-----------------------------------
ursamajor
23 Mar 2012 14:34

Softuri utile pentru (astro)fotografie
Am tot bătut toba acum o vreme, n-o mai fac. Am sugerat înfiin&#539;area unui subforum de software pentru astrofoto, unde să se poată vorbi despre procesări, setări, softuri etc. S-a promis înfiin&#539;area, s-a uitat. Păcat, fiindcă softul e la fel de important ca &#537;i celelalte componente din lan&#539;ul de ce duce la rezultatul unei bune fotografii.

Avem, de pildă, un softule&#539; care comandă dSLR-ul printr-un dispozitiv Android, dSLR Controller:
http://www.youtube.com/watch?v=lnxvFYza6Y4

Nu l-am încercat încă.

mflorian
23 Mar 2012 15:50


Nu numai că mi s-ar părea foarte util un asemena subforum, dar chiar aș îndrăzni să propun împărțirea sa în 3 secțiuni, respectiv:
-soft pentru controlul aparaturii (ghidaj, focus, expunere, filtre etc);
-soft pentru procesarea imaginilor;
-utilitare diverse.

ursamajor
23 Mar 2012 15:59


A&#537;a am cerut &#537;i eu. Dl. admin m-a asigurat că e o idee bună, dar...

ovi1001
23 Mar 2012 18:24


Sunt si eu de acord cu infiintarea acelui subforum. Sunt destui avansati aici care ar putea ajuta pe cei incepatori in utilizarea diferitelor programe pentru astrofoto.

Emil
23 Mar 2012 19:57


Secondez pe Marian.
Poate astfel putem scinda discutia despre o poza intre comentarii la poza si la partea software folosita la obtinerea acelei poze

eolloe
23 Mar 2012 23:19


Subscriu si eu. Am alergat in toate partile sa gasesc diferite variante. Ar fi o mare mana de ajutor.

Tanchistu
24 Mar 2012 00:09


Si eu sunt de acord :D

Mai ales ca in curand voi avea primele tentative in astrofotografie.

Tavi F.
19 Iul 2013 12:17


Revin cu o intrebare ce o mai adresasem indirect, in perioada de inactivitate:

Exista cumva vreun soft, intre cele gratuite, care sa-i permita utilizatorului sa selecteze o fereastra in interiorul suprafetei primului cadru al unui filmutet, apoi programul sa caute automat, in toate cadrele filmului, detaliile cuprinse in fereastra selectata initial si sa aplice decupajele? Cam lunga intrebarea! Deci ceva in gen Castrator, aplicabil pe filmuletele solare si lunare, trase fara orologerie. 

Un astfel de soft mi-ar reduce mult timpul consumat la obtinerea genului mentionat de fotografii din filmulete. In prezent, pentru procesarea si alinierea multipunct a filmelor in AutoStakkert, tre' sa le descompun in cadre individuale si sa decupez manual fiecare frame in parte... stufoasa munca (chiar si dupa trierea a 65..80 de cadre utilizabile), apoi le recompun in format avi prelucrabil in ASt. 
Multumesc.

valy
19 Iul 2013 12:35


Am doua idei, netestate, mi-au venit asa pe loc:
- virtual dub cu functie de stabilizare, practic ia obiectul, il urmareste in cadre si face crop astfel incat obiectul sa stea stabil in centru, dupa care exporti in avi sau in cadre individuale
- registax (5?), definesti fereastra de centrare si il lasi sa faca alinierea, la sfarsit are optiune sa exporte cadrele astfel procesate/decupare (cred?)

Castrator-ul nu merge?

achy1978
19 Iul 2013 14:26


Ninox este ceea ce iti trebuie... este programul scris si utilizat de Anthony K Wesley .

http://www.acquerra.com.au/astro/software/ninox/

rabeir
19 Iul 2013 15:12

recomandare
pentru asa ceva eu folosesc cu succes PIPP:
https://sites.google.com/site/astropipp/

Tavi F.
19 Iul 2013 17:50


In Castrator nu merge, nu stie ce sa identifice. Are nevoie sa detecteze un obiect clar delimitat pe tot conturul sau, fata de restul fundalului.

In Registax, am incercat, dar chiar nu-mi dau seama cum s-ar proceda. Are ceva butoane cu "regiunea de interes" apoi scanarea frame-urilor. De acolo? Nici de acolo n-am reusit nimic.
Principala mea ingrijorare legata de functionalitatea RS-ului este decalajul prea mare ce poate aparea intre doua cadre succesive. Procedura standard, care include setarea  marimii chenarului (patrat) de identificare a punctului de aliniere, conduce spre stacuire. Altfel nu stiu... n-am vazut vreo alta optiune de salvare a secventei de cadre ori a filmuletului gata centrat.

Poate sa fac sapaturi prin facilitatile total neexploatate de mine oferite de Virtual Dub... ultima speranta.

Ninox-ul tocmai ce l-am descarcat, insa cind dau sa ruleze programul, apare foarte scurt o fereastra cu ceva scris in ea, gen dos, dupa care dispare si nu se mai intimpla nimic. Nu ruleaza nici un program.

In urma cu ceva timp, mai gasisem o lista de programe astro de astea mai noi (cred ca inclusiv PIPP), dar numai probleme si chicite am intimpinat, care ma enerveaza la culmea. Ba ma pomenesc cum descarcarea ma umple de add on-uri; ba windows-ului nu stiu ce-i lipseste... si, surpriza, nici nu puteam sa-i instalez... caci apareau alte erori sau neconcordante!!

L.E.:
@Valy: Intr-adevar, am gasit calea cea dreapta in RS. Am reusit sa salvez un filmult centrat, la marinea ferestrei de interes. Merci!!

L.E.2: Totusi mai sint probleme la filmuletele cu decalaje prea mari, respectiv intre cadrul de sfirsit de cursa si cel al inceputului urmatoarei treceri. Fara orologerie, asa cum spuneam (lucru care permite insa "eliminarea" prafului de pe senzor, dupa stacuire). Chenarul cu latura de 256px e prea mic, iar cel de 512 e prea mare (nu-mi incape pe latimea formatului. Dimensiune intermediara, "custom", nu-mi permite.
AAA, dar stai ca am varianta alinierii manuale in RS, daca o merge asa si la debitarea filmului centrat, tot imi va fi mai usor, ma scuteste de ceva munca si timp consumat aiurea.

valy
19 Iul 2013 18:56


Ref la LE2: iei virtuadub si tai filmele astfe incat sa iasa filme in care cadrele sunt oarecum stabile ca sa le poata procesa Registax, le bagi dupa aia pe rand in Registax si le exporti cadrele.

Pe de alta parte nu prea ar trebui sa ai imagini miscate. Daca e de la seeing, asta e, n-ai ce-i face, dar daca n-ai tracking motorizat, macar manual cred ca poti misca montura, daca nu faci miscari bruste nu sare obiectul si Registax/AS poate sa-l urmareasca.

Inca o idee aici: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/5973112/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1#Post5973187

Tavi F.
12 Feb 2014 15:11


Stie cineva cum se poate decupa, in VirtualDub, un film al carui rezolutie o depaseste pe cea a monitorului? Nu resusesc nicicum. Am observat ca prin click dreapta se poate selecta scara de vizualizare, dar in fereastra aceea pt. crop cadrele filmului imi apar intotdeauna la marimea 100%, si, culmea, n-am acces la butoanele din partea inferioara, nici nu pot deplasa fereastra apucind-o din alta zona decit de bara superioara!
Multumesc anticipat.

mflorian
12 Feb 2014 16:15


Meniu->Video->Filters...->Add->null transform->Cropping etc

Tavi F.
12 Feb 2014 20:20


Stiam modalitatea de accesare si utilizare a functiei "crop" in VirtualDub. Mai departe apareau dificultatile. Pina la urma, am reusit sa-l pacalesc si sa decupez un filmulet compus din citeva zeci de imagini obtinute in modul de pozare al aparatului foto, deci la rezolutie mare. Am procedat in pasi intermediari: o data decupind partea de sus, stinga si dreapta; salvare; intoarcere la 180 de grade si deculajul final al partii inferioare la care n-aveam acces. Bine ca mergea macar tasta enter la confirmarea comenzii de crop-uire.
Dar tot nu m-a ajutat operatiunea asta... AutoStarkket-ul face numai timpenii, desi il hranisem cu filmulet gata centrat, adica la evaluarea calitatii imi zapaceste toate frame-urile, le descentreaza, apoi nu le mai poate stackui. I-am incercat toate optiunile. Zadarnic. In mod normal, filmele acestea alcatuite din poze gata centrate in Registax nu necesitau tunderea marginilor de bavuri, insa acum, AutoSt-ul s-a comportat aiurea probabil din cauza piclei noroase care acoperea Soarele, implicit a variatiilor mari ale consistentei imaginilor. A trebuit sa ma multumesc cu alinierea monopunct in Registax (RS-ul e jale la multipunct, numai frinturi rezulta in cadrul final compozit, niciodata n-am fost multumit).

valy
13 Feb 2014 01:11


Probabil ceri prea mult de la bietele programele :)

Tavi F.
24 Mar 2015 12:12


Poate cineva sa-mi recomande un soft gratuit de deschidere si (eventual) procesare a imaginilor in format RAW? Sau de convertire pentru a le putea procesa in Photoshop, unde sint obisnuit. Am gasit ceva, dar merge doar cu Photoshop CS5.

Multumesc anticipat.

PS: Am mai gasit urmatorul program "Raw Therapee", la link-ul: http://www.howtogeek.com/howto/41454/how-to-process-camera-raw-without-paying-for-adobe-photoshop/
Insa nu-l pot descarca! Ma redirectioneaza spre o pagina "bing.com", ceva motor de cautare. Ma dispera de la un timp incoace. E vreun add-on, virus?! Ce naiba o fi?! Nu figureaza in add-on-uri, nu reusesc sa scap de prostia asta!

Emil
24 Mar 2015 12:29


Salut Tavi
incearca
http://rawtherapee.com/downloads

Referitor la redirect fa un download la malwarebytes activeaza premium pentru 14 zile (test) si lasa-l sa lucre, s-ar putea sa gaseasca mai mult decat iti este tie drag....
https://www.malwarebytes.org/trial/

Tavi F.
27 Mar 2015 15:22


Salut, Emil. Multumesc, link-ul acela merge. O sa revin asupra programului respectiv, sa vad exact ce setari o avea si cum functioneaza. Renuntasem pe moment fiindca nu-mi dadeam seama din ce cauza crestea luminozitatea cadrului selectat.

.......... 

Cel mai bun soft pe care l-am gasit pina acum, de convertire a fisierelor RAW in tif pentru procesarea in Photoshop, e DxO (superior PIPP-ului).
Citisem ca e gratuit, dar nu-i asa... iar la cit sint de "expert", poate o merge "aranjat" dupa expirarea perioadei de proba.
http://dxo-optics-pro.en.softonic.com/

Aproape ca as renunta la ideea stacuirii cadrelor selenare de ansamblu, desi o sa mai incerc unele variante.

Emil
27 Mar 2015 15:30


Tavi
tu ai definitv gandaci pe sistem, vezi download-ul postat de tine
http://dxo-optics-pro.en.softonic.com/

Asta e pagina corecta
http://www.dxo.com/us

Tu sigur ai "incaltat" ceva, parerea mea.

Numai bine
Emil

P.S. Scuze de off-topic

Tavi F.
11 Apr 2015 18:46


Azi, mi-am instalat Magic Lantern si am facut niste filmultete de test. Conversia fisierelor RAW in foldere cu frame-uri DNG merge, folosind raw2dng sau Rawanizer. Dar, mai departe, nu stiu din ce cauza softul PIPP le proceseaza sub forma de AVI rosiatice si cetoase. Chiar si monocrome, ramin cetoase (am cautat inutil prin setari). In schimb, programul de vizualizare a pozelor, XnView, le vede la culorile normale, dng-uri fiind.

Ma dispera la nervul capului!

Incerc sa convertesc dng-urile in tiff, apoi poate or iesi mai bine din PIPP. 

Eventuale sugestii ar fi binevenite. Si am rugamintea daca stie cineva sa-mi spuna si mie vreun soft gratuit (si cit mai bun) de conversie dng in tiff. 

Cea mai buna vartianta cred ca ar fi de deschidere si procesare in Adobe Camera Raw, dar n-am putut s-o implementez. M-a disperat si aia la culmea, incit am renuntat. Deci, cel mai probalil, caut alte variante.

Ar fi fost perfect daca puteam deschide frame-urile dng in Virtualdub, ca secventa de imagini, apoi salvate sub forma avi necomprimat. Dar nu le accepta.

LE: deocamdata o sa folosesc banalul XnView pentru conversia dng --> tiff. Un test pe esantion de 10 cadre:

LE2: Sint probleme la expunerea astro-planetara, de parca sensibilitatea ar fi fost setata pe auto. Nici nu corespunde cu ceea ce aparea pe lcd-ul aparatului.

LE3: Am reusit ceva prin setatile PIPP, contra cetei, insa nedumerirea supraexpunerii ramine (mi-e teama sa vizualizez filmuletele in aparat). Daca o fi sa mai intreb ceva, ma adresez pe forumul lor.