun că profesorul meu de astronomie geodezică (o somitate în materie) mi-a spus , lăsându-mă interzis, că un astronom nu trebuie să cunoască cerul, existând pentru asta (în anii '70) sisteme automate de orientare a telescopului.
Și iarăși, ca unul care se uită luuuung la cerul nopții de ceva ani, pot săți spun că sistemul go to este un bun profesor, dacă ai destui bani să-l plătești. iar pentru cei ce fac astrofoto este aproape insdispensabil.
Totuși ce satisfacție când gasești singur M3 sau M92, sau M57, sau M104, sau iota cassiopeea, sau Alkalurops, sau Ras Algethi, sau Porrima, sau Pulcherima, etc, etc, etc, pentru a aminti doar puținele din cele cunoscute...

dragos.p
02 Apr 2012 15:13


mda, ai perfecta dreptate, fram este made in arctic", era doar o figura de stil...de marime mai exact, iar fortran....mi se trage de la decesul multor neuroni sau probabil de la vecinatatea cu ceva medicamentatie...fortram...sau ma rog, cum se mai scrie, si aprop de domn profesor...si noua la terminarea facultatii...un domn profesor, ne-a transmis o vb de duh...ceva in genul, ca vom deveni ingineri cand uitam grinda simplu rezemata....
din nefericire, odata cu, calculatorul, nivelul didactic de la noi a scazut dramatic, domnii dinozauri, au ramas la rigla de calcul, sunt socat cat de neajutarati au devenit domnii profesori in teorie iar in practica au devenit plini de dizabilitati, dar impresioneaza usor pe studenti....

ursamajor
30 Mai 2012 13:33


Da, să mă bag și eu. Și pentru mine prețul a fost cel ce a dictat alegerea HEQ5 fără GoTo. Am vrut-o nouă. Văzusem ceva monturi SH la vânzare cam obosite și asta m-a făcut să mă decid. 
Cum spuneam apropo de prețuri, când kiturile de GoTo se vor ieftini la un preț decent, îmi voi instala așa ceva. Să mă ierte Creatorul Cerurilor, dar la prețurile [url=http://www.skywatcher.ro/SK/SKkitgoto.htm]astea au de așteptat mult și bine. Și mă descurc și fără, sper. Revin cu păreri după prima foto la DSO. Deocamdată n-am rezolvat ghidajul. :mrgreen:
Cât despre rapiditatea luării în colimator a unui anume obiect, cred că o cunoaștere a cerului, măcar dpdv al constelațiilor, rezolvă problema eficient la vizual. Chiar și la foto. În fond, scopul final e cunoașterea. În locul unuia care se holbează cu un GoTo la stele, fără să cunoască detalii despre cer, aș prefera să mă uit la pozele luate de Hubble.

PS: până la urmă ține de posibilitățile financiare, de priorități, de așteptări, de pretenții. Părerea mea.  :wink:

Toteu
11 Aug 2016 15:31


Haha... &#537;i după doar 4 ani de zile sunt tare curios dacă părerile au rămas la fel...  :evil: 
Îmi pare că între-timp majoritatea au o GoTo, într-o formă sau alta, pe care o folosesc sau nu...
Îmi aminte&#537;te de începuturile telefoanelor mobile  8) 

Zâmbete
eu

valy
11 Aug 2016 17:11


S-a ieftinit pretul la goto?
Nu cred ca majoritatea are goto, n-am vazut o statistica in sensul asta.

vali.serban
12 Aug 2016 07:25

salut
Aceasta intrebare aproape ca nici nu'si are rostul::&#128522;

Bneinteles  ,GO TO..
Eu nu inteleg de ce pui intrebarea aceasta...!! Ce parti nrgative crezi ca ar avea Go to'l??!!     EVIDENT ,e mult mai scumpa...&#128513;

Vali

StarChild
12 Aug 2016 11:30


Nu totul se reduce la bani .... doar ptr unii...
Topicul asta nu este despre "rentabilitatea economica" a monturilor goto. Se vorbeste despre usurinta utilizarii, avantaje si dezavantaje in utilizare .

Pro GoTo:
Gasesti (mai) usor obiecte "exotice" pe cer.
Poti vedea mai multe obiecte in timpul de observatii disponibil.
Ai tracking
Astrofoto.
....e cool...

Contra GoTo:
Sunt mai voluminoase si mai grele.
Pe langa montura propriuzisa mai ai de carat baterie ptr ea sau ai de intins fire de la priza sau la bateria masinii -> risc sa te impiedici in fir noaptea si sa smulgi mufe din montura. Sau ai un contact imperfect si pierzi setarile...
Se pierde farmecul "cautarii stelelor"
Trebuie aliniate polar (monturile ecuatoriale) si apoi setupul de goto ... chestii nu foarte intuitive ptr incepatori.

Am si una si alta .... montura manuala (vixen porta 2) am vrut initial s-o vand cand am luat GoTo-ul (az eq 5).... ma felicit si acum ca n-am dat-o, este cu adevarat o montura rapida, usor de folosit si transportat ... GoTo-ul e comoda un utilizare dar asta abia DUPA ce ai carat-o, aliniat-o, setat-o .....