-----------------------------------
alexf
21 Mai 2012 17:44

Sfat achiziție telescop
Salut. Sunt începător în acest domeniu, dar tot odata fascinat de el și m-ar interesa achiziția unui telescop. Scopul principal pentru care vreau un telescop este pentru a observa planetele, inclusiv Jupiter și Saturn la o calitate destul de acceptabilă. Momentan bugetul este de maxim 800 Lei. (aprox. 200 &#8364;). Aș putea gasi un asemenea telescop raportat la bugetul meu?

valy
21 Mai 2012 18:05


Poti incerca un dobson 200/1200 cred ca merge in buget. Insa trebuie sa fi mai intai constient de dimensiunile si limitarile acestui design: e mare, greu relativ la alte tipuri de telescoape.

Cu ceva negocieri poate scoti un pret bun: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=91960#91960

alexf
21 Mai 2012 18:11


Mda, destul de mult. Altceva? Poate de pe alte site-uri, dar nu neaparat raportat la cerințele mele. Asa, pentru un incepator.

valy
21 Mai 2012 18:25


Mda, destul de mult. Zice ca e negociabil, oricum cam atat e de nou. Era un instrument bun.

Asa site-uri gasesti, fara a fi o lista completa:
- http://www.astrovest.ro
- http://www.skywatcher.ro
- http://www.telescop-expert.ro/

Ai putea incerca asa ceva, e mai mic dar cam la acelasi pret: http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKMAK90EQ1
Sau http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKP1306EQ2

Ceva detalii ne dai? Unde stai, la curte, la bloc, etc?
Spor.

alexf
21 Mai 2012 18:33


Stau la curte, deci cred ca acesta este un lucru bun.

Erwin
21 Mai 2012 19:20


Bine ai venit! 
Ca începător po&#539;i lua în considerare &#537;i achizi&#539;ia unui instrument second-hand, găse&#537;ti (cu răbdare) pe sec&#539;iunea bazar instrumente în stare foarte bună (optica nu se uzează prea repede...) la un pre&#539; decent. Încearcă să participi la un star-party în zona ta ca să te ui&#539;i prin instrumentele colegilor de "suferin&#539;ă" &#537;i să î&#539;i dai mai bine seama despre ce e vorba, să vezi care sunt avantajele/dezavantajele diferitelor sisteme optice. 

Ai deja un binoclu bun pentru astronomie, un 10x50 de calitate? E ideal ca primă achizi&#539;ie, înve&#539;i cerul &#537;i să te orientezi &#537;i va fi foarte util pe tot parcursul pasiunii tale.

alexf
21 Mai 2012 22:15


Din păcate nu am  binoclu, dar il voi procura cat de curand.(Cam cat ar costa :roll: ?) Cerul il cunosc asa, cat de cat, cunosc planetele ce se pot vedea cu ochiul liber(doar Mercur imi da batai de cap), cunosc unele stele etc.

valy
21 Mai 2012 22:55


Un binoclu bunicel incepe de pe la 150-200 lei, adica un 7x50, 10x50. http://www.astronomy.ro/forum/Binocluri-Spottingscope-f37.html

Tinand cont de locatia la curte as zice sa iei cel mai mare dobson pe care ti-l poti permite. Cerceteaza rubricile de vanzari, vezi ce fonduri ai, vezi ce preturi sunt la magazinele online si probabil ca o sa gasesti ceva convenabil.

Erwin
22 Mai 2012 01:54


Păi curtea poate fi &#537;i în centrul capitalei sau al unui ora&#537; mare...  :D Dacă stai la &#539;ară, departe de luminile ora&#537;elor atunci e&#537;ti în avantaj. Po&#539;i să începi cu un instrument mai mic pentru că vei avea nevoie &#537;i de oculare de calitate ca să nu fii dezamăgit din prima, rezervă o sumă bunicică &#537;i pentru ele. Seria Super Plossl ar fi un compromis bun calitate-pre&#539;. Vei avea nevoie de mai multe mărimi potrivite pentru diferite obiecte pe care le vei observa, un 32 sau 40mm pentru DSO, 25mm uz general &#537;i de 12mm sau mai mici pentru planete. Ar fi mai bun un orthoscopic de 6 sau 8mm să ai în trusă pentru planete &#537;i Lună. Dacă iei un instrument cu focală lungă (F>8D) po&#539;i folosi cu succes &#537;i oculare mai simple &#537;i mai ieftine cum sunt RKE (Super) de kit de la Skywatcher.

alexf
23 Mai 2012 15:20


Am reușit între timp sa îmi achiziționez un Binoclu de 10x50 și anume Vivitar  CS-1050. http://www.vivitar.com/products/18/binoculars/55/cs-1050

Acum aștept seara. Vreo parere? E bun de ceva?

valy
23 Mai 2012 15:42


Acum ca il ai dece sa stepti seara, incearca-l pe zi, vezi cum e.

alexf
23 Mai 2012 15:49


L-am încercat deja, doar nu sunt asa de.... încat să nu mă ating de el până diseara. Se vede destul de bine, dar nu știu cum va face față diseară.

nobody
23 Mai 2012 15:49


NU incerca pe Soare !

alexf
23 Mai 2012 16:05


Stai linișit, nu sunt chiar așa de începator. Dacă nu am avut vre-un dispozitiv optic până acum nu înseamnă că nu cunosc anumite lucruri.

Swerige84
23 Mai 2012 17:11


Salut, de unde ai achizitionat acest binoclu si cat a costat?

alexf
23 Mai 2012 17:20


Domo, 100 RON. :)

Swerige84
23 Mai 2012 20:35


Interesant ca se poate gasi la Domo binoclu, pe site-ul lor nu apare ca au asa ceva. Asteptam sa ne spui ce impresie ti-a facut acest binoclu.

alexf
23 Mai 2012 21:09


Știu ca nu se găsesc pe site. Am căutat și eu. Eu l-am luat dintr-un Shopping Center unde era din întamplare și un magazin Domo. Am văzut acolo mai multe produse care nu sunt pe site. In fine...

Acum la mine cerul e înnorat și din păcate nu pot vedea nimic. Voi reveni  cu o impresie imediat ce pleacă și norii... :|


Edit: În sfarșit s-a făcut senin și am reușit să vad și eu ceva. Am văzut câteva stele, dar și Saturn. Eu spun că e destul de bun acest binoclu.

bicacrys
24 Mai 2012 17:13


poti sa imi spui in ce tara este fabricat?

alexf
24 Mai 2012 17:20


China. Știu ca  unii ar spune că e ''made in China'' și nu e bun de nimic, dar mie mi se pare destul de bun. ;) Sincer vorbind.

alexf
23 Iun 2012 07:50


Nu am mai postat de mult timp așa că revin cu o întrebare.

Ce părere aveți de acest telescop http://www.emag.ro/celestron-powerseeker-50-az-refractor-21039-ds/pd/E9JHDBBBM/ ?

Știu, e ieftin, nu ar trebui să mă aștept la prea multe de la el, dar așa ca o idee, cam ce aș putea sa văd cu el. Nu prea mă pricep eu în domeniul opticii așa că cer părerea unui expert.

ursamajor
23 Iun 2012 08:21


Nu-s eu expert, dar mai bine un binoclu &#539;x50 (unde &#539; este grosismentul), decât jucăria aia de 50. Eu te sfătuiesc să mai strângi bani, să nu te grăbe&#537;ti &#537;i să cumperi ceva mai bun. Urmăre&#537;te &#537;i rubrica de vânzări, nu te feri de instrumentele second hand, fiindcă dacă optica e în regulă, e mai pu&#539;in importantaspectul estetic. Bine, nici să iei vreo gioarsă, de&#537;i pe-aici n-am prea văzut.

alexf
23 Iun 2012 09:29


Binclu am, 10x50, dar nu sunt prea mulțumit de el, adica nu prea pot vedea nimic cu el.

ursamajor
23 Iun 2012 10:24


Încearcă să cau&#539;i măcar un 70/700. Eu doar ce am dat unul cu 250 lei. Deci po&#539;i găsi SH la pre&#539;uri bune. &#536;i, zic unii, fere&#537;te-te de Celestron la lunete mici.

Erwin
23 Iun 2012 10:51


Dacă vrei să vezi "ceva" î&#539;i trebuie un instrument bun, nu neapărat mare dar să fie calitativ. A&#537;a că fere&#537;te-te de orice plasticăraie din supermarket. Acele instrumente sunt jucării &#537;i din păcate dezamăgesc inclusiv pe copii, care nu au a&#537;teptări prea mari. Se pot face observa&#539;ii decente cu instrumente mici, chiar &#537;i home-made, însă construite cu grijă &#537;i având elemente optice bune, din sticlă. Este bine să fie puse pe un trepied rigid, indiferent că au greutate mică, pe un trepied slab tot tremură. Desigur, apertura este un criteriu important la DSO dar la sistemul solar cea mai importantă caracteristică este calitatea opticii.

alexf
22 Noi 2014 13:31


Salutare din nou! 
Am reusit ieri si mi-am cumparat telescopul asta: http://www.celestron.com/browse-shop/astronomy/telescopes/astromaster-lt-76az-telescope

E primul meu telescop asa ca as vrea sa aflu niste pareri din partea voastra. Telescopul este inca pe drum, deci nu am avut ocaza sa ma "joc" cu el. 
Am dat 350 de lei, pretul standard fiind de 700 de lei. 
Deci, se merita la banii acestia? Cam ce asteptari as putea avea de el si ce s-ar putea vedea?
Orice parere e bine primta!

Erwin
22 Noi 2014 15:12


Se pare că nu ai &#539;inut cont de sfaturi &#537;i te-ai aruncat la o ofertă "super" de black friday... :) 
Fiind un newtonian cu diametru mic vei avea posibilitatea să observi planete, Soare, Luna, ceva stele duble &#537;i roiuri dar la DSO este cam slăbu&#539;. Vei vedea o bună parte din obiectele Messier care se văd prin binoclu. Să nu ai a&#537;teptări prea mari, este oarecum echivalent cu o lunetă de 50mm, cu îngăduin&#539;ă.

alexf
22 Noi 2014 15:23


Sa inteleg ca raportul calitate/pret nu e unul prea bun?
Totusi, pentru inceput sper sa fie ok. 
Dar de exemplu, inelele lui Saturn ar fi vizibile cu acest telescop?


Edit: Nu stiu ce as putea gasi mai bun la pretul asta. Daca as gasi ceva, crede-ma ca as anula comanda cu cel mai mare drag si as cumpara altceva.

Erwin
22 Noi 2014 15:27


Pe un cer foarte bun e posibil să vezi ceva dar telescopul trebuie să fie foarte bine colimat &#537;i aclimatizat. Nu e vorba de raportul calitate-pre&#539; ci de apertură, care este cam mică. Te vei plictisi repede de el &#537;i vei vrea unul mai mare curând.

alexf
22 Noi 2014 15:42


Ok, multumesc! 

Si mai exact, ce caracteristici ar trebui sa aibe un telescop ca sa nu te plictiseasca? De asemenea pretul sa nu fie unul exagerat.(2000-3000 lei)

Scuza-mi nestiina, dar la nivel de optica nu sunt prea priceput.

cpper
22 Noi 2014 16:16


Salut :)
Cum zice si Erwin, nu este vorba neaparat de calitate, telescopul este limitat de dimensiunea oglinzii(apertura) , de 76mm. Nu stiu ce dimensiune are oglinda secundara la acest telescop, dar presupunand ca provoaca o obstructie de 20%, vei "ramane" cu aproximativ 60mm, iar binoclul tau are 50mm apertura. 

E ok pentru inceput, destul incat sa te faca sa vrei mai ceva mai mare  :twisted: . Vei putea sa vezi inele lui Saturn cu el.

Cu un dobson de 6", poti vedea destul incat sa te tina ocupat cativa ani, zic eu. E in jur de 1000 de lei unul nou, dar poti gasi si second-hand mai ieftin.

nobody
22 Noi 2014 20:42


@cpper:
Calculele tale referitoare la apertura sunt gresite si irelevante.
O obstructie centrala de 20% se refera la diametru, nu la suprafata.
Refacand calculele pentru suprafata umbrita, vei vedea ca pierderea de lumina corelata este nesemnificativa. Efectele de difractie (reducerea contrastului) sunt mai puternice, dar si alea devin semnificative doar la obstructii mai mari (peste 35-40%). Astfel:
20% diametru de obstructie inseamna o umbrire pe suprafata de doar 0.20^2 = 0.04 (4%)
diametru 25% > 0.25^2 = 0.0625 > suprafata 6%
diametru 30% > 0.30^2 = 0.0900 > suprafata 9%
diametru 35% > 0.35^2 = 0.1225 > suprafata 12%
diametru 40% > 0.40^2 = 0.1600 > suprafata 16%
etc.

Ca sa-ti faci o idee, strict referitor la "pierderea de lumina", de la 76mm la 60mm iti trebuie o pierdere de 38% din suprafata, adica o obstructe de 61% ca diametru. Te-as ruga sa fii mai atent si mai retinut cand dai sfaturi. Pe lanaga apertura si rezolutia teoretica, mai sunt multi alti factori care conteaza si care se pare ca nu i-ai descoperit, inca.

@alexf
Genul acesta de telescoape merg accepatabil (cu ocuularele potrivite) cam pana la 100x marire, mai mult decat duce un binoclu ieftin din acest aspect. Vei vedea inelele lui Saturn, dar nu mare lucru. Daca iti permiti ceva mai mare, atunci anuleaza comanda.

sternchen
22 Noi 2014 21:54


Foarte interesanta explicatia nobody(nu stiu de ce ai nick-ul asta da'incerc sa-i caut sens pozitiv :) .Multumim!

cpper
22 Noi 2014 22:41


Multumesc nobody, credeam ca se pierde pur si simplu 20%(sau cat o fi) din suprafata. O sa fiu mai atent data viitoare.
De ce ~100x ar fi puterea maxima in acel telescop ?

Erwin
23 Noi 2014 00:37


Puterea maximă depinde foarte mult de calitatea atmosferei &#537;i de parametrii telescopului: diametru, focală. Din practica obi&#537;nuită rezultă că depinde &#537;i la ce obiecte te ui&#539;i, bunăoară la obiecte luminoase cum este Luna, Soare, Jupiter, stele duble po&#539;i folosi măriri mai mari decât 2xD. La obiecte cu contrast mic nu vezi detalii în plus, trebuie apertură mai mare. Intervin &#537;i al&#539;i parametrii, grosismentul rezolvant, calitatea opticii, dacă folose&#537;ti sau nu un barlow etc. 

Repet, condi&#539;iile atmosferice dictează ce observa&#539;ii po&#539;i face cu un instrument oarecare la un moment dat, de asta este bine să ai unul potrivit &#537;i un set bun de oculare pentru fiecare tip de obiecte. Am constatat că unele oculare din trusă sunt cele mai bune pentru un anumit gen de observa&#539;ii cu un instrument dat, dar asta vine cu experien&#539;a &#537;i este &#537;i subiectiv pentru că în timp se rafinează &#537;i aptitudinile, înve&#539;i ce po&#539;i vedea. De asta nu prea există re&#539;etă de succes pentru începători. Totu&#537;i nu recomand reflector mai mic de 5" sau refractor mai mic de 80mm, ca să răspund &#537;i la întrebarea ini&#539;iatorului topicului.

cpper
23 Noi 2014 01:29


Multumesc Erwin. Intrebarea mea a fost cam seaca. Ma intreb urmatorul lucru: Presupunand ca ne uitam la Jupiter printr-un dob 8" f/6, si ca seeing-ul este excelent, iar oglinzile perfect colimate, telescopul racit, care va fi puterea maxima care putem sa o utilizam inainte ca imaginea sa devina catusi de putin blura ?
Sau, peste ce putere imaginea din ocular o sa aiba o rezolutie mai mica decat cea a ochiului ? (Nu stiu daca e corect spus.) 
Ma scuzati de off-topic, dar de ceva timp tot ma gandesc la acest lucru.

nobody
23 Noi 2014 02:39


In cazul telescopului ieftin de 76 mm, limitarea principala vine din calitatea opticii.

Referitor la rezolutie si la "puterea maxima", mai ales la Jupiter, nu exista o limita clara, la fel cum nu exista un seeing perfect. Detaliile planetare sub limita teoretica a rezolutiei (data de separarea a doua stele egale ca intensitate) nu dispar brusc, ci isi pierd din contrast. Pana la cat poti merge cu marirea la Jupiter depinde si de ocular, de ochi si de ... pretentii.

Vezi aici cum stau problemele (mai in detaliu, poate prea in detaliu):
2.2. Telescope resolution http://www.telescope-optics.net/telescope_resolution.htm
2.3. Telescope magnification http://www.telescope-optics.net/telescope_magnification.htm

cpper
23 Noi 2014 11:51


Deci nu exista un calcul simplu, direct. Multumesc pentru explicatii, ma voi uita putin mai tarziu peste acele 2 articole.

alexf
11 Dec 2014 20:32


Un ocular de 4 mm ar mari imaginea pana la x175, la telescopul de 76/700. Ma intreb dacă imaginea s-ar vedea bine, pentru ca din cate stiu, cu cat o măre&#537;ti mai mult, cu atât devine mai neclară. Sper să nu fi spus prostii.  :? Oare m-ar ajuta un ocular de 4mm la acest telescop? Cum crede&#539;i că va fi imaginea?

sternchen
11 Dec 2014 23:21


Eu am vazut f fain luna cu SR4mm la 60/700 pe cer de tara

cpper
12 Dec 2014 00:12


la fel se vedea probabil si din oras, luna nu este afectata de poluarea luminoasa.

nobody
12 Dec 2014 00:14


"Ocularul" SR4 la telescopul de 76/700 (si nu numai) te ajuta doar sa te lasi de astronomie.

sternchen
12 Dec 2014 00:52


Intotdeauna un cer bun influienteaza pozitiv observatiile astronomice.Nu cred ca un cer de oras ar avea rezultat identic nici macar la luna.

SR4 nu-i un ocular chiar asa rau la telescoape lungi.Planetele se vad mai sterse in schimb luna merge.
Nu stiu daca are rost o investitie prea mare pt un asemenea telescop,care e de fapt sub nivelul mediu

alexf
12 Dec 2014 01:12


Ok. Multumesc pentru raspunsuri. Ideea este ca detin deja un SR de 4mm. Il primisem deja de la un prieten. Nu am cum sa il testez pentu ca nu imi permite cerul. 
Totusi, cat ar costa un asemenea ocular, daca ar fi sa il vand?  :?:

sternchen
12 Dec 2014 01:27


Nu stiu daca il cumpara cineva.De obicei asemenea oculare vin odata telescoapele ieftine.
Trimite-l cuiva ce are luneta 60/700,iar daca sta la tara poate vedea luna fara eforturi prea mari din cauza gabartului telescopului sau financiar-adica iese ieftin :)

theogon
12 Dec 2014 19:26


Orientativ  grosismentul unui reflector în condiții cvasiideale este 2D, unde D este diamentrul oglinzii în mm. Deci pentru instrumentul de 76 mm apertură grosismentul maxim ar fi de 150X, de regulă în condiții obișnuite grosismentul poate fi între 75- 100X, (asta dacă nu ai avut paciența să parcurgi linkurile postate de nobody) și răbdarea să le înțelegi.
Oricum instrumentul tău de 76 mm (m-am uitat printr-unul) este chiar decent și poți să-l folosești pentru primii pași. Măririle maxime pe care le dorești accesate se pot face doar de câteva ori pe an - și nu în localități și cu oculare bune - care costă cel puțin cât telescopul tău.
Deci uită de SR-ul de 4 mm, ia-ți măcar niște Plossl-uri bune ( ideal de la Tele Vue).
Și când vei dori să achiziționezi alt instrument să nu faci precum partizanii sovietici care întâi trăgeau și pe urmă somau, ci încearcă să procedezi invers.
Până atunci spor la observații, pentru că cel mai bun instrument este cel pe care îl folosești.

DeepSky
07 Ian 2015 17:20

Re: Sfat achiziție telescop
Salut. Sunt începător în acest domeniu, dar tot odata fascinat de el și m-ar interesa achiziția unui telescop. Scopul principal pentru care vreau un telescop este pentru a observa planetele, inclusiv Jupiter și Saturn la o calitate destul de acceptabilă. Momentan bugetul este de maxim 800 Lei. (aprox. 200 &#8364;). Aș putea gasi un asemenea telescop raportat la bugetul meu?

In cazul in care mai esti interesat de achizitia unui telescop, iti recomand sa citesti urmatorul articol: http://www.space.com/15693-telescopes-beginners-telescope-reviews-buying-guide.html
Pe mine m-a ajutat destul de mult.

Evident ca mai exista si alte surse de informare dar asta mi s-a parut cel mai bine documentat. Pe .ro poti sa citesti de pe http://skypro.ro/telescop/ . Am gasit si aici chestii interesante.

Oricum ar fi sper, sa va foloseasca informatiile.