-----------------------------------
Emil
28 Mar 2012 10:45

M81-m82, filtru CCD CLS, brut pentru procesare publica
Ca tot spuneam ca mi-ar place sa va vad la lucru :-)
La urmatorul link aveti  perechea M81-M82 (25x900 secunde filtru CCD CLS), imaginea este corectata cu darks, bias si flats.
Dupa parerea lui Master Jedi Emil P :-) se poate scoate in evidenta si IFN-ul (Integrated Flux Nebula). Na ca am facut-o lata, acum stiti pe pe lucram acum dar nu-i bai ca cele 22,5 ore in H-alfa nu le primiti ;-)
Cadrul este rezultatul final al stack-ului fara sa fie aplicate modificari.

Linkul pentru download
http://dl.dropbox.com/u/67088064/M81%2BM82%20neprocesat%20filtru%20CCD%20CLS.TIF
Pe de alta parte am o singura rugaminte, acest cadru sper ca va face parte integranta dintr-un proiect de dimensiuni mai mari deci va rog sa aplicati un watermark pe fiecare din procesari pentru a stii cine anume a facut procesare.
Rugamintea se aplica pentru toate cadrele postate aici indiferent cine pune la dispozitie cadrele brute si cine le proceseaza.
De asemenea obligatorie este ca, atat partea de Credits adica cine a achizitionat imaginea cat si watermark-ul reprezentand semnatura celui care a procesat imaginea, sa fie clare si perfect citibile pe imaginea finala. Cred ca chestie atat de respect cat si de bun simt.
In al doilea rand accept doar o singura procesare pe membru deci nu incercati sa puneti n+1 variante, daca nu sunteti siguri de procesare asteptati pana apar alte variante si va puteti orienta si inspira din ele.
Rog de asemenea, sa explicati ce anume si in ce ordine a fost facut pe partea de procesare (altfel nu vad rostul topicului).
Daca vreti sa puneti si voi alte cadre brute la dispozitie puteti folosi dropbox-ul care are un director public, de asemenea obligatorie este formularea topicului de tipul "Nume obiect", "Nume filtru" folosit sau "RGB" iar la final formularea "brut pentru procesare publica" pentru  identificare rapida si corecta.

Aceastea sunt regulile si va rog nu va abateti de la ele. Daca mai aveti propuneri pe parte administrativa postati aici iar dupa definitivarea lor vor deveni topic sticky.

Emil

P.S. imaginile postate aici nu pot fi folosite pe blog, website, liste de discutii sau orice alta forma de publicare fie electronica fie de orice alta natura  din motive mai mult decat evidente decat in cazul in care "proprietarul" imaginii isi da in mod express consimtamantul.

P.P.S. revenind la imagine, este posibil ca aspectul stelelor sa nu fie perfect, am, cred, pe undeva o reflexie interna intre doua suprafete destul de apropiate.

mflorian
28 Mar 2012 11:19


În calitate de începător absolut, mi-am tras imaginea pentru a o avea ca referință, urmînd ca să văd ce pot scoate din ea cei care se pricep. Cred că acesta este pentru mine cel mai instructiv aspect în acest moment. Respectiv, să văd ce potențial poate avea o imagine brută și cîtă informație se poate scoate la suprafață prin procesare.

cmatei
28 Mar 2012 11:59


La un stretch rapid am recunoscut ceva forme distincte in IFN care sunt cam pe unde trebuie. Asta da challenge de procesare :-) Mi-ati luat-o cumva inainte, incepuse sa ma intereseze si pe mine subiectul.

jimao22
28 Mar 2012 17:04


Hai ca se incinge forumul. 
E ca acum un an cand a fost concursul de astrofoto !
Ce mai emulatie, ce mai verva !
Ok, iata, asa-mi place forumul, un loc dinamic din care chiar se invata ceva si interactionam cu totii in mod constructiv, fara se ne balacarim intre noi (cum din nefericire s-a intamplat in ultimele luni cam des).

Stima !

Stanescu Octavian
28 Mar 2012 18:04


Eu am reusit doar atat la o munca de aproape 1h in Pixinsight .

Vlad
29 Mar 2012 23:31


Da, intr-adevar se vede si IFn-ul

Dar sa-l scoatem de acolo...este alta treaba

valy
30 Mar 2012 01:09


E dar e destul de inecat in zgomot iar valorile semnalului se intind pe 2-3 nivele de culoare. Dar seamana cu ce ar trebui sa fie http://deepskycolors.com/pics/astro/2009/01/mm_01-04-2009_M81_M82_IFN2.jpg

Vlad
30 Mar 2012 23:51


Da, la poza asta, dar mai ales la cealalta IFN Super wide fieldm m-am zgaiat si eu ceva timp.
Secretul lor, nu este neaparat in procesare, ci in semnal. Iar pentru IFN , trebuie cer negru foarte bun. Tocmai d-aia Rogelio nu merge nicaieri unde sunt ceruri mediocre, si am incercat cativa de la club sa-l atragem pe la locurile noastre mai "normale", insa nu a fost cu putinta - asa ca ne-am dus noi pana unde iese el  :) 

Sper sa postez si eu o varianta curand. Felicitari dinainte autorului, faptul ca a prins cat a prins din IFN din oras, chiar cu filtru cls, este mare treaba.

cmatei
01 Apr 2012 00:11


Offtopic: ma tot joc de cateva zile pe poza asta si constat ca e destul de misto acest PixInsight. Pentru abilitatile mele de procesare e peste Photoshop, singurul loc unde e poate mai slab e la creatul de masti (afara de wavelets unde e genial!), sau nu m-am prins eu cum se face. Fata de ce folosesc de obicei (cinepaint + gimp) e mult mai bun.

La procesarea pozei in sine cred ca trebuie sa ma las pagubas, nu am reusit ceva care sa-mi placa semnificativ mai mult decat ce a propus dl. Stanescu (unde imi displace doar ce pare noise reduction prea agresiv?!). Nici vorba sa scot IFN, poate Emil cu vrajitoriile lui de procesare sa infirme, desi nu cred :)

Vlad
01 Apr 2012 00:18


eu am ajuns pe la a 10-varianta dar cred ca renunt la ifn..prea mult zgomot. Exista definitv acolo, dar prea "zgomotoasa" - singura varianta este un resampling la vreo 50% din rezolutia originala

psemil
01 Apr 2012 02:13


Comparatia cu poza lui Rogelio imi da fiori. Cred ca si daca am face o poza de grup cu 100 ore expunere tot nu ar iesi ceva comparabil.
Cmatei a scris
poate Emil cu vrajitoriile lui de procesare sa infirme, desi nu cred 
Aici trebuie sa ma declar invins. Ma muncesc cu nebuloasa asta de 3 luni si cu greu am reusit sa evidentiez cateva "dungi" la rezolutie 1/2. Este prea intunecata.

nobody
01 Apr 2012 02:45


@Emil Kolbert: ne pregatesti o surpriza de 1 Aprilie ?

Am purecat si eu imaginea si nu pot zice ca se vede IFN.
In schimb se vede destul de clar o usoara dezechilibrare a zgomotului intr-un colt al imaginii, la nivelele unde ar trebui sa fie IFN. Totusi, mai incerc, desi mici sperante.

Nu prea sunt fan de wavelets in sensul ca o aplicare agresiva genereaza artefacte.

Emil
01 Apr 2012 08:31


Din pacate nu am nici eu vreun as in maneca, doar niste muncitori la casa deci cam putin timp de "joaca" cu imaginea...
IFN-ul este acolo, insa este mult prea apropiat de nivelul zgomotului, mi-ar fi placut si mie sa fie mai puternic semnalul insa asta este...
Idee: ati incercat sa lucrati pe o copie lipsita de stele? Eu de obicei asa lucrez cand am o nebuloasa mai  greu de evidentat.

cmatei
01 Apr 2012 09:19


@nobody: e un usor gradient in imagine intr-adevar, dar IFN e acolo fara dubiu. Imaginea color e de [url=http://www.astrosurf.com/jordigallego/album/Files_dark_sky_SBIG/M81_M82_IFN_2011_widefield.jpg]aici

auriga
01 Apr 2012 21:47


i-am dat si eu o incercare de 15 min nimic special doar DBE/Histogram/Curves/ACNDR/HDR Wavelet. Pe invers se observa mai usor IFN, desi nu pare, e murdara zona... altfel ar fi aratat daca Emil ar fi tras de pe un cer negru.

Vlad
02 Apr 2012 01:52


O incercare si din partea mea.

Deconvolutie, Histograme, DBE,Curves, ACDNR, Morphology Transf pentru stele si atrous si HDRwavelest pentru galaxii.

Este fortata cam la limita si chiar un pic mai mult, vroiam neaparat sa scot ceva din IFN si a cam crescut zgomotul, dar cred ca este inca tolerabil daca o vedeti la 50%. :)

sabin fota
08 Apr 2012 13:25


m-am bagat si eu la o procesare in photoshop si in pixinsight

nobody
16 Apr 2012 04:01


Se vede ceva ?

nobody
22 Apr 2012 19:49


Sper ca nu s-a stins discutia. Sau cel putin asa mi s-a parut ca ar fi o discutie pe aceasta tema din care sa invatam fiecare cate ceva de la ceilalti.

Sincer, partea de concurs nu ma intereseaza, daca asa se pune problema.

@Emil Kolbert: esti bine ? ai terminat constructiile ?

jimao22
22 Apr 2012 20:59


Ca sa continue discutiile, prelucrarea lui Vlad mi se pare de departe cea mai  buna. E intersant de vazut in detaliu ce face fiecare pentru ca pozele sale sa apara diferit fata de ce au facut ceilalti. Rezultatele sunt evidente, cum s-a ajuns acolo e mai putin clar. Cred ca aici s-ar putea incinge un pic o mica dezbatere din care sa invatam toti.

nobody
23 Apr 2012 00:35


@jimao22: Tocmai ai transformat totul in concurs, ai desemnat castigatorul si ai cam inchis discutia. "De departe".

Sunt de parere ca fiecare prelucrare are ceva unic, si calitati, si defecte. Cred ca e important sa discutam aceste aspecte.

Uite, incep eu cu autocritica.

In prelucrarea mea, m-am concentrat mai mult in a da contrast IFN-ului fara a strica prea mult restul.
Din pacate, IFN-ul este la nivelul zgomotului de fond si nu are niste contururi clare. 
Interesant este faptul ca acel zgomot de fond este destul de uniform (dupa ce s-a eliminat gradientul - Vlad :wink: ).
Iar IFN-ul, practic, moduleaza acel zgomot.
Am incercat sa filtrez acel zgomot (in mod selectiv) dar apareau artefacte/contururi destul de urate in apropierea stelelor mai luminoase si a celor 2 galaxii (M81, M82). 
Asa ca am facut un experiment cu wavelets pe 10 nivele, fiecare nivel cu tuning manual de era sa-mi pierd mintile, daca nu s-a intamplat deja :roll:.
Si asta a iesit. Nu-mi place cum a iesit haloul stelelor si nici micile nervuri din IFN care le consider a fi artificiale.

Ah, si am uitat sa pun pe poza numele lui Emil Kolbert. Eram rupt de somn. Sper ca nu s-a suparat.
Oricum nu cred ca fura nimeni poza prelucrata de mine si nici eu nu am s-o folosesc altundeva.

Daca este cineva interesat pot da detaliile de prelucrare, lista este lunga. Vreau sa precizez ca am folosit doar programe free si cu ocazia aceasta am incercat mai multe programe decat cele folosite in prelucrarea "finala". Fiecare are plusuri si minusuri. Pentru prima data, NU am folosit Photoshop si sunt tot mai convins ca se poate trai foarte bine fara el in astrofoto. In plus, multe programe specializate au functii mult mai avansate in acest domeniu.

Sunt sigur ca se poate scoate si mai mult din aceasta captura a lui Emil Kolbert caruia ii multumesc pentru "challenge".
Subiectul nu este incheiat ...  :wink:

jimao22
23 Apr 2012 12:55


Da, poate exprimarea mea nu a fost tocmai fericita, realizez ca fiecare din prelucrari a implicat multa de munca. Nu am vrut sa nedreptatesc pe nimeni. Important e ca ai facut exact ce am sugerat mai sus, sa explici cum ai facut. Asta lipseste mult la partea de soft si prelucrare.

jimao22
23 Apr 2012 12:56


<<scuze>>

Emil
23 Apr 2012 21:50


@ nobody
au plecat mu(n)citorii :-) dar tot au lucrat cam aiurea insa asta este alta poveste (de acea am pus n-ul in paranteze).
Evidentierea IFN-ului este foarte dificila, semnalul dupa cum ai observat si tu este o idee mai puternic decat zgomotul, poate daca as mai fi putut adauga cadre sau daca expunerile erau mai lungi ar fi iesit mai bine.
Sincer, felicit pe toti cei care si-au rapit din timpul liber si si-au mancat nervii cu aceasta imagine, ati facut o treaba buna indiferent de modul in care ati abordat aceasta imagine, fie ca a fost pe partea de evidentiere a IFN-ului, fie pe partea de procesare generala a imaginii.
Referitor la acele retele neuronale imi apareau si mie pe destul de multe nebuloase atunci cand incercam sa procesez prea mult imaginea, unerori sunt "simpatice'" insa este o informatie "falsa" in imagine.
Interesant este faptul ca la tine iasa IFN-ul destul de puternic, procesarile pe care le-am incercat eu, cand aveam un pic de timp, erau mult sub procesarea ta asa ca personal zic: "jos palaria".

Oricum am de gand, datorita - hai sa zicem - succesului acestei tentative - sa mai pun la dispozitie cadre brute, cau in ultima perioda niste cadre cu blooming mai serios sau eventual puteti spune voi ce anume vreti sa procesati (uitati-va la pozele facute de mine si postate pe forum) ma gandeam la Horse Head si Flame Nebula ca o eventuala propunere.
Pe de alta parte cred ca pot si alti sa ofere stackuri brute, daca aveti probleme de spatiu atunci dati-mi un pm si le pun in dropbox.

Numai bine
Emil