-----------------------------------
mihai
22 Mai 2012 00:06

oculare reflector newt 250/1200 f 4.8
as avea nevoie de indrumari pentru achizitionarea a 3-4 oculare pentru un orion optics 250/1200 f 4.8 newtonian,vixen gpdx mount. ce nu stiu este diametrul suportului pentru ocular


  fiecare ep sa fie in jur de 100 de euro,daca situatia o cere,se poate si peste ( sa zicem 150 euro )
  detin un noname de 5 mm,dar nu prea vad nimic cu el ( nu am un cer chiar perfect )
  nu am nici barlow lens,si as dori si aici un sfat
  acest telescop se va folosi vizual
  daca sunt necesare,si filtre,exclus solar,deocamdata nu am intentia sa ma uit la soare
  din cate am citit,as prefera oculare wide view,macar unul, sa am un camp vizual decent sau maricel
  va multumesc

valy
22 Mai 2012 00:11


Cred ca ai atat 2" cat si 1.25".
Ai putea incerca http://skywatcher.ro/Baader/hyperionzoom.htm

mihai
22 Mai 2012 00:16


wow, 5 in 1?:)  nu stiam ca exista. nu am vazut multa lume sa recomande.

de ce se prefera cumpararea de ep separate,dupa marime?

Erwin
22 Mai 2012 01:16


Bine ai venit, Mihai!
Pentru că sunt mai bune (depinde de design &#537;i de calitate) &#537;i nu dai to&#539;i banii odată dacă nu dore&#537;ti un set complet. Po&#539;i folosi &#537;i un ocular cu zoom dar e&#537;ti limitat la calitatea unei singure piese pentru toată gama. Dacă iei mai multe &#539;i le alegi după preferin&#539;e &#537;i după cât de bine lucrează cu telescopul tău sau după buget... :)

Având un telescop scurt (F/4.8) este nevoie de oculare bine corectate, cu design complex, din câte &#537;tiu ocularele Baader Hyperion lucrează mai bine cu focale lungi, peste F/6-F/7. Eu am 3 fixe, de 8, 13 &#537;i 24mm pe care le-am luat pe rând la mâna a doua, sub 100 euro/buc. Privind printr-un telescop similar cu al tău se vede coma la margine. Dacă e&#537;ti preten&#539;ios sau vrei să faci poze po&#539;i lua în considerare un reducător de coma sau oculare mai performante cum sunt TeleVue/Radian sau similare, însă va trebui să sco&#539;i mai mul&#539;i bani la interval...  :(

mihai
22 Mai 2012 01:31


de unde se pot cumpara la mana a doua? sunt sigure? un site cu delivery in toata lumea

dar totusi ar fi mai sigur ep nou

ce ar fi mai fiabil ? ep mai de calitate sau ep+reducator de coma?


ehm....coma este dublura rosie/albastra de pe marginea obiectului?

Erwin
22 Mai 2012 02:01


Culorile false reprezintă abera&#539;ii cromatice sau refrac&#539;ie atmosferică în cazul obiectelor mai luminoase aflate mai jos, la orizont. Coma e ca o coadă sau raze mai alungite care se văd la stele orientate spre marginea ocularului. Dacă oglinda este bine parabolizată nu ar trebui să fie prea deranjantă, în centrul imaginii trebuie să fie stele punctiforme. Mai este important ca telescopul să fie bine colimat &#537;i aclimatizat.  

Scuze, acuma văd că nu e&#537;ti în &#539;ară, Nicosia e în Cipru, nu &#537;tiu care sunt condi&#539;iile pe-acolo în legătură cu vama, taxe po&#537;tale &#537;i fiscale. Probabil pentru tine e mai sigur să iei ceva nou.

mihai
22 Mai 2012 02:11


tot online cumpar si daca e nou si daca e la mana a doua

recomanda te rog niste oculare

cam asa ceva de inceput ? http://www.amazon.co.uk/Bresser-26mm-31-7mm-Eyepiece-Pl%C3%B6ssl/dp/B004DZPC4W/ref=sr_1_18?s=electronics&ie=UTF8&qid=1337641845&sr=1-18

Erwin
22 Mai 2012 10:23


De început merge, po&#539;i face observa&#539;ii cu el. Seamănă foarte bine cu cele de la Skywatcher, presupun că e produs tot la Synta. Nu pot spune nimic despre calitatea lui. Ce pot spune că am un 25mm de la TS, super plossl (multicoating antireflex) de care sunt foarte mul&#539;umit, însă cu Hyperionul de 24mm am făcut cele mai multe observa&#539;ii, în special la DSO. Are 68grade &#537;i e mai lejer la vizual deoarece nu am o ecuatorială. Pentru tubul tău ziceam mai sus că ar trebui ni&#537;te naglere, ethos, ceva beton cu care să nu ai nicio problemă.

mihai
22 Mai 2012 16:31


alea sunt 1000 de euro bucata,eu ziceam in jur de 100 . cred ca cel mai mult ma pot duce spre televue plossi 

am vazut si marca TS cu 70 grade angle view si sunt mai ieftine cat de cat

valy
22 Mai 2012 20:25


Un Nagler e pe la 300 nou, second depinde de noroc. Poti cauta aici de exemplu: http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c70_Okulare-----1-25--Weitwinkel-ab-60-.html
Se zice ca un astfel de ocular sau chiar un Ethos, datorita campului larg si a magnificatiei mari, poate inlocui doua sau mai multe oculare mai ieftine, deci defapt n-ar fi atat de scump. In plus fiind bine corectate ar fi potrivite la f/5-ul tau. E drept ca una e reclama alta e viata reala.

Vezi ca ursamajor a luat cateva SW superplossl si parea fericit cu ele.

mihai
22 Mai 2012 20:58


aha

tocmai am primit recomandarea sa nu cumpar plossl,ele fiind praf pentru telescoape rapide  :shock: 

poate am sa ma orientez spre ts,am vazut ca au preturi acceptabile,si field view decent. deocamdata nu imi cumpar top range,vreau sa vad ceva cat de cat vizual,o nebuloasa,o galaxie,ca tot omu acolo :)

mai caut,mai intreb deocamdata

Erwin
22 Mai 2012 21:56


Hyperion în gama de pre&#539; s-ar potrivi însă cum spuneam, vei vedea ceva coma pe margine, dacă nu e&#537;ti preten&#539;ios le po&#539;i folosi cu succes. De fapt le &#537;i zice "naglerele săracului"...  :D

mihai
23 Mai 2012 04:57


am comandat asta http://www.amazon.co.uk/Baader-Planetarium-Hyperion-Eyepiece-24/dp/B0018IQXE0/ref=sr_1_22?ie=UTF8&qid=1337738184&sr=8-22


o fi bine,o fi rau,om vide !


trebuie sa incerc sa vad

mihai
24 Mai 2012 23:56


pfff m-am razgandit am dat cancel la comanda . am citit unele chestii nu prea bune in legatura cu ep asta. cica are coma pe margini multa,si reduce campul vizual,deci nu este ala care il zic ei. piesa asta de 24 de mm nu are acelasi mod de fabricare ca cele mai mici,si nu are calitatea la fel. plus ca nu se poate upgrada cu acele inele,este singura piesa mai mare de la baader care nu se poate folosi inelele de schimbare a focusului.

piesa de 21 insa este ok. sa vad pana la urma.. mai citesc

valy
25 Mai 2012 00:12


Ai putea incerca http://skywatcher.ro/Baader/hyperionzoom.htm
Vezi, tot aici ajungi :)

mihai
25 Mai 2012 03:26


mda asa e,dar pe amazon uk nu au asa ceva,iar de pe amazon com nu fac delivery la adresa mea.... :(

valy
25 Mai 2012 10:42


Astia banui ca liveaza si in Cipru: http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c137_Okulare-----Zoom.html
Probabil mai sunt si altii, cauta magazine online si vei gasi oferte destule.

PS: a nu se intelege ca zoom-ul respectiv e singura solutie posibila. Nu te grabi, masoara de 10 ori si taie o singura data. Mai citeste, mai cauta, mai intreaba. Insa asta cu cititul si cautatul pe net e cu dus si intors: trebuie sa "citesti" printre randuri ca fiecare isi spune experienta proprie in contextul sau particular. Deci mare grija ce concluzii tragi.

ZENDOW
25 Mai 2012 16:53

Oculare
Salut Mihai!

 Si eu am un Newton apropiat de al tau 254/1200 si folosesc pentru el urmatoarele oculare:
1.UWAN 28 mm, un ocular de 82 grd produs de Lacerta (cel de la Wiliams Optic e mai scump) un ocular de buna calitate cu un camp foarte larg si care are putina coma la marginea campului. Foarte potrivit pentru cautarea obiectelor pe cer si vizualizari DSO. Un ocular impresionant prin performante si greutate (are un kg!). Il mai folosesc si impreuna cu un Barlow2X , 2", SkyWatcher.
 2. Un Plossl de 20mm de la Tele Vue,52 grd, care da cea mai curata imagine si nici nu cred ca se observa coma. Stele ascutite imagini odihnitoare,un ocular pe care-l recomand fara rezerve.
3 TSWA 12 de la Telescop Service foarte ieftin, calitate rezonabila utilizat ocazional.
4. Ortoscopic de 7 mm folosit pentru planete , unghi mic dar calitate buna a imaginii . 
5. Planetary 4 mm de la SkyWatcher folosit pentru detalii la planete si Luna si oriunde e necesara o marire considerabila a obiectului observat. Un planetar bunicel dar acum au aparut variante mai performante si ceva mai scumpe.

mihai
26 Mai 2012 05:27


www.teleskop-express.de nu livreaza in cipru. 


zendow multumesc pentru referinte. luna viitoare sigur sparg niste bani,poate prima dat cumpar plossl televue de 20 mm.

nu cred ca trebuie uwan de 28 deocamdata. am un finderscope bun care il folosesc ca wide angle eyepiece :)

valy
26 Mai 2012 13:14


Prin Cipru nu exista piata second hand?

mihai
26 Mai 2012 19:10


nu prea :) astia au descoperit internetul acum cativa ani ;)


uuhuuu ,ep asta e cat o cutie de pepsiiiiii :)) cred ca are un kilogram,se duce naibii tot balansul la telescop daca pun caramida asta :)

Erwin
26 Mai 2012 20:17


Nu-i nimic, pui o contragreutate! :)

ZENDOW
26 Mai 2012 21:40

Ocular
Ti-am spus eu mai sus are fix un kg,dar mai poti adauga un Barlow de 2" de vreo o,7 Kg!

mihai
27 Mai 2012 03:38


a cumparat cineva de la astromart? am vazut ca au un fel de piata second hand. este a site-ului? sau sunt anunturi private?

ati cumparat second hand oculare? bune,praf,suprize? poate recomandati niste site-uri. am sa ma uit si pe ebay

Mircea Pteancu
27 Mai 2012 16:55


Stiu doar sa te sfatuiesc sa ai grija daca te inscrii pe astromart:proprietarul sitului nu suporta yahoo si sa ai grija si la comentarii si controverse ca te ''zboara'' de pe lista imediat si fara avertisment.
Am citat din experienta altora.
Mircea

mihai
29 Mai 2012 02:19


ok :) pandesc pe e-bay acum...

 conteaza foarte mult si firma producatoare? sau mai mult conteaza tipul de ocula (plossl,nagler,etc)


vad ca multe oculare se vand la mana a doua,deci sunt si multe oculare vechi dar bune

am vazut ca din ce in ce mai noi sunt ocularele,cu atat baga mai multe elemente in el, o sa ajunga sa fie un mini telescop montat in telescopul primar :)

Erwin
29 Mai 2012 09:12


Spor la achizitie! Ai &#537;anse să găse&#537;ti oculare foarte foarte bune la SH, optica nu se uzează dacă doar te ui&#539;i prin ea. Important este să fie ferite de lovituri, praf &#537;i umezeală. 

Da, cum există multiple abera&#539;ii fiecare sistem încearcă să le corecteze cât mai bine &#537;i asta nu prea se poate simultan cu pu&#539;ine sticle, a&#537;a că se folosesc grupuri &#537;i sortimente de sticlă diferite pentru a corecta cât mai multe &#537;i cât mai bine.

neox
29 Mai 2012 17:13


a cumparat cineva de la astromart? am vazut ca au un fel de piata second hand. este a site-ului? sau sunt anunturi private?

ati cumparat second hand oculare? bune,praf,suprize? poate recomandati niste site-uri. am sa ma uit si pe ebay

Am cumparat si pe Astromart si pe ebay cu succes deplin. Pe ebay ai sansa sa prinzi un pret bun la licitatie. 
Un sfat din proprie experienta...fiindca toata tranzactia se face la mare distanta comunicarea e elementul cheie intre vanzator si cumparator. Din primele mesaje iti poti da seama daca ai de a face cu cine nu trebuie sau nu. Urmeaza si ratingul pe site cat mai mare si cu aprecieri de la alti cumparatori cat mai bune.
O anume doza de risc exista dar poti sa pui mana pe niste raritati care nu se mai gasesc de mult in comert.

Normal e important si la ce te uiti. Poti sa te uiti dupa Meade-uri din perioada cand erau facute in Japonia. Cele din seria RG (research grade) au devenit de colectie si chiar scumpe. Celestron...la fel din anii 80/90 in special ortoscopice, de Televue nu mai zic. In general optica inscriptionata "circle T" marcaj care arata proveninenta japoneza. Deci firma conteaza foarte mult, pentru ca cam toate au o produs o gama destul de larga de tipuri de oculare.

Uite un site util cu review-uri (aprecieri) catalogate la diferite componente.
http://www.excelsis.com/1.0/catalog.php?categoryid=6

mihai
30 Mai 2012 01:22


ohoo mersi mult neox pt info (si erwin)

chiar ma miram de niste vechituri scumpe cu draci,mai ceva ca televuele noi de astazi...

calitatea este excelenta? sau faptul ca sunt vintage si e ceva de genu " uite ce piesa de colectie am eu=mori de ciuda? :) "

dar probabil este logic ce spuneti voi,o companie trece dintr-o mana intr-alta,se vand si se cumpara,poate noul propietar da buleala sa scoata bani cu investitii mai mici=calitate scazuta dar numele brandului tine pretul in nori,pacalind nepriceputii sa cumpere un brand si atat,nu calitatea ce l-a facut celebru !

parerea mea.

am sa imi fac si eu o lista speciala cu "vechiturile care merita",si cand vad una pe piata,am sa incerc sa o cumpar.

mihai
30 Mai 2012 05:06


uite am gasit asta sa zicem,e vechitura rau de tot si uite ca lumea da bani gramada. 

>>>http://www.ebay.co.uk/itm/200766004486?_trksid=p5197.c0.m619

neox
30 Mai 2012 08:37


Cei care vand/cumpara pe ebay sau Astromart sunt de regula cunoscatori si e greu sa gasesti ceva mai ieftin decat s-ar merita. Totusi din cand in cand se poate sa ai noroc.
Sunt multe oculare iesite din productie de calitate excelenta (nu chiar vintage totusi) care bat multe din chinezariile de azi. Nu ca nu ar exista si chinezarii foarte bune care merita luate. Inainte de a cumpara un ocular de colectie e recomandabil de citit ceva review-uri sa sti cam la ce te astepti. 

Ocularul pe care l-ai dat la link nu e chiar vechitura si in al doilea rand e Nagler. Un ocular bun isi pastreaza valoarea chiar daca e mai vechi. Daca sticla e in stare excelenta iar restul arata bine fara alte semne ocularul e ca nou doar ca a mai privit cineva prin el , atat. Si de obicei cunoscatorii cam tin la achizitiile lor si stiu sa le pastreze.

nobody
30 Mai 2012 15:55


"Numele brandului" NU "tine pretul in nori". Cel putin, nu pentru mult timp.
Increderea castigata cu greu prin calitate, se pierde imediat daca o firma incepe sa "smechereasca".
Din acel moment, vestea se raspandeste rapid, iar lumea incepe sa vorbeasca de acea firma la timpul trecut. 
Mai ales acum in epoca Interentului. Desigur, trebuie sa fii atent ce citesti pe Internet.

mihai
31 Mai 2012 00:05


:) bun pana acum.


tocmai am primit un barlow, destul de ieftin ( vreo 30 de euro), e noname cred. dar acum mi-am dat seama ca acest barlow e de 1.25,si eu acum nu pot sa cumpar ep-uri de 2 inch.. doar de 1.25 sa se potriveasca..

aveti vre-o opinie cu privire la dimemsiuni ? 2 inch este prea mare, sau sunt mult mai bune ca cele de 1.25?

poate si care in ce fel este mai bun ( de cati mm este mai bun pe 1.25 sau 2 inch)

Erwin
31 Mai 2012 01:08


Unele oculare pe 2" au "picior" &#537;i pe 1.25" cum sunt Baader Hyperion. Dar ele au barlow inclus, ai nevoie de unul doar pentru a-&#539;i extinde gama de oculare spre măriri mai mari, atunci când te ui&#539;i la planete, stele duble &#537;i bineîn&#539;eles, ai un cer bun. Când ai o gamă mai largă de oculare nu ai nevoie de el &#537;i de pierderea de calitate care se adaugă la sistemul optic... Un barlow foarte bun trebuie să aibe lentile din sticle speciale cu transmisie bună, ceea ce este scump. Pentru început este bun cel pe care l-ai primit, vei constata practic cât ajută &#537;i dacă adaugă propriile abera&#539;ii cât de deranjante sunt.

nobody
01 Iun 2012 01:30


Barrel de 2" ai nevoie numai la oculare wide field si cu focala lunga.
Oricum, telescopul tau nu este optimizat pentru wide field.

mihai
09 Iun 2012 04:12


desi mi-atzi dat sfaturi bune, eu m-am apucat de comandat aiurea pe net :) iata lista, vor veni curand,sper sa nu fie nici unul praf ;)

	
--Meade 40mm Plossl Telescope eyepiece 5000 series, 60 degree AFOV,2 inch barrel------62 EURO

--Meade 32MM multicoated 1.25 plossl 52 fov-----20 EURO

--25mm Antares Ultraplössl 1.25,52 fov----30 EURO

--Baader Planetarium 17mm Hyperion Modular Eyepiece 1.25,2 inch barrel---50 EURO

pana acum astea sunt,mai la luna ce vine poate unu mic si puternic

ce-ar lipsi ?

Erwin
09 Iun 2012 08:55


Hmmm, greu de spus, că nu am a&#537;a un instrument, însă ocularele sunt bunicele. A&#537; fi luat poate mai pu&#539;ine plossl &#537;i mai multe Hyperion. Vezi că mai ai destul loc &#537;i pentru oculare scurte, planetare. A&#537; merge tot pe Hyperion până la 11-8mm. &#536;i orthoscopicele sunt de luat în considerare, dar au eye-relief cam scurt. Observă cu cele pe care le ai &#537;i te edifici care-&#539;i plac mai mult &#537;i apoi cumperi altele. Cer senin!

mihai
10 Iun 2012 00:04


pentru ep scurte trebuie ceva bani. ma gandeam la ceva mai bun un pic, gene televue plossl, sau poate una bucata nagler peste 2-3 luni :)

neox
10 Iun 2012 11:45


Pentru oculare scurte, daca tot e vorba de observatii planetare n-ar strica totusi cateva ortoscopice. In materie de claritate si contrast sunt greu de batut. E adevarat ca eye-relieful e scurt si el dar cu un pic de obisnuinta se rezolva, doar daca porti ochelari si ai nevoie obligatoriu de eye-relief lung.

mihai
11 Iun 2012 00:20


CAT DE SCURT este eye relief scurt? ce orto ai recomanda ?

neox
11 Iun 2012 11:00


Daca nu ma insel la ortoscopice relieful e cat focala ocularului (sper ca nu spun prostii). 
Daca e sa cauti oculare noi, Baader ar fi cea mai indicata dupa care ar fi University Optics.
Daca gasesti "old school" sunt cele de la Celestron sau Meade (research grade)...in general cele produse in Japonia.
Sigur in capul listei sunt cele de la Zeiss (ambele serii) dar pretul e pe masura.

mihai
15 Iun 2012 01:08


vrea un nene sa imi vand un carl zeiss ortho 17    arata urat-urat la catzi bani vrea pe el... cam 100 de euro


.lamureste-ma cu research grade-u. ce inseamna? cum imi dau seama daca este research grade? si toate oculuarele facute in japan sunt "tatal lor" ? si de ce ?

neox
15 Iun 2012 11:22


Reasearch grade-ul e o serie mai veche de la Meade mai buna decat cea standard dar s-au produs prin anii '80-90. Acum greu se gasesc pe Astromart sau ebay si de obicei se dau scump. Stiu ca erau doua tipuri din categoria asta Erfle si ortoscopic. 
In general ocularele produse in Japonia au castigat renumele ca fiind foarte bune si cu o calitate mai constata decat cele chinezesti din ziua de azi.

mihai
10 Iul 2012 21:42


am primit ocularele. meade plossl 32 mm si antares plossl 25 mm m.g.


meade se comporta foarte bine in telescopul meu,cu barlow x2 si fara. antares nu prea, dar e ok, cam are aberatii pe margini

mihai
15 Iul 2012 23:24


un alt ocular. meade 5000 series 2 inch barrel,40 mm, plossl.


l-am asteptat o luna sa vina, eram atat de fericit . a venit in cutie capitonata ,mai ceva ca un rolex. o piesa mare si grea. 

pana sa vina am incercat meade 1.25 32 mm plossl,este o piesa buna,ieftina, care se preteaza foarte bine intr-un telescop rapid reflector f 4.5

am scos tubul de 1.25,lasand cel de 2 inch liber, pentru meade 5000.


dezastru total !!  nu vad nimic prin el, este out of focus sau cam asa ceva, este prea aproape de oglinda diagonala ! l-am scos de tot, si doar atunci,tinut in mana la o distanta apreciabila de gaura din telescop am putut observa ca se focalizeaza !

deci nu il pot folosi. telescopul meu are posibilitatea de a acomoda 1.25 si 2 inch piese,fara alt adaptor ! oare alte piese de 2 inch tot asa se vor comporta ? sunt cam in ceata !

sau 40 mm e prea mult pentru tubul meu ?

parca vazusem pe undeva un nene care spunea ca 32 mm ar fi suficient, si ce sare de 32 mm este praf in ochi,bani aruncati in vant. zicea ceva de fov, de campul vizual al ochiului,cam asa ceva.


colac peste pupaza,aseara am scos toate piesele pe balcon. am instalat telescopul, si am inceput sa observ cerul. asteptam 3 dimineata sa vad jupiter si luna . tot incercand, la o miscare mai neatenta, i-am ars un cot la piesa de 40 mm ! a cazut palanca pe gresie ! la cat de greu e,a cazut bine ! avea capacele puse, dar nu stiu cum o fi inauntru sticla !

are acum vreo 2-3 semne pe tub, care pare din aluminiu, prea s-a zgariat usor

valy
15 Iul 2012 23:32


Ia un prelungitor de 2" lung cam cat distanta aproximata de tine.

mihai
16 Iul 2012 00:00


cred ca-l dau naibii de ocular pana la urma. trebuie sa scot tubul de 1.25 sa ramana cel de 2 pentru ocular, imi trebuie filtre de 2, daca vreau sa pun 1.25 trebuie sa pun la loc adaptorul de 1.25. plus ca daca cumpar un tub adaptor, si indepartez astfel ocularul de tubul telescopului va  avea si mai mare greutatea ! si o sa imi traga scopu in jos ca o piatra ! si o sa urle motorasu,care si asa maraie.


cred ca 32mm 1.25 este  mai mult ca multumitor ! 

dar acum nu stiu ce sa mai cumpar. sa nu mai cumpar alte balarii . incep sa cumpar oculare mai puternice acum, dar nu stiu de care. sa zicem plossl si ortho, ortho daca gasesc. mi s-a recomandat ortho aici pe forum...

astept maine un nene sa ma contacteze pentru un nagler de 9mm... nu stiu cat vrea pe el

deci ceva intre 32mm si 9 mm

si poate ceva mai puternic peste 9mm ?

vreau sa folosec telescopul pentru planete,si mai mult pentru nebuloase,dos,etc..


va multumesc ca aveti rabdare cu toata lumea

valy
16 Iul 2012 00:01


Pui o contragreutate ca sa balanseze.

nobody
16 Iul 2012 00:14


Oglinda de 10" f/4.8 este prea mare pentru ocularul de 40 mm.
Rezulta un exit pupil de 8.47 mm. Pupila maxima a ochiului e pe undeva la 7 mm si scade cu varsta.
Ce-i peste se pierde.

Limita de jos pentru telescopul tau este ocular de 32 mm. 

FOV-ul real ajunge la 120 arcmin (2 grade).
Mai mult ca sigur ca oglinda secundara nu este optimizata pentru asta si ai si vignetare pe margini.

Ocular de 2" ai vrut, ocular de 2" ai. Macar de era un Ethos... :wink:

mihai
17 Iul 2012 15:54


multumesc pentru sfat valy, dar am facut un trade cu unu de aici . am dat meade-u + 100 de euro pe un nagler 9 mm t6 . sper sa mearga asta, macar am auzit ca sunt bune naglerele. acum nu stiu diferenta de modele t1,t2,t3 etc...

mr nobody,ai putea pune cateva site-uri de verificare pentru oculare, in functie de dimensiunile propriului telescop ? ca sa nu mai cumpar aiurea ca pe ceapa ocularele .  

nagleru asta am auzit ca e bun, dar de la auzit pana la fapte....
am facut trade bun ? sau m-am intepat ? oricum meade-u de 40mm nu puteam sa-l folosesc decat cu extensie...

valy
17 Iul 2012 16:06


Pai ce mai stai pe ganduri, pune-l in telescop si vezi. Sau trimite-l in coace si-ti spunem noi cum sta treaba :)
Daca ai facut un trade bun sau rau numai tu poti spune, e o chestie pur subiectiva.

Ca tot ai nagler, uite aici niste formule si niste calculatoare interesante:
http://televue.com/engine/TV3_page.asp?return=Advice&id=79
http://televue.com/engine/TV3_page.asp?id=89

mihai
18 Iul 2012 00:35


sper peste vre-o 2 zile sa am timp... as sta in fiecare noapte sa invat si sa incerc telescopul, dar din pacate chiar nu am timp acum.iarna voi avea timp liber . pana atunci imi fac stocul de oculare,filtre,etc.. de aceea cam cumpar dupa ureche, nici timp sa le incerc nu am, mai mult intreb lumea cum e aia,cum e ailalta...

am sa ma apuc totusi de calcule pentru oculare..

Erwin
18 Iul 2012 01:52


Naglerul e cel mai bun. Spor la observa&#539;ii! :)

mihai
18 Iul 2012 02:04


multumesc pentru incurajari :)  

am dat peste un ocular,dar nu stiu ce model este . poate stie cineva (foto) v

nobody
18 Iul 2012 03:38


http://www.stargazing.net/naa/scopemath.htm

valy
18 Iul 2012 10:44


am dat peste un ocular,dar nu stiu ce model este . poate stie cineva (foto) v
Scrie pe el: televue plossl 32mm.

mihai
18 Iul 2012 15:21


ok, asta se vede, dar model,serie,etc. am dat google si modelele tv 32 sunt mult diferite de tubul asta poate este mai vechi, nu stiu cum arata seriile mai vechi. este 1.25

nobody>mersi pt link, este foarte util, acum am vazut si eu ca maxim la mine este 32 mm ocular. si minim ar fi cam 4

dragos.n
18 Iul 2012 21:59


Minimul acela de 4mm este dat de starea generala a atmosferei, care permite destul de rar mariri peste 300x. Dar in conditii bune, iar aici locatia geografica, si starea vremii este foarte importanta. la munte, si-sau in aproprierea marii, poti obtine mariri pana pana la 500x, care ar corespunde unui ocular de 2,4mm.

Ocularele Televue, ca sunt model Nagler, ca sunt Panoptic, Plossl,  sau alt tip sunt printre cele mai bune din ce exista. De aici si preturile foarte mari. 

Despre schimbul pe care l-ai facut, daca as sta in Cipru, te-as ruga sa ma prezinti si mie celui care ti-a dat un Nagler pe un Meade+100euro. Sa fac si eu un schimb din asta.

nobody
19 Iul 2012 02:38


Minimul de acolo este dat de un Exit Pupil de 0.5 mm de unde incep sa se vada balaurii galactici ...

florin Dorotiu
19 Iul 2012 23:04

ceau
poate sa-mi spuna cineva ce firma de oculare sunt mai bune? binenteles stiu ca difera pretul in functie de firma, dar unele din ele nu justifica pretul.

valy
19 Iul 2012 23:31

Re: ceau
Lasand la o parte fraza in sine, problema e cam gresit pusa. Nu iei firma, iei produsul. Si nu iei un produs ca e cel mai bun ci il iei ca ti se potriveste sau se potriveste unui anume scop.
Pana la urma ce te nemultumeste la ce ai acum?

mihai
20 Iul 2012 00:06


am achizitionat recent un celestron 7 mm ortho made in japan . va sosi in vreo 2 saptamani cred. 20 &#8364; pretul.  am primit recomandari pentru acest tip ortho .  dar din ce am citit,celestronurile sunt cam sub medie, se cam plage lumea de ele . nu stiu daca acest ortho va fi bunicel in scopul meu . sper sa fie mediu . nu am incercat niciodata un ortho, sunt curios ce diferente vizuale vor fi fata de plossl

 am cautat si alte ortho, dar nu prea am gasit mai ieftine .



un baader planetarium plosll ( nu hyperion) de 7.5 mm ar fi o investitie buna ? tot cam vreo 20 de &#8364; .

amandoua sunt de 1.25

mircear
20 Iul 2012 13:25


am achizitionat recent un celestron 7 mm ortho made in japan . va sosi in vreo 2 saptamani cred. 20 &#8364; pretul.  am primit recomandari pentru acest tip ortho .  dar din ce am citit,celestronurile sunt cam sub medie, se cam plage lumea de ele . nu stiu daca acest ortho va fi bunicel in scopul meu . sper sa fie mediu . nu am incercat niciodata un ortho, sunt curios ce diferente vizuale vor fi fata de plossl

 am cautat si alte ortho, dar nu prea am gasit mai ieftine .

un baader planetarium plosll ( nu hyperion) de 7.5 mm ar fi o investitie buna ? tot cam vreo 20 de &#8364; .

Ai deja achizitionat un 7mm. Un 7.5mm nu-ti aduce nimic in plus.
DPDV al desgnului un ortoscopic e un design foate bun pentru observatii planetare. Un Plossl e un design mai spre 'bun la toate'.
Foloseste-l, analizeaza-i rezultatele, compara-l daca ai cu ce (dpdv al ocularelor din inventar si eventual cele ale cunostintelor, si in acelasi timp dpdv al experientei) si vezi daca te satisface.
Cata vreme ai un echipament/accesoriu ce nu se comporta 'penal' in utilizare, e bun. Fa observatii, acumuleaza experienta, iar cand si daca nu mai are ce sa iti ofere, schimba-l cu ceva mai bun.

L.E. Celestron nu stiu sa produca in prezent oculare ortoscopice, e posibil sa fie vorba de unul similar cu ceea ce ofera [url=http://www.universityoptics.com/125inch.html]University Optics, ocularele 'volcano top', cu corpul superior tronconic, asa ca nu ai de ce sa iti faci griji in privinta calitatii.

florin Dorotiu
21 Iul 2012 01:10

Ceau
Am inteles , nu iau firma! Dar de unde stiu eu  ce mi-se potriveste cel Mai bine? ma gandesc ca nu doar fictiv e vorba de Asa diferenta de pret intre modele....!

pcris
20 Aug 2012 11:18


Sunt la primul meu telescop. Un Newton, cu montura dobson 254/1200 mm inca in cutie   :D 
Scuzati-mi nestiinta dar, as vrea sa pun cateva intrebari:
 
- am oculare de 4, 10, 25, 40mm. filtre: solar, polarizator si pentru poluare luminoasa. 
1 - ocularele cu zoom merita ? ... sau mai bine sa iau un ocular intermediar intre 10 si 25mm?
2 - telescopul este destul de luminos f/4,7. Se poate imbunatatii luminozitatea prin folosirea vreunui dispozitiv, ca reductorul de focala de 0,5 sau nu obtin folosind-ul decat echivalentul unui ocular cu distanta focala dubla?
3 - ocularele cu unghi mai mare de vizualizare, peste 60 de grade, pur si simplu maresc mai mult imaginea din focarul oglinzii principale sau imaginea are aceleasi dimensiuni indiferent de acest unghi dar este cuprinsa o arie mai mare?
4 - exista posibilitatea de a motoriza montura Dobson pentru a putea face poze cu timpi de expunere mare?

Multumesc anticipat.

valy
20 Aug 2012 11:45


O prima recomandare ar fi sa il scoti din cutie si dupa aia vezi ce si cum :). Asa la prima vedere ai cam tot ce iti trebuie sa te tina ocupat mult timp. Intr-advar o motorizare ar fi de dorit mai ales daca folosesti magnificatii mari, se poate, insa fiind dobson (deci AZ) o sa ai rotatia campului la timpi mai lungi de expunere.
In rest:
1) depinde, parerile sunt subiective. Zoomurile au si avantaje dar si dezavantaje.
2) un reducator de focala s-ar putea sa vigneteze, plus o sa vezi si mai mult coma. Pe de alta parte un ocular cu focala mai mare e cam greu sa ai, peste 50mm nu prea am vazut. Luminozitate mai mare pentru ce?
3) e posibil sa faci o confuzie, cred ca te referi la oculare cu camp aparent mai mare. Exista notiunea de camp efectiv si de camp aparent. Campul efectiv e cat din cer vezi, cu cat focala instrumentului e mai mare cu atat vezi un unghi mai mic, la fel cu cat focala ocularului e mai mica cu atat vezi un unghi mai mic. Campul aparent inseamna ca pentru doua oculare de aceeasi focala vezi cam acelasi unghi pe cer, doar ca in cel cu camp aparent mai mare vezi imaginea mai intinsa, mai larga, ca si cum i-ai da "zoom digital".

MariusP
20 Aug 2012 11:54


1) Eu folosesc un ocular Sky-Watcher Zoom 8-24 mm cu o luneta 80/400 mm pentru Soare si este foarte comod sa schimb puterile de marire pentru a distinge diferite detalii in functie de turbulenta atmosferica... 

2) Luminozitatea imaginii depinde de diametrul obiectivului (oglinzii principale) pentru o aceeasi putere de marire, deci la observatii vizuale nu ai cum sa maresti luminozitatea. Exista notiunile de "luminos", "rapid", "lent", dar au sens numai la astro-fotografie...

3) Campul vizual aparent mai mare face doar ca sa fie mai mare si campul vizual real, obiectul vazut are aceeasi marime daca ocularele au aceeasi distanta focala. Ca sa te lamuresti mai bine si sa testezi diferite combinatii, foloseste  (sa apesi butonul Large View pentru o imagine cat mai apropiata de realitate)...

valy
20 Aug 2012 12:02


3) Adica am gresit ce am zis mai sus? Mea culpa  :cry:
http://www.printthis.clickability.com/pt/cpt?action=cpt&title=SkyandTelescope.com+-+Choosing+Your+Equipment+-+An+Eyepiece+Primer&expire=&urlID=22642059&fb=Y&url=http%3A%2F%2Fwww.skyandtelescope.com%2Fequipment%2Fbasics%2F3311076.html%3FshowAll%3Dy%26c%3Dy&partnerID=115966&cid=3311076

MariusP
20 Aug 2012 12:15


Nu cred ca ai gresit, doar ai explicat cu alte cuvinte, parerea mea...  :roll:

pcris
20 Aug 2012 12:22


Va multumesc pentru informatii. 
Din pacate am primit instrumentul sambata asta si era in plan sa merg azi la munte unde il montam la niste rude dar ... duminica s-a schimbat planul (caci cocosul in casa stiti cine e?! :P  ),  si azi voi pleca intr-o statiune o saptamana. Asa ca voi trece la observatii la intoarcere din pacate lpe langa Bucuresti... Oricum Abia astept :) . 
Vad ca se merge si in grupuri planificat. As veni si eu poate mai prind ceva de la cei cu experienta.