-----------------------------------
UFO
08 Iun 2012 09:12

Momentele de contact din timpul tranzitului.
Am putea sorta in doua grupe programele de astronomie ... venusiene. 

Cele ce oferă 7:37~55 Occult4, Skymap pro11, Starcalc , Hnsky  si cele ce prognozează 7:32~49 stellarium si situl NASA. 

Oare cine a avut dreptate....   ? Ei bine, observa&#539;ia a arătat că OCCULT4, SKYMAP Pro11, star calc, si hnsky au avut algoritmii cei mai buni de calcul.

Stellarium este un program frumos, cu multe utilită&#539;i, însă nu &#537;i cu timpi preci&#537;i. O mai mare dezamăgire o am de la situl NASA. Deci, nimic nou sub Soare. &#536;i greii pot gre&#537;ii.

am găsit aceste filmule&#539;e edificatorii privind sfâr&#537;itul tranzitului, postate in cadrul forumului.

un film realizat de valy www.youtube.com/watch?v=PMbHSKxSpNU#t=01m29s 
si o excelentă înregistrare realizată de achy1978 http://srcstv.ro/images/Actiuni%20astronomie/2012%20-%20Tranzitul%20lui%20Venus/venus_transit_3.mpeg

După cum se vede, the winner is 7:37~55.

valy
08 Iun 2012 10:29

Re: Momentele de contact din timpul tranzitului.
O mai mare dezamăgire o am de la situl NASA. Deci, nimic nou sub Soare. &#536;i greii pot gre&#537;ii.
Or fi folosit si ei tot Stellarium, ca e gratis, din lipsa de fonduri :)

UFO
08 Iun 2012 17:03


Sau poate au calculat exclusiv pe hartie.  :( 
Trebuie să existe o explica&#539;ie, mai putin sterilă, decât .. complexitatea algoritmilor folosi&#539;i.

valy
08 Iun 2012 17:29


Am inteles ca unii folosesc ca referinta - centrul pamantului si le dadea 07:31, o fi la fel si la stellarium, poate e vreo setare ascunsa prin vreun fisier de configurare. Sau gresim noi undeva. Oricum a trecut momentul, pana in 2117 poate gasesc ei o rezolvare :).

nobody
08 Iun 2012 18:02


The 2012 transit of Venus, when the planet Venus appeared as a small, dark disk moving across the face of the Sun, began at 22:09 UTC on 5 June 2012, and finished at 04:49 UTC on 6 June.
Depending on the position of the observer, the exact times varied by up to &#177;7 minutes. 
http://en.wikipedia.org/wiki/Transit_of_Venus,_2012

UFO
09 Iun 2012 03:19


@nobody Momentele de contact au fost calculate pentru Bucuresti. Nu pentru locuri diferite sau centrul Terrei. Era de la sine inteles acest lucru, sper. Wikipedia nu ne spune nimic nou in problemă, adică nu au legatură cele 7 minute ale wikipedia defalcate pe întreg globul cu cele  ~ 5 minute induse de NASA si Stellarium pentru același loc, în comparație cu alte programe.

@valy Momentele de contact "nu se pot calcula" pentru centrul Pământului, nu ar avea sens, din moment ce specifici un loc topocentric, și nu geocentric, te aștepți la rezultate .. topocentrice. Că doar nu observam tranzitul din centrul Pământului.

nobody
09 Iun 2012 03:57


Poate ca nu vezi tu legautra. Sau nu vrei s-o vezi ...

UFO
09 Iun 2012 05:28


Poate nu am formulat destul de concis problema.  :( 

Programele de astronomie, simulează, calculează, efemeride, sau, după caz, momente de contact ale unui tranzit, fie el și Venusian, pentru anumite localități. Right ?

Ei bine, momentele celui de-al 3-lea și al 4-lea contact calculate pentru una și aceași localitate sunt diferite cu ~ 5 minute. Ce legătură au aici cele 7 minute calculate pentru localități diferite ? din moment ce aici este vorba de una și aceeași localitate.

Chiar nu văd legătura de care mă acuzi că nu aș vrea să o văd, deși îmi pare evident altceva. Și anume, că stellarium si nasa au dat efemeride incorecte pentru contactul 3 si 4 pentru Bucuresti. Pentru acelasi Bucuresti, alte programe au dat timpi corecti.

Care era legătura ? pe care nu o vad.

nobody
11 Iun 2012 07:09


Vad ca insisti in ... n-are rost sa zic in ce, se subintelege...

Geocentric Phases of the 2012 Transit of Venus:
                            Contact I      22:09:38        41°
                            Contact II     22:27:34        38°
                            Greatest       01:29:36       345°
                            Contact III    04:31:39       293°
                            Contact IV     04:49:35       290°

Table 1 gives the geocentric times of major events during the transit. 
Greatest transit is the instant when Venus passes closest to the Sun's center (i.e. - minimum separation). 

Note that these times are for an observer at Earth's center.
The actual contact times for any given observer may differ by up to &#177;7 minutes. 
This is due to effects of parallax since Venus's 58 arc-second diameter disk may be shifted up to 30 arc-seconds from its geocentric coordinates  depending on the observer's exact position on Earth. Table 4 provides similar predictions for a number of cities around the world. Bucharest* -- - -- - -- - 07:37:40 20 07:55:14 23
...

UFO
12 Iun 2012 09:06


Omit u&#537;oara ostilitate a răspunsului. Reamintesc că stellarium si calculul NASA au dat acele valori, nu le-am scos eu de la ciorap. :oops: 

Calculele mele erau de aici 
http://eclipse.gsfc.nasa.gov/transit/catalog/VenusTransit2.xls

ata&#537;ez printscreen. pentru bucuresti  7 32

L.E.  Acum am descoperit că indiferent de input latitudine-longitudine, momentele contactelor rămân acelea&#537;i  :evil:  :evil:  :evil: 

Misterul decalajului mi-a fost astfel elucidat, excelul NASA, este o jucărie iar Stellarium calculează nimic la tranzite, adoptând o anima&#539;ie geocentrică, în ciuda setărilor topocentrice !.

nobody
12 Iun 2012 20:18


UFO, nu confunda critica, care incerc din rasputeri sa fie constructiva, si ostilitatea.
Iar critica mea se indreapta spre superficialitatea cu care tratezi datele "problemei" si spre tendinta de a inventa probleme care nu exista.

Daca erai un pic mai atent, vedeai si ce reprezinta informatiile din tabel:
Table Explanation: Catalogs of transit circumstances include the following data.
The calendar date and geocentric Universal Time of the four transit contacts and the instant of greatest transit are found in the first six columns.
...
4 Greatest Transit     
Universal Time (UT) of Greatest Transit, which is defined as the instant when the planet passes  closest to the center of the Sun as seen from the center of Earth.


Iar in tabel scrie clar:
Instructions:
To calculate the Sun's altitude for any given location, enter the place name, latitude and longitude in the green box below. The calculated altitudes for that location will appear to the right in the last five columns of the transit table. 

Restul sunt doar presupuneri personale... sper ca ai invatat ceva din greseala.
Si mai sper ca nu continui sa crezi ca greseala vine de la NASA.

UFO
12 Iun 2012 23:27


De acord, însă am rămas dezamăgit &#537;i de tabel, dar mai ales de mine. Am presupus că tabelul acela , odată ce are input coordonate geografice ... na, are &#537;i rezultate conforme în ... tot tabelul. 

Ai dreptate în ce zici, &#537;i sper că nu numai eu să fi învă&#539;at din această gre&#537;eală, ci to&#539;i cei care au citit topicul. Mare aten&#539;ie la detalii ... chiar dacă ele par evidente, uite că nu-i tocmai a&#537;a.  :evil:  "the devil is in details" .. în cazul meu necunoa&#537;terea din presupunere. 

Totu&#537;i ceva e cu acest stellarium, care îmi place, e gratuit, dar mi-a prezentat un tranzit geocentric de mi-a întarit eroarea cu NASA.

Nasa ce nu a făcut nici o gre&#537;eală în afara celei de a nu fi scris pe acel tabel: This is not topocentric. Dar mare, încât să se vadă &#537;i de pe Venus. 

Mea culpa.  :(

nobody
13 Iun 2012 03:54


Las' ca esti pe drumul cel bun ...  :wink: 

Stellarium este frumos, dar destul de subtire ...

Preferatul meu, de mult timp, este SkyChart / Cartes du Ciel http://www.ap-i.net/skychart/start
Cu noua interfata nici nu mai arata asa rau cum parea la prima vedere.