-----------------------------------
Cipilot
14 Mai 2012 17:11

Timpul cel mai bun pentru observatii
Se spune ca cea mai buna perioada pentru observatii astronomice este la luna noua. In preajma "lunii noi", cateva zile inainte si cateva dupa, luna apune foarte devreme si rasare foarte tarziu (in noapte :D).
Am si eu o intrebare (poate stupida):
Conditiile de vizibilitate pentru observatiile facute in aceste zile, in orele cand luna nu este prezenta pe cer, sunt la fel prolifice ca la luna noua, sau acea faza incipienta a lunii, chiar daca nevazuta, lumineaza indirect cerul si ii ia din "intunecime"?

Laurentiu
14 Mai 2012 17:42


Pentru observatiile la obiecte deep-sky sunt optime noptile in care luna se afla sub linia orizontului. 

Nu prea pricep ce anume intelegi prin "lumineaza indirect cerul"... insa daca te gandeai la faptul ca Luna, desi sub orizont, ar arunca in continuare lumina pe cerul noptii, ei bine nu e chiar asa.  Odata ce a apus (sau inainte de rasaritul ei) Luna nu are nici un efect (decat poate asupra unei benzi foarte inguste de cer de la orizont - dar nimeni nu face observatii acolo: orizontul e de obicei acoperit de pacla sau iluminat de becurile din localitati...).

valy
14 Mai 2012 18:18


Laurentiu, cred ca se referea la faptul ca chiar daca Luna inca n-a rasarit sau a apus, desi nu o vedem direct, ea lumineaza straturile de aer de deasupra noastra si ar afecta observatiile astro. Ar fi ca si la Soare, desi a apus totusi cerul este inca albastru.

UFO
14 Mai 2012 18:58


A spus si Laurentiu, Luna Plina nu are nici un efect tip crepuscul, cum intalnim in pozitia Soarelui.

Chiar daca ar fi avut, Luna Plina rasare la apusul Soarelui, si apune la ... rasaritul Soarelui. Asadar aflata in lumina crepuscului (Solar), intr-un timp ce oricum nu este propice observatiilor.

Mai importanti sunt vulcanii, ai caror eruptii pot arunca in atmosfera cantitati imense de praf ce vor continua sa reflecte lumina la mari inaltimi, prelungind crepusculul.

Cipilot
14 Mai 2012 19:33


Multumesc de raspunsuri. Am intuit ca intrebarea poate fi putin stupida.
Eu facusem analogia cu lumina orasului. Poti sa nu il vezi dar daca esti destul de aproape de el, chiar daca e sub linia orizontului, tot iti influenteaza vizibilitatea dramatic.
Ar fi trebuit sa fac analogia cu Soarele, care apus de ceva timp nu mai are nicio influenta asupra vizibilitatii... Cu atat mai putin ar avea Luna.

UFO
14 Mai 2012 20:21


Crespusculul civil (Soarele la -6 grade), nautic (-12) si astronomic (-18 ).

De exemplu in aceasta perioada avem urmatoarele durate : civil - cam 35 min , nautinc, inca 43 min, si in sfarsit astronomic, inca 50 min.  Deci avem 128 minute, intervalul in care Soarele ajunge la -18 grade sub orizont.

Laurentiu
14 Mai 2012 20:32


Multumesc de raspunsuri. Am intuit ca intrebarea poate fi putin stupida.
Eu facusem analogia cu lumina orasului. Poti sa nu il vezi dar daca esti destul de aproape de el, chiar daca e sub linia orizontului, tot iti influenteaza vizibilitatea dramatic.
Ar fi trebuit sa fac analogia cu Soarele, care apus de ceva timp nu mai are nicio influenta asupra vizibilitatii... Cu atat mai putin ar avea Luna.

Nu exista intrebari gresite. Doar raspunsuri de acest fel.

Erwin
14 Mai 2012 21:34


Luna Plina rasare la apusul Soarelui, si apune la ... rasaritul Soarelui. E&#537;ti sigur că e mereu a&#537;a?

UFO
15 Mai 2012 09:14


da, absolut sigur, este vorba de geometria Luna - Pământ - Soare. În functie de cele 5 grade in plus sau in minus in respect cu ecliptica, pot exista mici diferente de timp privind exactul moment al rasariturilor, apusurilor sincrone cu Soarele aflat in partea opusa. Tot acele 5 grade pot face uneori sa vedem deasupra orizontului si Soarele si Luna, distantate unghiular de ~ 175 de grade.

Herr_Alien
15 Mai 2012 10:46


Salut,

Daca te intereseaza obiecte slab stralucitoare, sau vrei sa faci estimari de stralucire, cele mai propice nopti sunt cele intre ultimul patrar si primul patrar.
Mai mult, am observat ca pe la 2 - 3 noaptea cerul e mai putin luminos; probabil fiindca in oras raman aprinse doar becurile de la iluminatul stradal, cele din case/aparetamente fiind stinse.

Daca insa vrei sa faci observatii planetare, atunci Luna nu te afecteaza.

UFO
15 Mai 2012 13:22


Este putin probabil ca toti locuitorii sa se culce la ora 2 noaptea. Mai degraba as merge pe explicatia simpla a noptii astronomice (intervalul intre perioadele crepusculului astronomic - vezi tabelul de mai sus.)