-----------------------------------
starbuck
29 Mar 2012 22:41

Adio poze miscate...
O  prelungire a expunerilor neghidate si o posibila corectare a unor erori de autoguiding ducand la cresterea numarului de light frames si a calitatii imaginii in final. Bineinteles ca nu poate repara focalizarea defectuoasa ci doar un timp de expunere ceva mai mare decat cel maxim admis. Toata lumea spera ca va fi inclus in CS6.

http://prodesigntools.com/photoshop-sneak-peek-image-deblurring-adobe-max.html

Desigur, star trails-urile isi au farmecul lor... dar numai al lor.

saiph
30 Mar 2012 11:27

Re:
wow! O.O

super tare!!!  de cand am facut prima oara contact cu Photoshop am zis ca e facut de "extraterestri" :D  are numai functii incredibile. iar asta, cred ca le intrece pe toate. abia astept sa apara - ar insemna ca astro-pozele fara ghidaj se pot imbunatati si fara tot arsenalul de pana acum (laptop, camera, luneta, inele, sina, cabluri, soft..) :->

valy
30 Mar 2012 12:14


Asteptam testarea pe poze din viata de zi cu zi.
Ce nu inteleg dece asa tarziu.
Asteptam si "refocus" in cazul pozelor defocusate/soft.
Asteptam si "de-badseeing" in cazul pozelor afectate de seeing prost/turbulente.

starbuck
30 Mar 2012 20:13


Valy, nici focusarea nu mai este o problema: 

http://www.wired.com/gadgetlab/2011/06/lytro-camera-lets-you-focus-photos-after-you-take-them/


Mai ramane sa se aplice pe scara ceva mai larga.

La seeing poti rezolva in alte spectre, cu bugetul de rigoare, bineinteles...

valy
30 Mar 2012 20:52


Mai auzisem de aia, dar e altceva, camera e pe alt principiu, astia de la adobe nu au ca input decat poza miscata.


La seeing poti rezolva in alte spectre, cu bugetul de rigoare, bineinteles...
Te duci in Barbados ca musiu Damian Peach?

starbuck
31 Mar 2012 05:45


Cred ca acel format de imagine pentru o structura focus multiplan se bazeaza tot pe layere. Adica un numar limtat de astfel de plane de focus pentru ca intr-o imagine numarul unor astfel de plane focale este de asemenea limitat. In actualul format PSD de la Adobe sa zicem, alegerea planului de focus se va reduce doar la selectarea layer-ului dorit. Mai departe e doar o chestiune de acorduri si licente intre producatorii de camere si Adobe in scopul livrarii PSD din aparat.

Cat despre seeing, da, alte spectre  nu sunt  accesibile pe scara larga (inca!) muritorilor de rand. Eh, oricum exista destule satisfactii pana acolo si in spectrul vizibil.

tudorandu
04 Iul 2012 21:35


Se pare că a fost numai gargară treaba cu image deblur  :(  
http://www.dpreview.com/news/1110/11101813...es.asp#comments , tocmai am &#8221;găsit&#8221; cs6 13.0 final &#537;i nu are această func&#539;ie

starbuck
04 Iul 2012 22:23


Erau doar asteptarile publicului de la acea prezentare. Poate CS6 Extended (daca va fi) sau CS7 vor fi mai cu noroc.

valy
04 Iul 2012 22:53


Nu merge linkul.

starbuck
04 Iul 2012 23:29


Nu stiu, poate-l reposteaza tudorandu. Oricum chestia asta acum mi se pare mai mult dezamagire decat surpriza. Partea buna e ca procedeul exista deja si e doar o chestiune de timp si management de produs pana apare.

valy
04 Iul 2012 23:39


In prezentarea aia era suspect ceva, era prea frumos sa fie adevarat, iar daca era adevarat trebuia sa fie demult in practica. Asta daca nu cumva sunt alte interese ascunse pe acolo (patente, drepturi de proprietate, bani,..).

tudorandu
05 Iul 2012 07:59


Mai pun odată linkul http://www.dpreview.com/news/2011/10/18/adobeclarifies#comments

starbuck
05 Iul 2012 08:19


Ceva mi se pare putred acolo. In prezentarea initiala nu a fost vorba nici pe departe de un proof of concept. Cine stie ce implicatii sau complicatii nedorite ar fi putut avea. Speranta ramane totusi.

ursamajor
05 Iul 2012 08:52


Eu îndrăznesc să mă îndoiesc să se poate restaura o poză mișcată sau OOF. Asta dacă nu cumva există în acea poză (mă refer la cele OOF) informația necesară restaurării. Știu că în privința celor din urmă, sunt promisiuni că se vor lansa camere care să surprindă cadre multiple, cu un fel de focus bracketing, care să facă așa încât ulterior să poată fi ales focusul unde se dorește. Dar despre cele mișcate... :roll:

valy
05 Iul 2012 10:15


Asta dacă nu cumva există în acea poză (mă refer la cele OOF) informația necesară restaurării....Dar despre cele mișcate... :roll:
Informatia e acolo, nu se pierde nimic: traiectoria miscarii se vede din darele lasate, lumina e captata de senzor, nu ramane decat sa fie (re)pusa unde trebuie.

Asa la prima mana: x+y=z => x=z-y, unde x e imaginea corecta, y e miscarea iar z e imaginea obtinuta (imaginea miscata). Ei estimeaza y pe baza a ...aici e secretul.
Aprofundat e mai complicat putin in sensul ca semnalului initial x i se aplica o functie fy ce reprezinta miscarea si rezulta semnalul final (imaginea captata) z. Ce fac ei e sa estiemze functia fy cu o functie fy', aplica inversa pe semnalul z si rezulta un x' care aproximeaza x. Mai mult ca sigur astfel de algoritmi sunt deja folositi in "anumite domenii" de aceea zic ca s-ar putea sa fie probleme de alta natura. Parerea mea.

starbuck
05 Iul 2012 10:54


Restaurarea semnalului initial este teoretic posibila pe baza ecuatiei traiectoriei de miscare dar cu limitarile de rigoare. In cazul cel mai simplu e rezultatul vizual al inchiderii unui evantai, aici fiind o traiectorie eliptica elementara cu ecuatia aferenta. Generalizarea procesarii consta in impartirea traiectoriei de miscare a imaginii in elemente geometrice cuantificabile. Desigur, precizia restaurarii pixelilor initiali va depinde de precizia acestor calcule cat si de lungimea si forma acelei traiectorii. Lungimea si forma sunt importante deoarece nu se dispune separat de toate frame-urile miscarii iar compresia vizuala rezultata in urma parcurgerii in sens invers a traiectoriei poate genera zone sterse in imagine. Aceste zone sterse mai pot fi recuparate partial in functie de complexitate cu facilitatea de content-aware introdusa incepand cu CS5.

starbuck
31 Iul 2012 09:31


All-in-focus camera deja o realitate comerciala si cu drivere de Windows:

https://www.lytro.com/camera#

http://blog.lytro.com/news/windows-is-here/