-----------------------------------
galex
10 Apr 2012 10:50

Luneta sau telescop pentru observatii terestre
Salut, stau la etajul 9 al unui bloc care imi ofera o panorama foarte frumoasa si extinsa asupra Bucurestiului (din Berceni - Brancoveanu pot vedea Intercontinentalul, turnurile din Victoriei si chiar si Casa Presei, doar cu ochiul liber.)

Ma intereseaza sa cumpar un instrument in primul rand pentru a-mi spori detaliile cladirilor pe care le observ deja cu ochiul liber (Bucurestiul pare mult mai frumos vazut de la inaltime decat daca chiar calci prin el). 

Dar, in al doilea rand, desi deocamdata nu sunt chiar un entuziast, nu m-ar deranja daca as putea face si ceva observatii planetare cu respectivul instrument. Poate, cine stie, ma apuca pasiunea de a ma uita si pe cer, nu numai pe pamant. :)

Am cercetat un pic si mi-ar place foarte mult Firstscope-ul de la Celestron. Nu stiu insa daca l-as putea folosi pe acesta si pentru observatii terestre. 

Poate primesc de la voi niste recomandari pt. alte instrumente care sa fie mai potrivite pt. ce vreau eu. Am auzit ca la unele imaginea se vede rasturnata, altele nu sunt folosite decat pt. a vedea cerul, etc. Nu cred ca pt. observatiile terestre marirea ar trebui sa fie prea mare, dar poate ca pt. observatiile planetare ar fi de folos ceva mai puternic. Mi-ar place ceva care sa fie destul de flexibil, rezistent (o sa fie destul de interesat de chestia asta si fi-miu care are 4 ani), eventual lentile interschimbabile, ca la Firstscope. 

Bugetul este unul cam in genul maxim 200-300 lei.

Multumesc anticipat pt. ajutor.

Teo
10 Apr 2012 11:06


Pentru ca tot iti plac panoramele si imaginile nerasturnate, eu consider ca un binoclu bun ti-ar fi mult mai util, avand in vedere ca vrei sa faci cu el observatii terestre.

Un binoclu iti ofera un camp vizual mare, imagine luminoasa si il vei putea utiliza uneori si la observarea cerului ( spun uneori pentru ca in Bucuresti nu prea vei avea ce vedea cu el pe cerul noptii, decat eventual Luna, iar cele cateva planete accesibile se vor vedea doar ca niste mici "puricei" eventual si satelitii lui Jupiter ... )

Poluarea luminoasa si fizico-chimica ( gaze, pulberi, suspensii ) te limiteza incat nu vei putea observa prea multe obiecte deep-sky si astea in conditiile cele mai rele.

Daca vei lua binoclul cu tine in afara Bucurestiului, intr-o zona de la tara acolo iti va oferi multe detalii din Calea Lactee, cum ar fi roiuri de stele si nebuloase mai stralucitoare, accesibile instrumentelor mici.

galex
10 Apr 2012 11:10


Multumesc mult pt. raspuns.

Poti sa-mi faci cumva si o recomandare pentru un "binoclu bun"? Eventual cam ce firma, sau incotro sa-mi indrept cautarile?

Si, o intrebare de incepator: La toate telescoapele imaginea este rasturnata? Am citit ca unele pot fi utilizate pt. observatii terestre, dar banuiesc ca nu se asteapta nimeni sa stau cu capul in jos cand ma uit prin el... :)

Teo
10 Apr 2012 11:17


In general, la telescoapele astronomice, imaginea este rasturnata.

Pentru corectarea acestui "efect" se folosesc prisme, oglinzi sau lentile suplimentare care rastoarna din nou imagine si o aduc in pozitia reala.

Ca si binoclu iti recomand un Nikon 10 X 50 sau orice alt binoclu fully-multi-coated dar care sa mareasca de vreo 10 X- 15 X .

De 7 X e cam putin.

Spun un binoclu de 50 mm diametru la obiective pt. ca sunt usoare si se pot tine in mana mai mult timp fara sa fie obositoare . Fiind mai scurte nu ocupa nici mult spatiu.

Daca vrei ceva la fel de bun dar mai puternic, cu diametru mai mare ( 70 mm) si in acelasi timp mai incomod de carat ar fi acesta :

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=CE71009

Mai exista variantele de aici prezente ca si cel de mai sus, la un magazin din Bucuresti din zona Obor :

http://instrumenteoptice.ro/binocluri.php

Dintre ele, acesta am inteles ca da rezultate foarte bune :

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=TS1050LE

galex
10 Apr 2012 11:41


Multumesc din nou pt. lamuriri.

M-am mai uitat printre paginile site-ului recomandat de tine... Si mai am ceva intrebari. :)

1. La binoclurile respective pot sa fac "zoom"? Parca mi-ar place sa pot sa ma joc un pic cu nivelul de marire, sa pot sa detaliez sau sa panoramez. 

2. Intre binoclurile cu diametru 50 si cele cu 70 este o diferenta semnificativa in practica? Ma refer pt. scopurile mele, de observare majoritar urbana si diurna.

3. De modelul acesta ce zici? E ceva mai aproape de bugetul pe care as dori sa-l consum... http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=81151650

4. Parca tot imi face cu ochiul ceva care sa aibe si posibilitatea de a sta fixat pe un mic trepied / suport, cam in genul Firstscope-ului. Ce zici de luneta asta? http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BTC1550

Teo
10 Apr 2012 12:44


Unele binocluri au zoom, altele nu.

Personal le prefer pe cele fara zoom. Au mai putine lentile, mai putine piese in miscare si sunt ceva mai reusite.

Diferentele intre cele de 50 mm si cele de 70 mm, sunt portabilitatea si greutatea.

Un binoclu de 50 mm il tii usor la ochi pentru mai mult timp pe cand unul de 70 mm iti oboseste mainile si necesita de cele mai multe ori atasarea pe un trepied.

Luminozitatea e oarecum asemanatoare, si asta tine de raportul F/D adica de raportul dintre focala si diametrul obiectivului.

In ceea ce priveste firma "Bresser " prezenta la noi pe piata... nu m-as incumaeta sa iau vreun instrument de la ei. Sunt chinezarii de slaba calitate, imitatii pe care nu doresc sa le comentez.

Ce ti-am recomandat acolo s-au dovedit a fi bune de-a lungul timpului.

Nu as opta niciodata pentru Bresser sau Tasco.

Daca iti doresti un binoclu pe care sa il tii in mana mult timp, sa il poti lua in excursii, opteaza pentru un 10 X 50 mm, daca doresti un binoclu bun si mare, pe care sa il montezi candva si pe un trepied alege Celestron 15 X 70 mm .

Prin Celestronul acesta am privit iar imaginile sunt foarte luminose si clare.

Dezavantajul principal : iti oboseste repede mainile. 

Daca ar fi sa aleg un binoclu de 10X50 l-as alege pe acesta fara discutie, deoarece am auzit numai lucruri bune despre el.


Avem si un coleg de forum care si-a cumparat un astfel de binoclul ( Mike 23 ) si ar putea sa iti spuna mai multe despre el daca va citi acest topic.

Daca doresti varianta mare, mergi pe acesta :


Avantajele unui binoclu sunt portabilitatea, campul mare vizual, luminozitatea si faptul ca te tine mult in timp daca il ingrijesti corespunzator.

Daca mi-ai fi spus ca esti interesat de observatiile astronomice in primul rand si doresti sa vezi planetele cu ceva detalii, nu ti-as fi recomandat sub nicio forma un binoclu, pentru ca personal nu imi plac si nu le utilizez la observatii astronomice ( ci doar la observatii terestre) .

Daca ar fi fost vorba sa iti recomand ceva bun calitativ, pentru observarea cerului la un pret mic, care se poate atasa unui trepied ti-as fi recomandat asa ceva fara discutie ( pentru ca am si eu si e excelenta ) :

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BK70500-OTA

Cu ea poti vedea inelele lui Saturn, multe cratere si muntii de pe Luna, benzile de nori de pe Jupiter si satelitii lui, fazele lui Venus, petele de pe soare ( cu filtru adecvat) si multe obiecte deepsky.
 Aceasta luneta mareste fara probleme la 125 X  imaginea fiind clara si frumoasa !!!

Cu un binoclu obisnuit nu maresti mai mult de 15-20 X .

Mai gandeste-te la scopul pentru care doresti un instrument :) in acest buget.

Succes !

valy
10 Apr 2012 13:22


As avea urmatoarea sugestie: esti din bucuresti, da o fuga la Dl. Costescu (instrumenteoptice.ro), daca are amabilitatea te vei putea urca pe cladire cu cateva binocluri, lunete pe care le are pe stoc si poti vedea pe viu cum sta in mana, cum se vede.

La observatii terestre de detaliu e recomandat o putere mai mare (cel putin 10x) insa detaliile fug foarte repede daca nu ai instrumentul montat pe un trepied fix. In plus la detalii terestre ai curenti de aer, cladirile radiaza caldura deci privind razant cu solul e posibil sa tremure detaliile, cu cat maresti cu atat tremura mai mult.

Mike23
18 Apr 2012 15:52


Daca ar fi sa aleg un binoclu de 10X50 l-as alege pe acesta fara discutie, deoarece am auzit numai lucruri bune despre el.


Avem si un coleg de forum care si-a cumparat un astfel de binoclul ( Mike 23 ) si ar putea sa iti spuna mai multe despre el daca va citi acest topic.

Daca doresti varianta mare, mergi pe acesta :




Salut,

Intr-adevar acel binoclu 10x50mm de la BTC (nu e firma Alcor), este un instrument foarte bun. Datorita acoperiri multistrat a opticii, inclusiv rismele, ofera o imagine cu un contrast foarte bun.
Am postat pe forum in timpul achizitionarii un mic review despre cele doua binocluri, respectiv BTC 10x50mm si Celestron 15x70mm.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=6979&postdays=0&postorder=asc&start=15
Aici o sa gasesti raspunsurile legate de aceste doua instrumente, asa cum le-am observat eu. Ce pot sa mai adaug este ca am observat in timp la binoclul 10x50mm achizitionat ca daca-l las in picioare (sprijinit pe pertea cu lentilele de 50mm), se defocalizeaza deoarece forta gravitationala  :D  actioneaza asupra focalizatorului.
Cat despre acel model de la Celestron am inteles ca sedecolimeaza destul de usor, dar inclin sa cred ce spunea mai sus si Teo, si anume ca tine de cum il intretii, cum il folosesti si ....de cate ori il scapi din mana uimit de ceea ce vezi  :lol: .
Personal am descoperit ca in astronomie e foarte util un binoclu chiar si din orasele mari preum al nostru Bucuresti. De ce?..Pentru ca prima observatie o faci cu ochiul liber dupa care punannd binoclul la ochi o sa observi mai mult decat o stea la carul mare (de exemplu), la mijlocul manerului o sa vezi cu binoclul ca defapt sunt 3 nu una si altele si astfel te ajuta sa te orientezi mai bine pentru a identifica un obiect DSO(nebuloasa, galaxie, roi stelar). Dupa toate acestea daca esti curios si vrei mai mult treci la magnificatii zdravene prin intermediul unui telescop.
Pt. observatii in natura un binoclu este ideal. Doar daca vrei sa observi anumite lucruri dintr-un punct fix fara sa te aventurezi e bun si un mic refractor sau un mic catadioptic. Unul de tip Maksutov-Cassegrain (90x1300mm) 
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKMAK90OTA
doar ca sa fie cu montura azimutala (pentru observatii in natura terestra)

O zi excelenta si alege asa cum crezi ca-ti foloseste mai mult.

Mihai

theogon
18 Apr 2012 17:58


Dacă ești interesat de observații terestre ți-aș propune un refractor (lunetă) Celestron Ultima 100 pe un trepied Manfrotto. Refractorul este specializat pentru astfel de observații, are zoom de 22-66X și o imagine excelentă la aceste măriri. Poate fi folosit și la observații astronomice de câmp larg. La Starmax găsești detaliile constructive. Restul pe PM

galex
18 Apr 2012 18:15


Multumesc foarte mult pt. raspunsuri, apreciez ajutorul oferit. Am sa fac cat de curand o vizita si la d-l Costescu, pt. achizitia instrumentului mult dorit. Deja am pe lista scurta binoclul recomandat de Teo, Porro 10x50. Si mai am si alte cateva telescoape, problema este insa ca oricat de mult am incercat eu sa citesc pe paginile producatorilor si forum, inca mai am foarte multe intrebari. Bugetul meu, care initial era extrem de redus, undeva sub 300 lei, si destinat achizitiei unui instrument rezervat exclusiv observatiei terestre, acum este prabusit cu totul, deoarece mi-a aparut dorinta de a mai arunca din cand in cand un ochi si pe cer.  Deci banuiesc ca o sa imi achizitionez un binoclu decent, pe care sa-l pot cara dupa mine si in drumetiile montane (o alta pasiune a mea), dar cat de curand o sa urmeze si un mic telescop pe care sa-l instalez la fereastra sufrageriei mele de la etajul 9. L-as cara si pe acesta dupa mine, dar banuiesc ca nu o sa fie chiar confortabil ca pe langa ruscac sa mai atarne si o luneta sau telescop, oricat de compact o sa fie acesta. 

Intrebare: este vreo diferenta intre binoclurile marcate ca fiind "astronomice" si cele "Sport"? De exemplu, toata gama UpClose are niste preturi extrem de joase, fata de alte binocluri identice ca performante tot de la Celestron, dar care cica ar fi "Astro". Care ar fi deci diferentele, imaginea este rasturnata, unghiul de vizualizare este mai larg, sau care?

galex
18 Apr 2012 19:13


Dacă ești interesat de observații terestre ți-aș propune un refractor (lunetă) Celestron Ultima 100 pe un trepied Manfrotto. Refractorul este specializat pentru astfel de observații, are zoom de 22-66X și o imagine excelentă la aceste măriri. Poate fi folosit și la observații astronomice de câmp larg. La Starmax găsești detaliile constructive. Restul pe PM

Ca o mica paranteza offtopic, parca mi se pare ca prea mult se abuzeaza de functia PM pe acest forum... De ce chiar toate trebuie discutate pe PM?!? Rolul unui forum este de a disemina informatiile catre cati mai multi useri. De ce sa spui de mai multe ori acelasi lucru, pe PM, lucru care probabil ca intereseaza si pe alti useri?!?

Revenind ontopic, m-am uitat putin si la Ultima 100, si este intr-adevar o scula interesanta, dar pretul ei depaseste cu mult ceea ce mi-am propus sa cheltui. Pana la urma, asa cum am spus si ceva mai devreme, cred ca o sa ma hotarasc la un binoclu pt. observatii terestre, si o sa achizitionez ulterior si un mic telescop pt. noua pasiune care se infiripa, observarea cerului. Inca incerc sa ma lamuresc depre diferentele intre diferitele game de binocluri: astro / sport.

Teo
18 Apr 2012 19:56


Ca si telescop mic, portabil, asa cum am mai facut-o odata iti recomand cu incredere luneta Sky-Watcher 70/500 mm.

Pretul unei astfel de lunete este chiar bun iar imaginile sunt excelente pentru categoria ei.


Poti face cu ea atat observatii astro' cat si terestre daca ii atasezi o oglinda (prisma) la 90 sau 45 grade.

Imaginile nu vor fi rasturnate.

Am utilizat cu succes o astfel de luneta la munte, la Busteni atat la astro' cat si terestru.

Evident ai nevoie obligatoriu de un trepied usor pe care sa il poti cara in drumetii .

La ea va trebui sa adaugi si cel putin 2 oculare Super Plossl cu focale de 25 si 10 mm .

horatius
18 Apr 2012 22:28


Prin binocluri astro se intelege in general binocluri mari, cu prisme porro, realizate mai mult dupa criteriul diametrului mare. Fiind mari si grele, e de la sine inteles ca vor fi utilizate pe trepied, nu vor fi carate la gat, nu vor balangani si nu se vor lovi de lucruri. Fiind utilizate noaptea, pe cer senin, nu au nevoie de o protectie deosebita la apa, multe nu sunt umplute cu azot. Au diametre de la 70 la 125mm in general.

Binoclurile sport sunt binocluri mici ce pot fi carate la gat, rezistente la socuri, protejate la apa. Se gasesc fie cu design cu prisme porro, fie roof. Binoclurile roof sunt mai rezistente la socuri, se decolimeaza mai greu.

Orice binoclu oricat de mic sau mare poate fi folosit la orice tipuri de observatii, pentru ca este un instrument optic ca orice altul. Utilizatorul care il tine in mana ii da un scop. In timpul zilei este lumina suficienta pentru orice binoclu oricat de mic. Dar noaptea cantitatea si calitatea obiectelor vizibile depind de diametru (mare) si calitatea opticii.

Pentru observatii terestre la distanta si mariri mari iti recomand o luneta terestra, pentru ca aceste lunete sunt proiectate exact pentru acest lucru (adica mariri mari in limita atmosferei, diametre mai mari, si necesitatea trepiedului). In acest sens lunetele Ultima Celestron ar fi ok. Sau un telescop maksutov-cassegrain sau schmidt cassegrain de 90-125mm diametrul puse pe un trepied merge la fel de bine. Daca vrei observatii terestre din mana, atunci iti trebuie un binoclu cu marire de maxim 10X si diametrul de maxim 50mm, preferabil cu prisme roof pentru rezistenta mai mare.

galex
19 Apr 2012 01:44


Ca si telescop mic, portabil, asa cum am mai facut-o odata iti recomand cu incredere luneta Sky-Watcher 70/500 mm.

Pretul unei astfel de lunete este chiar bun iar imaginile sunt excelente pentru categoria ei.


Poti face cu ea atat observatii astro' cat si terestre daca ii atasezi o oglinda (prisma) la 90 sau 45 grade.

Imaginile nu vor fi rasturnate.

Am utilizat cu succes o astfel de luneta la munte, la Busteni atat la astro' cat si terestru.

Evident ai nevoie obligatoriu de un trepied usor pe care sa il poti cara in drumetii .

La ea va trebui sa adaugi si cel putin 2 oculare Super Plossl cu focale de 25 si 10 mm .

Da, am retinut acest model inca de prima oara cand mi-ai facut recomandarea, si l-am luat inca de atunci in calcul. Mi se pare interesant, si se incadreaza si in dimensiunile / gabaritul corespunzator.

Ma intrebam insa care ar fi pretul (aproximativ) al accesoriilor mentionate de tine (prisma+2 oculare+trepied). Pt. ca am gasit exact acelasi model de luneta, dar de data asta modelul complet, cu tot cu prisma, cele 2 oculare de care zici si tripod, dar evident ca la pret aproape dublu fata de luneta simpla. (http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK705AZ3)

Ce parere ai, reusesc sa le gasesc separat la un pret mai bun decat tot pachetul, sau eventual sa gasesc o calitate mai buna a componentelor individuale decat a celor din pachet, cam la acelasi pret?

Mike23
19 Apr 2012 12:28


Salut,

Ar fi o varianta, sa te uiti pe rubrica "Bazar/Vinde" ca e posibil sa gasesti ceva la mana a doua (sau nu neaparat), la un pret mai mic decat daca-l iei din magazin ca nou.

O zi buna 

Mihai

MariusP
19 Apr 2012 12:39


Ar fi o varianta, sa te uiti pe rubrica "Bazar/Vinde"....
Un mic telescop interesant, zic io: ...

galex
19 Apr 2012 12:56


Da, deja ma uit pe rubrica Bazar, dar inca nu am gasit modelele care-mi fac cu ochiul acolo... Oricum, in stadiul in care sunt acum, sunt extrem de multe care-mi fac cu ochiul, in game de pret din cele mai variate. Ca sa ma pot hotara, am zis ca o sa-i fac o vizita saptamana viitoare d-lui Costescu, si eventual, pana atunci, poate mai reusesc sa mai testez si alte instrumente de "imprumut"...

Am mai gasit inca 2 modele care-mi fac cu ochiul, si sunt si destul de compacte, si in pachet complet:

BK705EQ1 http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=70:bk705eq1&catid=37:lunete-clasice&Itemid=57

si mai ales: BK804EQ1  http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=72:bk804eq1&catid=37:lunete-clasice&Itemid=57

Oare sunt la aceeasi calitate ca modelul recomandat de Teo?

Teo
19 Apr 2012 13:16


Prima este exact cea pe care ti-am recomandat-o eu. Are F/D = 7 si focala destul de lunga pentru a-ti oferi imagini bune si la planete.

A doua este ok, dar nu ti-o recomand deoarece este mai slaba la observatii planetare avand un raport F/D mai mic ( adica 5 ) si focala mai scurta . Aberatiile de sfero-cromatism vor fi mai pronuntate.

Nu mai vorbim de pret care este cu mult mai mare .
La asta mai adaugi si costul transportului .


Eu zic ca poti sa mergi cu incredere pe mica luneta de 70/500 mm si vei avea o surpriza placuta.

Daca nu as avea aceasta luneta nu ti-as fi recomandat-o.

Am utilizat-o de mai multe ori in excursiile la tara si odata la munte. Se descurca perfect atat terestru cat si pe cer.

 Pana la urma esti liber sa alegi conform tuturor sfaturilor primite, ceea ce consideri ca ti se potriveste mai bine atat financiar cat si conform scopului propus.
Succes !

Un sfat : nu as lua niciodata Tasco sau Bresser. Am eu anumite experiente neplacute vis a vis de aceste " marci ".

galex
20 Apr 2012 02:04


Multumesc, Teo, pt. rabdarea de care dai dovada pt. lamurirea unui novice. Dupa cum am mai spus, acum sunt aproape sigur ca o sa merg pe varianta achizitionarii unui binoclu (cel de care ai zis tu: Porro 10x50), si, bineinteles,  a unui mic telescop. 

Eu ma uitasem la BK804EQ1 tocmai pt. ca este ceva mai scurta (cred ca cu 10 cm) decat cea care mi-o recomandasei tu, si doar cu 1 cm mai groasa, ceea ce nu ar fi reprezentat o problema. In gandirea mea, apertura mai mare era mai importanta decat distanta focala... Repet, neavand niciodata posibilitatea sa ma "uit"prin diversele tipuri de instrumente, cer aici sfaturi si ajutor de specialitate.

Eu te intrebasem si anterior, pe site-ul instrumente optice este (doar) luneta ta, la pretul de 310 lei, si mai este si aceeasi luneta dar cu pachetul complet de accesorii (tripod, 2 oculare, prisma), la pret dublu. Care este parerea ta, acum, cand stii cam la ce o sa o folosesc: merita sa achizitionez pachetul complet, sau ies mai bine sa iau luneta si sa imi cumpar apoi separat ocularele, prisma si tripodul?

Adica, pot gasi ceva mai bun calitativ, cu care sa ies in acelasi buget cu pretul pachetului complet de aici? (http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK705AZ3)

Merci inca o data de amabilitatea si rabdarea de care dai dovada. :)

Mike23
20 Apr 2012 12:36


Salut,

Uite am sa-ti dau cateva link-uri de pe acel site cu produsele separate.

 - Montura AZ3 (pe care o detin si eu) costa 334.80ron 
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=AZ3
 - Ocular 10mm care sa te duca la putere de marire de  50x (500/10mm=50x) - 117.80RON
 - Ocular de 4mm care te duce la o putere de marire de 125x - 130.20RON
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SWSP
Exista si oculare cu o optica mai buna dar si mai scumpa. Eu zic ca sunt foarte bune si acestea pt. inceput.
Prisma Roof pt observatii terestre 142.60RON
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=RP45,%20RP90
sau
Oglinda diagonala 77.35RON
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=DM125
Din cate am citit puterea maxima a instrumentului ar fi 140x, adica pana la 140x vezi clar. Peste incepe sa se vada incetosat. Dar asta ti-o poate infirma sau confirma Teo, pt. ca el detine acest instrument.

Toate astea, separat, costa mai mult decat daca iei instrumentul fool echipat.
Numai accesoriile de care ti-am spus costa 660.15RON + luneta 310RON = 970.15RON, fata de 620 RON intreg sistemul.
Eu personal Detin un instrument destul de mic de care sunt mai mult decat multumit si este un model Maksutov - Cassegrain de 127x1500mm
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKMAK127%20OTA
Am carat cu mine pana in Grecia, asta vara, instrumentul cu toate accesoriile, cu destul de multa usurinta avand in vedere ca am mers cu autocarul si nu cu masina proprie. Asa ca mica lunetica 70x500mm e mai mult decat portabila la acel un Kg pe care-l are fata de 3 ale instrumentului meu.
Am comparat putin instrumentul meu cu cel sugerat de Teo ca sa-ti faci o idee in ceea ce ar insemna mersul la munte ( am acelasi virus  :D ).

Sper ca nu ti-am frant elanul dar am incercat sa-ti arat dece merita luat pachetul complet decat pe componente. 

Spor si o zi vesela :D 

Mihai

Am atasat o imagine luata cu un iPod Touch (rezolutie mica), cu telescopul meu ca sa-ti faci o idee de dimensiuni sau mai poti citi pe topicul deschis de mine acum aproape 2 ani de cand am inceput sa ma documentez si cum am ajuns la concluzia achizitionarii telescopului.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=5719&postdays=0&postorder=asc&start=165

respectiv

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=2330&postdays=0&postorder=asc&start=255

saiph
20 Apr 2012 13:36

Re:
galex, pentru ce ai zis ca-ti trebuie, un 70/500 + AZ3 + prisma la 45 de grade este cel mai potrivit instrument dupa parerea mea.
am avut asa ceva si servea perfect scopului pentru care l-ai mentionat si tu.
acum am inlocuit luneta cu un tele-obiectiv (Tair 300/4.5) adaptat pt vizual, dar tot cam aceleasi caracteristici are (66mm apertura, focala 300 - extensibila la cat vreau cu ajutorul barlow-ului si a diagonalei la care pot atasa barlow-ul in diverse combinatii) dar in plus mai permite si modificarea diafragmei fara alterarea deschiderii campului sau/si a puterii de marire.

deci, una peste alta, daca vezi o oferta aici pe forum, n-o scapa. plus ca o poti folosi si pt a te uita la cer: Luna, Soarele (cu filtru Baader!!!), 3-4 planete (cu barlow si filtru, de preferat - ori polarizor, ori colorat sau de banda larga) si cateva DSO mai luminoase (de pe un cer bun vei fi surprins chiar cate poti vedea) le ai asigurate.


succes si cer senin!
:)

Teo
20 Apr 2012 13:50


Dupa cum spune si Saiph, luneta 70/500 mm merita investitia pentru scopul propus.

Ma intrebai daca merita sa iei pachetul complet sau sa achizitionezi intai luneta apoi restul pe bucati.

Pachetul complet este OK, dar ocularele cu care vine nu sunt din cele mai bune.

Daca o achizitionezi cu totul, e bine ca in timp, acele oculare "Super" ( Kellner) sa le inlocuiesti cu unele Super Plossl.

Avand in vedere ca doresti sa faci si observatii terestre este bine ca prisma sa fie una la 45 de grade si nu la 90 , desi eu am la 90 si ma descurc bine cu ea atat terestru cat si pe cer.

Fa un calcul si vezi la ce pret iesi daca aduni urmatoarele : Luneta 70/500, trepied cu montura AZ 3, doua oculare Super Plossl de 25 mm si 10 mm, prisma (oglinda diagonala ). Compara apoi rezultatul cu pretul pachetului complet, tinand cont ca ocularele din pachet nu sunt Super Plossl.

Montura AZ 3 este solida si buna, dar eu am evitat-o din scopuri de greutate la transport cu trenul si microbuzul la tara.

Ar mai fi o posibilitate : daca iei doar luneta separat, sa iti achizitionezi un trepied foto solid care e mai micut si mai usurel decat cel  cu  AZ 3 .

Eu nu am mers pe varianta AZ 3 care e mare si incomoda la transportul in rucsac, ci am cumparat un trepied mai mic, fotografic dar destul de solid pe care il utilizez atat cu luneta de 70/500 cat si cu un telescop Newton.

Personal nu as lua tot pachetul ci as achizitiona doar luneta, o prisma( oglinda ) si doua oculare Super Plossl ( de 25 si de 10 mm ). Trepiedul as incerca sa vad ce gasesc pe forum sau pe la alte magazine.
In timp ii poti adauga si un ocular Super Plossl de 6 mm care te va duce la o putere de 83 X, cu care vei putea vedea foarte frumos inelele lui Saturn si benzile cenusii de pe suprafata lui Jupiter.
Acum, vezi cum te vei orienta.
Oricum, 50 X cat iti ofera ocularul de 10 mm e cam putin pentru planete. De la 83 X se vad mult mai bine.
In privinta puterii de marire si a calitatii optice, luneta aceasta merge frumos pana la 125 X ( adica un ocular de 4 mm ), putere cu care am observat planetele de mai multe ori prin ea.

Ocularele le poti achizitiona pe rand, in timp.

Mike23
20 Apr 2012 16:52


Pentru a-ti face o idee mai buna asupra instrumentului iti dau un link cu un filmulet de prezentare. Sper sa-ti foloseasca.
http://www.youtube.com/watch?v=x8PcsTem6m0&context=C417613bADvjVQa1PpcFPR9W1MQBS7dzI4mVWe2RJXiF2ZlnC7FD4=

Mihai

galex
20 Apr 2012 23:13


Inca o data multumesc pentru sfaturi, imi sunt de un real folos pentru a ma hotari la achizitie. Avand in vedere ca sunt un tip "oleaca" mai comod, cred ca o sa merg pe varianta pachetului complet, la pretul de 620 lei. O sa vad eu in timp cum imi mai evolueaza pasiunile, daca mai iau oculare mai de calitate, sau, cine stie, poate un alt telescop!?! :)

Pentru a avea un camp mai larg de vedere, ce ar fi mai recomandat, sa imi mai iau un ocular de 32 sau 40 mm, sau un reductor de 0,5X? (Parca exista si asa ceva, un invers de Barlow, ca sa zic asa... ) :)


Cer senin!

Teo
21 Apr 2012 01:47


Nu te complica cu reductor de focala.

Un ocular de 32 mm iti va oferi un camp larg si o putere de marire de 15 X.

Si ocularul de 25 mm din dotarea standard are un camp destul de larg.

Mai bine, banii pe care i-ai investi in ocularul de 32 mm, in prima faza ii investesti intr-unul Super Plossl de 6 mm cu care vei putea mari pana la 83 X la Luna si planete.

Altfel luneta ta, va fi limitata doar la 50 X cand ea poate mari in conditii bune la dublul acestei puteri .

In fine, procedezi cum crezi ca e mai bine .

galex
08 Mai 2012 09:51


Cam acum 2 saptamani am achizitionat luneta in discutie, pachetul complet (620 lei), d-l Costescu a fost foarte amabil si tranzactia s-a desfasurat perfect.

Pana acum sunt foarte incantat de achizitie, nu am scos-o inca din casa, asa ca am folosit-o la observatii terestre (e perfecta pt. asa ceva), si pt. a observa luna. 

Atat eu cat si sotia am ramas surprinsi de craterele lunii (care se vad mult mai bine atunci cand luna nu este plina), si mai ales de inelele lui Saturn, peste care am dat pur si simplu intamplator... (am indreptat si eu luneta spre a 2-a "stea" pe care am vazut-o deasupra lunii). Toate astea cu ocularul de 10mm din dotare.

Ba chiar, in dimineata asta, dupa ploaia de azi noapte, am vazut de la fereatra (chiar si cu ochiul liber) o serie intreaga de munti. Cu luneta am vazut ca inca mai sunt vreo 2 fasii subtiri de zapada pe una dintre creste. Incapand cu ora 8:00 AM, muntii au disparut cu desavarsire!

Vreau acum sa achizitionez si ocularele de xcare zicea Teo, unul de 6mm sau chiar de 4mm. Oare cum e mai bine, sa iau un Barlow 2X sau un alt ocular de 4-6mm? O sa urmaresc Bazarul sa vad daca ii prisoseste cuiva unul...

Urmatorul pas ar fi sa mai umblu si la partea de teorie, planete, stele, etc, sa fac rost de harti, sa vad cam ce s-ar putea observa cu aceasta luneta. Spunea cineva ceva de Stelarrium... O sa mai caut si altele... Pana atunci multumesc mult pt. sfaturile primite, mi-au fost de mare ajutor!

MariusP
08 Mai 2012 10:01


Vreau acum sa achizitionez si ocularele de xcare zicea Teo, unul de 6mm sau chiar de 4mm. Oare cum e mai bine, sa iau un Barlow 2X sau un alt ocular de 4-6mm?
Ia-ti un ocular bun, nu se merita un Barlow la ocularele pe care le ai deja.
Ceva de genul:
http://magazin.telescop-expert.ro/oculare-gold-line.html
http://magazin.telescop-expert.ro/oculare-skywacher-planetary.html

galex
08 Mai 2012 10:10


Am adaugat si 2 poze cu luneta...

Inca nu stiu ce e cu toate suruburile de pe luneta (in partea de sus), banuiesc ca se mai pot adauga diverse chestii, sau se poate monta un aparat foto... Oare ce adaptor trebuie pt. asta?

Mike23
08 Mai 2012 11:14


Felicitari si sa-l folosesti cu placere.
Suruburile de deasupra este intr-advar pentru montat aparat foto. asta daca ai un aparat foto sensibil la lumina putina si poti imortaliza calea lactee........undeva in afara orasului ca din Bucuresti nu pupi asa ceva :D.

O zi buna

Mihai