-----------------------------------
Gabirel Trocan
27 Mar 2012 10:23

cautare M90
Salut, 

Nu am f multa experienta si as vrea sa gasesc sambata M 90 ul. Am vreo sansa? e greu de gasit? 
sau e altceva mai usor de gasit din zona asta?

Merci frumos

MariusP
27 Mar 2012 10:55


Fara suparare, daca te referi la galaxia catalogata M90 din Fecioara (Virgo), prima observatie e ca topicul deschis nu are ce cauta aici, ci la  (ai zis chiar tu: "Nu am f multa experienta")...  :wink: 

Apoi, depinde cu ce vrei s-o observi, ce instrument folosesti... Cu ochiul liber n-ai nici o sansa, cu un telescop mare ai toate sansele si e chiar usor de observat... Iar in zona se gasesc multe galaxii, unele mai usor de observat, altele mai greu...

Cred ca ti-am raspuns la intrebari...  :P

Gabirel Trocan
27 Mar 2012 10:58


http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKDOB6

asta e instrumentul

MariusP
27 Mar 2012 11:05


Fain instrument, nu mi-l faci cadou?  :lol: 

Acum serios, e suficient ca sa observi galaxiile din zona lui M90, daca ai un cer decent, nu neaparat negru tuci. Evident, cu cat mai negru, cu atat mai bine...

Eu am vazut toate galaxiile din zona din catalogul Messier si nu numai, cu un Newton micut 114/450 mm pe un cer de magnitudine vizuala de circa 4.5

Iti trebuie un atlas stelar, fie pe hartie, fie electronic si gasesti usor obiectele.

Gabirel Trocan
27 Mar 2012 11:08


merci frumos.

Din ce ai vazut, ai vreo recomandare? ceva mai spectaculos?

MariusP
27 Mar 2012 11:15


Spectaculos este chiar faptul ca vezi niste galaxii la distante enorme cu un telescop micut... Doar educandu-ti ochiul pentru a observa detalii cat mai fine, poti sesiza ceva spectaculos. Altfel ti se vor parea doar niste mici pete slab si foarte slab luminoase de diferite forme si marimi...

UFO
27 Mar 2012 16:17


As adauga ca placerea creste foarte mult daca te documentezi inainte despre respectivele galaxii, ce distante au, cat de masiive sunt, nr de stele etc. astfel ca atunci cand le privesti sa sti foarte bine despre ce este vorba. conteaza mult si cerul de unde faci observatiile.

un sfat: ar trebui ca la inceput sa iti intocmesti un plan de observatii, cu cateva obiecte, sa iti pregatesti hartile de la inceput, pentru a nu te dispersa. Tentatia e de a privi oriunde, si la final ramai cu ideea ca ai vazut multe insa nu vei sti exact ce.