-----------------------------------
ursamajor
19 Iun 2012 14:59

Ghidajul meu
Ținând seama că niște inele de ghidaj sunt mult (dar mult, mult) prea scumpe în comerț, față de ceea ce reprezintă ele dpdv mecanic, am luat hotărârea, acum ceva vreme, de a-mi construi propriul sistem de prindere al instrumentului de ghidaj, care încă nu știu care va fi. În mod sigur, va fi fie un instrument mic (max. 70 mm), fie un obiectiv foto transformat în lunetă de ghidare. Inelele au la interior 90 mm. Fiind în curs de desfășurare, proiectul meu de inele de ghidaj vi-l prezint fotografic, urmând ca la finalizare să vi-l arăt din nou. Mai am în vedere:
- schimbarea șuruburilor M8/80mm cu unele mai scurte, probabil M8/60mm.
- lipirea unor mici discuri de cauciuc/plastic în "vârful" șuruburilor ce vor menține instrumentul, pentru evitarea zgârieturilor pe tub, dar și pentru "grip" mai bun.
- șuruburile de reglaj vor primi piulițe pe interiorul inelelor, îngropate în inele.
- șuruburile de fixare pe șină vor avea capul înecat în inel.
- vopsirea pe laterale cu negru a inelelor/șinei, pentru asortarea cu Black Diamondul. :mrgreen:

Și uite-așa, cu puțină muncă poți ieși puțintel mai jos de 1/3 din prețul a două inele de ghidaj din magazin. Nu mai spun de ansamblul cu șină, la 1200 lei. :x Și vă asigur că ansamblul este foarte rigid, iar masa totală (pus pe cântar) este de 650 g. Dacă voi folosi doar inelele, vor fi numai cca. 300 g.

Erwin
19 Iun 2012 15:52


&#536;ina din ce-i făcută? E important să nu flexeze. Un profil de AL extrudat ar fi mai bun.

ursamajor
19 Iun 2012 16:03


Nu flexează, e țapănă, muult mai țapănă decât ce-am găsit eu din aluminiu (un soi de platbandă subțire). Oricum, probabil că în primă fază voi folosi doar inelele (piggyback pe telescopul de 200). Șina am făcut-o pentru cazul în care voi muta luneta de ghidaj pe bara de contragreutăți. Caz în care mai e de lucru la fixarea ei acolo. Dar asta e partea a doua.

PS: profil de Al extrudat nu mi-a fost dat să văd prin zonă.

Erwin
19 Iun 2012 18:26


Da, cam greu de găsit AL la a&#537;a grosime, doar la comandă sau recuperat de la alte piese, din târg. Dar dacă luneta nu e grea merge o &#539;eavă dreptunghiulară, mai rigidă decât platbanda.

catalin dumitru
19 Iun 2012 20:59


In loc de profil 'U' de aluminiu extrudat poti folosi o bucata de aluminiu decupata dintr-un radiator de la vreun amplificator sau vreo chestie PWM dezafectata. Partea care tine tranzistorii e intotdeauna destul de groasa iar cele doua aripioare de racire decupate impreuna o rigidizeaza si mai mult.

Totul e sa gasesti lungimea potrivita.

catalin.

alex1209
19 Iun 2012 21:01


din ce ai facut inelele? Mi se pare foarte usor de facut si mi-ar trebui si mie la luneta mea, 2 inele sa prind luneta cautatoare(este facut dintr-un obiectiv de binoclu de 60mm si ocularul sau la capat, mi le-a dat cineva) :)

ursamajor
24 Iun 2012 16:57


Am mai găsit ceva vreme &#537;i am lucrat să termin inelele. Am montat piuli&#539;e M8 îngropate în inele, am pus plastic tăiat din furtun în capul &#537;uruburilor, pentru o bună priză cu mâna &#537;i am pus plastic moale tot din furtun (preducelele să trăiască!) în vârful &#537;uruburilor de men&#539;inere, pentru a nu zgâria instrumentul. Mai vreau doar să dau formă &#537;inei, stil dovetail, pentru a putea fi prinsă cum trebuie în placa de prindere a monturii, de&#537;i stă foarte OK &#537;i acum. A ie&#537;it ceva trainic. Îmi place, sunt mul&#539;umit. :mrgreen:

PS: "vedeta" din inele, noua mea SW 70/500. :mrgreen: