-----------------------------------
Mihai Moldovan
26 Mar 2012 19:42

Cea mai buna optiune sub 1000 ron
Salutare, 
as vrea sa fac si eu primii pasi in astronomie si am nevoie de putin ajutor. Am citit cateva surse, probabil nu suficient de multe, si mi-am facut o idee despre diferitele tipuri de telescoape. As vrea sa achizitionez unul, insa nu stiu inca ce sa aleg avand in vedere bugetul alocat. 
Asa ca va rog sa-mi dati un sfat avizat.

Bugetul cum scrie si in subiect este 1000 ron, reprezentand suma maxima. Sunt fericit si daca ies mai ieftin. Stiu ca nu este o suma mare, dar cred ca poti gasi ceva decent pentru un incepator.

As dori sa pot face atat observatii planetare cat si deep sky, sa fie relativ usor de montat si folosit (sunt o persoana tehnica, dar mai am mult de citit despre astronomie si observatii astronomice).
Nu am o fobie fata de produsele la mana a doua, de fapt in acest caz ar fi chiar indicat pentru ca m-ar ajuta sa raman in buget si as putea "fura" cateva informatii despre astronomie si de la fostul proprietar. Sa fie cat de cat portabil (sa-l pot duce cu masina undeva in afara orasului fara sa am nevoie de o macara)

De asemenea, imi puteti recomanda cateva link-uri cu informatii despre observatii astronomice? Sau exista ceva carti de specialitate care trebuie citite inainte?

Multumesc,
Mihai

MariusP
26 Mar 2012 20:09


Newton 150/1200 mm pe montura Dobson...  :wink:

Mihai Moldovan
26 Mar 2012 20:14


Multumesc, 
imi poti recomanda si un magazin online sau in Bucuresti de unde pot achizitiona? Sau crezi ca as gasi mai repede in sectiunea bazar? Ce accesorii mi-ar mai trebui (pentru observatii lunare, banuiesc ca imi trebuie un filtru lunar, nu? )

Alexandru Savin
26 Mar 2012 20:29


Magazin gasesti aici www.instrumenteoptice.ro
Ai putea sa te duci sa porti o discutie chiar daca nu cumperi.

EDIT Chiar daca iei de la sectiunea Bazar , trebuie sa stii ceea ce vrei!
Alex.

micrenda
26 Mar 2012 21:59


Salut Alexandru,

Cer scuze daca nu prea scriu bine romaneste, dar incerc la fel sa iti dau sfatul meu.

Din parere meu inainte sa cumpari un telescop, oricare ar fii, este o idea buna sa te uiti la unu.
Posibilitate este sa mergi la un astroclub (in bucuresti sunt doi) sau sa iesi cu cineva la observatie (daca vrei poti sa vii si cu mine, in park in bucuresti, dar iti anunt ca nu sunt foarte expert).

Telescoape sunt de tip foarte diferite, fiecare cu bonusurile proprie si punte slabe, si desigur inainte sa intelegi ce tip de instrument se potriveste, este o idea buna sa il vezi, si sa il folosesti in prima persoana.

astronomu
27 Mar 2012 15:13


Eu îți recomand pentru observatii planetare o luneta skywatcher 80/900 eq2.Dețin acest telescop și am făcut observații foarte bune cu el.Costă 720 ron iar de restul până la 1000 ron îți poți cumpara lentila barlow 2x și filtre.Găsești acest telescop pe Telescop-Expert


Sper ca te-am ajutat!

Mihai Moldovan
27 Mar 2012 15:23


Multumesc,
si eu m-am gandit la o luneta. Numai ca vreau si DSO si, din cate am inteles eu, lunetele nu au performante prea bune la DSO.
Incerc sa iau ceva nu neaparat performant intr-un anumit domeniu, mai degraba sa se comporte decent in toate. Pentru ca sunt la inceput si vreau sa-mi dau seama ce-mi place mai mult.

MariusP
27 Mar 2012 15:25


Numai ca vreau si DSO si, din cate am inteles eu, lunetele nu au performante prea bune la DSO.
Nu e vorba ca nu-s bune la DSO, ci la preturi accesibile sint lunetele cu diametre micute ale obiectivului, iar la obiectele DSO iti trebuie apertura, ca sa aduni cat mai multa lumina de la obiectele slab luminoase...

Mihai Moldovan
27 Mar 2012 15:28


Aha, multumesc.
Am mai invatat ceva. 
Cat ar fi o apertura minima decenta pentru DSO?

UFO
27 Mar 2012 15:39


Nu le poti avea pe toate, trebuie sa te multumesti cu un telescop sau luneta, si sa te folosesti la maxim de respectivul instrument cumparat. Mai sunt cateva threaduri pe acest subiect, iti recomand sa le citesti.
O sa descoperi ca pentru inceput cel mai bun instrument este un binoclu... 
Totusi pentru un telescop iti recomand un diametru minim de 150mm, iar pentru luneta 90mm, orientativ.

L.E. Pentru deep space de la 150mm (poate chiar 200mm) in sus, cu un F/D cat mai mic. Dar aici intervin si preturile din ce in ce mai mari.

MariusP
27 Mar 2012 15:39


Minim 150 mm, dar musai iti trebuie cer negru pentru nebuloase, galaxii. Pentru roiuri de stele nu-i obligatoriu, dar un roi globular vazut de la 150 mm in sus nu se compara cu ceva mai mic.

Erwin
27 Mar 2012 15:49


Bine ai venit! :)
Depinde de cât e&#537;ti dispus să cari... cu cât mai mare cu atât mai bine. Fiind începător po&#539;i lua în considerare achizi&#539;ia de instrumente &#537;i accesorii de la second-hand, optica nu se uzează dacă e folosită corespunzător &#537;i cu aceea&#537;i bani po&#539;i lua ceva mai bun decât nou din magazin. &#536;i nu numai mărimea contează ci &#537;i calitatea opticii &#537;i mecanicii. Un dobsonian minim 150mm apertură î&#539;i va satisface nevoile de început &#537;i se încadrează în buget. Pe un cer foarte bun po&#539;i vedea aproape toate obiectele din catalogul Messier. Nu uita că ocularele pot dubla valoarea instrumentului dacă sunt de bună calitate.

Teo
27 Mar 2012 16:27


Daca tot vrei o luneta si iti plac mult obiectele deep-sky, asa ceva ar fi potrivita in bugetul tau.

Mai faci rost de un trepied si niste oculare si te-ai scos.

Luneta va putea fi utilizata binisor si la planete pana pe la 100 X .

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BK102500T

Daca vrei detalii planetare mai fine, atunci poti merge pe o luneta de 90/900 mm.

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK909EQ2

astronomu
27 Mar 2012 17:16


Mai bine cumperi luneta pe care ti-am recomandat-o.Te va mulțumi cu siguranță.Și în plus poți face și observații terestre.Calitatea lunetei este foarte buna.Fiind începător e mai bine să cumperi o luneta pentru ca este mai usor de utilizat.Este mai mică de asemenea.Nu te vă dezamăgi îți garantez.Luneta recomandată de mine vine cu accesorii bune.Două culoare Super 10,25 și o lentila barlow.Luneta este foarte bune pentru planete,luna și este destul de bună chiar și pentru deepsky.

Succes

Erwin
27 Mar 2012 17:39


astronomu, tu e&#537;ti acum foarte mul&#539;umit de luneta ta, dar când ai să cape&#539;i mai multă experien&#539;ă atunci poate vei vrea altceva mai bun. Nu ai de unde &#537;tii ce se potrive&#537;te fiecăruia. "Destul de bun" este ceva extrem de subiectiv... :) 
Teo, tu ai o gamă largă de instrumente, de la lunetă de 30mm (în curând) la dobsonian de 300mm. De ce oare? :)

astronomu
27 Mar 2012 18:15


Așa este dar din propria mea experiență luneta este foarte bună pentru incepatori.

Teo
27 Mar 2012 18:24



Teo, tu ai o gamă largă de instrumente, de la lunetă de 30mm (în curând) la dobsonian de 300mm. De ce oare? :)
Pentru ca imi plac ! :)

Imi place sa admir cerul prin diferite instrumente.

Daca as dispune de bani, mi-as intregi dotarea tehnica si cu un apocromat de 120-130 mm apertura si cu inca un catadioptric de 200 mm diametru. :D

Iubesc instrumentele astronomice, dar mai cu seama observatiile prin ele, direct la ocular. :)

astronomu
27 Mar 2012 18:56


Te inteleg perfect Teo.

Mihai Moldovan
27 Mar 2012 19:43


Ce parere aveti despre unul dintre cele doua:

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKDOB6

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKP1306EQ2

Teo
27 Mar 2012 19:46


Primul, adica acesta, este foarte bun :

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKDOB6

astronomu
27 Mar 2012 19:48


Ambele sunt bune dar daca vrei sa te indrepti si spre astrofotografie mai bine il cumperi pe al doilea.

Gaman Gabriel
27 Mar 2012 20:00


Eu iti recomand un SkyWatcher Dobson 6''.E un instrument care iti va oferi multe satisfactii,mai ales daca ai un cer de tara acolo la tine.Montura Dobson e destul de solida incat sa faca fata vantului puternic.Este un telescop excelent,bine lucrat.

Acesta e : http://magazin.telescop-expert.ro/dobson-capella-6.html .

Mult succes!

astronomu
27 Mar 2012 21:35


Este un telescop foarte bun dar nu poti sa faci astrofotografie cu el decat daca cumperi o montura care este mai scumpa decat telescopul.Este un telescop bun pentru vizual dar pentru astrofotografie nu prea merge decat cu timp de expunere foarte mic.Nu multi ar vrea sa renunte la asta dar totul depinde de Mihai.Daca nu vrei sa faci astrofotografie sunt de aceeasi parere cu Gabriel dar daca vrei sa faci astrofotografie cumpara un telescop cu Eq.

Cer senin!

Mihai Moldovan
27 Mar 2012 21:59


Multumesc pentru sfaturi. Cel putin pentru moment astrofotografia iese din discutie. Asa ca voi ramane pe vizual si merg pe dobsonianul de 150mm. 
Ce accesorii/filtre recomandati la el? Pentru a observa luna de exemplu, imi trebuie un filtru de luna?

Teo
27 Mar 2012 22:04


Pe langa cele doua oculare din dotare iti mai recomand un ocular cu focala 6 mm Super Plossl pentru puteri mari la planete si Luna.

Filtrele nu sunt necesare decat daca nu suporti lumina puternica a Lunii.

Oricum, de la 100-120 X in sus nu mai ai nevoie de filtre pt. Luna .

 Dobsonul de 150/1200 mm este o alegere excelenta pt. vizual !

Gaman Gabriel
27 Mar 2012 22:13


Multumesc pentru sfaturi. Cel putin pentru moment astrofotografia iese din discutie. Asa ca voi ramane pe vizual si merg pe dobsonianul de 150mm. 
Ce accesorii/filtre recomandati la el? Pentru a observa luna de exemplu, imi trebuie un filtru de luna?

O alegere foarte buna!

Daca vrei optica de calitate si apertura mare,pe o montura simpla dar solida si rezistenta,Dobsonul este perfect pentru asta!

In legatura cu accesoriile,iti recomand un ocular Super Plossl 6mm,dupa cum a zis si Teo.Cele Planetary sunt mai scumpe,dar si Super Plossl iti pot arata multe detalii.Am si eu un Super Plossl 6mm si sunt multumit de el.

Daca vrei un filtru pentru Luna,sa iti iei unul care scade intensitatea luminii,din alea gri.Asa zisele filtre verzi pentru Luna sunt niste porcarii (ma scuzi,dar asta e cuvantul potrivit).

Inafara de acestea...un colimator Chesire ar fi util,dar daca nu iti poti permite unul,se poate improviza ceva.

Mult succes si cer senin!  :D

Teo
27 Mar 2012 22:14


Iata un film facut la Jupiter, printr-un astfel de telescop Dobson 150/1200 mm, de catre un coleg de pe forum. 
Sa iti faci o idee cat de frumos se poate vedea prin el daca si conditiile atmosferice sunt prielnice.

http://www.youtube.com/watch?v=PtUrfo5f4HQ&list=FLWr7F7YVxEEIEP3UP2gPlGA&index=54&feature=plpp_video

Mihai Moldovan
28 Mar 2012 10:10


whaaaaaa. gata. m-ati convins. Azi sun la instrumenteoptice.ro sa vedem cand in poate aduce. Nu e in stoc momentan. 

Multumesc mult tuturor pentru sfaturi.

MariusP
28 Mar 2012 10:16


Sa ne zici si noua daca se mai aduc telescoapele astea,  si la ce pret, daca nu-i prea confidential...

astronomu
28 Mar 2012 10:41


Te sfatuiesc sa cauti acel telescop pe Telescop-Expert aici http://www.telescop-expert.ro/
Eu de acolo am cumparat telescopul.Au preturi bune si sunt foarte de incredere.

Succes

Mihai Moldovan
28 Mar 2012 10:43


L-am gasit si acolo. Dar as prefera sa-l iau din Bucuresti. Dupa cum vad telescop-expert nu sunt din Bucuresti.
Daca nu-l poate aduce suficient de repede sau il aduce la un pret mai mare, incerc si la telescop-expert.

astronomu
28 Mar 2012 10:45


Deci tu vrei sa il cumperi direct din magazin.Am inteles.Credeam ca vrei sa il cumperi de pe internet.

Mihai Moldovan
31 Mar 2012 14:09


Sa ne zici si noua daca se mai aduc telescoapele astea,  si la ce pret, daca nu-i prea confidential...

Am luat telscopul de la instrumenteoptice.ro la pretul de 930. Am avut noroc pentru ca era fix in transportul de joi. Am inteles ca la urmatorul transport vor creste preturile. 

L-am scos si la treaba aseara pe la km 44 pe A1. Sunt foarte incantat. 
Care ar fi urmatorul pas? Un ocular super possl de 6 cum ati spus si voi? sau sa strang bani sa iau unul din seria planetary? isi merita banii?
A fost cam obositor pentru ochi la Luna cu ocularul de 10. Sa iau si un filtru de luna? de care?

Gaman Gabriel
31 Mar 2012 14:34


Felicitari pentru achizitie!  :D 

Este un instrument foarte bun!

In legatura cu filtrul pentru Luna.Iti recomand : http://magazin.telescop-expert.ro/filtru-neutru-filtru-lunar.html .In nici un caz sa nu iei filtru verde! Eu am un filtru neutru cu transmisie 13% si sunt multumit de el,isi face bine treaba.Iti recomand si tie unul la fel.

Un ocular de 6mm ar fi mai bun,pentru ca vei obtine 200x cu el iar lumina Lunii va scadea in intensitate. Arunca o privire aici : http://magazin.telescop-expert.ro/oculare-super-plossl-apo.html .

Succes in continuare!  :) 

Asteapta si sfaturile altora.

Teo
31 Mar 2012 17:07


Eu iti recomand acest ocular de 6 mm Golden Line . 
Il am si eu si merge foarte bine la planete :

http://magazin.telescop-expert.ro/oculare-gold-line.html

P.S : Felicitari pentru achizitia instrumentului ! Ai facut o alegere  buna ! :)

Bogdan_RBF
03 Apr 2012 13:48

recomandare
M-am grabit un pic cu recomandarea nevazand ca ai achizitionat deja "instrumentul". Felicitari Mihai pe aceasta cale, sincer cred ca si eu as merge pe aceeasi alegere ptr. primul meu tlescop achizitionat (desi initial ma gandeam la un omegon 130/900 eq3 sau un astromaster 130/650 eq, dar dobsonul e de departe alta mancare de peste :D). Multa bafta cu el si cer cat mai senin!!


PS. Vad ca nu a scris nimeni, dar un Barlow ptr. instrumentul de fata cred ca ar fi util. Doar de oculare (checked) si filtre de luna (checked) vad scris, dar de Barlow, inca nimic. Va rog, daca sunteti amabili, o parere...multumesc!

Teo
03 Apr 2012 18:37


Ocularele Planetary au un Barlow inclus in constructia lor, de aceea nu i-am recomandat unul separat.

Din experienta mea cu aceste oculare, se descurca bine la planete si Luna, chiar mai bine decat un ocular super Plossl obisnuit (Sky-Watcher) atasat unui Barlow, care deobicei cam ingusteaza campul.

Eu prefer un set de cateva oculare bune, de diverse focale decat un Barlow de calitate medie .

Daca isi va lua un Barlow bun, spre exemplu  Televue sau Carl Zeiss va avea nevoie si de oculare foarte bune iar toata afacerea va costa cu mult peste pretul telescopului achzitionat .

Bogdan_RBF
04 Apr 2012 13:31


Ocularele Planetary au un Barlow inclus in constructia lor, de aceea nu i-am recomandat unul separat.

Din experienta mea cu aceste oculare, se descurca bine la planete si Luna, chiar mai bine decat un ocular super Plossl obisnuit (Sky-Watcher) atasat unui Barlow, care deobicei cam ingusteaza campul.

Eu prefer un set de cateva oculare bune, de diverse focale decat un Barlow de calitate medie .

Daca isi va lua un Barlow bun, spre exemplu  Televue sau Carl Zeiss va avea nevoie si de oculare foarte bune iar toata afacerea va costa cu mult peste pretul telescopului achzitionat .


Ok Teo, dar am observat ca si cele Planetary sunt de 2 feluri (mai scumpe si mai ieftine, sa zic asa). Banuiesc ca tu zici de cele Super Planetary (ca au si un barlow inclus) care au un pret mai piperat sau sunt ok si modelul putin mai "ieftin". Intr-un post anterior am vazut ca ai recomandat oculare Gold Line. Oare ar fi o alegere mai potrivita ptr. buget decat cele Planetary? Nu ca ar fi o diferenta imensa intre primle 2 modele, exceptand pe cele Super Planetary care sunt aproape dublul Gold Line-urilor. Mersi!

Teo
04 Apr 2012 20:01


Eu m-am referit la ocularele Planetary simple (obisnuite)  care au o lentila Barlow incorporata.
Cele Golden Line sunt identice cu Planetary sau foarte asemanatoare numai ca sunt comercializate sub alta denumire.

Eu am atat ocularul Planetary de 4 mm cat si Gold(en)-line de 6 mm.
Le-am demontat pentru a le curata de praf si sunt identice inauntru.
Doar focala difera. Ambele au un mic Barlow incorporat .

Rezultatele sunt cat se poate de bune avand in vedere pretul .