-----------------------------------
ALEXIOAN
28 Iun 2012 09:19

reglaj telescop
Va salut! Cine poate sa-mi explice cum pot regla oglinda unui telescop vechi Maksutov.Trebuie sa am anumite dispozitive sau prin incercari succesive?

Erwin
28 Iun 2012 09:41


Cel mai la îndemână dispozitiv este o canistră de film foto la care ai decupat fundul &#537;i ai făcut în capac o gaură mică, fix în centru, de maxim 2mm. Pui telescopul pe o masă, fix &#537;i canistra în focuser. Te ui&#539;i prin gaură &#537;i trebuie să vezi cercuri concentrice produse de reflexiile pe secundară ale primarei, tubului de perfora&#539;ie, reflexiile pe primară ale secundarei, etc. Învâr&#539;i pe rând de &#537;uruburile de colimare &#537;i observi care cercuri se mi&#537;că. Când toate cercurile sunt concentrice atunci telescopul este colimat. În fa&#539;a tubului, la o distan&#539;ă egală cu focala pui un carton cu o gaură, aliniată cu axa optică &#537;i repe&#539;i procedura. Este dificil pentru că nu po&#539;i mi&#537;ca &#537;uruburile de la distan&#539;ă, dar mă gândesc că nu are cum să foarte decolimat &#537;i ai doar pu&#539;in de &#537;urubărit.

theogon
28 Iun 2012 10:21


Trebuie să dai mai multe indicii: maksutov-ul este sistem Gregory sau Rumak?
Presupunem că meniscul divergent nu a fost mișcat din celula sa.
Pentru primul caz, (secundara este șlefuită pe placa corectoare divergentă și apoi aluminizată) poți colima doar primara.
Te depărtezi de tubul optic fiind situat pe axa lui, la o distanță de 1-1,5F (F- focala telescopului) și privind spre telescop trebuie să vezi discul oglinzii secundare (meniscul aluminizat) proiectat concentric peste imaginea ei furnizată de primară. Dacă cele două imagini nu sunt concentrice reglezi din suruburile de colimare ale primarei. Te vei plimba puțin dacă nu ai  un amic să te ajute. Verifici apoi cu căpăcelul perforat al canistrei foto (vezi mesjul lui Erwin), apoi reglajul fin îl faci pe testul pe stea.

ALEXIOAN
28 Iun 2012 10:30


Multumesc ptr raspuns. Voi incerca procedura.Ar trebui sa fiti platiti ptr raspunsurile astea! Am luat de placere un Mak rusesc de prin anii 60 dar este complet dereglat. Oricum se vede ca e o piesa bine facuta!
 Mai incerc o intrebare>la un EQ 5 mi s-a stricat display-ul la pozitioner. Ce recomandati sa cumpar alta unitate pozitioner sau sa cumpar un program Ursa Minor si sa-l ghidez de pe laptop?Amandoua variantele sunt scumpe.

theogon
28 Iun 2012 11:28


Ar fi interesant dacă ai pune poza mak-ului și ai da niște caracteristici (D,F)

Erwin
28 Iun 2012 11:36


Si al meu este tot rusesc, teleobiectiv foto la origine, modificat pentru astro vizual. Nu am avut deloc suport la oglinda primară &#537;i a trebuit să fac unul de la zero, inclusiv colimarea. Caută topicul la ATM.