-----------------------------------
Viktor22
05 Mai 2012 23:33

Problema binoclu.
Salutari tuturor , sunt nou pe acest forum si v-asi ruga sa fiti mai intelegatori cu mine :D Recent am cumparat din piata un binoclu Nikula (10x-20x40) iar cand am ajuns cu el acasa la o inspectie mai amanuntita am observat ca prisma din fata (stanga) este putin ciobita , chestia este ca prin el pe timp de zi se vede bine fara defecte vizuale ,dar noaptea daca privesc spre lumiinile stradale vad o mica reflectie din ciobitura acesteia. Acum intrebarea mea este cum asi putea sa o inlocuiesc(prisma ciobita) mentionez ca am cateva prisme de rezerve noi noute . Daca ma bag eu sa-l deschid risc sa-l  dereglez ? Eu sunt din Timisoara si nu stiu daca avem ceva ateliere de reparatii pe aici . 
P.S Si mai rog pe cineva daca poate sa imi explice exact specificatiile acestuia (10x -20x40) 
Multumesc anticipat! :)

Erwin
06 Mai 2012 12:26


Salut, nu e mare lucru de a schimba o prismă cu una identică ca dimensiuni. Depinde pe care parte este, trebuie demontat un obiectiv sau un ocular, apoi capacul de protec&#539;ie. În interior prisma este &#539;inută de o lamelă de o&#539;el tensionată. Poate fi prinsă cu &#537;urubele sau prin formă în corp. Se scoate &#537;i se înlocuie&#537;te prisma cu grijă, fără a lăsa amprente pe fe&#539;ele active, se &#539;ine doar de cele laterale care sunt mate. Dacă dimensiunile sunt identice nu ai probleme nici de colimare, însă trebuie a&#537;ezată cu grijă exact pe locul celei vechi. Dacă nu sunt identice atunci nu se va mai forma corect imaginea, drumul optic fiind diferit &#537;i nu se pot schimba. 

Referitor la caracteristici, 10x-20x reprezintă factorul de mărire care este variabil la acest binoclu (zoom). Ocularele au lentile mobile care realizează această func&#539;ie. 40 reprezintă diametrul obiectivelor. De aici rezultă &#537;i câmpul binoclului, care este &#537;i el variabil în func&#539;ie de mărire. Nu este un binoclu recomandat pentru astronomie din cauza sistemului zoom care ia din lumină &#537;i a diametrului mic al obiectivelor. Dar în func&#539;ie de calitatea optică &#537;i mecanică po&#539;i ob&#539;ine rezultate cu el.

Viktor22
06 Mai 2012 14:01


In primul rand iti multumesc foarte mult pentru raspunsul tau rapid @Erwin . Asi incerca eu sa inlocuiesc prisma dar teama mea este sa nu-i stric mecanismul de "zoom" , pentru ca prisma se afla pe dreapta imediat dupa oculare.Anterior am mai desfacut alte binocluri care nu aveau functia de zoom reusind sa scot ocularele fara probleme. Si ai foarte mare dreptate acest binoclu nu e asa de bun pentru observatii astrale , deoarece dupa cum ai spus si tu la zoom mare se pierde foarte mult din lumina.Multumesc inca odata pentru raspunsul tau!

Erwin
07 Mai 2012 10:50


Cu plăcere. Din păcate nu am experien&#539;ă la acest tip de binocluri, există însă pe forum utilizatori mai avansa&#539;i în repararea lor, încearcă să iei legătura cu ei &#537;i eventual să-l trimi&#539;i. Eu mă întorc abia peste o săptămână în TM.