-----------------------------------
Mike23
01 Apr 2012 12:44

Tranzit Venus 2012, zona Bucuresti
Salutare,

Pentru cei din Bucuresti(si nu numai), care vor sa iasa in data de 6 iunie in zorii zilei pentru a observa si fotografia tranzitul planetei Venus prin dreptul Soarelui, incerc sa organizez o iesire in imprejurimile Bucurestiului. Zona o sa fie undeva in estul orasului ca sa nu avem probleme cu smog-ul Bucuresti-ului.
Pentru o prima sugestie pana se gaseste alta mai buna(daca se gaseste), este localitatea Belciugatele, langa lac. Se afla la cca 25km de Bucuresti. Momentan am o confirmare a lui "Uranus7", ca o sa vina. La mine in masina incap 5 insi dar nu stiu cata aparatura.
Daca exista careva care cunoaste o locatie mai buna si nu prea departe de oras sa ne spuna si noua. :D 
Daca mai sunt doritori tinem legatura pe acest topic sau pe cel legat de acest tranzit  http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=7993&postdays=0&postorder=asc&start=30
Eventual pe personal mesage.

O zi senina

Mihai

Mike23
08 Mai 2012 14:05


S-a aranjat ca locatie, pentru tranzitul lui Venus prin dreptul soarelui la hotel Intercontinental pe o terasa la ultimul etaj.
Pentru cei dornici haideti sa facem o lista ca sa anuntam la hotel numarul persoanelor.

O zi buna

Mihai

Catalin Paduraru
08 Mai 2012 19:31


Mie imi surade ideea doar ca daca o sa fie senin si o sa mai vrea cineva, o sa merg la mare.

Daca cumva nu pot sa merg la mare o sa vin pe capul vostru, daca mai sunt locuri.

Oricum felicitari pentru locatie.

Spor!

Mike23
08 Mai 2012 21:19


Am avut un gand la un moment dat cu litoralul romanesc dar am renuntat pt. ca e prea obositor pt. mine.
Succes si asteptam dovada  :lol: 

Cat priveste Intercontinentalul esti binevenit ....cu tot cu instrumentar :wink: 

Mihai

Daniyyel
13 Mai 2012 12:07


Salutare!

Mike, mai sunt locuri libere pentru Intercontinental ? Si daca da, pot veni cu instrumentul ? :)

URANUS7
16 Mai 2012 07:04


Inca mai sunt locuri la Intercontinental. 
Ieri, impreuna cu Mike23 si Dannyyel, am ales o terasa mai lunga spre NE fara obturatie spre azimut 60-90 (sunt 2 cladiri inalte catre N-E si am fost ingrijorati).
Am verificat (simulat) traiectoria Soarelui pentru 6 Iunie, vazuta de pe terasa, avand la noi, azimutele Soarelui (la fiecare sfert de ora)   scrise pe o hartie si o busola buna.
 Orizontul este liber (de cladiri)  pe traiectoria Soarelui intre orele 5- 9 a.m.
 Priza este langa terasa si asteapta un prelungitor. Speram sa fie timp frumos.  :)

UFO
16 Mai 2012 11:08


Soarele rasare avand un Azimut (de la Nord) de 56 grade ! Nu veti prinde rasaritul de pe terasa aceeea  :(

Mike23
16 Mai 2012 11:25


Este veder de la nord la S-SE.
In concluzie se vede. Imi pare rau ca nu am fotografiat sau sa fi filmat. :(

Daniyyel
16 Mai 2012 13:51


Am gasit eu o vedere de pe Intercontinental catre NE si clipul acesta de pe youtube.

http://www.youtube.com/watch?v=6LcdpI3uyZE

URANUS7
16 Mai 2012 14:37


Bravo Daniel, esti "tare". ! :) 

La secunda 17 din clip se vad singurele 2 blocuri inalte, spre E-NE. 
Azimutul de 60 grade este la dreapta blocului rosu, uitandu-ma din capatul stang al balconului
iar filmarea se pare ca s-a facut chiar in acel  capat  (balconul este foarte lung).
 Asadar, spre dreapta balconului,  pana la celalalt capat, cu atat mai mult nu avem obstructii la Orizont in punctul de aparitie al Soarelui, dupa cum se poate vedea. 
Vederea (poza) de aici prinde un camp visual indreptat preponderent  catre NE si nu contine azimutul de 60 grade. 

Multumesc, Daniel pentru "documentatie" . :)

UFO
20 Mai 2012 04:22


Va urez un cer senin in momentul tranzitului. Remarca mea nu era rautacioasa, ci doar vroiam sa evidentiez un mic pericol referitor la vizibilitatea fenomenului din prima lui clipa. Daca nu as fi dorit succesul actiunii as fi tacut malc. 

Sa speram ca la ora 9 pe 6 iunie, cu totii vom fi fericiti de alegerea facuta in vizualizarea tranzitului. Nu ma cheama boulivar. Sper ca nici pe voi. Cer senin tuturor.

URANUS7
20 Mai 2012 09:56


Va urez un cer senin in momentul tranzitului. Remarca mea nu era rautacioasa, ci doar vroiam sa evidentiez un mic pericol referitor la vizibilitatea fenomenului din prima lui clipa. Daca nu as fi dorit succesul actiunii as fi tacut malc. 

Sa speram ca la ora 9 pe 6 iunie, cu totii vom fi fericiti de alegerea facuta in vizualizarea tranzitului. Nu ma cheama boulivar. Sper ca nici pe voi. Cer senin tuturor.



Multumesc, UFO pentru precizari.  Nimeni nu se supara ca-i taiem nasul :)

Eu vorbeam din punctul meu de vedere al celui care baga numai camerele "la inaintare". 
Nu am nici macar un finder la Lunt iar pozitionarea o fac in maxim 30 secunde dupa umbra Soarelui lasata pe un profil al refractorului. 
Evident, cei care folosesc finderele trebuie sa aiba grija (am sa le reamintesc, acolo). 
In primele momente eu am sa pun un Canon 550D cu un tele-obiectiv Tamrom 75-300 si filtrul IR 950 pe obiectiv.
FOV-ul sau este atat de mare incat nici nu am nevoie sa folosesc finderul la el. Cu EOS-utility vad direct pe ecran imaginea pe care apoi  o captez pentru Livestream. In acelasi timp, pot face cam la 2-3 minute cate o captura in rezolutia EOS-ului.
Abia mai tarziu voi activa Lunt-ul, cu Chameleon in spate si Tele Vue X2.5/X5 .
Cam la al 4-lea contact pun camere DSO ( Samsung / MAllincam) ca sa iti arat Venusul cum se vede inafara limbului.  :)
Apropo, iti atasez aici un material gasit de mine pe NEt, in acest sens. Cel putin 2-3 minute, Venus inca poate fi vazut.   

aici:
 Photographer, Location	Images	Comments Riccardo Robitschek, Giovanni Maria     Caglieris, Milan,              Italy Jun. 8	  #1
Venus 2 minutes after 4th contact showing halo and bright polar spot aligned with the north pole of the planet ( north is about 45° down-left on the image). 2&#197; H-alpha-coronograph image at 2,5 m equivalent focal length on 4 &#189; inch refractor and Starlight-Xpress MX512 CCD camera with mechanical shutter set at 1/250, taken by Riccardo Robitschek and Gianmaria Caglieris, Milan (Italy) on 08.06.2004, 11h 26m UT.

si aici :
After 4th contact, it took again alsmost 3 minutes before Venus cleared the chromospheric layer and became invisible.   
http://users.skynet.be/fa340334/galery.htm

UFO
20 Mai 2012 10:01


aceea este picatura, nimic nou.


daca vrei sa ne contram in informatii, nu am nimic impotriva, numai ca vei fi dezavantajat.


nu este interesul meu sa te dezavantajez, din contra, imi place ce faci.


scuze de sinceritate.

UFO
20 Mai 2012 10:02


eu sustin proiectul tau, si iti doresc succes/

Iulia
22 Mai 2012 18:46

Tranzitul lui Venus
Buna ziua,

Am aflat despre tranzitul lui Venus si despre raritatea acestui eveniment si ar dori, daca se poate, sa participe si surorile mele Olivia si Cristina, impreuna cu tatal meu la intalnirea voastra pe  Intercontinental. Mai sunt locuri libere?

Momentan eu sunt in Franta si am sa vad tranzitul de aici. 

 :)

RaduB
29 Mai 2012 21:36


Buna seara !

Primiti si liceeni (eu) cu voi ?  :mrgreen:

Mi-ar face placere sa vad un asemenea eveniment !

valy
30 Mai 2012 00:47


Primiti si liceeni (eu) cu voi ?
Mi-ar face placere sa vad un asemenea eveniment !
Doar daca iti aduci si umbrela :) :)

Mike23
30 Mai 2012 10:48


Sa speram ca nu e cazul de umbrela, macar cateva ore pana fuge Venus din calea Soarelui  :?

UFO
04 Iun 2012 14:12


Momentele tranzitului calculate pentru Bucuresti cu diverse programe dau următoarele valori.

URANUS7
04 Iun 2012 15:14


Rog pe cei care sunt deja inscrisi pe lista pentru obsevatii de pe Hotelul Intercontinental Bucuresti sa-mi comunice pana maine la orele 18, aici la PM sau prin telefon, care le sunt intentiile, daca mai vin sau nu.  
In principiu, intalnirea in fata Hotelului va fi pentru intervalul 4:00-4:15 a.m., 6.05.12. 
Multumesc.

AstroFire
04 Iun 2012 20:59


Eu sunt in Bucuresti pana pe 7 Iunie. As dori sa vin si eu ca altundeva nu am unde sa merg, iar telescopul imi este la Sibiu.

napolitana_joe
05 Iun 2012 01:16


Salut, Uranus7, acum am vazut topicul si as vrea sa ma inscriu si eu pe lista daca se mai poate, vin si cu Mak-ul de 127, daca gasesc filtru solar pt el pana maine. Multumesc

URANUS7
05 Iun 2012 06:53


Salut, Uranus7, acum am vazut topicul si as vrea sa ma inscriu si eu pe lista daca se mai poate, vin si cu Mak-ul de 127, daca gasesc filtru solar pt el pana maine. Multumesc

Joe, in masura in care vor mai renunta persoane inscrise deja pe lista, eu voi accepta persoane nou venite.
Ba chiar daca nimeni nu va renunta, o sa fac efortul de a mai primi 1-2 persoane, care dispun de instrumente de observatie.

Trimite-mi te rog nr tau de telefon la PM si-ti voi da un raspuns azi, dupa orele 18.

Gabriel

Mike23
05 Iun 2012 09:57


 vin si cu Mak-ul de 127, daca gasesc filtru solar pt el pana maine. Multumesc


Salut "napolitana_joe", in primul rand, bine ai venit pe forum, in al doilea rand filtru solar poti gasi in Bucuresti la www.instrumenteoptice.ro . Suna inainte sa vezi daca au pentru apertura ta. Costa cativa zeci de lei. Ca amnplasare este in zona Dimitrov - Obor.

Mihai

valy
05 Iun 2012 10:32


Prognoza pare oarecum trista, cu atat mai mult cu cat imediat dupa se anunta senin. Are cineva vesti mai bune? Nu conteaza ca sunt sau nu adevarate, dar macar sa fie bune, asa ca de marti.
Spor.

Mike23
05 Iun 2012 11:44


Salutare din nou,

S-a vorbit la hotel Intercontinental si persoana care ne faciliteaza accesul in hotel, probabil administrator - manager, a zis ca are nevoie pana la ora 18:00 cel mult 18:30, lista cu nr.-ul de persoane si numele complet al acestora. E chestie de politica a hotelului. 
Pentru cei care ati confirmat prezenta si in continuare doriti sa veniti in ciuda prognozei meteo, trimiteti prin PM lui Uranus7 confirmarea si numele complet pt. intocmirea listei. 
Din cate am inteles e posibil sa se mai suplimenteze cu inca cativa dar trebuie sa stim din-nainte. La ora pe care o sa o stabilim aici pe forum si in prealabil la telefon cu Gabriel sau cu mine, ne vedem in fata hotelului si intram cu totii inpreuna nu putem urca in ordinea sosirii. Acestea au fost cerintele celor de la Hotel.
In speranta ca minunea se va intampla si cerul v-a fi curat la orizontul dinspre rasarit pe data de 6 iunie, va urez o zi relaxanta :wink: 

Mihai

napolitana_joe
05 Iun 2012 12:41


Mike, de acolo tot incerc sa cumpar de mai mult de jumatate de an, niciodata nu este pe stoc, chiar daca il rezervi...
da, prognoza nu e buna deloc favorabila din pacate nici macar pe site-ul inmh-ului :)

valy
05 Iun 2012 12:47


Avand in vedere ca e vorba de soare e posibil chiar daca sunt nori sa treaca ceva lumina si pana la noi, deci I'm in. Unele prognoze zic soare, altele nori, cel putin intre orele 05-08.

Eu mai am niste folie, o iau poate croim pe loc niste filtre, dar luati voi scoci, lipici, carton, capsator, foarfeca, etc. DAR luati totul sub rezerva ca s-ar putea sa nu ajung.

LE: si aici viitorul imediat e putin cam pesimist - http://vremea.meteoromania.ro/taxonomy/term/94

Cristian Ch
06 Iun 2012 00:19


mai e loc pe Inter? Poti veni cu un powerseeker 70az dar imi trebuie filtru solar. n-am reusit sa-mi cumpar pana acum si prin Bucuresti greu gasesti magazine de astronomie.

LE. Pt camera (Nikon D3000), daca nu am filtru solar pt obiectiv pot folosi ochelarii de eclipsa ca filtru? adica sa-i pun peste obiectiv.

iuli72an
06 Iun 2012 00:55


E cod galben in TOATA tara...oricum speranta moare ultima.

Avand in vedre ca am update (work) in dimineata asta la 1:00, cred ca nici prin cap nu-mi mai trece sa ma mai trezesc la 5:30-6:00 pentru extraordinarul eveniment.

Cer senin.

Cristian Ch
06 Iun 2012 02:33


Live: http://venustransit.nasa.gov/webcasts/nasaedge/

iuli72an
06 Iun 2012 03:04


Romaneste vorbind, un vechi proverb spunea:

:lol: 

"Once in a lifetime event!" and we blew it! 



:roll: (but saw it live)

Cristian Ch
06 Iun 2012 08:26


well? s-a vazut ceva? eu l-am vazut pe la 7.20 cum iesea din niste nori urati, am facut cateva poze dar venus nu mai era...

MrMxyzptlk
06 Iun 2012 08:48


well? s-a vazut ceva? eu l-am vazut pe la 7.20 cum iesea din niste nori urati, am facut cateva poze dar venus nu mai era...

fa un share la imagini, in teorie la 7:20 era pe la contactul nr 3 insa inca in soare

valy
06 Iun 2012 10:30


Domnilor,
Echipa "Intercontinental" a petrecut cateva ore ce nu mai pot fi retraite in urmatorul secol...poate daca mancam foarte sanatos de acum incolo.
Multumesc URANUS7 pentru organizare si celor de la Hotel Intercontinental pentru gazduire. A fost excelent, am prins exact ceea ce trebuie: rasaritul, mijlocul, aproape finalul si multi nori intre timp. Si cand ma gandesc ca era sa renunt vazand prognozele.
Valentin.

Cristian Ch
06 Iun 2012 15:55


Pai asteptam poze/filme si mai multe detalii. Eu am fotografiat printr-un filtru de ochelari de eclipsa cu un obiectiv de 55mm deci nu se vedem nimic interesant. Plus ca unde eram eu erau prea multi nori.

Mike23
06 Iun 2012 16:05


Poze si comentarii se gasesc aici

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=7993&start=180

UFO
06 Iun 2012 19:24


are cineva timpii evenimentului ?

UFO
06 Iun 2012 19:24


epic.

valy
07 Iun 2012 10:22


Pot deduce din delayul ceasului de la laptop + timpul cand s-a salvat fisierul + durata lui. Probabil precizia ar fi ~1 sec.