-----------------------------------
florin1982
03 Noi 2006 19:21

Interviu cu Vlad Mateica- rachetomodelist amator
Un interviu cu Vlad Mateica- rachetomodelist amator. Construieste rachete de cativa ani buni (este elev in clasa a 10-a). De asemenea isi realizeaza propriile motoare cu combustibil solid: zahar si azotat de potasiu fiind si membru al echipei Sugarshot... echipa ce-si propune sa lanseze prima racheta de amatori propulsata cu combustibil pe baza de zahar si azotat de potasiu la peste 100 kilometri altitudine. 

Interviul poate fi descarcat de [URL=http://www.cct.lsu.edu/~florin/interviu.mp3]aici

(difuzat 3 Noiembrie 2006; 8:00 PM ora Romanie pe Radio Romania International; inregistrarea obtinuta prin bunavointa lui Vlad Mateica).

Florin

florin1982
05 Noi 2006 14:09


Motor racheta cu propergol solid construit de Vlad.
Motorul functioneaza pe baza unui amestec de zahar si azotat de potasiu avand un timp de ardere de aproximativ 0.3 secunde si o forta medie de tractiune de 1.7 kN.
Profilul de ardere este aproximativ neutru cu ardere neinhibata pe nici o suprafata (capete, suprafata exterioara precum si "miez" central de 20 mm diametru initial).

Florin

florin1982
05 Noi 2006 14:11


ajutaj. initial raportul suprafetelor (Kn) este de 400 cu o presiune medie de operare a motorului de 11-13 MPa.

florin1982
05 Noi 2006 14:13


"dop" (capacul ce asigura "astuparea" capatului opus ajutajului).

florin1982
05 Noi 2006 14:20


Vlad si motorul.

Tineti aproape! Urmeaza motor cu ardere in doua trepte (doua paliere neutre la valori diferite medii) si tractiune medie globala de 0.5 tone forta :)

Pe masa puteti observa o radiocomanda despre care ACS credea ca e la fel de simpla si banala ca telecomanda IR folosita pentru televizoare :) 

Florin

Mitu Catalin
05 Noi 2006 17:17


Nu e cam mic timpul de ardere ? 0.3 S seamana mai mult cu o explozie !. Pe vremuri m-am jucat si eu cu niste motoare , erau cu "MAGNOL" parca de 3 si 5 N si ardeau cam vre-o 3 - 4 secunde. Oricum motorul prezentat aici este intr-o alta clasa...si reutilizabil. Felicitari... si multa grija , prof-ul meu de RM avea doar 4 degete la mana dreapta  :!:  .

florin1982
05 Noi 2006 21:14


Nu e cam mic timpul de ardere ? 0.3 S seamana mai mult cu o explozie !. Pe vremuri m-am jucat si eu cu niste motoare , erau cu "MAGNOL" parca de 3 si 5 N si ardeau cam vre-o 3 - 4 secunde. Oricum motorul prezentat aici este intr-o alta clasa...si reutilizabil. Felicitari... si multa grija , prof-ul meu de RM avea doar 4 degete la mana dreapta  :!:  .

In general pe motoarele cu zahar si azotat de potasiu se obtin timpi de ardere mici si asta deoarece ai nevoie de suprafata mare de ardere pentru a asigura presiunea necesara. In felul acesta esti nevoit sa arzi neinhibat pe toate suprafetele (core, capete si exterior) rezultand timpi de ardere mici. Asta nu inseamna ca nu se pot obtine si timpi de ardere de genul secundelor. Oricum pentru aceeasi resursa (a se citi aceeasi "cantitate de combustibil") inhibarea unor suprafete (de exemplu exteriorul) si micsorarea Kn-ului duce la marirea timpului; aceasta insa duce de asemenea la micsorarea fortei de tractiune medii precum si fortei de tractiune maxima.
Totodata profilul de ardere nu mai este neutru ci progresiv (in cazul inhibarii suprafetei exterioare.

Exemplu: daca suprafata exterioara este inhibata, cilindrul interior are diametrul de 10 milimetri iar Kn-ul este de 150 rezulta un timp de ardere de aproximativ 2 secunde cu o forta medie de 600-700 Newtoni si maxima de 1200 Newtoni- profil de ardere progresiv (forta mica initial si forta maxima final).

Florin

P.S.: daca un motor de 5 Ns are timp de ardere de 3 secunde rezulta o forta de tractiune (presupunand profil neutru de ardere) de 1.66 Newtoni... daca consideri si pierderile etc. probabil nu ai mai mult de 1.3-1.4 Newtoni... cam putin. Motoarele ce le-am folosit la 5Ns nu aveau timp de ardere mai mare de 1.5, maxim 2 secunde.

florin1982
13 Noi 2006 06:16


Salutari!

In curand, cu acordul lui Vlad, vor fi postate aici rezultatele testelor motorului (TRD-80) prezentat mai sus. Motorul de mai sus este proiectul integral al lui Vlad (totodata constructia si testarea sunt realizate tot de el).

Un alt proiect pe care intentionam sa-l derulam va fi cel al unui motor cu doua trepte- atentie!, a nu se confunda motorul cu doua trepte cu racheta cu doua trepte. Sunt doua lucruri diferite.
Acest motor ar urma sa fie folosit pe o racheta ce va depasi viteza de Mach 1. Aceasta ar fi, dupa stiinta mea, prima racheta supersonica construita in regim amator in Romania ce va avea o anvelopa de zbor suficienta pentru diverse aplicatii... 
O alta noutate ar fi folosirea primului motor in trepte romanesc... asta bineinteles daca nu ne fura ideea cineva care are acces la granturi guvernamentale...

Deosebirea fata de motoarele "clasice" este ca forta de tractiune poate varia semnificativ pe portiuni "semnificative" ale duratei de ardere. Aceasta duce la posibilitatea optimizarii traiectoriei (de ex. urcarea cu minim de combustibil sau urcarea in timp minim).

Incepand cu luna Decembrie (ca tot e luna cadourilor) va intra in proiectare si constructie un stand pentru testarea motoarelor racheta cu combustibil solid care ne va ajuta in proiectarea si constructia unor motoare mult mai precise cu performante ridicate.
Racheta (care speram sa fie lansata in 1; 1+1/2 ani) va avea un sistem de masurarea al altitudinii barometric precum si un sistem de "catapultare" a parasutelor bazat pe masurarea altitudinii si acceleratiei. De asemenea intentionam sa masuram altitudinea si viteza rachetei si de pe sol cu ajutorul unui radar.
Totodata sistemele electronice pentru masurarea altitudinii si pentru catapultarea parasutelor vor fi testate pe un model de racheta propulsat cu un motorul TRD-80 prezentat in mesajele anterioare. Aceste zboruri (speram sa fie mai multe :) ) vor reprezenta o oportunitatea de a vedea ce modificari sunt necesare inainte de zborul supersonic propriu zis si speram ca ele sa aiba loc in decursul lunilor februarie, martie, aprilie.

Proiectele "motorul cu trepte" precum si racheta "supersonica" sunt derulate din fonduri personale (ale lui Vlad si ale mele) ce nu au legatura cu nici o institutie oficiala/guvernamentala a Romaniei. 

Mai multe detalii la timpul potrivit.

Florin

florin1982
29 Noi 2006 00:24


A fost efectuat testul motorului TRD-80. Includ o poza mai jos capturata in momentul de "tractiune maxima" a motorului. Tractiunea estimata experimental este de peste 2000 N. Urmeaza ca dupa ce construim un tester specializat pentru masuratorile caracteristicilor motoarelor cu propergol solid sa atasam date mai precise. Deocamdata exista asa cum ziceam estimarile experimentale precum si cele teoretice premergatoare constructiei motorului. (oricum aceste estimari ar trebui sa fie foarte aproape de valorile reale).

edit: se pare ca exista probleme cu incarcarea pozelor... revenim maine cu pozele redimensionate.

Florin

Spencer
29 Noi 2006 12:22


hm... interesant. Astept poza.

Alexandru Rautu
29 Noi 2006 22:36


hm... interesant. Astept poza.
 :roll: Care poza ? ooups am uitat de poza ... :D

florin1982
30 Noi 2006 22:26


rautu esti invitat sa-ti consumi energia facand misto pe alta sectiune a forumului... de ex. tomberon.

revenind, includem poza promisa. vor mai exista si altele in functie de timp si de interes :)

Florin

raduM
30 Noi 2006 23:30


rautu, da drumul la poza... de ce esti rau?
Sau nu stii ca se cere masterat in chimie ca sa ajungi gunoier?
Frate Rautu, pai ca sa ajungi sa pui un mesaj pe topicul asta trebuie sa fii macar spider-man... nu stiai ca e un topic privat?  :D  :lol:  :D  :lol:

lucia lucia
30 Noi 2006 23:42


In curand, cu acordul autorilor vor fi postate (si discutate) aici ideile de baza ale cosmologiei.  :D 
Deocamdata, e vorba de cosmologie newtoniana. Mai incolo, cand va mai creste si nivelul de intzelegere al urmasilor sobolanilor, vom discuta si cosmologie la propriu.
PS> Magister, ce faceti aici?  8)

florin1982
01 Dec 2006 01:22


Frate Rautu, pai ca sa ajungi sa pui un mesaj pe topicul asta trebuie sa fii macar spider-man... nu stiai ca e un topic privat?  :D  :lol:  :D  :lol:

Mentionasem in mesajul initial:"edit: se pare ca exista probleme cu incarcarea pozelor... revenim maine cu pozele redimensionate. 
"
Prin urmare replica lui rautu, si anume:" Care poza ? ooups am uitat de poza ... " isi avea rostul doar daca a suferit de curand lobotomie sau daca era pus pe misto-uri. In ambele cazuri i-am extins invitatia de a scrie in alta parte unde replicile de genul respectiv sunt si vor fi apreciate.

Punct.

Florin

florin1982
01 Dec 2006 01:24


In curand, cu acordul autorilor vor fi postate (si discutate) aici ideile de baza ale cosmologiei.  :D 
Deocamdata, e vorba de cosmologie newtoniana. Mai incolo, cand va mai creste si nivelul de intzelegere al urmasilor sobolanilor, vom discuta si cosmologie la propriu.
PS> Magister, ce faceti aici?  8)

Sa inteleg ca ai probleme la centrul de comanda si control din cauza interferentelor radio? Sau sunt conditii meteo nefavorabile si nu reusesti sa aterizezi? Esti invitata dincolo; eventual se poate si ameriza.

Florin

zoth
01 Dec 2006 11:53


din cate stiu acesta e singurul topic despre rachetomodelism de pe acest forum si e pacat sa faceti din el un ghiveci calugaresc, asa cum s-a intamplat cu multe alte topicuri de pe aici. cautati singuri exemplele!
cineva a investit munca in aceasta pasiune, si lucrul asta ar impune oarece respect si nu bascalie din partea celorlalti.

Alexandru Rautu
01 Dec 2006 13:54



 :roll: cand o sa fiu maare o sa ma fac spider-man si o sa ma bat cu totzii aia care posteaza auirea ...  :D 

Mentionasem in mesajul initial:"edit: se pare ca exista probleme cu incarcarea pozelor... revenim maine cu pozele redimensionate. 
"
Prin urmare replica lui rautu, si anume:" Care poza ? ooups am uitat de poza ... " isi avea rostul doar daca a suferit de curand lobotomie sau daca era pus pe misto-uri. In ambele cazuri i-am extins invitatia de a scrie in alta parte unde replicile de genul respectiv sunt si vor fi apreciate.

Florin


Ba Florine' hai ca-mi esti simpatic ... :D fiti atentzi cata discutie pt. o simpla glumitza ... :) mai zambeste si tu din cand in cand :) ... hai ca nu mai am chef sa mai scriu ...

florin1982
01 Dec 2006 15:28



Ba Florine' hai ca-mi esti simpatic ... :D
Ba rautule din pacate nu-mi esti simpatic; nu vrei insa sa afli mai multe detalii.


 fiti atentzi cata discutie pt. o simpla glumitza ... :) mai zambeste si tu din cand in cand :) ... 

Nu era o simpla glumitza ci era o imbecilitate pe care trebuie sa ai onoarea sa ti-o asumi... legea copyright-ului.
Spre deosebire de tine nu obisnuiesc sa zambesc/rad de ceea ce-mi aduc aminte.

hai ca nu mai am chef sa mai scriu ...
Te-a invitat cineva sa scrii? Prin urmare nu vad de ce ne expui lipsa ta de chef de a scrie. Poti face aceasta si fara a scrie.

Astept stergerea mesajelor off topic de pe acest subiect.

Florin

Alexandru Rautu
01 Dec 2006 15:41


Stai prost cu nervii ma ! Este pe la Iasi cu spital bun ... fa si tu un control pe acolo ... :D  

P.S. Uite ca am gasit si alta scapare nervoasa din parte ta :

 :arrow: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=787&postdays=0&postorder=asc&start=45

TURCULE! precesia fara cuplu NU APARE DIN CAUZA VARIATIEI DE MOMENT DE INERTIE ASA CUM SUSTINEAI TU CATEVA MESAJE MAI INAINTE!

Am zis io ca stai prost cu nervii ...

florin1982
01 Dec 2006 16:10


Pe subiectul respectiv se discuta precesia si nu vad ce legatura are cu acest subiect.

Singurul care sta prost (eventual si cu nervii) esti tu...

Revenind la tema subiectului si lasand neghina pe podea...
Urmatorul test al motorului va avea loc probabil in prima jumatate a lunii ianuarie; atunci caracteristicile motorului (forta de tractiune, timp de ardere) vor fi masurate cu ajutorul unui stand de masura. Stand-ul va fi realizat cu ajutorul unui microcontroller PIC, un ADC 12 biti MAX 186 precum si cateva etaje analogice de conditionare de semnal (filtru, amplificare) realizate pe OP177-uri de la National Instruments.
De asemenea in luna februarie se va incerca testul unui motor in doua trepte de ardere; se intentioneaza ca acest motor sa aiba o forta de tractiune medie de 1.2 tone forta cu palierul final de 2 tone forte si durata totala de ardere pe cele doua trepte de 10 secunde.

Oricum probabil in cateva zile vor sosi mai multe poze realizate cu in timpul testului motorului descris acum cateva mesaje (TRD-80).

Florin

zoth
01 Dec 2006 17:54


Stand-ul va fi realizat cu ajutorul unui microcontroller PIC, un ADC 12 biti MAX 186 precum si cateva etaje analogice de conditionare de semnal (filtru, amplificare) realizate pe OP177-uri de la National Instruments. 


ce traductori folositi pentru masurarea fortei de tractiune pe acest banc?
o idee pentru viitor : daca in locul serialului MAX 186 a-ti folosi un ADC paralel (sau mai multe), a-ti reusi achizitia mult mai multor valori in timpul arderii care am vazut ca e foarte scurt.
la un timp de 10 secunde (pentru al doilea motor) problema insa nu se mai pune.

Roman
01 Dec 2006 23:14


Dragi membri
Acest thread este despre rachete. Abaterile de la subiect sunt acceptate in limita "bunului simt". Dle rautu, faza cu "spitalul" mi se pare putin cam deplasata.  In curand o sa dispara tot offtopicul(MAC!!!!!!!!).

florin1982
02 Dec 2006 04:46


Stand-ul va fi realizat cu ajutorul unui microcontroller PIC, un ADC 12 biti MAX 186 precum si cateva etaje analogice de conditionare de semnal (filtru, amplificare) realizate pe OP177-uri de la National Instruments. 


ce traductori folositi pentru masurarea fortei de tractiune pe acest banc?
o idee pentru viitor : daca in locul serialului MAX 186 a-ti folosi un ADC paralel (sau mai multe), a-ti reusi achizitia mult mai multor valori in timpul arderii care am vazut ca e foarte scurt.
la un timp de 10 secunde (pentru al doilea motor) problema insa nu se mai pune.

MAX186 are 8 canale. Prin urmare putem converti analog-digital un nr de 8 valori fizice. Pentru inceput vom avea probabil doar forta de tractiune desfasurata ca functie de timp. Pe viitor intentionam sa avem temperatura si presiunea din interiorul motorului (pentru motoarele de dimensiuni mai mici este mai dificil de realizat acest lucru).
Esantionam cu frecventa de 500 Hz. Ca o regula, daca doresti sa inregistrezi un semnal cu frecventa f atunci esantionezi cun 5f. Bineinteles se poate discuta si mai "precis" (ma refer la probleme de analiza Fourier de unde si provine regula de mai sus) dar aceasta regula functioneaza destul de bine in majoritatea cazurilor. Prin urmare esantionand cu 500 Hz... avem posibilitatea sa acoperim variatii ale fortei de tractiune (marimea fizica masurata) cu frecvente de pana la 100-150 Hz. Pe viitor vom creste esantionaera undeva la 1-2 KHz si aceasta pentru a avea domeniu de masurare suficient in frecventa pentru studiul unor instabilitati caracteristice de ardere a batoanelor de combustibil. Pentru diferite geometrii ale unui baton de combustibil poti avea instabilitati longitudinale cat si transversale iar frecventele la care apar sunt multiplii ai frecventelor fundamentale a undelor mecanice transversale/longitudinale ce se pot propaga in motor. Deoarece dorim ca versiunea finala a motorului "in trepte" sa fie operabila intr-un domeniu larg, trebuie studiate toate "posibilitatile" de a da gres si evitate :)

Ca senzori de presiune folosim ceva produs de Motorola. Cred ca e MPX-numar. Cand ajung acasa ma uit in documentatie si-ti zic. Senzorii respectivi (celulele tensiometrice) vor fi montate pe un "corp" metalic ce preia tensiunea mecanica si o transmite mai departe. Daca vei cauta pe google.com "nakka rocketry" poti vedea ceva exemple pentru stand-uri de masurare si testare a motoarelor racheta cu propergol solid. Ceva asemenator vom construi dar partea electronica va fi diferita.

Florin

zoth
02 Dec 2006 15:42


multumit de raspuns!  :D 

referitor la MAX186, are intradevar 8 canale dar numai un singur ADC in chip, iar citirea intrarilor se face secvential si nu simultan. de aceea zic ca acest convertor ar avea utilitate maxima in cazul esantionarii a 8 marimi diferite de intrare. oricum e bine caci aveti posibilitati ulterioare de dezvoltare pe mai departe pentru intrarile nefolosite (sau folosite tot la citirea fortei de tractiune) la inceput.

o problema cred ca o sa fie cu citirea atat de rapida a temperaturii.
va trebui sa gasiti niste traductori cu timp de raspuns foarte bun.

conditia de esantionare 5f de care spui reprezinta un minim impus.
daca veti dori o conversie cat mai fidela atunci un 10f sau chiar 20f este utila mai ales daca in timpul arderii apar si fenomene tranzitorii.
in rest multa bafta la teste si sa ne prezinti si noua rezultatele.

florin1982
02 Dec 2006 19:16


multumit de raspuns!  :D 
Ma bucur :) de altfel ma bucur ca acest subiect a starnit real interes si nu alte bazaconii.

referitor la MAX186, are intradevar 8 canale dar numai un singur ADC in chip, iar citirea intrarilor se face secvential si nu simultan. de aceea zic ca acest convertor ar avea utilitate maxima in cazul esantionarii a 8 marimi diferite de intrare. oricum e bine caci aveti posibilitati ulterioare de dezvoltare pe mai departe pentru intrarile nefolosite (sau folosite tot la citirea fortei de tractiune) la inceput.

acum am inteles ce vroiai sa zici cu citirea seriala a MAX 186. Are doar un singur ADC si de aici rezulta si problema limitei relativ mici a frecventei de esantionare maxime pe care o poate da. Totusi pentru o gama larga de "masuratori" il putem folosi fara probleme. Atunci cand se va impune probabil vom alege un ADC "specializat". MAXIM produce ADC-uri de toate felurile :) 


o problema cred ca o sa fie cu citirea atat de rapida a temperaturii.
va trebui sa gasiti niste traductori cu timp de raspuns foarte bun.

da, inertia lor ar trebui sa fie relativ mica. O alta cale ar fi folosirea unei camere termice si citirea temperaturii gazelor de iesire, ulterior prin extrapolare obtinandu-se temperatura din motor. O alta metoda ar fi inregistrarea temperaturii carcasei motorului (harta termica) si ulterior prin determinarea temperaturii interne prin extrapolare. Dezavantajul ar fi inertia termica mare a carcasei motorului. Avantajul ar fi ca nu trebuie sa "introduci" senzori in motor (lucru deloc simplu).
Extrapolarea se poate face folosind atat modele analitice, semi-analitice cat si modele numerice (modelare termica pe calculator).
Exista mai multe modalitati dar intr-adevar nici una nu e chiar simpla si nici neaparat ieftina :) 


conditia de esantionare 5f de care spui reprezinta un minim impus.
daca veti dori o conversie cat mai fidela atunci un 10f sau chiar 20f este utila mai ales daca in timpul arderii apar si fenomene tranzitorii.
in rest multa bafta la teste si sa ne prezinti si noua rezultatele.

Da 5 f este minim dar motivul pentru care l-am ales este deoarece MAX186 pare sa dea erori la frecvente de esantionare de peste 700-800 Hz. Am folosit acelasi ADC pentru esantionarea acceleratiilor in experimentul de pe balonul de mare altitudine despre care am vorbit de asemenea aici pe forum.
In general modul de alegere a frecventei de esantionare este semi-experimental. Alegi o frecventa, faci masuratori, alegi o frecventa mai inalta, refaci masuratorile... si tot asa pana cand vezi ca in domeniul de interes rezultatele converg. Intotdeauna vei avea "fenomene" ce vor scapa masuratorii dar e posibil ca respectivele fenomene sa nu te intereseze si atunci nu are sens sa iti bati capul sa le masori.

Florin

admin
04 Dec 2006 20:30


Mai multi membrii ai forumului mi-au cerut sa sterg acest topic sau macar interventiile deplasate.

Pentru a nu rupe cursul discutiei nu am sa sterg nimic, insa avertizez cu "bannare" (excludere si interzicere pe forum) pe cei care lanseaza injurii sau acuze deplasate.

florin1982
05 Dec 2006 10:54


Nu inteleg de ce acest topic ar trebui sters, si nu doar interventiile deplasate si pe langa subiect? Prin urmare inca asteptam stergerea interventiilor deplasate si eventual avertizarea celor care intr-adevar au scris pe acest topic mesaje ce nu au legatura cu subiectul/firul discutiei. 
Topicul a fost inclus la sectiunea Tehnic de pe un forum de astronomie; topicul discuta motoarele racheta cu combustibil solid introducerea fiind realizata de interviul lui Vlad. Nu cred ca rachetele sunt departe de astronomie... sau poate ca da.
Repet, acest fir de discutie a fost deschis pentru a prezenta SI ALTE activitati tangente cu domeniul aerospatial, activitati care probabil nu ajung sa fie prezentate la televizor/radio/prin ziare... Asa cum s-a observat si pe subiectul vizavi de ARCA exista confuzii in randul oamenilor vizavi de aceste activitati, confuzii alimentate in parte si de articole gresit scrise/gresit interpretate; confuzii care duc oamenii cu gandul ca motoare folosite de zeci de ani in control de atitudine sunt de fapt concepte noi sau ca zborurile/salturile suborbitale ar fi de fapt zboruri orbitale de genul celor realizate de Soyuzul rusesc, naveta spatiala americana sau Shenzou...

Pana una alta includem inca un set de poze proaspat de la testul motorului respectiv.

Cu stima,
Florin

florin1982
05 Dec 2006 10:56


Portiunea "ascendenta" a curbei tractiune/timp. Aceasta perioada este "plina" de fenomene tranzitorii interesante a caror cunoastere si stapanire este esentiala pentru operarea unor motoare mai mari/performante.

Florin

florin1982
05 Dec 2006 10:58


Motor tractiune maxima. Aceasta reprezinta palierul "orizontal" din curba tractiune/timp a motorului respectiv.
Deoarece raportul suprafetelor (Kn) este relativ constant-> presiunea este relativ constanta si deci forta de tractiune este relativ constanta.

edit: se pare ca exista o limita de incarcare de 5 Mb de poze... si prin urmare... nu pot urca celalalte poze. Voi folosi cateva link-uri catre pozele respective. Sper sa functioneze legaturile...

Deci link-ul catre motor tractiune maxima: http://www2.snapfish.com/slideshow/AlbumID=143877785/PictureID=2676550604/a=81412254_81412254/t_=81412254

Florin

florin1982
05 Dec 2006 11:05


Palier terminare ardere motor. Pe aceasta portiune forta de tractiune descreste spre zero presiunea din motor descrescand pana la presiunea atmosferica exterioara... in acest caz presiunea atmosferica de la nivelul solului.

http://www2.snapfish.com/slideshow/AlbumID=143877785/PictureID=2676550599/a=81412254_81412254/t_=81412254

Florin

florin1982
05 Dec 2006 11:06


Vinovatul :) 
Motorul este inca fierbinte dupa testul recent.

http://www2.snapfish.com/slideshow/AlbumID=143877785/PictureID=2676550600/a=81412254_81412254/t_=81412254

Florin

florin1982
05 Dec 2006 11:08


Motorul "desfacut". Se poate observa ajutajul De Laval, camera de ardere cilindrica precum si capul de contrapresiune.

Asa cum se poate observa si de pe exteriorul camerei de ardere si ajutajului, temperatura in motor atinge valori destul de mari chiar daca ardere este de scurta durata. Tensiunile mecanice si termice la care este expus motorul chiar si pentru arderi scurte sunt remarcabile.

http://www2.snapfish.com/slideshow/AlbumID=143877785/PictureID=2676550601/a=81412254_81412254/t_=81412254

Florin

florin1982
24 Mar 2007 14:35


Salutari!

Desi cam tarziu... incerc sa revigorez acest topic.
In 1-2 saptamani voi atasa informatii suplimentare despre un stand de testare (parte mecanica+parte electronica) pentru motoare racheta de pana la 1 tona forta.
De asemenea voi atasa (atat cat va fi public) informatii despre un motor multifaza cu combustibil solid cu forta de tractiune medie de 500 kilograme.

La acest proiect (precum si la aplicatia/iile la care va fi folosit acest motor) s-a lucrat cateva luni bune de zile si speram sa fie un succes. Este doar prima parte a unui program mai larg de aplicatii speciale :) ...

Pana la publicarea informatiilor vor mai trece ceva zile (asa cum am spus 1-2 saptamani) deoarece materialele necesare (aliaje, suruburi speciale, material izolator termic etc.) sunt trimise din Canada, Austria si logistica dureaza. Este posibil sa existe si un website undeva spre mijlocul lunii Aprilie.

Florin

Doru Dragan
24 Mar 2007 14:42


Chiar vorbeam zilele astea cu prietenul meu, Tavi Stanescu despre faptul ca in partea asta de jos a forumului e cam multa vorbarie si cam putine fapte. Am fi fost curiosi daca toate descoperirile astea "epocale" din fizica de pe acest forum au dus la producerea unor echipamente tehnice revolutionare?!? :lol: 
In sfarsit apare cineva care si face nu numai vorbeste. Hai Florine! Sa vedem ceva tare!

florin1982
25 Mar 2007 10:07


Cu siguranta descoperiri epocale din fizica au dus la producerea unor echipamente tehnice revolutionare... 

Vom reveni cu amanunte! Nu chiar revolutionare dar interesante!

Florin

florin1982
25 Mar 2007 18:20


Cadrul rampei de lansare... da, aplicatia include lansarea a ceva :)

Dimensiunea 1X1 metru. Material: teava rectangular de otel de 100X50 mm

Imediat ce standul de teste, testerul (electronic) si celalalte lucruri devin disponibile voi posta scurte descrieri. De asemenea voi incerca sa sintetizez rezultatele interesante.
Anticipam realizarea standului de teste (in urma ultimei conferinte) pe 30 Martie 2007 si apoi finalizarea circuitului electronic in perioada 1-7 Aprilie. In aceeasi perioada va avea loc si prima testare (masurare a fortei de tractiune ca functie de timp) pentru motorul TRD-80 prezentat cateva pagini mai inainte pe acest subiect. Pana spre final de aprilie vom avea si motorul multifaza cu tractiunea medie de jumatate de tona forta construit si testat iar rezultatele disponibilele vom publica pe website-ul propriu si aici. Sper ca saptamana viitoare sa pot reveni cu poze ale standului de teste... testerului precum si ale rampei finalizate.

Mai multe detalii despre aplicatiile finale cand vom avea anumite certitudini :) Pana atunci, tineti aproape! :)

Florin

P.S.: Rampa de lansare (si NU NUMAI!) este realizata de domnul Levente Babos din Austria.

Spencer
25 Mar 2007 21:32

sal
florin, poti sa ne arati si noua o schita sau macar un desen de maina a cea ce vreti sa faceti? K eu nu prea mi dau seama cum o sa arare rmpa de lansare doar din pozele acestea.

florin1982
26 Mar 2007 03:41


Salutari!

Am atasat si o poza cu valizele ce vor fi folosite pentru comanda si control. In constructie de asemenea este pupitrul de comanda si control pentru confirmarea lansarii precum si pentru aprinderea propriu zisa.
Vom folosi un sistem prin fir ce poate trimite 8 comenzi pe 2 fire pana la 600 de metri distanta.

Nu pot inca atasa scheme cu rampa de lansare deoarece au aparut mici modificari pe care le voi afla si eu cand voi vedea pozele. Intentionez sa nu postez scheme pe forum ci fotografii cu lucrurile realizate.
Ramele postate anterior sunt de fapt baza rampei de lansare. Vor fi construite "picioruse" pe care rampa se va sprijini, o platforma solida precum si tije de ghidare.

Florin

florin1982
26 Mar 2007 08:38


Tuburile de aliaj de aluminiu din care vor fi construite motoarele.
Un tub are lungimea de aproximativ 900 mm si un diametru maxim de 80 mm.
Dintr-un tub se va construi un motor de test iar dintr-un al doilea tub se va construi motorul final. 
Un tub (cel de-al treilea) este de rezerva.

Florin

florin1982
02 Apr 2007 03:49


Standul de testare a motorului este realizat impreuna cu virgula "capul" de masurare. In curand vom posta poze cu ele; imediat ce vor deveni disponibile. Acesta este un lucru bun deoarece vom putea folosi urmatoarele zile pentru unele probe de verificare a standului de testare a motoarelor... vom incerca sa rulam un test cu un motor deja construit (prezentat anterior pe acest subiect) numit TRD-80. Astfel in momentul testarii motorului multifaza, vom avea deja calibrarile necesare si antrenamentul folosirii acestui stand de testare pentru motoarele racheta.

Pana atunci postam poze cu picioarele rampei de lansare. Saptamana aceasta speram sa avem rampa de lansare gata si sa inceapa productia unor piese ale motorului multifaza (cel pentru zbor; a nu se confunda cu TRD-80-ul :) ) precum si a structurii rachetei. Bineinteles pozele nu vor lipsi :) 

Florin

florin1982
02 Apr 2007 03:51


si inca una...

Florin

florin1982
08 Apr 2007 09:11


Si pentru a ne destinde...
Un model racheta in 3 trepte lansat in cursul zilei de joi. Vor mai urma lansari cu acest model precum si cu un alt model cu o singura treapta de aproximativ 1.8 metri lungime. Data viitoare intentionez sa folosesc o camera video miniDV si nu telefonul mobil; in felul acesta vom obtine filme de o calitate mai buna.

http://www.youtube.com/watch?v=X0rcyrGXIIA

florin1982
08 Apr 2007 09:13


Lucrul la rampa de lansare continua. Saptamana viitoare e planificata finalizarea ei prin montarea tijelor de ghidare pentru racheta.
Includ cateva fotografii si sper cat de curand sa avem fotografii cu rampa de lansare complet realizata.

Florin

florin1982
08 Apr 2007 09:15


Tot rampa de lansare.
Domnul babos Levente este "vinovatul" pentru aceasta rampa de lansare. O lucrare dichisita, ingrijita... intr-adevar jos palaria!

Florin

florin1982
08 Apr 2007 09:15


Tot rampa de lansare.
Domnul babos Levente este "vinovatul" pentru aceasta rampa de lansare. O lucrare dichisita, ingrijita... intr-adevar jos palaria!

Florin

florin1982
15 Apr 2007 02:27

tester motor racheta realizat
Salutari!

A mai trecut o saptamana.
Dl. Paul Prodan ne-a confirmat functionarea testerului (circuit electronic folosit pentru masurarea parametrilor motoarelor racheta). In curand (curand inseamna 1-2-3 saptamani) vom avea si un prim test al motorului racheta.
Acest dispozitiv (si confirmarea functionarii lui) reprezinta un pas deosebit de important spre lansarea planificata pentru aceasta vara. In varianta finala a circuitului (exista varianta finala dar n-am poze inca) circuitul are si un etaj de amplificare; de altfel se poate observa in poza locul deja rezervat pe cablaj pentru respectivul etaj de amplificare.
Acum se lucreaza in paralel la motor si structura rachetei si vor veni si pozele imediat ce vor fi disponibile. Avem de asemenea realizata si matrita ogivei-conului rachetei; lungime de 800 mm si o masa de 60 kg :) Pe ea vom turna conul ce va zbura spre inaltimi albastre :D
Incet, incet ajungem unde dorim :)

Florin

florin1982
30 Apr 2007 11:03


Desi o mica pauza se instalase cu si fara voia noastra... revin cu ceva poze din executia vehiculului nostru; lucrurile s-au miscat intre timp in directia dorita. Matrita conului (mergem pe ogiva) se poate observa in pozele de mai jos.

Urmeaza ca saptamanile viitoare sa se definitiveze motor, structura vehicul si testele aferente (de motor si electronica). Voi reveni cu detalii in ciuda faptului ca-mi voi muta centrul de greutate cu 12.000 de kilometri :)
Sper sa fie acces la Internet.

Florin

florin1982
30 Apr 2007 11:05


Si inca o poza!

Florin

florin1982
23 Iun 2007 15:48


Salutari!

Desi a trecut ceva vreme de la ultimul mesaj, lucrurile n-au stat pe loc.

Atasez o poza cu motorul rachetei ce urmeaza sa fie lansata in Iulie si o poza cu o prima bucata din structura rachetei- conul.

Segmentele de corp, stabilizatoarele si alte elemente sunt de asemenea realizate si vor urma poze in 10-12 zile dupa ce realizam finisarea lor (inclusiv conul este nefinisat la ora actuala). Momentan suntem ocupati cu ceva teste si vom reveni imediat dupa ce avem rezultatele respective.

Daca totul merge bine speram ca lansarea sa aiba loc de la Capul Midia in prima jumatate a lunii Iulie.

Florin

florin1982
23 Iun 2007 15:51


Uitasem sa atasez poza conului :) 

De asemenea atasez o poza cu lansare de racheta (una din seria de lansari) de acum 2 saptamani; lansari cu ocazia carora am antrenat echipa de tracking optic formata din membrii astroclubului Calin Popovici din Galati. Mentionez ca rachetele respective au atins viteze si altitudini mult mai mici decat cele pe care intentionam sa le atingem la Midia.

Vom folosi un telescop de 200 mm, un telescop de 250 mm si un binoclu pentru tracking-ul optic de la Capul Midia.

Florin

Abel Cavași
23 Iun 2007 16:00


Ultima lansare am văzut-o &#537;i la ProTV. Felicitări pentru pasiunea voastră!

florin1982
24 Iun 2007 08:49


Sa speram ca si cea de la Midia va fi cu succes :-)
Asta va depinde in mare masura si de rezultatele testelor ce le vom intreprinde in urmatoarele 10-15 zile.
Data viitoare cu siguranta vom folosi deadline-uri un pic mai "imprastiate" in timp :-)

Florin

florin1982
03 Iul 2007 19:10


Salutari!

Atasez un film cu testul motorului ce-l vom folosi la Capul Midia. Motorul foloseste propergol solid si functioneaza cu "doua faze"- denumirea de peste ocean si nu numai: dual phase solid rocket motor.

Am avut mici probleme cu ajutajul dar care intre timp au fost corectate.

Din pacate pe video am prins doar faza 1 si intarzierea- din eroarea mea am inregistrat altceva peste cele 2 secunde de inregistrare ce cuprindeau faza 2.
Motorul are aproximativ 90 cm lungime si 7 cm diametru. Forta de tractiune pe prima faza este de ~500 kg forta iar pe faza a doua ~200 kg forta.

Puteti downloada filmul de la adresa:


http://wiki.cct.lsu.edu/numrel/space/florin/BTV+Movie+003.avi

Atentie, filmul are ~ 12 Mb. Dureaza ceva downloadul (functie de conexiunea fiecaruia).

Florin

Erwin
13 Feb 2009 23:59


până la urmă, s-a realizat lansarea de la Capul Midia?

Doru Dragan
14 Feb 2009 09:13


http://stiri.rol.ro/content/view/65486/4/

mafalda
17 Feb 2009 06:27


Cautati-l si cooptati-l pe Constantin Bursuc, poate inca mai are chef de o vorba sincera si cinstita, daca i-a trecut morcovu bagat de pretenii de la rasarit.. Ultima data l-am gasit la Tzutzora -Iasi.
A scris o carte, dar sa nu radeti ca stiti cine...: Construiti cu mijloace proprii un OZN. Editura Miracol.  cred ca prin 1993-95.
http://www.miracol.ro/carte.php?carte=129&titlu=Construiti-va%20cu%20mijloace%20proprii%20un%20OZN 
Citat:..""Profesorul ieșean Constantin Bursuc este posesorul unor inedite brevete de invenție, printre care menționăm motorul reactiv cu plasmă turbionară folosit cu succes în construcția rachetelor. El este și autorul volumului &#8222;Construiți-vă cu mijloace proprii un OZN&#8221;, apărut la editura Miracol.""
Intre 1980 si 1989 (deci nu in/dupa 1993) a lansat mai multe rachete speciale construite in cadrul fortelor armate romanesti. Pe bune....Adevarate OZN, propulsie reala antigravitationala, dar cam primitive si depasite chiar pt acea perioada, fiind cu plasma centrifugata...
"Secretul" a fost obtinut prin spionaj de la rusi, inainte de 1980. Pentru care dupa 1989 am platit cu varf si indesat,  Ion Iliescu primind si dand dispozitii speciale de stergere a tuturor urmelor. Asa ceva nici o tara nu face public.  Deci de acum dezinformam grosolan , sa para incredibil.
P.S. Cand vrea C. Bursus scrie si la misto, asa din distractie, dar experimentele din cartea sus mentionata au fost efectuate in mai multe locuri, de diferiti cercetatori. Le puteti face si dv., cu rezultate care va vor ului.  Un singur lucru trebuie sa respectati obligatoriu, temperatura plasmei in ajutajul cu fanta inelara cat mai mare, cam peste 3500-4000 grade. Si bineinteles plasma sa se invarta acolo , sa devina turbionara, nu ca la racheta sa iasa divergent imediat.
Daca vreti sa va primeasca si cei de la presa, TV, nu uitati sa va imbracati in armura de tinichea verde, luminite, antene, saboti, sa va vopsiti in verde, sa vorbiti chineza metalica.. Efectul va fi garantat, ca-n panica cu martienii lui Orson Wells. 30 octombrie 1938. Razboiul Lumilor.

Doru Dragan
17 Feb 2009 08:51


http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?item=5027&lang=RO
http://www.libertatea.ro/stire/a-trimis-o-racheta-in-cosmos-218526.html
Efectul Coanda, aerodina lenticulara etc. Un biet om care a facut o constructie de tabla cu un motor de ventilator :? Aaaa ... i-a mai atasat si un motor antigravitational dar ... cam primitiv si depasit :shock: Tuneluri subterane care duc la Shambala :roll:

Andi
17 Feb 2009 09:23


Am citit cartea și mi s-a părut că are cam multă vodcă prin ea!!! :?

mafalda
17 Feb 2009 12:54


http://www.libertatea.ro/stire/a-trimis-o-racheta-in-cosmos-218526.html
Atentie, "" Libertatea "" trebuie citita si inteleasa pe dos.
N-am vrut sa dau initial acest link, dar ca tot fiind dat, va sfatuiesc sa cititi mai ales comentariile unora si sa incercati sa le patrundeti, daca puteti.. "" Unii stie mai multe decat e voie de la imparatie.""
""" distanța dintre a citi și a intelege este cuprinsă între zero și infinit  """...
(nu mai stiu exact cine a dat primul acest aforism).

Doru Dragan
17 Feb 2009 13:56


Ziarul Libertatea, o inepuizabila sursa de cunoastere :roll: Mai ales la pagina a 5-a :lol:

Blakut
17 Feb 2009 19:44


Eu nu cred pana nu vad. Domnu mafalda, daca ma plimbati printr-un aparat din ala, sigur. Altfel, imi permit sa rad.

mafalda
18 Feb 2009 00:38


"Ferice de cei ce nu cred, pt. ca nu vad, 
Ca a lor va fi Imparatia Cerurilor, 
Nu a Domnului."
Dar de ce nu cautati cartea omului, puteti sa o si puneti aici scanata partial, sigur nu se va supara autorul.
Emil Streinu, un bun antiroman,  a primit sarcina de serviciu sa-l discrediteze finut, sa-l prezinte cat mai sarit si traznit.  Asta spune ca se tem de el unii streini. Vor sa ingroape cat mai adanc totul, dar e cam tarziu.

Blakut
18 Feb 2009 08:43


Ferice de cei ce nu cred, pt. ca nu vad,
Ca a lor va fi Imparatia Cerurilor,
Nu a Domnului.

Mei, ma doare-n cot de imparatia cerurilor. Noi vorbeam de aparate, adica chestii man-made. Nu de ceruri. Ca asa vin si eu si povestesc ca am facut ceva extraordinar, si daca nu ma crezi, inseamna ca nu crezi in dumnezeu. Nu suna stupid?

Vor sa ingroape cat mai adanc totul, dar e cam tarziu.

Exact, masinile antigravitationale deja zboara pe strazi...

Doru Dragan
18 Feb 2009 09:19


Bine ... la noi is d-alea "primitive si depasite" dar si-a adus Becali de la Germanica una de ultima generatie de-ti pica ochii :roll:

Andi
18 Feb 2009 11:09


Am găsit cererea de brevet de invenție. Nu știu dacă a obținut brevetul.

Stanescu Octavian
18 Feb 2009 12:43


E clar... , daca crede ce spune de tunelurile subterane de sub munti . (descrise in relatarea de pe siteul tembelilor yogaesoteric) cred ca biletul de internare la ospiciu e mai aproape decat brevetul de inventie :cry: 
Deocamdata tote zborurile se fac la fel de primitiv: prin ardere, ce antigravitatie viseaza unii? ati auzit de levitatie optica?

Stanescu Octavian
18 Feb 2009 13:46


Este totusi propulsia ionica o noutate(experimetata in anii 60) ce a functionat deja la proiectul DS1
 http://eo.ucar.edu/staff/dward/sao/fit/electric.htm

Laurentiu
18 Feb 2009 13:49


Cei mai mari specialisti in levitatie sunt, la ora actuala, talibanii. Ei folosesc mijloace simple, cu detonatoare artizanale  :twisted:

mafalda
18 Feb 2009 17:35


Inchipuiti-va numai o secunda ca ar fi posibila o astfel de aplicatie, descoperita nu de un roman prost, ci de oricine altcineva de pe scara evolutiei.
Apoi inchipuiti-va ca niste romanasi zmei (educati ca acestia de pe aici) ar fi in posesia unor motociclete, masinute sau rachetutze cu astfel de propulsie.
Pai nu s-ar descongestiona traficul bucurestenilor  cand neinfricatii nostri zmei vor zbura peste capetele noastre, si ne vor injura si scuipa de acolo din inaltul cerului ?
Credeti ca va mai fi nevoie de carnete de conducere, de politzaii cerului, de reguli, de buna crestere ? Aiurea, care pe care. Ne vor intra in casa pe geam si la etajul ultim.
Stiinta fara con-stiinta e....sfarsitul lumii.
Bine insa ca nu e posibila dpdv fizic sa fie facuta o astfel de inventie, ce contravine legilor bunului simt.
Acum e clar ca cei trei frati Bursuc, toti trei profesori universitari, sunt niste escroci si nebuni.  Fara ajutorul dumneavoastra acesti impostori nu ar fi fost demascati in timp util.  Meeeeea culpa.

Blakut
18 Feb 2009 19:11


Acum e clar ca cei trei frati Bursuc, toti trei profesori universitari, sunt niste escroci si nebuni. Fara ajutorul dumneavoastra acesti impostori nu ar fi fost demascati in timp util.

Cred ca glumesti. Ori nu prea ai avut contact cu profesorii... ai sti atunci ca la noi in tara 50% sunt dusi cu pluta si 50% habar nu au materie (cele doua multimi nu sunt disjuncte).  Asa ca sansele sunt destul de mari pentru bursuci.

Cum ziceam, arata-mi masina antigravitationala. Altfel nu iti arat nici eu masina timpului din subsolul blocului meu. Pai ce crezi, eu am postat mesajele astea maine!

Andi
18 Feb 2009 20:03


Eu știam de doi "bursuci" care s-au dat în judecată pentru "invenție". A avut câștig de cauză cel despre care vorbim.

A mai studiat ( nu citit!) cineva cartea?

Doru Dragan
18 Feb 2009 21:37


Cei trei bursuci au fost doi si se numeau ... Costica (sau pentru prieteni Tica) :lol: Dl mafalda are dificultati in citirea unui brevet de inventie altfel nu-mi explic aparitia bursucului nr.3 :roll:

mafalda
19 Feb 2009 15:00


"Cei patru apostoli au fost trei,
Luca si Matei."
Sunt patru frati, trei sunt profesori, doi au semnat, unul a ramas.
De cand e lumea si pamantul si propietatea intelectuala a fost ravnita si furata, atat cat s-a putut.  Astazi profesorii (jumatate nebuni, jumatate prosti-incompetenti) isi ascund mult mai bine gandirea cea mai valoroasa. Invatamantul superior nu este obligatoriu, Vine de bunavoie la facultate cine chiar nu stie ce-l asteapta, chiar mai si plateste pt. asta. Profesorii nu sunt obligati prin nici un contract sa-i invete pe profani anumite secrete sau adevaruri. Din contra, ii indoapa cu prostii cat mai nedigerabile. Dar in acest timp toti studiosii sunt pusi sub observatie, monitorizati si luati deoparte numai cativa dupa anumite calitati si criterii.
""" Cum ziceam, arata-mi masina antigravitationala. Altfel nu iti arat nici eu masina timpului din subsolul blocului meu. Pai ce crezi, eu am postat mesajele astea maine! """
Cred ca domnu caruia ii apartine citatul petrece prea mult timp in subsol. 

Bunaoara astronomii care se uita-n stele si-l vad acolo pe Dracu. Ei nu spun niciodata adevarul, zic ca l-au vazut acolo pe Dumnezeu si numai asa mai primesc un banut dela bietii drept credinciosi. Lumea proasta vrea sa auda numai de bine.
Sa auzim de bine.

Doru Dragan
19 Feb 2009 16:10


Omul, bunioară, de par egzamplu, dintr-un nu-știu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee; a intrat la o idee? fandacsia e gata; ei! și după aia din fandacsie cade în ipohondrie ... De la fandacsie la ipohondrie nu e decat un pas. Pe urmă, firește, și nimica mișcă :lol:

Laurentiu
19 Feb 2009 16:24


"Bunaoara astronomii care se uita-n stele si-l vad acolo pe Dracu. Ei nu spun niciodata adevarul, zic ca l-au vazut acolo pe Dumnezeu si numai asa mai primesc un banut dela bietii drept credinciosi. Lumea proasta vrea sa auda numai de bine.
Sa auzim de bine.

Domnu` Mafalda, ce DRACU cauti pe forumul acesta ?

Pe orice alt forum ai fi fost, probabil, incadrat de mult la categoria troll si dat afara:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Troll

Sau, mai detaliat:

http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_troll

Chiar asa. 

Rog admin-ul forumului sa ia in considerare o astfel de posibilitate in ceea ce priveste "personajul" Mafalda.

Blakut
19 Feb 2009 16:41


Yep, so DNFTT... banip!

Ionut Dohotariu
19 Feb 2009 20:31


Poate spun o prostie care nu este la tema (dar nu ma pot abtine)!! Am vazut la Mythbusters pe Discovery ca au facut replica unei rachete din razboiul de Independenta american si ghiciti combustibilul-Salamul!!! racheta chiar a functionat!!!

Adierea
04 Apr 2010 19:02


Pai lansarea ,racheta ,nimic
Poti folosi orce la incarcarea unei rachete atata timp cat la ardere scoate gaze multe si la presiune mare merge 
Combustibilu azotat ,zahar ,se foloseste de catre racheto-modelisti 
Puneti aici o poza cu OZN facut acasa ca mati facut curios 
Curiozitatea omoara pisica

MariusP
13 Mar 2012 16:38


Am mutat mesajul lui  la : ...

florin.mingireanu
10 Dec 2012 16:01


In curand noutati- desi au trecut ceva ani din 2007 mentionez ca nu s-a stat degeaba.
Printre altele, fotodocumentare de la constructia unui stand de testare a motoarelor racheta cu tractiuni de pana la 50 tf.

Florin

Doru Dragan
10 Dec 2012 19:48


Haida hai ca de mult asteptam niste stiri mai serioase decat alea cu rachete atarnate de baloane si am suferit destule dezamagiri inclusiv cea cu cubul ROSA.

ozn
10 Dec 2012 21:41


stand de testare a motoarelor racheta cu tractiuni de pana la 50 tf.

Am criticat balonul de la eclipsa, insa ceva cu rachete ar fi mai adecvat (suna mai bine in limba engleza) preocuparilor Agentiei Spatiale.  Jos palaria, daca se fac asemenea teste in Romania.

florin.mingireanu
10 Dec 2012 23:06


Salut,

Eu am un principiu: critic doar activitati din categoria celor pe care le fac si eu. Niciodata nu critic ceea ce nu am facut. Si asta deoarece de la vorba la fapta e drum lung si pana nu pui mana sa faci nu poti sti cat de complicat sau cat de simplu poate sa fie...

Baloanele de mare altitudine reprezinta sisteme cu potential ridicat pentru misiuni stiintifice la mare altitudine. Altfel cred ca NASA nu ar face asa ceva. Dvoastra ce credeti?

ROSA nu trebuie neaparat sa se ocupe DOAR de rachete. Exista multe ramuri ale activitatii in domeniul aerospatial care pot fi atinse si TREBUIE sa fie atinse. Iar printre aceste ramuri se afla si zona baloanelor de mare altitudine.

Deocamdata exista 2 zboruri reusite in Romania si un al treilea zbor reusit in Australia. In Romania nu a mai facut nimeni acest lucru. Asteptam si alte initiative. 
Infrastructura a fost dezvoltata treptat cu buget minim (in unele cazuri inclusiv din buzunarul propriu- deoarece este cel mai sigur buget si cel mai "rapid"). 

Nu am descoperit Atlantida si nici nu am aselenizat. Dar am creat o echipa cu capacitate/cunostinte de a realiza zboruri stratosferice intr-un mod controlat. Si de asemenea am creat un nucleu care poate dezvolta (si a dezvoltat) sisteme mult mai complexe- inclusiv recuperare intr-o zona controlabila precum si "inteligenta" la bordul nacelei care sa poata sa ia diferite decizii in functie de un timeline de zbor... 

Nu este chiar putin lucru sa recuperati un ansamblu care a urcat la 35+ km... oricum vor urma misiuni din ce in ce mai complexe. Trebuie rabdare, tutun (altora deoarece eu nu fumez din pacate) si niscaiva bani :-)

In acest sens lansez provocare forumistilor sa propuna noi experimente/lucruri de facut pe zbor stratosferic. Ce spuneti? Va implicati?

Florin

valy
10 Dec 2012 23:13



In acest sens lansez provocare forumistilor sa propuna noi experimente/lucruri de facut pe zbor stratosferic. Ce spuneti? Va implicati?

Eu sunt pentru! Din pacate n-am experienta si mi-e greu sa propun ceva acum, asa fara o "incalzire" prealabila. Dar as participa la realizarea practica. Sau macar sa stau sa tin degetul umed in sus sa zic de unde bate vantul.

LE: gata, m-am incalzit aducandu-mi aminte de ardusat
- http://www.kickstarter.com/projects/575960623/ardusat-your-arduino-experiment-in-space
- https://docs.google.com/document/d/10j1-mcXN0NEMbhSlVZg4WBME8eieHOF2NV8qZxwz8nw/edit?pli=1

Idei: aurora boreala, compozitia chimica a aerului, radiatia solara, controlul pozitiei jongland cu curentii de aer, observarea curentilor de meteori, poluarea luminoasa, monitorizarea furtunilor (observarea fulgerelor, cica exista niste fulgere in sus, nu doar in jos, http://en.wikipedia.org/wiki/Upper-atmospheric_lightning).

ozn
11 Dec 2012 00:02


Astept sa ne comunicati experimentul cu rachetele. Baloanele, sunt..  baloane, la urma urmei.
Vorbiti de parca in aceea nacela au fost 2-3 oameni. Un dispozitiv agatat de o sfoara sa stiti ca nu este o mare realizare.  :?

valy
11 Dec 2012 00:06


Ca sa lansezi balon iti trebuie autorizatie de undeva? La rachete iti trebuie autorizatie?

ozn
11 Dec 2012 00:10


valy a spus:

Ca sa lansezi balon iti trebuie autorizatie de undeva? La rachete iti trebuie autorizatie?

Daca nu se intampla nimic rau la final, rezulta ca nu iti trebuia. Prin ceva rau, inteleg ca la final nimeni sa nu se planga ca a cazut vreun avion ceva, sau ca ... intelegi tu. 

Formal, o autorizatie iti confirma "culoarul" de zbor. Adica ai liber de avioane sau alte baloane.

florin.mingireanu
11 Dec 2012 10:48


Simplificarea dvoastra ilustreaza lipsa de cunostinte din domeniu.

Utilizarea sforilor nu implica tehnologie "scazuta".

Faptul ca poti spune unde este dispozitivul respectiv (chiar si in conditii de lipsa GPS) si faptul ca in curand se va putea ghida dispozitivul respectiv pana la un punct de recuperare dorit cred ca eu ca reprezinta tehnologie relevanta in domeniu.

Las la o parte stabilizarea pasiva care probabil nefiind facuta cu dispozitive de milioane de dolari nu este relevanta pentru dvoastra...

Florin

Astept sa ne comunicati experimentul cu rachetele. Baloanele, sunt..  baloane, la urma urmei.
Vorbiti de parca in aceea nacela au fost 2-3 oameni. Un dispozitiv agatat de o sfoara sa stiti ca nu este o mare realizare.  :?

florin.mingireanu
11 Dec 2012 10:51


Cu stima va comunic ca va inselati.

Autorizatie de zbor este necesara deoarece treceti de doua ori prin zona "rutelor" comerciale- urcare si respectiv coborare. Iar obtinerea acestei autorizatii implica justificarea tehnica ca se poate furniza tot timpul pozitia, altitudinea si viteza balonului precum si ca recuperarea se poate face in conditii sigure fara a pune in pericol proprietatile private.

Propun insa sa revenim la discutia initiala si anume a rachetelor folosite in scopuri stiintifice...
Relansez discutia cu imagini de la un stand testare motoare racheta:

Florin

Daca nu se intampla nimic rau la final, rezulta ca nu iti trebuia. Prin ceva rau, inteleg ca la final nimeni sa nu se planga ca a cazut vreun avion ceva, sau ca ... intelegi tu. 

Formal, o autorizatie iti confirma "culoarul" de zbor. Adica ai liber de avioane sau alte baloane.

florin.mingireanu
11 Dec 2012 10:56


Si zona bunkerului de observatie... Este in lucru structura metalica a cladirii...

florin.mingireanu
11 Dec 2012 10:58


Standul finalizat. Este un stand orizontal care va avea infrastructura atat pentru motoare cu combustibil solid cat si pentru motoare cu combustibil hibrid si, respectiv, lichid...

florin.mingireanu
11 Dec 2012 10:58


si o alta "vedere"...

ozn
11 Dec 2012 18:21


Nu ma insel deloc. De unde ati dedus ceea ce ati spus ? 

Las la o parte stabilizarea pasiva care probabil nefiind facuta cu dispozitive de milioane de dolari nu este relevanta pentru dvoastra... 


Asadar considerati ridicarea in stratosfera a unui balon o mare realizare a Agentiei Spatiale. 

A Low Cost Indoor Aerial Robot with Passive Stabilization and Structured Light Navigation
http://iarc.angel-strike.com/2011SymposiumPapers/Pima_2011.pdf
schema si poza din pagina 3 sunt elocvente. Dispozitivul dumneavoastra sa inteleg, ... era mai complicat ?

Va felicit pentru rampa de test in constructie, si astept rezultatele (pozele sunt promitatoare). 
La fel cum sunt curios ce rezultate concrete a adus ridicarea balonului austral. Dar, cum nu ma pricep, poate trebuiesc mai multi ani pentru interpretarea datelor. :(

Herr_Alien
11 Dec 2012 18:39


Nu ma insel deloc. De unde ati dedus ceea ce ati spus ? 


http://www.dreptonline.ro/legislatie/codul_aerian.php

Articolul 11, alineatul 1.

ozn
11 Dec 2012 19:45


(1) Orice zbor in spatiul aerian national trebuie sa fie autorizat. Procedura de autorizare a zborurilor se reglementeaza prin hotarare a Guvernului. 

1. Legislatia nu trateaza termeni ca "balon, aerostat"
2. Prin zbor se poate intelege si un avion de hartie. :D 

De aceea banuiesc ca acel zbor autorizat se refera la aparate mai grele decat aerul, cu mijloc de propulsie propriu etc. Baloanele nu pot intra in aceasta categorie decat daca le atasam rachete.

MariusP
11 Dec 2012 20:17


@ozn:

Repet atentionarea lui dragos.n: ti-ai spus punctul de vedere repetandu-l inutil fara a argumenta, desi ti s-au adus explicatii concrete. Daca vei continua, o sa sterg mesajele scrise in plus...
Moderator MariusP

florin.mingireanu
11 Dec 2012 22:30


Domnule ozn,

Cred ca aveti o problema de perceptie a realitatii. Considerati ca detineti adevarul tastand "detin adevarul?" pe google.com

Imi permit sa va corectez aceasta problema...-> de ce anume asteptati rezultatele de la standul de testare? Cred ca nu considerati ca eu va datorez ceva. Sau daca da, argumentati-mi.
La fel cum asteptati rezultatele dvoastra... si eu astept ultimul rezultat al dvoastra in domeniul aerospatial. Astept raportul.

Pe de alta parte, revenind la lucruri serioase, mentionez ca articolul pe care mi l-ati trimis este cel mult o gluma in contextul discutiei noastre. In Romania exista o vorba: ce-are Sulina cu prefectura?

De ce?

Deoarece construim drone de 20 kg cu autonomie de 6 ore capabile de zbor autonom de la decolare si pana la aterizare. Anvergura celei mai mari din poza e cel putin dubla cat dvoastra (asta daca aveti 2 m inaltime). Deci stati linistit ca stim sa facem drone care intamplator sunt si folosite- deci functioneaza. 

Studiati poza atasata.

Va reamintesc ca aici discutam despre baloane de mare altitudine.

Incetati sa credeti ca lumea e venita cu biscuitele pe Dunare iar dvoastra sunteti singurul cu acces la Internet. 
V-as sfatui sa incepeti sa faceti lucruri si apoi sa vorbiti.

Cu stima,
Florin

Erwin
11 Dec 2012 22:41


Domnule Florin, mul&#539;umim pentru informa&#539;ii, astfel aflăm lucruri interesante.

[offtopic]
E un forum de amatori pentru amatori a&#537;a că oricine poate scrie, dar avem totu&#537;i un regulament &#537;i cei care-l încalcă nu au ce căuta aici. Pe ozn vă rog să-l ignora&#539;i. Din când în când este recalcitrant &#537;i dat afară, dar e insistent.

florin.mingireanu
11 Dec 2012 22:45


Va voi urma sfatul.

Multumesc,
Florin

Mircea Pteancu
11 Dec 2012 23:17


Florin
Vad ca ne prezinti lucruri interesante,adevarate,nu copy-paste de pe situl lui NASA sau al telescopului Hubble.
Exista pe Internet milioane de situri care asta fac si care  provoaca plictiseala maxima.
Nu prea imi pasa daca cele prezentate sunt neaparat premiere mondiale,important este sa prezinti constructii si experimente reale.
Deci te rog nu-ti irosi energia cu ''carcotasul de serviciu''.
Mircea

Herr_Alien
12 Dec 2012 09:52


(1) Orice zbor in spatiul aerian national trebuie sa fie autorizat. Procedura de autorizare a zborurilor se reglementeaza prin hotarare a Guvernului. 

1. Legislatia nu trateaza termeni ca "balon, aerostat"
2. Prin zbor se poate intelege si un avion de hartie. :D 

De aceea banuiesc ca acel zbor autorizat se refera la aparate mai grele decat aerul, cu mijloc de propulsie propriu etc. Baloanele nu pot intra in aceasta categorie decat daca le atasam rachete.

@1: Art. 3, alineatul 7: aeronava - aparatul care se poate mentine in atmosfera cu ajutorul altor reactii ale aerului decat cele asupra suprafetei pamantului;

@2: fiindca nu poate pune in pericol alte aeronave

pe partea de legislatie, "I rest my case".

ozn
12 Dec 2012 15:34


Mesaj moderat pentru ca, desi zice ca tot incheie cu offtopicul, ozn continua...
Moderator MariusP

valy
12 Dec 2012 16:24


offtopic. 
...a ridica un balon este ceva neimapomenit...
Nu cred ca s-a referit la faptul ca balonul in sine e ceva nemaipomenit, Acum depinde si ce intelegi prin "banal" sau "nemaipomenit". Insa nu neaparat balonul e important ci ceeea ce faci cu ajutorul lui (control, exprimente, etc.). Insa totusi in contextul forumului nostru de amatori, chiar si ridicatul unui balon e nemaipomenit, iar ca avem posibilitatea (teoretica) sa participam la astfel de experimente e si mai nemaipomenit.

florin.mingireanu
12 Dec 2012 20:42


Pana una alta universe today apreciaza munca si nu vorba (diferit fata de Romania, asa-i?):

http://www.universetoday.com/98722/in-the-shadow-of-the-moon-experience-a-solar-eclipse-from-37-kilometers-up/

O zi buna,
Florin

valy
12 Dec 2012 21:23


Discutiile sunt contraproductive, in loc sa stam de vorba cum sa proiectam balonul/racheta, pierdem ore sa argumentam dece e bine ca rosa sa lanseze baloane. In trei pagini de forum puteam umfla cateva baloane, asa ne pierdem in aspecte mult colaterale. E drept rosa e din banii nostri, ar trebui sa ne intereseze ceea ce face, insa daca insistati (ma refer la ozn in primul rand) as propune topic separat.

ozn
12 Dec 2012 23:43


Mesaj moderat pentru ca, desi zice ca tot incheie cu offtopicul, ozn continua...
Moderator MariusP

florin.mingireanu
13 Dec 2012 10:51


Aprobarile pentru balon au fost obtinute de la CASA (Civil Aviation Safety Authority) - a fost semnat un protocol de zbor cu CASA in care s-au furnizat simularile pentru traiectorie, mijloacele tehnice de urmarire si recuperare a balonului precum si modalitatile de contact intre echipele noastre si CASA pentru integrarea zborului in traficul aerian din zona respectiva.

Pentru 1.) urmariti revista Stiinta si Tehnica precum si site-ul ROSA. Din dinamica zborului (ansamblul fiind proiectat sa functioneze ca un "senzor" de temperatura") s-au determinat variatiile de temperatura (si deci densitate) induse de deplasarea umbrei eclipsei prin atmosfera terestra. Asa cum ziceam pentru detalii urmariti cele doua "surse".

Florin

dragos.n
13 Dec 2012 19:51


ozn. Trebuie sa stii ca exista propunerea ca toate mesajele tale sa fie sterse. Am facut mai multe apeluri la tine, dar incep sa cred ca singura solutie in cazul tau este cea de mai sus. De aceea fac un ultim apel la tine.