-----------------------------------
Mike23
23 Apr 2012 10:57

Montura AZ3 rupta
Salutari dragi colegi de suferinta amatori sau profesionisti, incepatori sau avansati, :D

Ieri dimineata pt. ca avea sa merg la tara (in apropiere de Bucuresti, SLobozia Moara), am zis sa-mi reglez putin montura AZ3 din posesie ca avea un joc intre montura si trepied. Bun, am zis eu si am pus mana pe o cheie sa strang piulita ce le uneste ca ma gandeam ca s-a slabit si nu mai tine montura lipita de trepied. Fara sa depun un efort cat de mic, si fiica mea de 4 ani ar fi strans mai tare decat am facut-o eu, am strans piulita de doua ori, scurt. Nu am facut un tur de 360 cu cheia ci doar doua miscari de , sa zicem, 25-30 grade. Moment in care la a doua miscare s-a frant surubul, o parte ramanand in piulita.
Credeti-ma ca am crezut ca mi se face rau. Acum inainte de tranzitul lui Venus din 6 iunie  :cry: .
Piulita s-a miscat foarte usor, ca si cum era desfiletat. Ceea ce am constatat la bucata rupta de surub m-a lasat perplex. In primul rand nu era un surub individual ci e vorba de o piesa care se termina intr-o tija cu cap infiletat (o pesa turnata). Materialul folosit e ceva gen fonta, fara o densitate mare, dar nici aceasta nu ar fi problema, ci faptul ca piesa respectiva cand a fost turnata nu i-a fost scos tot aerul din materialul turnat in matrita. Drept pt. care acel cap filetat, si probabil intreaga iesa sau chiar intreaga montura, arata exact ca o bucata de BCA ca un burete plin de bule de aer. DAca este asa inseamna ca descrierea acestei monturi ca fiind una solida este departe de a fi adevarat. Din nefericire garantia este, cred de doar un an asa ca nu pot returna piesa :(
Ma gandeam sa incerc sa dau o gaura in piesa respectiva si sa-i introduc un surub cu o saiba mai mare care sa uneasca cumva angrenajul monturii dar din cate am observat ar insemna blochez miscarea lina a monturii pe verticala cu capatul surubului(prea inalt). 
Din nefericire ma pune in situatia de a face o cheltuiala neprevazuta si costisituare. Imi doream sa achizitionez o montura EQ dar nu era momentul, deloc. 
Sincer acum nici nu stiu de care sa-mi iau ca sa nu mai patsc asa ceva dar sa nu fie nici scumpa. Si nici SH nu as lua ca asta m-ar priva de garantia ca e ok.
Astept parerile voastre in legatura ca patania mea si daca ati patit ceva similar cum ati rezolvat.

Am sa atasez 3-4 poze ca sa vedeti despre ce vorbesc.

O zi buna

Mihai

valy
23 Apr 2012 11:11


Garantia in RO nu e 2 ani?
Poti lua legatura cu magazinul, dupa aia vezi ce e de facut.

cmatei
23 Apr 2012 11:34


Priveste partea buna a lucrurilor, nu aveai nici un instrument pe ea cand s-a rupt :)

Mike23
23 Apr 2012 11:41


Multumesc de idee valy. Am sunat la dl. Costescu si a zis ca se rezolva, dar dupa mijlocul lunii mai. A zis ca nu a mai auzit asa ceva, ca sunt primul care a patit-o :D.
In alta ordine de idei ma intreb oare cati, de pe acest forum, s-au mai lovit de probleme similare.

Parerea mea esta ca ori am avut ghinion si doar montura mea a avut acest defect(nu s-a scos aerul din materialul turnat cat era in stare lichida), ori aceasta montura are intr-adevar motive sa fie ieftina desi nu e prea ieftina(~350 lei).

Mike23
23 Apr 2012 11:45


Priveste partea buna a lucrurilor, nu aveai nici un instrument pe ea cand s-a rupt :)

Pai ca sa ajung la piulita in modul cel mai manevrabil era sa intorc montura cu capul in jos si chiar daca nu nu ar fi cazut deoarece tija nefiletata era in lagarul ei din trepied. Si + de asta intotdeauna iau partea buna a lucrurilor :D altfel pana acum luam antidepresive la cate pateste un om in timpul vietii  :lol:

Catalin Paduraru
23 Apr 2012 15:21


AZ3 este o montura ieftina. Monturile bune incep de la 500-1000 euro in sus.

O montura de 80 euro nu este scumpa si normal ca prezinta si multe defecte.

Cu toate astea nu ar fi trebuit sa se intample ce ai patit tu.

Spor!

ursamajor
23 Apr 2012 15:59


...normal ca prezinta si multe defecte.

Eu zic că nu e deloc normal, chiar dacă e ieftin lucrul respectiv. Nici de la 3,8 lei dacă era nu trebuia să se-ntâmple.

E un defect de turnare, din păcate. Nu se vede foarte clar în foto, dar dacă chinezoii au lucrat și în retasură (pentru maximum de utilizare a mat. turnat), nu-i de mirare că au dat-o chiar în zgură, incluziuni ceva etc.

Mike23
23 Apr 2012 16:59


Asta am zis si eu ca totusi e vorba de piesa ce sustine intreg angrenajul. E ca si cum la o structura de beton a unei case nu este bine compactat betonul si produsul finit ajungand sa arate ca ciocolata aerata :D. Si la primul cutremur mai mare de 5grade pe scara Richter sa se naruie.
Adica macar aici sa nu se faca rabat. Dar sa zicem ca e vorba de exemplarul meu doar :D cu ghinion.
Poze mai amanuntite daca doriti mai pot posta pt. curiozitatea starnita :D

Mihai

valy
23 Apr 2012 17:25


Apropos de ce a zis cmatei mai devreme: sambata seara am pus greutatile, am pus tubul (in total vreo 20kg) si la sfarsit constat ca surubul care prindea montura de trepied defapt nu era insurubat. Noroc ca era totul echilibrat si nu batea vantul.  :D 

Spor.

ursamajor
23 Apr 2012 18:48


Iete-așa treceai și tu la EQ6.  :mrgreen:

Alexandru Savin
28 Apr 2012 19:43


Salutare!

Ii tragi una bucata gaura in piesa, dupa care o filetezi, montezi un prezon acolo, si gata treaba!


Alex.

Mike23
02 Mai 2012 11:49


M-am gandit si eu la solutia asta dar nu stiu daca ar merge.
La cum arata piesa turnata nu stiu daca ar tine.
Am inteles oricum ca o sa-mi schimbe montura acolo de unde am cumparat tot echipamentul din dotare.
Daca nu si nu a sa vad daca bugetul se poate extinde pentru o montura noua....de data aceasta ecuatoriala.

O zi vesela  :D 

Mihai

starbuck
12 Iun 2012 15:46


Mai poti adauga un caz la numaratoare. Am patit-o identic cu AZ3-ul de la refractorul 70/900. Garantia iasa din discutie asa ca mai ramane sa incerc si eu solutia lui Alexandru cu gaura filetata. Oricum la cat de casant e aliajul ala nenorocit m-as mira sa pot face si gaura, darmite sa mai si reziste la strangere.

Pana una alta am o baza de montura tocmai potrivita pentru o distractie personala de pipe-mount.

Mike23
12 Iun 2012 17:18


Eu din ce am vorbit cu cel de la care am cumparat montura si intreg arsenalul astronomic, am inteles ca mi-o schimba. Daca nu trebuie sa trec la mesterit.

O zi frumoasa :D

Mihai

Erwin
12 Iun 2012 17:41


Pana una alta am o baza de montura tocmai potrivita pentru o distractie personala de pipe-mount.


De ce nu un piston-mount?  :roll:

starbuck
12 Iun 2012 20:15


Pentru ca un pipe mount de genul asta se poate actiona dupa plac atat ca o montura alt-azimutala cat si ca una ecuatoriala. Mai am de bagat tijele centrale cu reglaje fine si suruburi de blocare in pozitie. Actualmente pozitionarea se face doar din echilibrare dar pentru vizual e mai mult decat suficient. Am folosit ca si contragreutati cele ramase de la un EQ2 defect impreuna cu niste greutati de gantera. Pucul si tija de contragreutati sunt tot de la acel EQ2.
Iar ca sarcina maxima am pus pana acum cam 15 kg cu tot cu dslr, oculare, adaptoare si prelungitoare fara sa dea semne de oboseala.  In imagine se vede un trepied solid de otel necesar pentru stabilitate. Trepiedul de Al de la AZ3-ul rupt il va inlocui pe acesta cand va sosi si EQ5-ul pt astrofoto. 

Spre comparatie, o montura piston (sau giro) este limitata in design-ul initial in prima faza doar ca montura alt-azimutala si greutate maxima admisa ceva mai limitata (no ofense, Erwin :)  ).

(scuze de off-topic)

Mike23
12 Iun 2012 22:25


Interesanta ideea starbuck. m-am gandit si eu la o varianta pentru ecuatoriala facuta din asa ceva dar nu inteleg cum faci sa misti fara sa se desurubeze segmentii in "T". Probabil are filetul destul de lung cat sa-i permita o rotire de 360 fara sa se desurubeze de tot. Sau ma insel? + chestia ca nu poate fi folosita decat la vizual. Astro-foto la DSO nu ai cum, ca nu vad unde ai putea monta motoare...cel putin la prima vedere.

Oricum mersi de idee  :D 

Mihai

Erwin
12 Iun 2012 22:27


Corect, Starbuck! Dar pentru vizual alt-az e suficientă. Devine utilă la grosismente mari, a&#537;a că următorul meu proiect va fi una ecuatorială, din 2 pistoane. Mai e până atunci...

mflorian
12 Iun 2012 23:39


...a&#537;a că următorul meu proiect va fi una ecuatorială, din 2 pistoane....dacă-i mai pui și 2 bujii, iese un Tico...

starbuck
13 Iun 2012 03:10


@Mike

Filetul are aprox. 20 de spire din care sunt folosite cam 17 (mai am ceva de slefuit la nipluri si sa le filetez din nou). Spirele 16 si 17 sunt suficiente pentru o rotatie de 360 de grade pentru orice axa fara joc sesizabil. Desurubarea e insesizabila din punct de vedere al stabilitatii ansamblului. Iar confortul orientarii la vizual e foarte bun. Practic misti liber tot telescopul pe orice axa si unde il opresti acolo ramane. Necesita doar echilibrare corespunzatoare in functie de setup. Oricum, eu as zice ca am iesit foarte bine pentru 70 RON cat m-au costat toate componentele (nipluri si coturi de 1.5 toli din Dedeman). Si loc de imbunatatiri este suficient. Cat despre motorizare, asta complica mult ansamblul. Eu as prefera doar sa o fac cat mai convenabila pentru vizual. Nu prea agreez chestiile 10 in 1 (cel mult un Jacobs 3 in 1 :) ).