-----------------------------------
alex1209
22 Apr 2012 10:27

Am vazut ceva ce nu am mai vazut pana acum
Azi dimineata la ora 3:10 m-am trezit fara sa vreau, de voie de nevoie, am luat o gura de ceai, mi-am intors placa de lemn pentru barilet care am dat-o cu baitz ca sa o mai inchid la culoare si sa se zvante si pe partea cealalta. Eu am apartamentul cu sufrageria si bucataria la est, iar dormitorul mare dormitorul mic la vest(rasarit si apus :D ).

Dupa ce intorc placa de lemn arunc o privire pe cer pe geam la bucatarie, stele multe, dar nu ca la tara, in mintea mea("daca aveam telescopul gata nu ma mai culcam pana-n zori" :roll: )

La 3:15-3:20, ma intorc la culcare, intre timp deschisesem geamul la dormitor sa intre nitel aer, ma duc sa il inchid, dar stand cu privirea spre cer si am vazut ceva ce nu am mai vazut pana acum, cum spune si titlul. Nu a durat nici o secunda cred ca 0,5 , o dunga luminoasa cazand spre apus(vest), masurata in grade din ochiul liber, intre 15 si 20 de grade. 

Cred ca a fost o ramasita/fragment de meteorit din spatiu intrand in atmosfera.

Pot spune ca acea jumatate de secunda  :lol: , ma surprins foarte tare.

Ce sa spun, daca erau si mai multe era mai frumos.  Lumina a fost de intesitate maricica, pot spune ca lumina unui neon privit de la 60metri.

Erwin
22 Apr 2012 10:34


Probabil ai văzut un meteor mai măricel din curentul Lyridelor care a trecut azi-noapte. Din păcate la Timi&#537;oara cerul a fost acoperit &#537;i nu am mai ie&#537;it.

alex1209
22 Apr 2012 11:09


Asa este Erwin, acum am citit si eu despre curentul Lyridelor si cica aseara a atins punctul maxim, ca sa zic asa.

Poate pentru ATM-istii cu experienta este ceva obisnuit, dar pentru mine a fost super tare :D

Incepator
17 Dec 2012 18:42


Pt. ca nu prea mai sunt conditii propice pt. observatii  ma tin mai mult de .....scris.... :cry: 

Vara asata  mi s-a intamplat chiar  sa surprind prin ocular o fractiune de secunda ... cred ca o stea cazatoare. Am ramas cu imaginea ca as fi urmarit un carbune aprins sau un jar dintr-n foc.  As spune ca am vazut si dara de stelute ce bineteles ca a disparut imediat..

Sa fi fost chiar o stea cazatoare? 

Vi s-a mai intamplat sa surprindeti prin oculat o stea cazatoare ?

alex1209
17 Dec 2012 20:27


Ce ai vazut tu, a fost un fragment de meteorit care, cand a intrat in atmosfera s-a aprins si in acelasi timp a inceput sa se dezintegreze. :) Iar dara de "stelute" erau fragmentele din timpul dezintegrarii...

Sper ca te-am lamurit cat de cat :mrgreen: 


Alex

saiph
18 Dec 2012 11:49


 Sa fi fost chiar o stea cazatoare?  Vi s-a mai intamplat sa surprindeti prin oculat o stea cazatoare ?

ohoo...  si inca de cate ori :)

cel mai tare e cand le vezi traversandu-ti campul exact prin centrul obiectului pe care vrei sa-l observi (te si sperie) - cel mai des am vazut in timp ce ma uitam la M13, la M42 si de mai putine ori la M57. 
o data chiar am ramas sa ma uit la dara lasata in urma, fiindca era mai interesanta decat obiectul pe care-l aveam initial in ocular :D

teppisto
23 Ian 2013 00:12

saluttttt
am un Celestron C8 S-GT , l-am asamblat cum am stiut, dar mai departe nu stiu sa-l setez, daca il fixez eu pe luna sau pe jupiter, saturn etc, vad, dar nu stiu cum sa fac aliniamenentul, sa-mi arate automat.. etc.. caut p cineva pasionat care ma poate ajuta.. stau in bucuresti.. va  multumesc si scuze de deranj