-----------------------------------
alex1209
08 Mai 2012 21:38

Luneta 70/900
Deschid acest topic deoarece din motive de nesponsorizare :roll:  imi schimb proiectul.
Ati avut multa drepatate cei care mi-ati spus despre treaba cu "facut de tine". Cu timpul, asa cum atyi spus, apar tot felul de schimbari in proiect care umfla pretul.

Discul de 20cm de la dl Pteancu il cumpar, dar newtonianul il voi finaliza mai tarziu cand voi avea banuti. A nu se intelege ca las balta newtonianul. Montura sta frumos la locul ei, asteapta doar tubul optic.

Voi opta pentru achizitionarea unui obiectiv de luneta 73/900mm de la magazinul astrovest.ro care scap mult mai ieftin si vorba domnului Teo "am ce vedea toata vara cu o luneta 70/900" .
Cum am mai spus, cei care mi-ati citit toate topicurile deschise de mine, am un tub de carton cu diametrul interior de 75mm si exterior 91mm din care voi taia cat am nevoie. De oculare nu se pune problema, am 3 bucati 4mm, 10mm, 25mm.

Diagonala nu mai cumpar/construiesc. Sunt tanar, nu ma dor salele, ma voi apleca sa ma uit. Prin cele spuse nu vreau sa jignesc pe nimeni, toata lumea are o varsta, iar la anumite varste stiti ca apare "romantismul".

Acum, dupa toate ce am spus, intrebarea la care vreau sa stiu un raspuns. Care este puterea maxima de marire a unui obiectiv 73/900mm? Stiu ca as putea sa ma uit pe site-uri de telescoape/lunete ca scrie acolo, dar eu cred ca poate mari mai mult decat se spune.

Poate voi stiti din propria experienta marirea maxima.
SAU  o intrebare mai buna: Care a fost capacitatea maxima la care ati folosit o luneta 70/900? :) 

Va multumesc si astept de la voi cateva raspunsuri.  :mrgreen:

Erwin
08 Mai 2012 22:09


Atmosfera e principalul factor care te va împiedica să for&#539;ezi instrumentul peste 146X (dublul diametrului în cm) care ar fi limita teoretică. În practică vei constata ce poate obiectivul, bineîn&#539;eles folosind &#537;i oculare corespunzătoare. La focala lungă pe care o ai ocularele stock tip RKE de Skywatcher vor da imagini destul de bune, probabil că la Lună &#537;i stele duble vei putea urca la grosismente mai mari. Cu ocularul de 4mm î&#539;i va da 225x. N-as conta totu&#537;i pe asta (mărire mare) &#537;i cu timpul vei învă&#539;a să folose&#537;ti ocularele &#537;i grosismentele potrivite pentru fiecare obiect &#537;i stare a atmosferei. Nu vezi mai multe detalii &#537;i se amplifică mult abera&#539;iile &#537;i vibra&#539;iile, scade luminozitatea &#537;i se îngustează câmpul astfel că va fi dificil de urmărit obiectul pe cer fără o montură ecuatorială stabilă. Cele mai frumoase imagini le vei vedea cu ocularul de 25mm zic eu.

alex1209
09 Mai 2012 11:54


obiectiv de la astrovest care este de 72mm diametru, sau de la alcor care este de 70mm?

Teo
09 Mai 2012 12:17


Alex, la Alcor nu mai au obiective de vanzare de mult timp.

Ar ramane varianta sa comanzi de la Astrovest.

Ca idee, o luneta de 70/900 mm mareste bine la planete si Luna pana la 150 X.
Cele mai frumoase imagini le obtii la 90 X .
Iti spun asta din practica, pentru ca am privit prin mai multe instrumente.


Asta depinde foarte mult si de conditiile atmosferice asa cum a mentionat si Erwin, si mai depinde de calitatea optica a obiectivului/ocularelor respective.
Obiectivele de la Astrovest si Alcor s-au dovedit a fi bune pana in prezent, asa ca iti recomand cu incredere.

alex1209
09 Mai 2012 16:03


o intrebare: sunt dublete?

Teo
09 Mai 2012 16:38


Da, sunt dublete acromate de calitate buna.
Au si montura.

http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=238:obiective-acromate&catid=78:obiective&Itemid=91

alex1209
17 Mai 2012 20:46


Ce va urma va fi off-topic
Va salut. Acum 3 zile am venit din Bulgaria si a fost super frumos, si vremea si plaja si apa si hotelul, tot. A meritat fiecare banut, acum nu imi pare rau ca am fost. Si am fost la all inclusive.


Nasol cu scoala asta :( . N-am o situatie prea roza la mate si am unele probleme de intrare in Bac.
Pe sem 1 am ramas cu 4 , iar acum am note de 4 si in teza, nu stiu cum am reusit.
Culmea este ca nu am ramas deloc, absolut deloc, si la nimic pana in clasa a 12-a :cry: .
Tocmai acum cand este si cu bacul, raman, doamne fereste. Inca mai exista sperante :roll: 

Un lucru de precizat, de cand fac matematica la liceu, nu mi-a placut nici o latura de a ei. Din a 9-a si pana acum numai exercitii de ti se sucesc neuronii in cap :evil: . In concluzie, pentru mine, matematica de liceu este foarte urata, daca nu ai un profesor adevarat care sa ste sa predea si sa explice.

Sa va spun cum este proful meu de mate?!  Pai sa o iau asa. Vine la ora, cere manualul de matematica, scoate pe cineva la tabla, le da exercitii, apoi incepe cu povestile lui de-o viata. "Cand eram eu ca voi, invatam pe rupte" si alte cele "cand era el ca noi"(cum se distra etc.) sau despre comunism si democratie, ca aoleu, daca nu il dadeau astia jos pe ceausescu ce viata era acum, si toti invatau si nu se mai fura, etc etc.   :roll: 

Tata mi-a spus ca peste 2 saptamani imi da bani sa iau obiectivul.     (mama stie de situatia mea doar de pe primul semestru, dar nu si de pe este, iar tata nici atat :cry:  :cry:  :cry: )

si ma voi apuca sa fac luneta, sper.

Erwin
17 Mai 2012 23:18


Apăi, ficior, pune burta pe carte! Altfel n-ai cum să reu&#537;e&#537;ti... Nu ai un meditator? Un coleg măcar, să te ajute? Matematica e foarte frumoasă, dar trebuie s-o în&#539;elegi. E mai u&#537;or decât cu fetele! :) Succes!

alex1209
18 Mai 2012 07:21


nu toata lumea are bani de meditatii, iar varianta cu colegul, mai imi explica unul altul dar trebuie mai mult... :) 
vom vedea ce facem

nu stiu de ce v-am spus astea, dar am simtit nevoia sa criu aici :(

UFO
18 Mai 2012 09:13


Matematica este un instrument, un limbaj cu ajutorul caruia, prin abstractizare se reduc situatiile concrete. insa, FARA aplicabilitate, matematica in sine este oarbă.

Orice formula matematică lipsită de aplicabilitatea ei, este ca si un sunet extras dintr-o melodie foarte frumoasa. un sunet ce pare disonant, deranjant. nu ?

Un mic truc pentru a invata este sa reusesti sa gasesti si exemple de aplicabilitate a formuleleor in viata de zi cu zi. De exemplu, calcul integral poate fi folosit cu succes in determinarea volumetriei butoaielor cu bere.. etc. 

Baftă la bac &#537;i la lunetă. &#537;i pune mâna pe carte, nu mu&#537;că. :shock:

alex1209
11 Iun 2012 17:22


in urma cu 2-3 saptamani mi-am cumparat ebiectivul de 72mm cu focala de 90mm de la astrovest

in 2 zile a si venit, a fost rapida posta, iar coletul bine impachetat, domnul Juravle s-a dovedit a fi de incredere.

Obiectivul arata frumusel

Luneta este gata, voi pune poza in zilele urmatoare.

Ca obiectivul sa cada bine pe tubul de carton, ca sa zic asa, am dublat celula, practic are diametrul de 100mm celula, am facut-o astfel incat sa nu stric obiectuvul si sa nu pierd garantia.

Am taiat tubul 74cm, trebuia 75-76, dar nu-i bai, am lipit focuserul care l-am facut si l-ati vazut si voi in topicul "Focuser homemade by me".  mai trebuie sa cumpar un T sa fac suportul, mi-am facut si un colier, mai trebuie unul, din platbanda din aceea mai subtire.

Practic, tubul avand diametrul de 93mm, si celula obiectivului din capat 100-110mm, pare mai degraba o luneta de 100mm diametrul :lol:

Teo
11 Iun 2012 17:29


Ai folosit un tub din carton ?

Mare pacat. In Bucuresti se gasesc tuburi din PVC cu 10 -15 lei si ar fi iesit o luneta pe cinste....

Totusi nu e timpul pierdut.

Cauta pe la magazinele de specialitate caci se gasesc pana si pe la buticurile de la coltul strazilor tevi bune din plastic/ PVC.

alex1209
13 Iun 2012 15:51


iata si pozele cu luneta :D  :D

La AstroFoto incepatori aveti si poze facute prin ea cu telefonul
La "Lady luna- de data asta in imagini"

Teo
13 Iun 2012 16:03


Apreciez munca si stradania ta, dar ar fi mult mai bine sa cauti un tub din plastic/PVC care nu costa mai mult de 15 lei....

Te-ar ajuta mult de tot....

Nu uita si de diafragmele interioare.

De asemenea e necesar si bine sa ii construiesti un parasolar dintr-o bucata de teava de diametru corespunzator .

Succes in continuare !

alex1209
13 Iun 2012 16:26


dupa ochiul meu, nu prezinta aberatii de imagine, se vede foarte clar si frumos
tin sa precizez ca in pozele care le-am facut si le-am pus la astrofoto incepatori nu se vede la fel de bine ca si cu ochiul liber, asta cred ca stiti si voi  :) 

sunt mandru de luneta mea, prima de altfel :D

theogon
13 Iun 2012 18:28


Alex, turbată lunetă ți-ai tras! felicitări pentru construcție. Așteptăm să ne descrii ce-ai văzut și mult succes la bac!

alex1209
13 Iun 2012 18:37


multumesc :)

valy
13 Iun 2012 18:41


 tubul de carton
La umezeala cartonul se cam inmoaie, ai grija.

Spor la observatii!

Erwin
13 Iun 2012 20:19


Felicitări &#537;i baftă la examene!  :) 

După ce termini cu examenele, dă-i câteva straturi de vopsea sau lac (spray) &#537;i nu mai ai treabă cu umezeala. Placa focuserului decupeaz-o rotund să intre centrată în tub &#537;i fixeaz-o cu col&#539;are &#537;i &#537;uruburi, banda adezivă n-o să &#539;ină prea mult.

Teo
13 Iun 2012 20:24


Construieste-i si un parasolar dintr-o bucata de teava la diametru corespunzator, apoi pune-i minim 2 diafragme interne, asta evident dupa ce faci rost de un tub din plastic ca lumea.

Tubul de carton a fost bun la inceput dar te asigur ca un tub din PVC va fi mult mai bun.

Succes !

alex1209
13 Iun 2012 22:12


va multumesc tuturor pentru sfaturi, urari si felicitari. 

Teo,
 cel mai probabil voi inlocui tubul de carton cu unul pvc, dar nu curand. Deocamdata vreau sa imi fac damblaua cu el asa :P. Sau ii voi da cu lac cum a spus dl Erwin.

Puteti va rog sa imi faceti si mie o scurta istorisire despre diafragme, va rog?  :) 
Din ce se fac ele?

alex1209
19 Iun 2012 21:54


iata si suportul lunetei mele

Erwin
20 Iun 2012 00:18


Nu vibrează? Pare cam &#537;ubred, dar pentru început e bine să începi să observi cu luneta a&#537;a cum este &#537;i să-&#539;i dai seama singur care-s punctele slabe &#537;i pe unde mai trebuie modificat ceva. Spor!

alex1209
20 Iun 2012 15:56


e super instabil :x  si asta din cauza ca luneta impreuna cu montura sunt la fel de grele ca suportul, mai ales ca este de aluminiu.  Astazi il fac bucati si sa nu-l mai vad, si tot azi am fost la tara si mi-am luat trepiedul :D  care o sa fie foarte bun, de 10 ori mai bun decat "corcitura" aia  :roll: 

asta e, din greseli invatam :)

alex1209
21 Iun 2012 10:22


Gata, deci cu acea constructie care atunci cand indreptam luneta spre stele cu ocularul de 25mm :lol:  faceau stanga-drepata, nu stateau nici dupa 3 minute :roll: 

Astazi, Joi, 21 iunie 2012, luneta Arca 72/900mm cu montura si trepied stabil este gata de observatii :D
Mai ales ca o sa apara si Luna, de abia astept.

Insa mai trebuie sa fac ceva. La terasa blocului exista un lacat cu o cheie ciudata, rotunda, pentru care am cautat la 8 centre sa ii fac copie si nu se face asa ceva. In cel mai scurt timp posibil voi afla daca pot schimba lacatul acela cu unul normal. Sper sa pot  :mrgreen: 
Tineti-mi pumnii 8)

alex1209
21 Iun 2012 10:24


...

zoth
21 Iun 2012 16:40


Alex, ai intors obiectivul in celula?
Vad ca ai montat celula invers pe tubul lunetei, probabil din ratiuni de potrivire a diametrelor...
Imaginile postate cu luna par sa sustina si ele intrebarea de mai sus.
Intoarce obiectivul si ai sa obtii imagini intradevar frumoase.

dupa ochiul meu, nu prezinta aberatii de imagine, se vede foarte clar si frumos ...

Sper sa nu fie cu suparare dar experienta ta observationala inca nu iti permite sa faci asemenea evaluari.

Erwin
21 Iun 2012 16:55


&#536;i ai grijă să nu-&#539;i ceară cei de la ARCA socoteală!  :twisted:

alex1209
21 Iun 2012 17:51

ai intors obiectivul in celula?
zoth, nu am umblat la obiectiv si nici la celula, este asa cum l-am cumparat, iar ca montaj pe tub, este pus in pozitia corecta.

Asa cum am spus, pozele facute cu telefonul nu se vad clare. 
Eu zic ca imi da si mi-a dat la ultima observare a lunii imagini foarte frumoase si clare

Inca o data precizez, sa nu facem comparatie la imagini cu ochiul liber si cele facute cu un TELEFON(nu camera de 4000lei) :lol:

zoth
21 Iun 2012 18:20


Eu zic ca obiectivul nu este montat in pozitie corecta ...
Uita-te la imaginile de mai jos: cum arata obiectivul si cum l-ai montat tu pe tub ...

alex1209
21 Iun 2012 18:57


stai putin, ca nu prea inteleg :? . Adica exista posibilitatea sa fie montat invers din greseala, sau zici ca eu l-am pus invers.

Eu zic ca marginile alea care le are ca niste "dinti" trebuie sa intre pe tubul pe care se monteaza obiectivul, doar nu trebuie sa fie in afara.... :?

zoth
21 Iun 2012 19:38


Tu l-ai pus invers, ce e asa greu de priceput?
Pe nervurile celulei care se vad in imagine se monteaza parasolarul lunetei, deci aia e partea frontala a obiectivului.
Daca nu ma crezi intreaba si pe alti ATM-isti ...

spor!

alex1209
21 Iun 2012 20:43


acum am inteles la ce te referi. Nu stiam de partea cu parasolarul :roll: , scuze.
O sa incerc sa il pun invers intr-o seara cu luna, ca sa vad care este diferenta de care ziceai. Sper sa se vada mai bine asa cum zici tu.  Daca imi ziceai de parasolar de la inceput, prindeam mai repede ideea :) 

Multumesc pentru explicatii Zoth si o sa vad daca ai dreptate in privinta calitatii mai bune a imaginii daca inversez obiectivul  :P

valy
21 Iun 2012 23:08


Adica vreti sa ziceti ca si daca il pui invers tot se vede ceva?
Alex poti sa il testezi si pe zi, iei o cladire in vizor, nu trebuie sa astepti neaparat luna.

Erwin
22 Iun 2012 00:09


Evident că se vede ceva. Alex tocmai ne-a confirmat. Dar calitatea imaginii nu este aceea&#537;i cu cea scontată de fabricant atunci când a proiectat obiectivul. Nu are suficientă experien&#539;ă ca să-&#537;i dea seama că ceva nu este în regulă. &#536;i eu când am construit luneta de 80x900 am uitat să vopsesc cu negru partea frontală de la focuser, nu aveam nicio diafragmă în tub &#537;i mă miram de ce se văd dubluri &#537;i cea&#539;ă... :)

alex1209
22 Iun 2012 09:36


pai, sa vedem,

Dl. Erwin, ziceti de ceata, da?  Imaginile mele care le surprind cu ochiul liber nu prezinta ceata. Acum nu stiu ce sa fac, sa vopsesc si eu cu negru partea interioara a focuserului?!  Sa vad, o sa ma gandesc.

Ieri am rezolvat cu cheile de la terasa blocului :D . De abia astept sa ies diseara cand se lasa soarele. Ieri am fost in inspectie sa vad si eu cum este terenul(m-am mutat aici de 5 ani si nu am fost deloc sus)  si la apus, aproape de orizont se vedea secera Lunii foarte subtire, abia se distingea.

alex1209
03 Iul 2012 08:01


Zoth, trebuie sa te cinstesc :D , ai avut dreptate ca l-am pus invers. Aseara l-am scos si l-am pus invers si am facut diferenta pe Luna, imagini mai clare, mult mai frumoase, mai detaliate. Parca as fi schimbat optica cu una  de 2 ori mai buna :P 

Multumesc inca o data Zoth. :) 

Cer senin

zoth
03 Iul 2012 08:38


Abia acum pot sa-ti urez spor la observatii si cer senin   :wink: 
Era pacat sa nu folosesti instrumentul la capacitatea lui maxima ...

Bafta!

alex1209
05 Sep 2013 22:10


Revin aici cu o intrebare, care nu cred ca este prea grea... De curand am luat un focuser de luneta de la m3k. Atunci m-am hotarat sa cumpar si un tub pvc pentru a-l inlocui pe cel de carton. Am luat un tub pvc cu diametrul de 110mm, am montat focuserul care s-a potrivit aproape perfect. Acum e acum, cu obiectivul. Find tubul mai mare in diametru trebuie sa ii "dezvolt" celula. Prin a dezvolta celula obiectivului ma refer la a adauga de exemplu: niste poliester extrudat(taiat cum am nevoie de mine) sau una/doua/trei placute de pvc provenite din acelasi tub pentru a ajunge cat de cat la acelasi diametru. Pentru asta am nevoie sa aplic cateva picatui de super glue pe marginea extrema a celulei.
Cand l-am cumparat, am primit si garantie 2ani, din care cred ca a mai ramas jumate de an. 
Daca voi face asta voi pierde garantia, nu? Si oricum nu e scump. Important este sa nu il sparg.
Voi reveni si cu poze.

Alex

Erwin
05 Sep 2013 22:53


Nu tăia plăcu&#539;e că n-o să stea drepte. Taie inele pe care le sec&#539;ionezi pe generatoare &#537;i le bagi unul în altul. Ca să nu folose&#537;ti superglue po&#539;i rula în jurul celulei câteva ture de bandă adezivă de hârtie (se folose&#537;te pentru mascare &#537;i nu are adeziv puternic) pentru a scoate diferen&#539;a de diametre &#537;i să intre fest în tub. Nu cred că pierzi nicio garan&#539;ie astfel.

alex1209
08 Sep 2013 17:54


Am lasat obiectivul pe o bucata scurta de tub de carton prins cu banda adeziva asa cum il tineam inainte. Pe tubul de carton am lipit cu picatura 3 talpici din carton cu 120 de grade intre ele astfel incat sa cada central si sa atinga diametrul tubului de pvc. Am dat 3 gauri in tub pentru a fixa cu suruburui(filetul si l-au facut ele pe pvc) celula modificata a obiectivului. 
Nu stiu ce sa fac. Sa raman la coliere sau sa ii pun pe tub o sina de aluminiu(placa de montare cum ii zicem noi), cum estr la tuburile Cass de la Celestrom. Ar arata mai bine cu placa de montare, dar rezista tubul?? Nu vreau sa am vreo surpriza neplacuta. Ce credeti?

alex1209
11 Sep 2013 12:02


Buuun. Avem o problema. In Bucuresti nu exista autocolant velur negru(ma rog, velur de nici un fel) :evil: . Singurul magazin care ar fi avut era Decorama, am fost si la magazin care era inchis definitiv, dar marfa inauntru, iar la comanda online da eroare cand trebuie sa trimita comanda. Deci, ma enerveaza la culme treburile astea.

Care din voi poate sa imi faca rost de autocolant velur negru sa mi-l trimita prin posta si patesc cata dat pe el?
Sau ar mai fi o varianta, vopseaua mata. Dar nu stiu cat de bine va adera pe tubul pvc...

Heelp :ugeek:

Teo
11 Sep 2013 13:08


Salut Alex !

Nu uita sa construiesti si cateva diafragme interioare in tubul lunetei. Macar 2 sau 3  bucati .

Din fotografia pe care ai facut-o mai sus se vede ca nu exista diafragme.

Daca nu vei construi aceste diafragme imaginea va avea un contrast mai slab si va capata un aspect de albicios-spalacit (lumina parazita) .

De asemenea, optica trebuie aliniata perfect, altfel, daca vor exista mici decalaje intre focuser si celula obiectivului imaginile vor fi de slaba calitate pe masura ca vei creste grosismentul.

Succes !

alex1209
11 Sep 2013 13:10


Am inteles dl Teo. Dar de velur stiti ceva? :mrgreen:

Teo
11 Sep 2013 13:13


Velur nu am utilizat niciodata in constructia de instrumente optice.

Cui ii place poate sa o faca, insa mie nu mi-a placut.

Imi este suficient sa smirgheluiesc tubul la interior cu un smirghel fin apoi sa il vopsesc cu spray cu vopsea negru mat.

Spray cu vopsea negru mat ( atentie sa nu fie lucioasa ! ) gasesti la Praktiker. Eu de acolo am luat in urma cu vreo 3-4 luni.

neox
11 Sep 2013 13:39


De la Decorama am comandat si eu cu aceleasi probleme din cate tin minte. Dar am rezolvat simplu cu un email la ei direct si a doua zi m-au sunat de confirmare. Au emailul la 'contact' pe pagina lor.

Mie imi place velurul :mrgreen:  dar o sa fie destul de greu sa te lupti cu el daca tubul e destul de ingust si lung.

alex1209
11 Sep 2013 22:35


Cat de aspru sa fie smirghelul? :)

alex1209
14 Sep 2013 10:43


Luneta am modificat-o de la zero. Si arata foarte estetic fata de tubul de carton.
Tubul pvc are diametrul de 110mm, focuserul cumparat care mi-a usurat observatiile, suportul fix al cautatorului prins direct de tub facut din 2 patrate de aluminiu. 

Ce mai am de facut?:
Sa cumpar un tub spray vopsea neagra mata, sa confectionez 3 diafragme apoi vopsit intreg interiorul tubului(dupa smirgheluire).
Un suport si pentru luneta cautatoare facuta de mine care sa vina prinsa pe tubul optic si de asemenea vopsita cu negru mat pe interior.

Poze:

neox
14 Sep 2013 12:58


Felicitari pentru realizare! ATM la el acasa :). Imi place o constructie integrala acasa cu orice mijloace sunt la indemana. Diafragmele sunt calculate sau puse la ochi? Pentru ca nu orice pozitie sau diametru sunt si optime sa elimine lumina parazita. 
Faina si montura, imi aduce aminte de anii buni cand construiam alaturi de tatal meu.

edit: Acu' am citit mai bine ca diafragmele nu-s gata inca. Oricum e bine sa faci o schita la scara si sa determini diametrul si pozitia precis.
Spor!

Teo
14 Sep 2013 13:20


Felicitari pentru realizare !

Acum, ca ai un tub cu diametrul mare si un focuser asemenea, stii ce mai cere luneta ta ?  :D 

Un obiectiv pe masura !  :wink: 

Ca totul sa fie la acelasi calibru ai avea nevoie si de un obiectiv de vreo 100 mm diametru.

Poate pe viitor vei face pasul spre o apertura mai mare.

Succes !

Mircea Pteancu
14 Sep 2013 20:51


Alex
Felicitari,esti foarte talentat si perseverent.

(Nu-i asculta pe veteranii astia rautaciosi,ei se tem ca ai sa-i depasesti.:D 
Desi ar fi cam greu , ar fi ceva  de dorit.)

Urmaresc cu mare placere evolutia ta spre realizari ATM tot mai faine.
Succes si felicitari inca odata!

Mircea

zoth
14 Sep 2013 21:44


Felicitari si de la mine Alex !

Suplimentar vin cu 3 observatii:

- prima e de natura estetica: era mai fain daca finisai pe smirghel capetele taiate ale tubului si parasolarului. Materialul asta se prelucreaza foarte bine si usor.

Urmatoarele doua sunt de natura functionala:

- am vazut ca tubul portocular de la focuserul pe care l-ai cumparat a fost taiat stramb in partea dinspre obiectiv. E bine sa stii ca intrarea tubului portocular joaca si rol de diafragma iar daca nu e perfect circular iti pot aparea produse urate de difractie. Pe masura ce acumulezi ore petrecute la ocular, ochiul tau va fi din ce in ce mai deranjat de aceste produse.

- ultima observatie tine de spatiul care se vede intre tubul lunetei si montura obiectivului.
Este necesar sa obturezi zona respectiva. Lumina nefocalizata care poate intra pe acolo iti va degrada imaginea la ocular.

Spor!

alex1209
14 Sep 2013 23:40


Va multumesc pentru felicitari. :) 

@Teo:   da, tubul merita un obiectiv pe masura si i s-ar potrivi perfect un obiectiv de 100mm de la astrovest. :D  Asta mai tarziu.
@ zoth:  gaurile dintre tub si obiectiv o sa le acopar. Partea taiata a focuserului am lipit-o cu epoxy metal de la bison si m-a surprins cat de bine lipeste. Este lipit drept. :) 

In urmatoarele zile ii voi face diafragmele si ii voi da cu vopsea.

jimao22
14 Sep 2013 23:50


Felicitari si de la mine, Alex!
E mare diferenta intre ce ai realizat acum si primii pasi facuti cand vroiai cu 2 rulmenti de Dacie sa-ti faci montura de telescop...
Imi place si te felicit inca odata. Greu gasesti azi tineri care sa depaseasca senini obstacolele si sa mearga mai departe indiferent de greutati sau problemele materiale. Bravo!

Erwin
14 Sep 2013 23:54


Felicitări &#537;i de la mine, Alex! Se vede că e&#537;ti pasionat &#537;i ai învă&#539;at foarte multe! Bravo! S-o folose&#537;ti sănătos &#537;i să faci cât mai multe observa&#539;ii cu ea!

catalin dumitru
15 Sep 2013 00:22


Bravo nene !!

Ai muncit mult si acum urmeaza sa culegi roadele.

Vreau sa te vad construindu-ti singur macar doua oculare :) Nu e prea greu. 

Noroc si spor la observatii !!

alex1209
16 Sep 2013 09:37


Multumesc :). Candva o sa fac si un ocular, am timp destul.

Am o problema. Vreau sa fac diafragmele(3 la numar) dintr-un carton gros de 1mm. Dar nu reusesc sa le tai perfect rotunde. Ce ma sfatuiti sa fac? Sau cum?

catalin dumitru
16 Sep 2013 10:48


La exterior nu e mare problema , mai ales ca au toate acelasi diametru.

Pentru interior , daca ai posibilitatea , poti ascuti la polizor capete de tzeava cu diametrul cat de cat egal cu interiorul fiecarei diafragme.

Cu o astfel de preducea poti dintr-o lovitura sa decupezi un disc din cartonul de un milimetru.

Trebuie doar sa centrezi inainte de a lovi . Poti trasa cu pixul sau compasul cercul taieturii .

Daca ai probleme cu lovitul la tinta in teava astfel modificata , poti renunta si incerca decuparea la viteza redusa cu ajutorul unei menghine si a unei bucati de lemn dur pe post de tampon.
Asta ca sa nu strici preduceaua , poate o mai folosesti si altadata.

neox
16 Sep 2013 11:23


Sau poti improviza un compas cu o lama de cutter sau bisturiu. Am vazut seturi de lame speciale (+maner) pe la Praktiker numai bune de asa ceva.

Teo
16 Sep 2013 12:14


Eu am facut diafragme din plastic. Bucati din teava le-am taiat felii mari apoi le-am decupat pe generatoare. Le-am intins cu grija si le-am presat la cald cu o bucata de tabla groasa incinsa pe aragaz. E neplacut pentru ca poti sa te frigi si faci miros in casa. Trebuie ceva experienta in asta.  :D

Totusi, daca dispui de placi din plastic gata taiate poti face din ele diafragme.

Diafragmele la interior le poti decupa si cu o trusa de traforaj sau ceva analog. Am vazut ca se mai gasesc ferastraie cu panza subtire precum cele de traforaj, pe la Praktiker.

Eu am muncit mai mult sa le decupez. Am utilizat o lama de cutit pe care am incins-o in foc pe aragaz. Evident ca am stricat cutitul si am decalit lama dar o tin acum pentru asa ceva.

Am trasat cu un compas prin zgariere diametrul interior si apoi am decupat un un fel de decagon cu lama de cutit  incinsa pe foc .

Am facut apoi corectiile cu o pila cu raza. Am muncit destul de mult ( nu mai vorbesc de mirosul de plastic topit din bucatarie) dar au iesit foarte bine. Apoi am finisat cu smirghel fin pe unde a fost cazul.

Nu mai am poze cu diafragmele caci ti-as fi trimis.

Succes pe mai departe !

alex1209
23 Sep 2013 12:15


Pana la urma le-am facut tot din carton mai gros. Mi-a luat ceva timp sa le decupez, iar rabdarea mi-a fost pusa bine de tot la incercare. :lol: 
Am facut si primele observatii cu luneta finalizata(inclusiv cu diafragmele) si vreau sa spun ca diafragmele sunt o mare imbunatatire a lunetei.
Si vopseaua mata a contribuit bineinteles, care am aplicat-o dupa ce am smirgheluit tubul pe interior.

Intainte sa pun diafragmele, m-am uitat prin tub, asa simplu, fara nimic montat pe el(obiectiv,  focuser etc). Peretele tubului inca reflecta lumina dupa aplicarea vopselei mate. Cand am pus diafragmele, singura lumina pe care o mai vedeam era cea de la intrarea in tub(partea cu obiectivul), iar restul negru total. Cum am spus si mai sus, am facut si observatii si sunt incantat de imaginile date, chiar si la Luna plina.

Poza la diafragme este facuta la lumina ca sa le vedeti cum le-am pus. Ele au fost taiate in functie de diminuarea focalei.

Doua poze: before and after :D