-----------------------------------
valy
16 Mai 2012 16:11

Ce facem de Tranzit? Mijloace. Scop.
In speranta ca va fi vreme buna si gasim locatie, ce facem? Poze, filme? Focala mica, focala lunga?

In particula, pt. cei cu filtre foto, avand in vedere ca soarele o sa fie destul de jos ce filtre aditionale ar fi recomandate: UV, IR, etc?

BMB
23 Mai 2012 00:06


Valy, vad ca nu ti-a raspuns nimeni pe aici :)
Uite cateva imagini orientative realizate de mine acum 8 ani la anteriorul tranzit al lui Venus:
http://maximusphotography.wordpress.com/2012/05/18/in-memoriam-tranzitul-lui-venus-8-iunie-2004/
Pe vremea aia, asa cum iti dai seama si din text, nu prea aveam nici echipamente mai avansate si nici experienta de acum. Au trebuit sa treaca 8 ani ca sa pot procesa imaginile de atunci cat de cat.
Nu vreau sa patesc si acum la fel ;)
Eu unul o sa folosesc cred 2 sau 3 instrumente in paralel, si anume:
-C 11-ele cu camera DBK 41 AU02.AS  cu filtru IR pass in focar (2800mm) pentru imagini ale discului lui Venus (inclusiv arcul atmosferic la iesirea de pe disc sper),
-ED 80-ul cu corector de planeitate si reducator de focala (520mm) pentru rasarit si mai apoi cu barlow ED 2X (setat la 1.6x) pentru imagini full-disk, cu Canon 550D,
-si posibil un Coronado PST ori cu camera DBK 41 AU02.AS  cu filtru IR pass ori cu camera DFK 21AF04.AS.
Filtrul o sa fie la toate (in afara de PST bineanteles) folie Astrosolar cu ND=3.8.
Montura NEQ 6.
Sper ca ti-am raspuns oarecum la o parte din intrebari, in special la ce sunt utilizabile respectivele focale. 
Un amanunt de care trebuie tinut cont e faptul ca Soarele nu o sa ajunga la mai mult de 20 de grade deasupra orizontului in timpul tranzitului, ceea ce o sa se simta puternic printr-o turbulenta mare. E posibil ca o focala mare sa fie asadar inutilizabila, insa eu unul sunt dispus sa ma car cu C11-ele sute de kilometrii pentru ca merg pe principiul mai bine sa il ai si sa nu il poti folosi decat sa nu il ai si sa iti para rau dupa aia (vorbe din experienta din pacate)...
Spor !
Max

valy
23 Mai 2012 01:29


Cred ca sunt in asentimentul tau in mare parte, cu observatia ca n-am Coronado.
Sa avem vreme buna. 
Apropos, ceva prognoze pentru atunci?

BMB
23 Mai 2012 01:45


Nu pot sa zic nimic deocamdata in legatura cu vremea, desi luna Iunie de obicei e ceva mai stabila decat aprilie/mai in ceea ce priveste schimbarile periodice. La ce am vazut pana acum pe net pare ca de la inceputul lunii se mai indreapta vremea. Oricum nu ma orientez dupa prognoza de 10-14 zile pentru ca e 60-90% incorecta. 
Cel mai sigur e sa te informezi cu 2-3 zile inainte, si chiar si asa ai sanse sa nu fie intocmai. Personal o sa incerc sa ma interesez chiar si cu cateva ore inainte de eveniment daca vin sau nu nori, pentru a ma putea deplasa la un alt loc de observatii (intr-o raza de maxim 100-150km).
Senin sa fie !
Max

Erwin
23 Mai 2012 06:20


În 2004 am folosit o bucată de folie de la dischetă &#539;inută cu mâna în fa&#539;a obiectivului camerei Samsung A6, deasemenea &#539;inută în mână. Observa&#539;ia destul de scurtă am făcut-o prin aceea&#537;i folie. Acum am la dispozi&#539;ie refractorul de 80mm &#537;i o folie baader. Voi inaugura camera Phlips SPC900 nemodificată, cel mai probabil. Senin să fie!

emilf
23 Mai 2012 09:16


Salut !
Puteti aproxima cit ar fi time-window-ul pentru un avi la o focala de 2,4 metri astfel incit discul negru sa nu devina liniuta, as aprecia undeva la 1....2 minute ?
 :?:

valy
23 Mai 2012 10:53


emilf n-ai montura motorizata, tracking? Nu prea inteleg intrebarea, la 2.4m daca n-ai tracking probabil intr-o secunda se deplaseaza discul.


BMB ai incercat filtru IR pass + folie baader? La intrebarea asta cativa de pe CN au zic ca folia nu prea transmite IR deci folosirea filtrului ar duce la mai putine detalii decat sa zicem un solar continuum. E drept ca date fiind conditiile de disperise atmosferica, atmosfera incarcata am ajuns la concluzia ca trebuie neaparat ceva special, fie un filtru de banda ingusta, fie un corector gen ADC. Asa ca am luat un solar continuum, e mai ieftin si a ajuns rapid, si un filtru UV/IR cut cu care probabil o sa fac urmatoarele combinatii:
- ed 80 + dslr + barlow 2-2.5x + solar continuum pentru intreg discul 
- cass 4400 + camera ccd + uv/ir cut pentru detalii Venus
Folie ND3 la ambele.

Vreme sa avem + locatie buna. De vreme nu pot zice nimic, asteptam dimineata de 6. La locatie nu am nici o idee deocamdata, probabil depinde de vreme.

ursamajor
23 Mai 2012 11:22


Dacă o să fiu în CO atunci (sper de pe 4 iunie) și dacă vremea va fi bună, o să ies și eu cu drăcia aia mică de Bresser (din păcate nu pot folosi simultan 2 tuburi, iar 200-le f/5 e tare incomod), pentru niște imagini mai full size ale evenimentului (clipuri stackate și foto). Cum totul va dura puțin peste 2 ore, e imposibil să nu se facă și capturi ok, în ciuda faptului că Soarele nu e urcat prea mult pe firmament.
În rest, Barlow-ul 2x (eventual 5x, dar prefer crop movie în locul lui), Canon 550D + folie filtru solar (din păcate, doar vizual, dar mere și pe foto, am demonstrat-o deja).

saiph
23 Mai 2012 12:01

Re:
Pentru a folosi doua instrumente/tuburi ti-ar fi utila o talpica cu doi "papuci", cum sunt cele cunoscute sub numele de "dual saddle". Daca-ti iei din comert, ai grija sa fie pe standardul talpicilor (coada de randunica) de la instrumentele pe care le folosesti: exista standardul adoptat de Vixen (cu latimea la baza de 46mm si unghiul de 15 grade) si standardul adoptat de Losmandy, putin mai complex, cu alte dimensiuni si unghiuri, potrivit pt instrumente si monturi mai mari.

Daca nu ai chef sa iei din comert si preferi putin bricolaj, ai optiuni pentru confectionarea unei jucarii de genul asta - asa am procedat si eu  :)  


Spor si cer senin!

ursamajor
23 Mai 2012 12:10


Cam cât ajunge una pe la noi?
Cât despre bricolaj, chiar m-aș apuca de așa ceva, căci am unelte rămăse din vremurile în care mai șurubăream. Necazul e că oferta de materiale e destul de limitată prin zona mea. Plus că uneori mai ai nevoie și de câte ceva prelucrat (la strung sau alte așchietoare) și așa ceva chiar sunt rarități, într-un oraș care avea cândva uzina de utilaj greu Progresul...

PS: ca idee, am umblat după un șurub de genul celor folosite la prinderea camerelor foto pe trepied de mi-au sărit capacele. A trebuit să cumpăr un mic trepied telescopic și să-l folosesc pe acela.

Stanescu Octavian
23 Mai 2012 12:49


Ce facem? eu am mari dubii cu vremea ... si trebuie pusa montura in statie de cu seara sau dimineata pe intuneric .

ursamajor
23 Mai 2012 12:55


Și pe-aici prognozele pe termen mediu spun că va fi mai mult noros. Și le cam nimeresc ăștia în ultima vreme. Să vedem când om fi mai aproape de 6.06.

valy
23 Mai 2012 13:09


Ce facem? eu am mari dubii cu vremea ... si trebuie pusa montura in statie de cu seara sau dimineata pe intuneric .
Da, vremea e inamicul.
Legat de montura nu vad asa de grav: imi ia 10 minute sa pun totul, oricum inainte o sa fie ceva lumina ca sa putem pregati totul atunci dimineata, mai ales daca o sa fim nevoiti sa fugim dupa vreme buna.
Eu o sa am cass-ul pe eq5 cu motoare, iar luneta pe trepied, la ea merge si fara tracking, voi lua cadre de "ansamblu", poate merge luat si un obiectiv mai tele pentru ceva peisaj terestru insotind evenimentul.

ursamajor
23 Mai 2012 13:27


Păi, pentru cei fac observațiile din curtea, de pe terasa proprie, nu cred că e greu să-și alinieze monturile și cu o săptămână înainte. :mrgreen: 
În balconul propriu, pentru Soare sau Venus (va urma Luna) am făcut alinierea folosind teorema lui Brodelli, adică la brodeală, ochiometric, punând N de pe montură spre ceea ce știu eu că e nord. De fapt, picioarele trepiedului se aliniază singure la marginea balconului, rezultând un nord destul de OK. Și n-au fost impedimente majore [url=http://www.youtube.com/user/ROursamajor/videos]la filmulețele scurte de până-n minut. La un următor clip, dacă se descentrează nasulia, țac-pac pe butoanele de pe controller.  :mrgreen:

mflorian
23 Mai 2012 15:52


Eu mi-am pregătit de pe acum o imagine, dacă va fi înnorat:

Erwin
23 Mai 2012 16:13


ai tras prea mult de histogramă, &#539;i-a ie&#537;it prea alb soarele!  :lol:

ursamajor
23 Mai 2012 16:34


Poza ta e din ciclul ăla:

Î: Ce este un punct mai mare negru, cu un punct mic alb pe el?
R: Un purice cu vată-n ureche. :mrgreen:

Și dacă vremea nu va permite, unii mai copți avem și alte tranzite de avut în vedere: de exemplu tranzitul intestinal.  :lol:

Erwin
24 Mai 2012 00:10


dacă-l lubrefiezi corect (cu un vin bun) tranzitul intestinal merge uns!  :lol:  :lol:

UFO
25 Mai 2012 16:13


ce facem de tranzit, filme, poze, picătura, - 

din fotografii putem calcula paralaxa, dacă avem noroc de ceva observa&#539;ii din India să zicem. 

apoi se poate calcula si diametrul planetei Venus. dacă &#537;tim distan&#539;ele.

Ceasuri sincronizate bine, si cer senin tuturor.

ursamajor
25 Mai 2012 20:03


Eu m-am pregătit, făcându-mi un "adaptor" :mrgreen: de lunetă pentru filtrul telescopului de 200 mm, din păcate singurul pe care-l am. Puțin polistiren gros de 10 cm, un cuțitaș înroșit în foc și... gata. Sper să folosească la tranzit, dacă nu, rămâne pentru Soare.

mflorian
25 Mai 2012 20:46


Ai "aperture fever"?

ursamajor
25 Mai 2012 20:58


Nu, am și telescopul de 200mm, dar mai ușor îmi va fi cu jucăria.  :mrgreen: 
Va fi deservită de HEQ5, care e... la cutie.

Khristiansen
26 Mai 2012 12:40


Salutare tuturor.

Pentru cei care vor sa observe tranzitul lui Venus impreuna cu prietenii, vecinii, rudele va prezint o modalitate, gasita pe net, de a face acest lucru cat se poate de sigur.

http://cdn.transitofvenus.org/docs/Build_a_Sun_Funnel.pdf

"Dispozitivul" poate fi folosit si pentru observarea petelor solare fara a folosi filtre solare.

::

Daniyyel
26 Mai 2012 14:06


Interesant documentul tau Khristiansen....asa cum ai zis e foarte util pentru observatiile in grup :)

Curios unde gasesc acea panza de proiectie.....:)

ursamajor
26 Mai 2012 14:34


Poți să-ncerci cu o coală de calc.

Khristiansen
26 Mai 2012 16:04


Curios unde gasesc acea panza de proiectie.....:)

Incearca sa gasesti panza de proiector de la un ecran stricat.

Daca nu, cum zicea si ursamajor, o foaie de calc isi va face treaba destul de bine.
Sau o batista alba sau gri fara imprimeuri sau broderii.
Sau pur si simplu strici un cear&#537;af - cel mai fin pe care il ai in casa :D.

::

UFO
26 Mai 2012 21:07


Pentru cei ce vor folosii metoda proiecției - pe metoda de mai sus, și nu numai.

 În afara grijii de a nu pune ochiul unde nu trebuie, si de a acoperii obiectivul cautătorului, a nu se uita și de ocular, dacă stă prea mult în Soare, poate i se topeste plasticul, si fum v-a iesi din telescop. Nu stiu unde am citit, insa sigur am citit, că se recomandă "odihnirea" termică a ocularului la intervale de 3-5 minute. Chiar dacă nu este ochiul în joc, și ocularul poate fi un pic protejat.

p.s. sper că nu v-a pune nimeni filtre la ocular (inainte sau după) ci doar in fața obiectivelor etc. cu Soarele nu e de joacă. (pentru cei cu filtre)

ursamajor
29 Mai 2012 06:03


De tranzit voi fi la vecinii no&#537;tri sudi&#537;ti. Cel mai probabil îmi voi lua purcoiul de instrumentar (montură HEQ5, trepied, lunetă, geantă cu oculare, Barloawe, baterii, adaptoare, rucsac foto cu dSLR, obiective etc. etc.) cu mine, pentru observarea &#537;i imortalizarea fenomenului. Întrucât n-am mai trecut grani&#539;e cu portbagajul plin de astfel de ciudă&#539;enii (pentru vame&#537;ul normal), trebuie îndeplinită vreo formalitate vamală, pentru a nu apărea vreo problemă?

BMB
29 Mai 2012 11:22


@Ursamajor:
Buletin si multa voie bune. Succes si cer senin !

UFO
29 Mai 2012 11:38


Declarăle jucării. A&#537;a poate vei trece fără taxă. Jucării, ornamente, bibelouri, ceva ce nu impune o activitate ulterioară. Părerea mea. 

&#536;i. succes.  :oops: în ciuda divergen&#539;elor.

ursamajor
29 Mai 2012 13:38


@ursamajor:
Buletin si multa voie bune. Succes si cer senin !

Mul&#539;umesc. Ehehe, de buletin &#537;tiu eu, că i-am mai "călcat" &#537;i anii trecu&#539;i, dar n-am avut utilajele cu mine. Dacă n-a avut nimeni ie&#537;iri de acest fel, o să mă interesez la vamă ce &#537;i cum.

Celly
29 Mai 2012 15:18

hello
Salutare tuturor pe Curtea de Arges cineva  din zona facem o intalneala de tranzit?am strans 2-3 cu mine dar daca se mai gaseste cineva cu mare drag il astept.


cer senin tuturor :lol: