-----------------------------------
alex1209
14 Apr 2012 21:18

Focuser homemade by me
Astazi aproape ca am terminat focuserul pentru viitorul telescop. Am lucrat aproape 6 ore sa il termin dar nu am reusit, mai trebuie sa fixez bara cu rotita, bineinteles ca ii voi lipi ceva, gasesc eu ce, astfel incat sa nu se deplaseze stanga-dreapta si ceva in capete de care sa rotesc :) .

Acea cremaliera este din 2 bucati daca va dati seama. Cremalierele, rotitele, bara de fier pe care vine rotita, le am de la un video vechi, din acela care se facea acum 25 de ani, care are si o greutate destul de mare, aproape 20kg.  Initial tata vroia sa merg cu el la dezmembrari sa luam o cutie de directie, deoarece are cremaliera, dar i-am zis ca nu are rost sa dau bani pe ea pentru o cremaliera, asa ca mi-a spus sa scot video-ul de sub pat ca si asa nu se mai folosesc casete din acelea mari si ca gasesc tot ce imi trebuie in el :lol: .

Asa ca ia frate si demonteaza, cred ca 50-100 suruburi am scos din el, 4 motorase cu angrenaje si curele, si alte maruntisuri printre care si cele folosite la focuser.

Pun poze cu etapele construirii acestuia. Sper sa va placa si apropo, pot sa spun ca focalizeaza mai bine decat luneta 40/400 :lol:

Cand voi avea timp voi pune si un videoclip ca sa vadeti cum functioneaza

catalin dumitru
15 Apr 2012 10:37


Fain! De foarte multe ori , solutiile cele mai simple sunt cele mai bune.

Dar stai sa vezi cand or sa-ti creasca pretentiile. Eu personal nu prea agreez plasticul in constructiile optice dar uneori merge si asa.

Ideea tatalui de a face o vizita pe la remat sau dezmembrari auto , este foarte buna. Probabil ca nu ai idee ce 'bunatati' arunca unii. Eu am gasit chiar optica de foarte buna calitate, provenind de prin spitale sau laboratoare ,cred.

catalin.

alex1209
15 Apr 2012 11:16


eu unul nu am fost pana acum la dezmembrari auto sau dastea, poate voi merge candva gur, dar deocamdata sunt multumit cu focuserul acesta.

la cateva gauri pentru suruburi, le-am facut mai lungi ca sa reglez sa mearga mai greu sau mai usor.   :)

nobody
15 Apr 2012 15:26


Nu va suparati, dar ati vazut vreodata cremaliera dintr-o caseta de directie ?

http://i175.photobucket.com/albums/w130/bry593/1990%20Subaru%20Legacy/LHRackComponents.jpg
http://bbs.legacycentral.org/viewtopic.php?f=6&t=45717
http://www.automedia.com/Content/Articles/Images/ccr/ccr20080301sr/ccr20080301sr_s02.jpg

Cam asa arata intreg mecanismul:
http://www.zf.com/media/media/img_1/brands_1/zf_parts/products_zf_parts/steering_gear_zf_parts/zf_servotronic/ZF_Servotronic_2.jpg

Si aveti grija sa nu ajungeti la asa ceva:  :lol: 
http://californiascooterco.com/blog/wp-content/uploads/2012/01/650iUniversal-steering.jpg

alex1209
15 Apr 2012 16:41


Imi place ultimul link, nobody.   :lol:

alex1209
17 Apr 2012 13:53


L-AM TERMINAT  
Sunt mandru de focuserul meu, de abia astept sa il vad pe telescop cand o sa fie gata.
 :D

starbuck
17 Apr 2012 19:11


Fain a iesit. Sa vedem la back focus maxim daca trece proba Hyperionului de aproape jumatate de kg fara sa se decolimeze, mai ales daca pui si o diagonala sau inca un Barlow. Iti tin pumnii in timp ce ma gandesc vag la teava de metal in loc de plastic :) ... Scuze, nu am vrut sa fiu rautacios dar cum spunea si Catalin mai sus plasticul nu e tocmai potrivit la astfel de piese unde solicitarea mare poate afecta stabilitatea.

Erwin
18 Apr 2012 10:36


Pentru un prim focuser e OK, ai în&#539;eles bine principiul de func&#539;ionare, te joci cu el &#537;i îi vezi hibele practic, apoi construie&#537;ti nr.2 mai solid &#537;i cu mi&#537;care mai fină. Propuneri de îmbunătă&#539;ire:
- piesele care &#539;in axul să le faci din bucă&#539;i mai groase, paralelipipedice din plastic sau metal sau mai bine dintr-o singură bucată mai mare;
- mai ai nevoie de un &#537;urub perpendicular care să oprească tubul portocular în pozi&#539;ie când ai focalizat corect;
- rozeta cu care învâr&#539;i axul să aibe minim 30mm diametru - po&#539;i lipi o roată din&#539;ată din plastic scoasă din video la care pile&#537;ti un pic din&#539;ii să nu deranjeze la mână;
- tubul port-ocular să fie metalic cu un inel mai gros cu diametrul interior potrivit pentru oculare &#537;i grosimea astfel ca &#537;urubelul de strângere să aibe destul material în care să se înfileteze (4-5mm minim). 
Dacă vei folosi oculare de 1.25" similare cu cele Skywatcher n-o să ai probleme, sunt u&#537;oare. E&#537;ti pe drumul cel bun, al&#539;ii n-au făcut nici atât, a&#537;a că urmărim cu aten&#539;ie progresele tale! :)

alex1209
19 Apr 2012 12:29


Multumesc pentru aprecieri :) 

Dl Erwin am facut cateva imbunatatiri, asa cum mi-ati recomandat.
Ieri am fost la Baumax("Alege calea mesterului" :lol: ) si am cumparat o teava de pvc de 32mm si lungime de 250mm, in care ia ghiciti, capul acea mai mare care se leaga cu alte tevi, intra perfect un ocular de 1.25. Am uitat sa mentionez, am fost cu ocularul dupa mine ca sa fiu sigur :lol: .

Asa ca mi-am facut un adaptor la focuserul meu pentru oculare.

Partea a doua a fost cu rozeta, tot din video, am luat una de 32mm, asa cum mi-ati spus, i-am marit gaura astfel incat sa intre pe ax si pot sa spun ca este mult mai bine decat cu cea mica, practic ma chinuiam cu cea mica.

Iar partea a treia, surubul pentru franarea/blocarea focuserului.Am avut norocul ca peretele sa aiba minim 5mm si n-am avut probleme. Prin maruntisurile mele am gasit o bucatica de fier dreptunghiulara cu care am improvizat un surub cu fluture. Surubul si-a facut filet in peretele de pvc, asa ca totul merge ca uns :D 

Iata si pozele

alex1209
19 Apr 2012 12:33


acele placute de metal gros de 1,5-2mm care tin axul sunt destul de solide si il tin bine acolo unde trebuie, nue ste necesar sa fac dintr-o bucata suportul axului :) 

Acum pot spune ca este finalizat si are cerintele de rigoare

Multumesc foarte mult pentru sugestiile dvs dl Erwin.