-----------------------------------
Swerige84
03 Mai 2012 22:21

Intrebare incepator
Salutare tuturor. Sunt nou pe acest forum si recunosc ca nu cunosc prea multe despre acest domeniu care este destul de interesant. Rog pe cineva sa-mi explice cat mai simplu posibil care este diferenta dintre o luneta si un telescop, si la ce pot fi folosite fiecare. Multumesc.

valy
03 Mai 2012 23:29


Salut,
Bine ai venit.

Luneta e tot un telescop, telescopul ar fi denumirea generala. Poti citi mai multe si aici de exemplu http://skywatcher.ro/Educatie/tiptelescop.htm

UFO
04 Mai 2012 02:47


După modul în care se ob&#539;ine imaginea, prin reflexie sau refrac&#539;ie sau ambele, vom avea :

Telescoape - obiectivul format dintr-o oglindă de diverse curburi (sferică, parabolică ... ecliptică)

Lunete - obiectiv format dintr-o lentilă sau un grup de lentile

Catadioptrice - telescoape având în fa&#539;a obiectivului (la intrarea in tubul instrumentului) o placă corectoare (o lentilă) - deci o combina&#539;ie lunetă-telescop.

Pe site-urile din state vei întâlni termenul de telescop aplicat atat telescoapelor normale, dar si lunetelor. Din dragoste de economie a cuvintelor, americanii spun telescop la tot ce apropie, .. ma mir ca binoclurile nu le-au numit tot .. telescoape. Diferen&#539;a la ei este că uneori mai se specifica Telescop refractor, sau Telescop Reflector, după cum este vorba de o Lunetă, sau Telescop normal. Economia de cuvinte se dovede&#537;te a fi păguboasă în aceste cazuri. 

In Europa, &#539;ările francofene se preferă termenul de Luneta pentru instrumentele cu obiectiv din lentile, si cel de telescop pentru instrumentele cu obiectiv din oglinda.

Lunetele au de obicei un rapord  Distanta Focala /Diametru obiectiv , F/D mai mare, cuprins intre 8 ~ 15, dar se pot întâlni &#537;i lunete cu F/D mai mare sau mai mic, fa&#539;ă de aceaste valori. Avantaj puteri de marire mai mari. Dezavantaje luminozitate mica, costuri mari de productie. Lunetele sunt recomandate penrtu observatii asupra stelelor duble, planetelor sau asupra Lunii.

Telescoapele au un rapord F/D mai mic cuprins de obicei intre 4 ~ 8. Avantaje costuri mici de productie si luminozitate mare. La dezavantaje as pune ca o distanta focala mica a obiectivului necesita oculare mai scumpe pentru a ob&#539;ine puteri de mărire (grosismente) mai mari. Telecoapele sunt recomandate pentru roiuri stelare, nebuloase, galaxii, .. comete. Obiecte de tip deep-sky, ce au o luminozitate (magnitudine) aparentă foarte mică.

MariusP
04 Mai 2012 08:26


Obiecte de tip deep-sky, ce au o luminozitate (magnitudine) aparentă foarte mică.
Luminozitatea si stralucirea nu reprezinta acelasi lucru, stiu ca s-a mai discutat pe forum.  :idea:
Corect era: 
"Obiecte de tip deep-sky, ce au o stralucire (magnitudine) aparentă foarte mică."

Mai sint cateva inexactitati si exprimari cam fortate in mesajul lui UFO (de exemplu, "oglindă de diverse curburi (sferică, parabolică ... ecliptică)")...  :roll:

Cred ca e indicata mai multa atentie, mai ales in incercarea de a explica ceva incepatorilor, care pot ramane cu impresii gresite inca din faza de invatare.

UFO
04 Mai 2012 10:27


Putem sa incercam sa criticam cu orice pret, totusi, imi insusesc inexactitatile, pe care le voi explica. 

Am folosit termenul de luminozitate deoarece e vorba de LUMINA. Si sunt convins ca prietenul nostru a inteles la ce ma refeream, mai ales ca am specificat ca era vorba de o aparen&#539;ă.

legat de oglizile din telescoape...  atasez o poza de aici

http://www.universetoday.com/16674/telescope-mirror/

Cred ca e indicata mai multa atentie, mai ales in incercarea de a explica ceva incepatorilor, care pot ramane cu impresii gresite inca din faza de invatare.


Va asigur, si eu cred exact acelasi lucru.  :D Sunt de acord cu ce ati spus, deloc ironic, mai ales cand e vorba de exactitati ce pot induce impresii gresite incepatorilor.

Teo
04 Mai 2012 11:01




Pe site-urile din state vei întâlni termenul de telescop aplicat atat telescoapelor normale, dar si lunetelor. Din dragoste de economie a cuvintelor, americanii spun telescop la tot ce apropie, .. ma mir ca binoclurile nu le-au numit tot .. telescoape. Diferen&#539;a la ei este că uneori mai se specifica Telescop refractor, sau Telescop Reflector, după cum este vorba de o Lunetă, sau Telescop normal. Economia de cuvinte se dovede&#537;te a fi păguboasă în aceste cazuri. 

In Europa, &#539;ările francofene se preferă termenul de Luneta pentru instrumentele cu obiectiv din lentile, si cel de telescop pentru instrumentele cu obiectiv din oglinda.



Totusi, termenul general de " Telescop " este corect deoarece insasi denumirea provine de la cuvintele "tele" = distanta si "skopein" ( skopos = a vedea ). Deci poate fi orice instrument fabricat de mana omului prin care putem vedea obiectele de la distanta ca fiind mai apropiate sau mai mari .

Personal, prefer termenul  "luneta" pentru telescoapele refractoare deoarece imi place mai mult.
Termenul  " luneta " e mai cald pentru mine si e plin de istorie, de stiinta si descoperiri.
Intotdeauna am iubit lunetele de la vechile observatoare, care dadeau niste imagini extraordinare la planete. E si un oarecare romantism in asta... :roll:

De aceea, pe viitor mi-as dori o LUNETA buna cu apertura si focala foarte mari .  :D

MariusP
04 Mai 2012 11:28


Sunt de acord cu ce ati spus, deloc ironic, mai ales cand e vorba de exactitati ce pot induce impresii gresite incepatorilor.
@UFO: stii diferenta dintre ecliptică si eliptică sau dintre termenii astronomici luminozitate si stralucire?

Putem sa incercam sa criticam cu orice pret...
Din nefericire, te-nseli daca tu crezi ca astea sint intentiile...  :(

saiph
04 Mai 2012 11:45

Re: Intrebare incepator
Salutare tuturor. Sunt nou pe acest forum si recunosc ca nu cunosc prea multe despre acest domeniu care este destul de interesant. Rog pe cineva sa-mi explice cat mai simplu posibil care este diferenta dintre o luneta si un telescop, si la ce pot fi folosite fiecare. Multumesc.


Trecand peste nuante semantice, ortografie sau alte dedesubturi (corecte si rezonabile totusi) stiintifice sau pur tehnice care deosebesc cele doua categorii de instrumente, pentru inceputul inceputului de la inceputul primilor pasi cred ca ar fi suficient daca retii un lucru :D

 - lunetele formeaza imaginea folosind numai lentile si au tuburi (de cele mai multe ori) lungi; daca-s prea scurte ceva e "dubios" la mijloc - si sigur dai pe ele cat pe-o masina;
 - telescoapele formeaza imaginea cu ajutorul oglinzilor, sunt mai scurte de obicei si de aceiasi bani poti astfel sa-ti iei un instrument cu diametrul obiectivului mai mare decat in cazul lunetei (vei avea si un camp vizual mai luminos, claritate, definitie mai buna a imaginii).


Despre domeniile lor de utilizare se pot spune foarte multe, depinde la ce vrei sa le folosesti, pe fiecare in parte, dar in linii foarte (FOARTE) mari:

 - cu luneta poti vedea aproape orice, de la Luna, Soare, cateva planete (nu te astepta la detalii spectaculoase, cel putin nu cu prima luneta), cateva obiecte deep-sky ceva mai accesibile (deci nu chiar atat de "deep"), pasarile de pe malul celalalt al Dunarii, avioanele comerciale si poate chiar ce rochie poarta vecina :D
 - cu telescopul e cam greu sa faci toate cele de mai sus, depinde mult si de designul optic & mecanic, dar de regula exceleaza la capitolul astro (Luna, planete etc   - deci nu te prea ajuta sa vezi corect/comod ciuful egretei, desi s-ar putea sa distingi ce numar e rochia vecinei) si mai ales la deep-sky, tocmai gratie diametrului mare.


Pentru mai multe detalii, forumul, dar si netul iti sta la dispozitie.
Daca nu gasesti informatiile pe care le cauti, vii cu intrebare aici ;)


Cer senin!

UFO
04 Mai 2012 12:45


@domnul moderator :oops: sa-mi fie rusine. o greaseala de taste, in timp ce scriam chiar ma gandeam la confuzia dintre ecliptica si eliptica... evident ca nu putea fi vorba de o oglinda ecliptica, ci eliptica.  :oops:

Swerige84
04 Mai 2012 20:54


Multumesc mult tuturor celor care au avut amabilitatea de a-mi furniza lamuriri la intrebarea adresata. Nu credeam ca se vor ivi si discutii contradictori.
Doresc sa va mai intreb urmatoarele:
 1. Care sunt distantele(km,etc) pana la care se poate observa cu o luneta/telescop. 
 2. Care este caracteristica instrumentului optic care indica cat de departe se poate privi cu el.
Care ar trebuie sa fie caracteristiciile unui telescop/luneta pentru a vedea bine de exemplu un avion pe care de-abia il vad cu ochiul liber.
3. Recomandati-mi o luneta/telescop pentru incepatori la un pret rezonabil.

 Imi cer scuze daca nu m-am exprimat destul de clar sau am zis unele prosti.Multe multumiri!

Erwin
04 Mai 2012 22:13


Bine ai venit!
Distan&#539;a până la care "bate" un instrument optic nu este o calitate a instrumentului în sine ci a atmosferei terestre, care, în func&#539;ie de transparen&#539;ă, seeing (turbulen&#539;ă) sau lumina parazită pot afecta calitatea observa&#539;iilor. Obiectele astronomice vizibile chiar prin instrumente relativ mici, chiar unele vizibile cu ochiul liber se află la multe milioane, miliarde de Km în cazul Sistemului Solar &#537;i de la ani-lumină la milioane de ani-lumină în cazul stelelor, nebuloaselor &#537;i galaxiilor. Din afara atmosferei terestre, telescoapele spa&#539;iale prind lumina de la peste 10 miliarde de ani-lumină, în apropiere de originile Universului.

Î&#539;i recomand să cite&#537;ti câteva din căr&#539;ile din biblioteca de astronomie online:
http://sarm.astroclubul.org/carti/

valy
05 Mai 2012 00:30


..pentru a vedea bine de exemplu un avion pe care de-abia il vad cu ochiul liber.

Ce intelegi prin bine? Un avion pe ruta zboara la 10km cand e deasupra ta, cu ochiul liber cam vezi ce scrie pe burta. Daca vrei sa vezi indicativul si alte detalii iti trebuie o focalata ~1000mm. 
Vrei sa pozezi avioane sau doar sa le privesti?

Asa cum zicea si Erwin e bine sa citesti putin si te poti lamuri singur asupra aspectelor generale privind instrumentele.

UFO
05 Mai 2012 00:40


1. a&#537; adăuga la cele spuse de Erwin faptul că teoretic po&#539;i vedea la infinit chiar cu ochiul liber, dacă sursa de lumină are o strălucire infinită &#537;i dacă spa&#539;iul dintre receptor si sursa de lumina este lipsit de materie care sa absoarba lumina etc. 

2. caracteristica cea mai importanta a instrumentului este diametrul colectorului de lumina, asadar diametrul oglinzii principale (pentru telescoape) sau a lentilelor ce formeaza obiectivul (in cazul lunetelor), insa acest lucru nu iti poate oferi informatii despre departarea obiectelor. Poti avea o stea aflata la 300 ani lumina cu o stralucire prea mica pentru a o observa chiar si cu un telescop de mici dimensiuni, si, in acelasi timp, o stea giganta aflata la 1500 de ani lumina, care se poate vedea chiar cu ochiul lliber (steaua Deneb )

3. pentru inceput eu iti recomand un binoclu 15x70 cu care sa poti cerceta cerul, roiurile stelare etc.

Swerige84
08 Mai 2012 21:17


Revin cu rugamintea de a-mi recomanda o luneta/telescop pentru incepatori la un pret rezonabil.

MariusP
08 Mai 2012 21:29


Zi-ne mai mai intai ce intelegi tu prin "pret rezonabil". De exemplu, 2000 lei poate fi rezonabil pentru director de Regie Autonoma, dar 100 lei poate fi mult prea mult pentru un somer...  :roll:

Swerige84
08 Mai 2012 21:44


Pretul sa fie intre 400-600 ron, deci ceva mai mult decat isi poate permite un somer..

valy
09 Mai 2012 00:05


http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK705AZ3
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKMAK90EQ1
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKP1145EQ1
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKDOB6

Swerige84
11 Mai 2012 18:45


Multumesc, astept in continuare si alte sugetii

Swerige84
12 Mai 2012 23:50


Va rog sa-mi dati niste sfaturi referitor pe care instrument, dintre cele enumerate mai jos, sa-l aleg: 
Luneta SkyWatcher 70/900 EQ1
sau
Telescop SkyWatcher 76/900 EQ1
Telescop SkyWatcher 114/900 EQ1

Teo
13 Mai 2012 00:28


Telescopul reflector 76/900 mm ar iesi din discutie. Are apertura prea mica iar daca mai tii cont si de obstructia data de oglinda secundara, vei capta prea putina lumina.

Ar ramane varintele 1 si 3 adica luneta de 70/900 mm sau telescopul reflector de 114/900 mm.
Ca si performante sunt oarecum asemanatoare.


Daca mai poti pune ceva bani, mergi pe o luneta Sky-Watcher de 90/900 mm pe montura EQ 2, adica ceva de genul asta :

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK909EQ2

sau aici :

http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-skywatcher-90900-eq2.html


Mai exista o varianta de luneta  Sky-Watcher 80/900 mm pe EQ 2, aici :

http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-skywatcher-80900-eq2.html

RaZvI5
13 Mai 2012 17:32


ei bine,am venit si eu cu o intrebare.
Bresserul are de fel o lentila mai mica cu ajutorul careia sa fixezi imaginea pe obiect.Ideea e ca daca pun pe stele in urmatoarele 2 secunde steaua nu mai este pe acea lentila,deci pentru a observa prin ocular ar trebui ca cineva sa tina tinta iar eu sa ma uit,altfel n-am vreo sansa...intrebarea e cum pot face ceva sa stea singur cu tinta pe stea,ceva de achizitionat?

P.S:Telescopul meu este:                                                                                            http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=7756&postdays=0&postorder=asc&start=30

UFO
13 Mai 2012 18:39


&#538;inta aceea poartă denumirea de lunetă căutătoare, sau de căutător.

În principiu î&#539;i oferă un câmp mai mare pe cer pentru a putea centra foarte u&#537;or obiectul vizat spre observa&#539;ie.

În practică folose&#537;te cu succes ocularul cu focala cea mai mare, &#537;i uităte înainte de-a lungul tubului instrumentului. Apoi pui ochiul la ocularul ce î&#539;i oferă câmpul cel mai mare (puterea de mărire cea mai mică) &#537;i mi&#537;ti u&#537;or de tub milimetric, sus-jos, st&#539;nga-drapta, până dai de obiectul dorit. Înainte de acest pas e bine sa faci clarul instrumentului pe un obiect îndepărtat, o antenă îndepărtată etc (ai grijă să nu îl îndrep&#539;i spre Soare).

UFO
16 Mai 2012 00:04


sunt dator cu o precizare de pe pagina anterioara vis-a-vis de discu&#539;ia privind terminologia lunetelor &#537;i a telescoapelor. 

Este luneta un telescop sau telescopul o lunetă ? (joc de cuvinte)

Ei bine, ceva ce uitasem de mult este că termenul de Lunetă vine de la primele observa&#539;ii efectuate asupra .. Lunii.

The principal modern English adjective pertaining to the Moon is lunar, derived from the Latin Luna. Another less common adjective is selenic, derived from the Ancient Greek Selene (&#931;&#949;&#955;&#942;&#957;&#951;), from which the prefix "seleno-" (as in selenography) is derived

Observatii efectuate de catre Gaileo Galilei in urma cu 400 de ani.

Swerige84
16 Mai 2012 11:43


Revin cu niste intrebari:
1. Care sunt diferentele inrtre monturile EQ1/ EQ2/AZ3
2. Daca cumva luneta Sky-Watcher 70/900se poate utiliza si la observatii terestre (asa cum vine 
echipata). In desrierea lunetei se afirma: "Poate fi comod utilizata si ca luneta terestra, prin utilizarea unei prisme roof in locul oglinzii diagonale" 
3. Daca lunetei Sky-Watcher 70/900 i se pot adauga si alte oculare/lentile Barlow pentru a obtine mariri peste 180x.

 Multumesc

valy
16 Mai 2012 12:38


1. Exista doua categorii de monturi mai raspandite: EQ si AZ, intre ele e diferenta de principiu, in cadrul aceleiasi grupe e diferenta de greutate, de stabilitate, de pret. http://skywatcher.ro/Educatie/monturi.htm
2. Comoditatea la observatii terestre se refera ca in anumite configuratii ai imaginea rasturnata. Asa cum zice si citatul, daca ai prisma roof vezi imaginea corecta.
3. Daca ocularul nu e lipit (si banui ca nu e), poti pune oculare cu focale mai mici sau lentile barlow care maresc grosismentul. DAR la 180x o sa fie cam mult pentru un astfel de rafractor, adica poti merge si la 1000x daca vrei dar imaginea va fi intunecata, mult prea neclara, daca nu ai montura stabila va tremura si te la lua durerea de cap.
E bine sa ai grosismente mici si pe parcurs (in timp) sa cresti daca simti nevoia de mai mult si constati ca instrumentul suporta. Adica n-ar fi recomandat sa iei acum 10 oculare si sa constati ulterior ca 9 sunt inutilizabile pe instrumentul respectiv.
Spor.

Swerige84
16 Mai 2012 20:46


Deci in concluzie se pot face observatii terestre cu luneta Sky-Watcher 70/90 fara a avea prisma roof?
Eu am inteles ca se pot face dar intr-un mod mai putin comod.

valy
16 Mai 2012 21:05


Daca nu te deranjeaza ca ai imaginea sucita in cazul ca folosesti diagonala. Mai poti pune ocularul direct in focuser si nu se mai suceste. In rest nimic nu te opreste sa privesti la ce vrei tu, fie el terestru sau  nu.
Spor.

UFO
17 Mai 2012 19:09


ca sa nu mai vorbim si de rotatia campului, sau devenim machiavelici ?

valy
17 Mai 2012 19:46


In principiu la terestru ai tubul orientat aproximativ orizontal caz in care poti pune ocularul direct n focuser deci nu te mai afecteaza diagonala ce suceste imaginea.

MariusP
17 Mai 2012 21:06


Da' nu cumva daca pui ocularul direct in focalizator, o sa ai o imagine rasturnata? Care parca n-ar fi prea potrivita pentru observatii terestre...  8)

Erwin
17 Mai 2012 23:01


Pentru a folosi o lunetă astronomică (care dă imagine răsturnată) la observa&#539;ii terestre este necesar un redresor (poate fi o lentilă inversoare sau o prismă roof/amici). Oglinda diagonală folosită pentru astronomie nu redresează imaginea ci permite efectuarea observa&#539;iilor la unghiuri mici fa&#539;ă de zenit fără a ne suci gâtul.

Swerige84
17 Mai 2012 23:01


Recunosc ca nu mai inteleg nimic. Vreau sa-mi fac cateva parareri inainte de a cumpara aceasta luneta. Nu vreau sa  fiu dezamagit de primul meu instrument optic.

Erwin
17 Mai 2012 23:14


Atunci nu te grăbi. Cite&#537;te mai multe, sunt informa&#539;ii de rumegat &#537;i de cugetat. Încearcă să participi la un star-party să te po&#539;i uita prin instrumentele altora, ca să &#537;tii la ce să te a&#537;tep&#539;i. Ai deja un binoclu bun? Un 7x50 sau 10x50 e bun &#537;i pentru terestru &#537;i pentru astro. Dar să nu fie din plastic. O lunetă prea slabă calitativ s-ar putea să te dezamăgească.

UFO
20 Mai 2012 04:15


Nu vreau sa fiu dezamagit de primul meu instrument optic.

Primul nostru instrument optic este chiar ochiul. Stai linistit, insa daca vom avea mereu temerea de a fi dezamagiti, nu am mai intreprinde nimic. Este foarte buna intentia ta. Nu avea dubii despre ea. Restul, sunt doar detalii. Mai mult sau putin perfectioniste.

Teo
20 Mai 2012 12:18


Swerige84, iti dau aici un link catre un filmulet facut de un coleg de pe forum (Ovidiu) care si-a cumparat de curand o astfel de luneta Sky-Watcher  70/900 mm si e foarte multumit de ea.

Mi-a aratat multe imagini ale Lunii si ale planetelor  filmate prin ea si chiar se vede bine.

Iata clipurile. Poate te vor ajuta putin sa iti faci o idee :

http://www.youtube.com/watch?v=frwBvL4MFd4&feature=g-all-lik

apoi aici :

http://www.youtube.com/watch?v=yrh1KvEMwY4&feature=relmfu

iar aici, Luna filmata prin ea :

http://www.youtube.com/watch?v=6Atb-uGZlN4&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=kERwVQtJZtc&feature=relmfu

Succes !

Swerige84
21 Mai 2012 22:31


Multumesc frumos pentru link-uri Teo. Clipurile sunt absolut interesante, felicitari autorului, sa realizeze cat mai multe. Ma intreb cum se poate ca sa obtii  o marire de 400x cu o luneta care initial ajunge la 180x cu Barlow. Probabil ca la 400x se vad detalii mult mai bine.

Teo
22 Mai 2012 10:35


 Ma intreb cum se poate ca sa obtii  o marire de 400x cu o luneta care initial ajunge la 180x cu Barlow. 


Aceasta luneta poate ajunge usor la 225 X fara Barlow. Utilizezi un simplu ocular cu focala de 4 mm.

900/ 4 = 225 X.

Ovidiu a utilizat aici un ocular home made plus o lentila Barlow.

La Luna, reflectand o cantitate mare de lumina se poate forta intrumentul peste limita teoretica de marire daca si optica este foarte buna. Evident, nu vei castiga detalii suplimentare dar arata oarecum mai spectaculos sa vezi craterele mai mari. Sigur ca imaginea se intuneca la vizual pe masura ce cresti puterea de marire, dar o camera digitala o va vedea mai luminoasa decat o putem face noi cu ochiul .

Daca intra pe aici Ovidiu, il rog sa iti explice cum a facut filmarea la 400 X .

Ovi_astro
22 Mai 2012 12:00


Pentru Swerige84 : Luneta asta pur si simplu nu are limite, orice telescop are limite daca spun ca a marit pana la 800x nimeni nu m-ar crede.
Pentru a atinge puterea de 400x am construit un ocular de 2mm homemade constituit din 8 lentile, avand in componenta sa la baza un ocular super plosssl cu 4 lenile iar deasupra ocularului am inserat un adaptor prelungitor pentru inca 3 lentile sau 2 lipite impreuna cu balsam de canada le-am procurat de la ocularu de 10 mm care a venit cu luneta. Le-am separat la o distanta care imi permitea sa maresc pana la 400x, iar separand cele 3 lentile din ce in ce mai mult de ocular magnificatia creste.
Poti sa foloseti si alte oculare mai puternice cu focala mai mica sa zic de 6mm de 4mm pentru puteri mai mai, recent am construit un nou ocular de 3mm dintr-un obietiv de camera web.
La Luna si la planete se comporta excelent se pot obseva multe detalii foarte fine, de exemplu la Saturn se pote observa diviziunea cassini si o banda de nor, la jupiter detalii in centurile de nori , se pote observa si marea pata rosie, asta cand conditiile atmosferice ne permit sa observam astefl de detalii, la fel si locatia. Din oras este mai greu sa poti observa detalii foarte fine, mediul urban nu iti permite, trubuenta este mai mare in oras deoarece cladirile, asfaltul refelcta foarte multa cadura si asta  amplifica din ce in ce mai mult turbulenta, dar si suspensile din aer, poluarea luminoasa se aduaga in aceasta lista. Cea mai buna locatie pentru observatii planetare si nu numai este in afara orasului in suburbuie, ma rog is foarte multe chestiuni legate de locul de observare.

mircear
22 Mai 2012 14:22


Nimeni nu impiedica pe nimeni sa construiasca o formula/combinatie optica ce ar duce pentru un refractor de 70mm in cazul de fata sa mareasca si la 1000x.
Limita empirica 'impusa', de 2x diametrul obiectivului in mm  deriva din observatiile efectuate de amatori de-a lungul timpului. Si e vorba de decenii de observatii daca nu chiar mai mult de un secol.
Tehnologiile au evoluat si - in practica - folosind diverse instrumente observi ca aceasta limita poate fi depasita in anumite situatii - primul impediment fiind calitatea/turbulentele atmosferice. Un altul ar fi calitatea ocularelor si accesoriilor optice care-ti permit mariri de genul asta. Inca unul e calitatea monturii si capacitatile de urmarie. Samd.
Am facut observatii cu mariri de 4x - 5x diametrul obiectivelor in mm. 4xD cu un refractor 90 f/15 (~350x) cuc are am obtinut imagini bune ale Lunii si Saturn, insa sub un cer bun si stabil. M-am lovit de lipsa ocularelor cu focala mai mica in cazul asta :)
5xD cu un SCT 300 f/10 (1500x) cu care doar la Luna puteam 'admira' ceva. Un obiect de genul lui Saturn sau Jupiter se pierdea intr-un 'jeleu' luminos in acest caz.

In cazul lunetei 70/900 - sub un cer bun - poti face observatii la obiectele sistemului Solar si pe la 250x.
Intervine aici insa si sistemul de asteptari - daca in cazul lui Saturn te multumeste o bulina inconjurata de un inel pe care uneori observi ceva ce ar putea fi diviziunea Cassini, si uneori, in cadrul aceleiasi sesiuni de observatii observi ceva ce ar putea fi un detaliu atmosferic - poti mari si la 500x. Dupa cum spuneam si la inceput, nu te impiedica nimeni.
Din bruma de experienta pe care o am, am observat uneori ca in cazul factorilor de marire less is more :)

Erwin
22 Mai 2012 22:12


ovi_astro, ceea ce ai făcut tu se nume&#537;te microscop. Prin textele mai vechi găse&#537;ti această denumire dată ocularelor, se ob&#539;ineau astfel măririle necesare pentru observa&#539;ii. Un efect interesant al "microscopului" folosit ca ocular este redresarea imaginii. Se pot folosi 2 oculare obi&#537;nuite montate într-un tub la o distan&#539;ă de câ&#539;iva cm &#537;i atunci efectul este clar.

Mircea Pteancu
24 Mai 2012 21:06


Salutare astro-natiune
Multumita ajutorului prietenului meu Erwin ,PC-ul meu a revenit la viata, ba chiar este mult mai performant decat in tineretile sale.Mersi Erwin!
Formula telescopului Newton in varianta fizicianului Leon Foucault includea o oglinda primara parabolica din sticla argintata,o prisma cu reflexie totala pe post de oglinda secundara si un microscop pe post de ocular.
Kulin Gyorgy ,patriarhul astronomiei de amatori din Ungaria,de asemenea recomanda utilizarea unui microscop pe post de ocular pentru obtinerea grosismentelor mari.
Asadar,de ce sa nu incerce un astronom si ATM-ist amator si asemenea constructii optice?
Cer senin si spor in toate cele bune va ureaza in ziua Inaltarii

Mircea

sternchen
09 Iun 2012 11:00

as recomanda o luneta buna..
Detin un refractor 90/1000 Omegon,zic eu f bun daca ai oculare bune si barlow pe care eu le-am cumparat extra.Aparatu e nemtesc dar construit in China si supus controalelor de calitate,deci are o optica buna.Personal cred ca vede ceva mai bine ca unu de 5 inch.Am reusit sa vad planete,dso luna...cred ca pt un amator inseamna ceva.Telescopu l-am luat acum 2 ani...sper ca intre timp l-au mai imbunatatit

sternchen
09 Iun 2012 11:01

o mica completare
am comparat cu 5inchi reflector...

Mircea Pteancu
09 Iun 2012 19:01


En garde sternchen

Ridic manusa si accept provocarea ta :D 
Eu am un newtonian de 5 inch.

Te rog descrie ce vezi la Delta Cygni si la Antares.

Cer senin,Mircea

sternchen
09 Iun 2012 22:39

hi
Ma predau Mircea...nu am cautat inca lucrurile la care m-ai provocat.Sper ca sa le gasesc si sa-ti zic ce am vazut :wink: .Multumesc de provocare.Unde locuiesc eu ceru mai mult noros decat senin,iar atunci cand am un cer bun e sarbatoare.
Sa-ti spun ce am vazut eu si de ce am facut comparatia.Anu trecut in toamna am vazut o luna superba(merita o poza!) la 280 cu ocular de9mm si barlow.Imaginea era luminoasa si clara,nu am vazut nici in poze asemenea detalii.Avea pete de toate culorile de la violet pana la verde plus nenumarate cratere.Se apropia dimineata si cerul era bun.Apoi am vazut Jupiter cu marea pata rosie,si cele 2randuri de nori cu cateva detalii.Am facut comparatia cu unu de5 inch,pt ca stiu ca are20-30 % obstructie,deci calitatea imaginii nu e asa buna ca in cazu refractorului(asta din auzite) si am vazut imagini cu alte reflectoare de5 inchi pe net.Avand in vedere ce am vazut,cred ca impreuna cu un ocular bun poate da rezultate bune si in DSO.Ce zici? Ai putea sa-mi dai un sfat ?

Mircea Pteancu
10 Iun 2012 14:50


Pana dupa anul 1800,instrumentul ideal al astronomilor amatori,si nu numai,era luneta de 9cm mai exact cea de 3.5 inch.
Printre fericitii ei utilizatori s-au numarat W. Kitchiner care a avut o colectie de 54 telescoape si a fost autor faimos in epoca,sau Charles Messier care nu mai trebuie prezentat sau Thomas Dick ,alt autor de carti astronomice extraordinare.Si multi,multi altii.
Nu va luati dupa toate tampeniile postate de mintile inguste pe Internet.
Factorul principal care te limiteaza-seeingul- este oricum inafara controlului tau.
Luneta ta poate sa-ti arate foarte multe obiecte DSW,din Galaxie sau din Sistemul Solar.
Daca te pasioneaza DSW,sa-ti amintesti mereu ca grosismentul ,dupa apertura,este parte foarte importanta a ecuatiei.
Diversifica-ti trusa de oculare deci,sa nu te impiedici de ''vesnicul ocular'' de 25mm.Exista oculare cu focal mai lung.
Mircea

sternchen
10 Iun 2012 20:57

salut
Crezi ca ar fi mai bun un ocular mai mare?Maximul meu e doar 25mm.Dar am un apo ocular cu zoom si un barlou bun.M-am gandit la o combinatie -Ocular de 16+sky glow filtru(ajuta la poluarea luminoasa)+barlow,cam150 marire cu speranta ca as vedea ceva DSO

horatius
10 Iun 2012 21:24


Daca vrei sa vezi ceva mai mult la DSO investeste intr-un telescop mai mare, de la un producator cu traditie (chiar si chinezesc) si iti recomand SkyWatcher, Celestron, GSO sau pleaca in varful muntilor sau in desert pentru poluare luminoasa 0. E singura solutie. Filtrele si ocularele sunt prea subtile. Daca nu iti place cum vezi prin 90mm fara nici un filtru, incearca 200-300mm apertura. Un ocular bun face o diferenta vizibila, dar apertura e tot aceeasi. DSO se vede doar adunand lumina cat mai multa si cu rezolutie cat mai mare, adica obiectiv-oglinda mare. Cand gasesti apertura potrivita pentru stilul tau de a observa, care nu te impiedica sa il folosesti, poti investi si in 4-5 oculare bune care sa acopere intreaga gama de mariri posibile cu acel telescop.

sternchen
10 Iun 2012 22:53

merci
multumesc tuturor de sfaturi...un telescop mare(250mm) ar fi destul de greu de transportat.Ma voi multumi cu ce am asteptand un cer mai bun. :wink: 

    Cu multumiri,  Calin

   Cer senin-la propriu si la figurat!

horatius
10 Iun 2012 23:12


Un telescop mare nu e neaparat greu. Designurile catadioptrice, Schmidt-Cassegrain, Maksutov sunt compacte. Pana in 20cm apertura au sub 6 kg tubul si nu necesita monturi mari, CG5, EQ5 sunt suficiente.

sternchen
10 Iun 2012 23:16


crezi ca unu de 6 inch ar mege pe EQ2?