-----------------------------------
ursamajor
29 Mai 2012 16:21

Despre astrofotografie cu dSLR-uri Canon
Mi se pare util un topic de acest gen pentru cei ce vor să împărtă&#537;ească experien&#539;ele personale (&#537;i nu numai) cu ceilal&#539;i membri posesori de dSLR-uri Canon.

Eu am Canon 550D &#537;i m-ar interesa, printre altele, dacă pot face cu el autoguiding. M-ar scuti &#537;i de o cheltuială în plus, dar &#537;i de greutate suplimentară pe montură, ceea ce nu e deloc de neglijat. &#536;tiu că există BackyardEOS - BYE &#537;i Astrophotography Tools - APT (poate &#537;i altele, dacă &#537;ti&#539;i), care se laudă că pot face asta. BYE n-am încercat, dar APT nu oferă această facilitate în versiunea trial, pentru a mă convinge de eficien&#539;a ei. Eu mă cam îndoiesc că e senzorul a&#537;a sensibil. Din păcate, ambele sunt pe bani. Nu &#537;tiu încă dacă există &#537;i softuri gratis care să facă asta. E un subiect de discutat.

Din umilele mele cercetări, pentru Canon am re&#539;inut ca softuri utile &#537;i, mai ales, gratuite:
- eos movrec, care capturează clipuri direct pe PC/laptop cu camera, http://sourceforge.net/projects/eos-movrec/
- avidemux, cu care îmi fac conversia MOV în AVI, pentru editare/prelucrări ulterioare. http://fixounet.free.fr/avidemux/
Despre Magic Lantern, care nu este soft, ci o extensie a firmware-ului s-a mai discutat. Aduce func&#539;ii noi pe unele camere mai vechi, cum ar fi posibilitatea capturii video, plus multe alte chestiuni personalizabile. Detalii, aici: http://magiclantern.wikia.com/wiki/Magic_Lantern_Firmware_Wiki

LE: am testat ni&#539;elu&#537; APT &#537;i am lămurit-o cu autoguiding-ul. APT are un mod GUIDE, care nu face altceva decât să integreze &#537;i să cupleze rapid pe programul de ghidare.

cmatei
29 Mai 2012 17:10


Cred c-ai inteles gresit; ambele programe stiu sa vorbeasca cu PHD sau MetaGuide (care fac efectiv ghidajul) pentru dithering, atat. Dithering-ul e o tehnica ce consta in deplasarea aleatoare a telescopului cu 10-20 pixeli intre subexpuneri, in asa fel incat defectele ce nu pot fi eliminate prin calibrare sa nu se suprapuna in stack-ul final.

Nici n-ai avea cum sa ghidezi cu un singur senzor - pentru ghidaj iti trebuie expuneri de 1-2-4 secunde, pentru imaging minute-zeci de minute dupa cat iti permite cerul (sau montura, sau erorile de aliniere polara, sau...).

Cat timp nu depasesti niste limite rezonabile, nu greutatea e factorul cel mai important la ghidaj.

ursamajor
29 Mai 2012 17:35


Da, a&#537;a e, în&#539;elesesem gre&#537;it. Cumva, am în&#539;eles ce-mi doream, mai degrabă. :mrgreen:
Oricum, discu&#539;ia pe alte teme legate de titlu sper să rămână deschisă.  :)

Să mai spun &#537;i aici că 550D are un mod de filmare Crop Movie, rezolu&#539;ia fiind VGA, care folose&#537;te centrul senzorului &#537;i care este deosebit de util la capturi de clipuri, care pot fi folosite pentru fotografie planetară. În plus, transformă orice obiectiv într-un altul, modificând focala cu un impresionant 7,1x. Totul la o claritate excelentă a imaginii sau, mă rog, cât e capabil a da senzorul (&#537;i "sticla" folosită). 
La 600D a apărut altă drăcovenie: Zoom Digital, care se aplică clipurilor full HD 1080p &#537;i aduce posibilitatea măririi cu 3x-10x. Impresionant.

UFO
29 Mai 2012 23:32


canon are avantajul si unui remote pc control. obi&#537;nuiam să hakuiesc camere canon, de la 15 sec expunere, la 65 sec din softul paralel. Îmi pare că dsrl-urile sunt &#537;i mai pasibile de remote control. Dar nu doar pentru asta sunt iubite. Canon, number one.

Erwin
30 Mai 2012 01:05


** scuze, offtopic  :oops:

ursamajor
14 Iun 2012 18:13


Acest site:
http://eoscount.com/
vă poate oferi informa&#539;ii asupra numărului de cadre trase cu camera voastră Canon. Cum până acum Digic 4 nu era suportat de mai vechile progrămele ce se găseau pe net &#537;i care nu mai erau updatate, iată că azi am aflat &#537;i eu câte cadre are 550D-ul meu. E o mică diferen&#539;ă fa&#539;ă de ceea ce-mi arată numerotarea pozelor, din vina mea, că am setat "numerotarea continuă" pu&#539;in mai târziu.
Cei care au deja Magic Lantern pe cameră, evident, nu sunt interesa&#539;i.

ursamajor
23 Ian 2013 13:20


Am catadicsit și eu, într-un târziu, să-mi instalez Magic Lantern pe 550D. Trebuie să spun că sunt absolut încântat de controlul extrem de detaliat pe care-l poți avea asupra camerei și de opțiunile ascunse scoase la iveală, cum ar fi doar ISO până la 25600 pentru foto și 409600 pentru filmare. Evident, nu e indicat a fi folosite valori extreme. Pe lângă astea, mai sunt disponibile sumedenie de setări la Overlay (zebra, culori pentru focus etc.), Expunere, Mod Video (alegere bitrate, de departe cea mai bună îmbunătățire), la Focus (asistare, trap focus etc.) și automatizare (timelapse, bracketing etc.). Sunt sigur că-mi vor fi de folos noile opțiuni pentru fotografie/filmări astro.