-----------------------------------
Erwin
30 Iun 2012 22:18

The Steam Locomotive
Azi am terminat de asamblat refractorul RFT de 70mm F/4 facut dintr-un obiectiv de binoclu, tub de copiator A3 vechi de 80mm, prisma diagonala de calitate (cu multumiri dl. Mircea Pteancu!), focuser elicoidal de microscop ZEISS de 34mm adaptat cu bucsa elastica la 1.25".

Imagini cu instrumentul puteti vedea (si comenta) aici:
http://img268.imageshack.us/img268/6125/img1966cv.jpg

starbuck
01 Iul 2012 00:25


Foarte fin lucrat iar negrul acela mat cu inelele aurii arata excelent ! Ce mai, opera de arta, felicitari !

De asemenea in urma sugestiilor domnului Mircea Pteancu (caruia doresc sa-i multumesc si eu cu aceasta ocazie) am facut si eu un mini RFT tot cu o lentila de 70mm F/4 de la un binoclu si folosind un ocular APEX de 28mm obtinand astfel un exit pupil de 7mm. Asta il califica ca si un RFT dar oricum se vede ca adevaratul potential RFT abia este zgariat la apertura asta. 

Inca o data, felicitari pentru lucrare !

Erwin
01 Iul 2012 00:47


Mul&#539;umesc, starbuck! Sper că ne-o prezin&#539;i &#537;i tu pe-a ta! :)

Încă nu am încercat-o la modul serios, m-am uitat pu&#539;in la Lună cu luneta &#539;inută în mână, rezemată pe ceva, cu un ocular plossl de 12.5mm (aprox.20x) &#537;i imaginea prezintă culori naturale &#537;i cratere sharp. Pe timp de zi am remarcat o u&#537;oară curbură la marginea câmpului, folosind tot un plossl de 32mm, dar nu este deranjantă, imaginea fiind foarte clară, mai bună decât la binoclul 10x50. In principal voi folosi însă un ocular kelner cu reticol, recuperat &#537;i adaptat la 1.25", pe post de căutător. Vreau să-i pun un led pentru iluminarea reticolului, acum se vede doar dacă vizez obiecte luminoase cum e Luna.

starbuck
01 Iul 2012 07:35


Curbura la marginea campului e specifica lentilelor de binoclu unde avand in vedere goana dupa apertura aceasta reprezinta un compromis bun datorat si suprapunerii campurilor vizuale de la ambele lentile. Dar cand folosesti o singura lentila atunci curbura aceasta devine mai deranjanta.

Sincer, ma gandeam demult sa-mi postez si eu lucrarea dar nu ma puteam decide la design-ul final. In plus desi design-ul actual la mine a fost conceput rapid si mai mult ca suport de testare pentru optica respectiva, acum dupa mini RFT-ul tau e clar ca ai stabilit noi standarde si trebuie sa-mi revizuiesc si mai serios lucrarea :). Oricum voi face tot posibilul sa finalizez lucrarea in cursul acestei luni  si o voi posta. Multumesc pentru incurajari !

neox
01 Iul 2012 11:44


Felicitari Erwin! :D . Arata fantastic. Are un aer retro dar si modern in acelasi timp. Imi place asta :) .
RFT-ul il pui in paralel cu Cass-ul? E numai bun de cautator de comete.
Bucsa aia elastica e facuta pe strung special pentru proiect sau e recuperata?
Spor la finisaje si observatiile ce vor urma  :wink:

zoth
01 Iul 2012 11:52


Tavi, foarte faina micuta "locomotiva"   :D 
Felicitari cu atat mai mult, cu cat "sportul" constructiei de instrumente e atat de sarac reprezentat in randul amatorilor romani. Pacat ca cei mai multi dintre ei prefera sa "inroseasca" sectiunea de achizitii iar pe aici, pe selfmade, cam bate vantul. Sa speram ca vremurile se vor schimba ...
Apropo de noul tau instrument, sunt sigur ca daca el ar fi fabricat de chinezi ar fi in totalitate din plastic si fara prisma colimabila ...  :lol: 

Curbura la marginea campului e specifica lentilelor de binoclu ...

NU, NU, ... e doar mai evidenta in cazul binoclurilor!
Toate sistemele optice cu lentile sau oglinzi active prezinta curbura, doar sistemele corectate in mod special pot atenua fenomenul pana la o limita nederanjanta.
Curbura asta de care vorbim la modul general se manifesta in particular cu efecte distincte:
- primul efect ar fi un grad sporit de neclaritate a imaginii la marginea campului ce este datorat in principal faptului ca obiectivul si ocularul unui sistem au planele focale curbate in sensuri opuse, fenomen ce depaseste in unele cazuri puterea de autofocus/autoreglare a ochiului.
Doar sistemul Gregorian face exceptie, prezentand curburi de acelasi sens ale obiectivului si ocularului insa fenomenul neclaritatii la marginea campului este prezent si in acest caz datorita gradelor diferite de curbura ale celor doua plane focale implicate in ecuatie.
Interesant de stiut ca acest fenomen deranjeaza mai mult la modul nocturn de utilizare a instrumentului.
- al doilea efect se poate manifesta printr-o curbare a imaginii, evidenta in principal tot la marginea campului cunoscuta sub denumirea de distorsiune geometrica de tip "perna" sau "butoi".
Fenomenul este mai deranjant in modul diurn de folosire a instrumentului si aproape insesizabil noaptea.
Niciunul din cele doua fenomene nu se datoreaza in principal obiectivului ci mai degraba ocularului atunci cand acesta este fortat sa lucreze pe un camp mare si pe un raport focal mic.

spor!

Erwin
01 Iul 2012 12:29


Merci, prieteni! 

Neox, da, asta va fi destina&#539;ia principală: căutător, dar pot s-o folosesc &#537;i independent, pe trepiedul foto când nu am chef de cărat chestii grele. Buc&#537;a a fost făcută pe strung, anume. Am făcut 3 tăieturi par&#539;iale cu un ferestrău mic iar &#537;urubelul lateral apasă pe una din sec&#539;iuni &#537;i astfel picioarele ocularelor sunt protejate de zgârieturi. Sistemul ăsta merită adoptat &#537;i la alte portoculare, e mai simplu de făcut decât cel cu inel interior.

Zoth, în cazul "locomotivei" am remarcat distorsiunea tip butoi, nu e vorba de neclaritate. Este prezentă &#537;i la ocularele kelner &#537;i la cele plossl cu care am făcut observa&#539;iile. 

Între timp am mai făcut un adaptor pentru puk-ul vixen la montura piston mare &#537;i a&#537;tept &#537;ina vixen care încă e în lucru la un frezor, ca să pot monta cass-ul cum trebuie.

jimao22
01 Iul 2012 15:00


Foarte fromos si de exceptie! Bravo! Un lucru facut temeinic si fara compromisuri. Ca si telescopul dealtfel.

O paranteza:
Iertati-mi ignoranta, de la ce vine RFT? Astea erau niste boxe pe vremuri, din DDR (ca sa ma exprim si eu asa, mai ermetic). Banuiesc ca ese ceva optic dar nu-mi vine nimic in minte.

Erwin
01 Iul 2012 15:34


Merci, Jimao! RFT=Richest Field Telescope. Condi&#539;ia ca un telescop să fie RFT este să aibe un câmp real larg, cu pupila de ie&#537;ire de 6-7mm. Contează ca raportul focal să fie mic &#537;i ocularul folosit să aibe câmp larg &#537;i focală lungă. Mai multe detalii aici:
http://www.bbastrodesigns.com/rft.html

Mircea Pteancu
01 Iul 2012 19:22


Erwin
Felicitari,foarte frumoasa noua ta luneta,sa o folosesti sanatos fie drept cautator,fie pointer fie drept luneta RFT.
Conform articolului despre RFT din volumele ATM Ingalls ,in 1911 ,cand a fost lansat conceptul RFT,statisticile indicau faptul ca telescopul RFT  ''maximus'' ar fi o luneta scurta de 60mm.

Lucrurile sunt insa  mult mai subtile decat par.Performanta telescopului ''Richest Field Telescope'' depinde in primul rand de distributia statistica a stelelor in Galaxie.Statisticile din 1911 au fost  eronate.
Un articol din S&T din 1978 (cred) considera ca luneta scurta de 5 toli ar fi RFT ''maximus'' pentru zona Cygnus.
Un Richest Field Telescope optim trebuie sa prezinte 2000 de stele intr-un camp de 65 grade aparente.
Telescoapele mai mici sau mai mari decat cel optim sunt ''Rich Field Telescopes'' daca opereaza la grosismentul echipupilar G=Dmm/7.

RFT-ul ideal trebuie sa asigure ,fata de densitatea stelara si repartizarea numerica a stelelor pe magnitudini,cuprinderea acelui camp vizual care sa contina cele mai multe stele.
Un instrument mai mic nu va prinde magnitudinile mici iar o apertura mai mare ca cea optima,care pretinde un grosisment echipupilar mai mare, deci un camp vizual efectiv mai mic,  va ''prinde'' un camp mai mic ,sub saturatia data de densitatea medie.

Cer senin si spor la constructii ATM,Mircea

Erwin
01 Iul 2012 19:52


Mul&#539;umesc, Mircea &#537;i pentru apreciere &#537;i pentru precizări, îmi este ceva mai clar acum. Rezultă că luneta mea va necesita un grosisment echipupilar egal cu 10. Va trebui să folosesc un ocular wide field de aproximativ 27mm. Spor &#537;i &#539;ie la observa&#539;ii &#537;i construc&#539;ii! Timp să fie, că pasiune este! :)

Erwin
03 Iul 2012 11:04


Aseară, după ce am reu&#537;it să fac filet de 1/4" pentru fixarea pe trepiedul foto cu ajutorul unui tarod improvizat dintr-un &#537;urub (am doar filiera), am dat prima lumină lunetei "The Steam Locomotive" de 70mm. Am privit exclusiv Luna aproape plină &#537;i imaginea s-a prezentat onorabil cu oculare până la 10mm (27x) apoi cu oculare mai scurte abera&#539;ia cromatică a început să deranjeze. Totu&#537;i cu Hyperion de 8mm imaginea prezintă încă detalii frumoase. Nu am avut nevoie de filtru ND, a fost suficient că diametrul este mic. Apoi am încercat să pun webcam-ul Philips SPC900 însă nu am ajuns în focus, trebuie să schimb &#537;uruburile care &#539;in suportul focuserului pe tub, au cap prea mare &#537;i nu permit focuserului să intre mai jos.

catalin dumitru
04 Iul 2012 04:30


Sa fiu al naibii , ce dracovenie frumoasa ti-a iesit :D 

Imi place combinatia de auriu cu negru.

De la ce binoclu provine obiectivul? E un dublet lipit ?

Mai exista o solutie alternativa la largirea ecartului focuserului: celula obiectivului mobila, reglabila din filetul parasolarului si rigidizata cu arc de diametru mare cat interiorul tubului , care sa impinga celula dinspre interior. Merge bine atunci cand treci de la oculare puternice la cele mai slabe. 

Am pus in practica la jumatatea de binoclu pe care am mesterit-o acum vreun an si ceva.

Poate o sa arat modificarea in topicul meu de la SELF-MADE.

catalin.

Erwin
04 Iul 2012 08:49


Merci, Cătălin! 
&#536;i eu am prevăzut reglaj în celula obiectivului care a venit într-o buc&#537;ă filetată din plastic cam îngustă. Nu &#537;tiu de la ce binoclu provine, în orice caz nu cred că a fost nici prea-prea nici foarte-foarte. N-am demontat lentilele din celula originală existând riscul să nu le mai pot pune înapoi a&#537;a că nu &#537;tiu dacă e dublet lipit sau nu. Însă atunci când am determinat pozi&#539;ia focuserului am folosit un ocular de 12.5mm plossl gândindu-mă că n-am niciunul cu punctul de focalizare mai scurt &#537;i cu obiectivul înfiletat la capăt în interior. Camera are adaptor mai lung &#537;i nu era rău dacă pozi&#539;ionam piesele cu obiectivul pe jumătate înfiletat în celulă. Oricum mai am câ&#539;iva mm la focuser pe care-i pot regla, numai să aranjez cu &#537;uruburile de fixare a adaptorului. 

A&#537;teptăm cu interes solu&#539;ia ta, &#537;tiu că ai multă experien&#539;ă!

danto1313
04 Iul 2012 16:07


Cu intarziere,dar ma alatur si eu celor care te-au felicitat.Arata foarte bine.

Teo
05 Iul 2012 00:10


Felicitari Erwin pentru realizarea acestei micute lunete ! 

Arata frumos . :)

Erwin
05 Iul 2012 00:29


Merci, Teo! Din păcate nu am mai avut timp să finalizez reglajele &#537;i testele. Urmează să mă ocup când mă întorc din deplasare. Strungarul meu a reu&#537;it în sfâr&#537;it să-mi facă o &#537;ină tip vixen din textolit pentru cassegrain. Trebuie să mai fac un papuc pentru lunetă ca s-o pot folosi drept căutător.