-----------------------------------
marcel jinca
07 Iul 2012 01:16

Ocultatia lui Jupiter, 15 iulie 2012
La jumatatea acestei luni, in orele diminetii, se poate observa o frumoasa ocultatie. Este vorba de ocultatia lui  Jupiter si a satelitilor lui, de catre Luna.
Fenomenul are loc in constelatia Taurus
Pentru cateva orase din tara, se dau momentele fenomenului.

Cer senin tuturor!

UFO
07 Iul 2012 09:50


Felicitări pentru munca depusă în crearea acelui pdf !

Bănuiesc că ai folosit Occult4 updatat conform printului afisat cu vizibilitatea globală.
Să ne urăm cer senin, e un nou motiv de a verifica mecanica cerească. De a o verifica &#537;i a o îmbunătă&#539;ii...  cu poate, de ce nu, o incă Leap Second ! De ce nu ? 

Ata&#537;ez &#537;i eu un print screen Bucure&#537;ti - Cluj oferit de Skymap pro11.

Am observat mici diferen&#539;e de calcul, le pun pe seama coordonatelor diferite. 

Occultation prediction for Bucharest, Romania
E. Longitude   26  5 48.0,  Latitude  44 24 48.0,  Alt.   81m;  Telescope dia 15cm;  dMag 0.0

       day  Time   P   Star  Sp  Mag  Mag    % Elon Sun  Moon   CA   PA  VA  AA Libration   A   B   RV   Cct durn R.A. (J2000)  Dec
 y   m  d  h  m  s      No  D     v    r V  ill     Alt Alt Az   o    o   o   o   L    B   m/o m/o "/sec   o sec  h  m   s    o  m  s
12 Jul 15  1 21 33 D Jupiter    -1.9 -1.9   15-  46     17  78 -67N  56 105  68 -0.3 +1.0 -0.2+2.0 .449   22 .02  4 21 10.1  20 42 57
   Duration of planetary disk occultation: predicted time +/-35.0 secs

Occultation prediction for Cluj, Romania
E. Longitude   23 35 54.0,  Latitude  46 42 48.0,  Alt.  750m;  Telescope dia 15cm;  dMag 0.0

       day  Time   P   Star  Sp  Mag  Mag    % Elon Sun  Moon   CA   PA  VA  AA Libration   A   B   RV   Cct durn R.A. (J2000)  Dec
 y   m  d  h  m  s      No  D     v    r V  ill     Alt Alt Az   o    o   o   o   L    B   m/o m/o "/sec   o sec  h  m   s    o  m  s
12 Jul 15  1 27  1 D Jupiter    -1.9 -1.9   15-  46 -11 17  78 -59N  49  95  60 -0.3 +1.0 -0.3+2.2 .423   30 .02  4 21 10.1  20 42 57
   Duration of planetary disk occultation: predicted time +/-37.2 secs

mă bate gândul de o nouă paralaxă, de această dată lunară.

ursamajor
07 Iul 2012 13:40


Sper să mă-nvrednicesc să mă deplasez și eu să capturez câteva clipuri fiindcă mi-a plăcut enorm o chestie de-asta susprinsă cu Saturn în prim-plan.
http://www.youtube.com/watch?v=FUxk91gXC5Q
http://www.youtube.com/watch?v=LYJsjAmzw2c&feature=related

MrMxyzptlk
08 Iul 2012 17:19


Am o intrebare: exista undeva un site sau un document care prezinta evenimente similare: se va mai intampla acest lucru cu Jupiter si Luna in curand? Sau Luna cu o alta planeta ca Mars, Jupiter sau Saturn?

ursamajor
08 Iul 2012 17:48


http://www.lunar-occultations.com/iota/planets/planets.htm

valy
09 Iul 2012 16:45


Unde vedem si noi fenomenul in Bucuresti? Pare a fi iar destul de jos.

Catalin Paduraru
09 Iul 2012 19:16


Eu unul o sa ies din Bucuresti spre Fundulea cel mai probabil. Cine vrea sa vina il astept. O sa dau un anunt cu mai multe detalii miercuri sau joi ca sa fiu sigur si de vreme.

Spor!

valy
09 Iul 2012 19:58


Chiar e nevoie sa iesim? Pana la urma nu prea conteaza asa mult poluarea luminoasa, plus ca nu avem curent pe camp. Sau ai sapat dupa vreo conducta pe acolo?

Catalin Paduraru
09 Iul 2012 20:22


Nu, dar vreau sa stau toata noaptea la observatii. Eu nu prea am nevoie de curent. Tu la ce ai nevoie?

valy
09 Iul 2012 20:25


Sa filmez, la laptop. As putea lua netbookul ca tine cu orele dar nu l-am testat. Sau un UPS si il pun la bateria de la masina. Mai vedem.

Catalin Paduraru
09 Iul 2012 20:57


Pai cat crezi ca tine intrarea si iesirea? Nu foarte mult zic eu.

Spor!

achy1978
09 Iul 2012 21:43


Pai cat crezi ca tine intrarea si iesirea? Nu foarte mult zic eu.

Spor!

Cam 17 min de la primul satelit pana la ultimul (din cei 4 galileeni)

jimao22
09 Iul 2012 22:20


Conform STELLARIUM, la mine acasa primul contact e la 3:23 iar al patrulea la 4:23 (fix o ora). Ma refer strict la Jupiter, fara sateliti. 
La 4:23 e aproape lumina.

MrMxyzptlk
09 Iul 2012 22:22


Iar planeta propriu zisa tine cca 1 minut si 10 secunde. Si va iesii pe la ora 5:25 cu 20 de minute inainte de rasarit, deci iesirea va fii mai greu de urmarit.

valy
09 Iul 2012 22:35


Poa' sa tina si o sec, merita. In ceea ce priveste al doilea contact, e ok, chiar si pe zi iese ceva daramite inainte de rasarit.
In rest gasim noi ce sa facem. E de studiat propunerea.

jimao22
09 Iul 2012 22:42


Cred ca vrei sa zici ca planeta dispare in circa 1 minut (Marcel Jinca - in ale carui calcule am incredere spune de circa 35 secunde), dar va fi ascunsa de discul Lunii o ora intreaga.
Oricum, un fenomen remarcabil !
Sper sa starneasca la fel de multa emulatie ca si tranzitul lui Venus (pe care eu personal l-am ignorat doar din cauza vremii).
Numai bine !

Catalin Paduraru
09 Iul 2012 22:56


Eu vroiam sa zic ca tine putin si ca poti sa inregistrezi si de pe un camp cu un laptop, nu doar de langa o priza.

Spor!

MrMxyzptlk
09 Iul 2012 23:04


Din categoria incredibil: potrivit http://vremea-online.ro/ avem Cer variabil mai mult noros pentru 15 iulie ...[/i]

Erwin
10 Iul 2012 09:40


Să a&#537;teptăm răbdători, prognozele sunt suficient de exacte doar cu o zi înainte spre a planifica o ie&#537;ire. Din păcate, la cât de capricioasă este vremea, vorbind strict de nori, nu are niciun sens să ne hazardăm spre a prestabili ceva. 

Eu am observat azi diminea&#539;ă la ora 5:30 ambele planete care erau vizibile încă cu ochiul liber prin refractorul de 90mm &#537;i un ocular de 25mm plossl. La Venus se vede faza iar Jupiter se vede ca o sferă fără detalii &#537;i fără sateli&#539;i. Deci lumina crepusculară nu va împiedica observa&#539;iile, fiind mult mai pu&#539;ină. În cele câteva zile rămase Soarele va mai întârzia câteva minute până la răsărit. Dacă mă trezesc mâine mai devreme pot sprijini luneta pe pervaz &#537;i pot să încerc &#537;i cu oculare mai puternice.

valy
10 Iul 2012 15:34


Am simulat in stellarium pentru bucuresti si pare ca rasare la 3, contactul e aproape imediat, pe la 2 grade de orizont, iar iesirea e pe la ora 7 undeva la 50 grade sus. E corect?

MrMxyzptlk
10 Iul 2012 16:03


La Sfantu Gheorghe rasarit de Luna este la 2:31 si contactul pe la 4:25 la 18 grade. Deoarece contactele difera numai in cateva minute pe teritoriul tarii (cca 8 minute) nu prea cred ca ai calculat corect, sau ca ar exista o diferenta atat de mare la altitudinea Lunii

Later edit: Iesire este la 5:23

ursamajor
10 Iul 2012 17:11


Yeap, la Brăila, la 4:19 Luna papă primul satelit (Europa), iar la 4:35 pe ultimul (Callisto). Jupânu' e maltratat într-un minut jumate, de la 4:24, perfect de imortalizat pe un clip. Numai nori să nu fie.

PS: Treci la ora de vară.  :mrgreen:

valy
10 Iul 2012 17:35


La cate grade deasupra orizontului?

PS: de la ora de vara e? Si totusi dece dureaza de la 3 la 7 tot tranzitul?

ursamajor
10 Iul 2012 17:54


Nu știu de unde ai scos timpii ăia. Conform Stellarium, cum am spus, primul atins e Europa, cam la 4:19. Jupiter e atins la cca. 4:24 și acoperit complet la cca. 4:26. Ultimul acoperit e Callisto, la 4:35.
La ieșire, Europa, cam la 5:19, Jupiter începe să reapară la 5:24, se degajează complet la 5:26. Callisto scapă la 5:37. Ore aproximative, nu la secundă. Deci, da capo al fine, 4:19 - 5:37.
Restul, în foto. Nu e foarte sus, dar... poți alege? Măcar să nu fie nori, "like I already said".

Daniyyel
12 Iul 2012 12:34


Conform Stellarium, la inceputul ocultatiei Luna se afla la 18 grade deasupra orizontului. 

Intentionez sa ma urc pe bloc (4 etaje) sa vad ocultatia de acolo. Cum pot simula pozitia lunii pe cer ca sa stiu daca o pot vedea de pe bloc? Stiu ca erau niste masuratori cu degetele, pumnul,palma dar pentru distantele unghiulare dintre 2 obiecte ceresti.

P.S In fata mea, la vreo 500 de metri am un bloc cu 8 etaje si vreau sa stiu daca 18 grade inaltime, depaseste inaltimea blocului cu 8 etaje.

valy
12 Iul 2012 12:39


Iesi sambata dimineata si vezi ce si cum, faci o repetitie, Jupiter o sa fie tot acolo, Luna doar ceva mai sus decat in momentul ocultatiei de duminica. Sau calculezi unghiul, stii distanta, stii inaltimea blocului.

MrMxyzptlk
12 Iul 2012 12:45


Nu cred ca te afecteaza, insa cel mai bine este sa faci o simulare. De exemplu, dupa orientare prin Stellarium cu AZ GRID ON m-am uitat unde va fii Luna la 4:25 pe data de 15 Iulie, si pe urma am calculat ca azi la 7:40 dimineata Soarele era aproximativ in aceeasi loc. Poti sa faci sa calculezi pentru maine pozitia exacta a Soarelui unde va fii Luna in momentu tranzitului si o sa vezi daca ai vedere la Soare in momentul respectiv.

Erwin
12 Iul 2012 13:37


Măsurătoarea unghiului aproximativ cu palma rămâne valabilă. Dacă te urci pe bloc încearcă să stabile&#537;ti un reper orizontal de la care să măsori cele 18 grade. Dacă linia trece de blocul din fa&#539;ă este OK.

ursamajor
12 Iul 2012 13:43


Până la urmă, Stellarium arată corect fenomenul? Fiindcă am două versiuni ale acestuia și ce am scris mai sus, am scris din ultima versiune. Pe eeePC am o versiune portabilă, ceva mai veche, și arată cu totul alte ore. Și n-are a face cu ora de vară.

valy
12 Iul 2012 14:18


Pe cel de acasa arata mai ok. La asta de la servici e total aiurea atat ca pozitie, cat si ca ore si durata.

ursamajor
12 Iul 2012 14:48


Deci? Care-s orele? Alea ce le-am dat eu mai sus?

MariusP
12 Iul 2012 15:16


Da, îs bune alea: cca. 4:19 - 5:37 ora de vara.

Ai incredere in datele lui Marcel Jinca din primul mesaj...  :wink:

ursamajor
12 Iul 2012 17:30


Bun, asta am lămurit-o. Dar de ce aceeași versiune de program (am instalat-o și pe eeePC), de Stellarium dă ore diferite? :(

Edit: am rezolvat-o. Era de la o setare.

jimao22
15 Iul 2012 04:39


Frumos spectacol !!
Am reusit sa ajung acasa din concediu special sa vad ocultatia. Am urmarit-o prin binoclul meu rusesc 8x30, am fotografiat o secventa de circa 700 de poze cu ATIK-ul meu prin barlow 2x si la 0.07 secunde expunere cu un filtru polarizator reglat pe la jumatate si un UV/IR CUT de la Baader- sa fie - (din pacate nu am mai avut la indemana o camere planetara si am folosit ce aveam in dotare) si m-am uitat si prin luneta de ghidare cu un barlow 5x Telextender si un ocular Explore Scientific 15x, ocazie cu care am vazut si o decolimare in axul optic al acestei lunete.
Sper sa reusesc sa scot ceva cat de cat din asamblarea pozelor (nu-mi fac mari sperante) dar amintirea este de neuitat.
Abia astept sa vad ce au facut si altii cu mai multa bafta si echipament mai potrivit.

Numai bine!

MrMxyzptlk
15 Iul 2012 04:43


A fost frumos. Un show extraordinar. Eu nu am aparat dedicat pentru fotografiere, asa ca am bagat telefonul mobil in fata ocularului. Acum sa vad daca pot sa scot ceva din el cu Photoshop, stiu ca nu vor fii demne de aratat dar macar sunt poze facute de mine :) Astept sa vad ce au scos cei cu experienta si aparatura "profesionala". Oricum astept sa reapara peste 40 de minute. Calculele Stellarium cred ca au fost "spot on".

Gaman Gabriel
15 Iul 2012 04:51


Acum observ si eu ocultatia cu telescopul de 8''. Este prima ocultatie pe care o vad, este extraordinar de frumos. Am facut si eu niste fotografii, dar nu ma astept la minuni.

Teo
15 Iul 2012 05:31


Vin si eu cu niste imagini.

Am iesit cu luneta de 120/600 mm si aparatul Canon EOS 400 D.

In afara de observatiile vizuale la ocular am tras si cateva cadre afocale.

Iata  ce a iesit :

ursamajor
15 Iul 2012 05:53


Ia și un clip de la mine: http://www.youtube.com/watch?v=Wl1OJ3eTYm8&feature=plcp
Oricum, cam joasă "punerea în scenă". Turbulențe cât cuprinde, iar după ce a fost acoperit complet Jupânu', s-a crăcănat de ziuă, nu că ar fi avut vreun efect.

Și unul HD: http://www.youtube.com/watch?v=bi8zGsWu-Ys&feature=plcp Din păcate, asta e problema cu șpanurile astea de lunete: apertură mică, ISO mare (1600), deci zgomot. De-aia telescoapele tip Newton, la prețuri modeste pentru deschideri mari, sunt imbatabile.

Daniyyel
15 Iul 2012 07:15


Prima mea oculta&#539;ie.  Foarte frumos.  Acum am intrat &#537;i eu în casă. Am profitat de ocazie &#537;i am tras &#537;i câteva cadre artistice la soare.  
Trag un pui  de somn până se  mai trezesc vecinii ca  să-mi pot lua instrumentele de pe bloc.  &#536;i după aia  trec la procesat  poze.  Nu că ar fi  ie&#537;it cine-&#537;tie-ce  dar  vorba lui MrMxyzptlk  sunt pozele mele.

UFO
15 Iul 2012 08:29


http://www.youtube.com/watch?v=Wl1OJ3eTYm8#t=00m45s

Apus de Jupiter de pe Lună  ?

Teo
15 Iul 2012 12:01


Revin cu inca o procesare proaspata a unui cadru mai reusit, obtinut tot prin luneta 120/600  mm.

Ildi
15 Iul 2012 13:34


Una din Tg-Mures , prin Dobson 150/1200 cu Canon 1000D, un eveniment foarte frumos de observat!

Ildi

BMB
15 Iul 2012 14:57


Frumoase imagini pana acum. Trebuie sa stam acum toti sa le procesam mai bine, mai multe, si mai cu atentie pentru a avea o amintire placuta a evenimentului, care este totusi unul destul de rar.
Vin si eu cu cateva imagini procesate in mare graba pentru ca nu am timp zilele acestea de a procesa tot "sacul" de filme .avi.
Pentru imaginile la focala mica am folosit ED 80mm la focala nativa 600mm si Canon 550D, iar pentru cele la focala mare, telescopul C 11 si camera DBK 41.

O sa incerc sa postez poate diseara filmele contactelor 1-2 si respectiv 3-4.

Spor la procesari si rezistenta la caldura !
Max

Gaman Gabriel
15 Iul 2012 15:09


Am realizat si eu doua filmari scurte cu ocultatia, aproape de primul contact.

http://www.youtube.com/watch?v=3RhWErW-cGo&feature=context-cha
http://www.youtube.com/watch?v=2pM9N4HtEZs&feature=plcp

Vreau sa va felicit! Multi ati observat aceasta ocultatie, iar fotografiile sunt excelente.

Erwin
15 Iul 2012 15:43


Felictări tuturor! :)

Câ&#539;iva membrii din astroclubul Antares Timi&#537;oara ne-am deplasat la Drag&#537;ina de unde am urmărit cu succes oculta&#539;ia. Norii au început să apară după ce ultimul satelit a "răsărit" pe limbul întunecat. 

Pentru că nu am fost pregătit dinainte revenind în Timi&#537;oara cu o zi mai târziu decât era planificat, am urmărit evenimentul numai vizual, cu telescopul cassegrain u&#537;or decolimat &#537;i cu mini-locomotiva amplasată pe un trepied foto. Cel mai spectaculos moment mi s-a părut răsăritul planetei. Turbulen&#539;a a fost destul de mare împiedicând observarea detaliilor jupiteriene cu excep&#539;ia a două benzi de nori &#537;i a sateli&#539;ilor, de&#537;i pe parcursul nop&#539;ii seeing-ul a fost excelent, în schimb transparen&#539;a fiind slabă. Vântul s-a intensificat un pic diminea&#539;a. Am folosit un Hyperion de 24mm la cass, aproximativ 125X dar detaliile lunare au fost diluate mult de turbulen&#539;ă. Imaginea cu mini-locomotiva era frumoasă, la o mărire de doar 13.5X. În cursul nop&#539;ii am făcut câteva observa&#539;ii DSO &#537;i cu luneta 90/600.

jimao22
15 Iul 2012 15:48


Pfff, a treia e de senzatie, Max !!
Bravo, super frumos!

ursamajor
15 Iul 2012 17:38


Un clip obținut din trei mai mititele: http://www.youtube.com/watch?v=otzwQlRXsik&feature=plcp

johnG
15 Iul 2012 17:39


In primul rand felicitari tuturor celor care au reusit sa observe ocultatia si multumiri celor care isi impartasesc experienta pe acest forum ajutand la imbogatirea experientei traite de fiecare din noi.

Desi detaliile observabile pe discul planetei au fost putine am avut totusi parte de cer senin si nu a fost vant ca in cazul tranzitului lui Venus.

Impedimentul major a fost turbulenta atmosferica mare cauzata, cred, de unghiul prea mic fata de orizont. La reaparitie din spatele Lunii se puteau observa ceva mai multe detalii in benzi la Jupiter acesta urcand mai mult pe bolta insa scazuse in schimb contrastul de la iluminarea data de rasaritul Soarelui.  

Atasez cateva poze facute in timpul observatiei.

O zi buna tuturor!

ursamajor
15 Iul 2012 18:39


Din clipul http://www.youtube.com/watch?v=Wl1OJ3eTYm8&feature=plcp a rezultat, după multe încercări poza de mai jos. Necazul e că a trebuit lucrat pe porțiuni mici de film, din cauza mișcării relative rapide a lui Jupiter față de Lună.

Teo
15 Iul 2012 19:48


Vad din toate fotografiile voastre ca ati avut parte de ceva turbulente si de un seeing nu tocmai bun .

La fel a fost si la Bucuresti. Luna si Jupiter fierbeau in ocular dar totusi imaginea a fost acceptabila pentru obtinerea unor cadre care sa ne aminteasca de acest eveniment astronomic.

Felicitari tuturor celor care au observat sau fotografiat aceasta ocultatie !

MrMxyzptlk
15 Iul 2012 20:08


Unde gasim informatii care vor fii urmatoarele ocultatii? Nu neaparat la Jupiter ci si la Saturn sau Venus sau Marte (cazurile mai spectaculoase) sau chiar Uranus sau Neptun

ursamajor
15 Iul 2012 20:08


Au fost zone din lume unde nu s-a văzut și zone unde s-ar fi putut vedea, dar vremea n-a permis. Cu tot codul portocaliu, se pare că noi am avut noroc. A fost și destul de jos fenomenul, de aceea și problemele întâmpinate.

MariusP
15 Iul 2012 20:13


Unde gasim informatii care vor fii urmatoarele ocultatii? Nu neaparat la Jupiter ci si la Saturn sau Venus sau Marte (cazurile mai spectaculoase) sau chiar Uranus sau Neptun
La o cautare simpla cu "Gogu": http://www.lunar-occultations.com/iota/planets/planets.htm

ursamajor
15 Iul 2012 20:14



http://asa.usno.navy.mil/SecA/2012/olist12.html
Dar Google îți dă mai multe rezultate.

dcristi
15 Iul 2012 21:03


Felicitari tuturor pentru poze!

Iata, si de la mine, doua cadre din captura de azi dimineata.
Filmul complet e aici:
http://www.youtube.com/watch?v=qc_CnV5mZRY
Am incercat sa marchez pe film, cat se poate de exact, minutul si secunda.

Cristi

ursamajor
15 Iul 2012 21:17


Și de la mine încă două, din clipuri full HD stackate cu Registax 6.

jimao22
15 Iul 2012 21:48


Filmuletul - http://www.youtube.com/watch?v=yHTUfN0G8Vk - este facut avand la dispozitie o camera dedicata fotografiei deep-sky, singura pe care o am la dispozitie, un ATIK314L+. Fiindca este foarte sensibila la lumina, am pus un filtru polarizator in fata pe care l-am reglat cam la 50% intunecare si am luat cadre de 0,07 secunde printr-un barlow 2x Celestron Ultima.
Achizitia am facut-o cu MaximDL - 670 de poze - pe care le-am transformat in film tot cu Maxim. Formatul rezultat .avi a trebuit sa-l retransform in .mp4 cu FREE STAR VIDEO CONVERTER fiindca nu aparea corect pe Youtube.
La transformarea in film, am setat stretching-ul pe MOON, care a dat cea mai potrivita luminozitate pentru ambii astrii.
Filmul l-am facut sa aiba 10 cadre pe secunda. Poza 530 reprezinta contactul 1, iar poza 563 - contactul 2. Detalii despre momentele exacte ale contactelor, aici - http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=95738#95738. 
Montura a fost EQ6 prin EQMOD, avand planetariu TheSky6, cu care am facut sincronizarile pe stele de cu seara, obtinand una din cele mai acurate puneri in pol facute vreodata. Montura a urmarit planeta astfel ca in film pare ca Luna vine peste Jupiter, ceea ce de fapt se si intampla in realitate (se putea sa urmaresc Luna, ea sa ramana fixa si planeta sa "plonjeze" in ea).

MrMxyzptlk
15 Iul 2012 22:41


La o cautare simpla cu "Gogu": http://www.lunar-occultations.com/iota/planets/planets.htm

mersi, pe asta si cea indicata de ursamajor am gasit si eu. ceea ce nu gasesc este de exemplu o lista pana in 2020 (sa zicem) care specifica ceva de genul: ocultatie cu Jupiter in 2019, in timpul zilei (va exista), ocultatia cu Mercur in 2022 s.a.m.d. Efectiv vorbesc despre ocultatii spectaculoase cum a fost si cea cu Jupiter.

MariusP
15 Iul 2012 23:59


Am mai gasit asa ceva: http://www.pierpaoloricci.it/dati/occlunapianetipanoramica_eng.htm

BMB
16 Iul 2012 02:31


Desi nu ma credeam in stare in noaptea asta, am reusit sa imi aloc timp pentru a procesa filmele si imaginile de la acest memorabil eveniment astronomic. 
Nu sunt chiar toate-toate, insa restul nu le cred "apte" pentru postare.
Le gasiti aici:

http://maximusphotography.wordpress.com/2012/07/16/ocultarea-planetei-jupiter-de-catre-luna-15-iulie-2012/

Atasat la acest mesaj gasiti o imagine-secventa a iesirii planetei Jupiter din spatele Lunii.

Cer senin si la urmatorul eveniment !
Max

saiph
16 Iul 2012 08:59

Re:
Adaug si eu un clip facut din trei inregistrari luate ieri dimineata, de pe campul de la Fundulea:

http://www.youtube.com/watch?v=4S5-WPKoAB4

Mai am si cateva poze individuale, dar urmeaza procesarea...
Felicitari tuturor celor care au reusit sa observe ocultatia, au facut o treaba foarte buna, din cate am vazut pe aici ;)


Cer senin!

SilviuG
16 Iul 2012 12:03


Am observat ocultația cu binoclul. Din păcate nu am avut aparat foto la mine... Poate să-mi spună cineva dacă timpii de intrare și ieșire din ocultație contează? 

La Gărâna, 45.22°N 22.10°E: 4:24 - 5:19.

valy
16 Iul 2012 12:10


Poate să-mi spună cineva dacă timpii de intrare și ieșire din ocultație contează? 

Poate aici sa conteze: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=95738

Mike23
16 Iul 2012 12:24


Felicitari tuturor care ati reusit sa observati acest eveniment si celor care au reusit sa-l si inregistreze "pe pelicula".
Pentru mine este prima ocultatie a unei planete cu Luna, pe care o observ. asa ca m-am inarmat cu rabdare pentru ca am stat treaz toata noaptea facand si alte observatii pe timpul noptii. Observatiile leam facut din afara Bucurestiului la aprox. 30km in Slobozia Moara (vechiul drum spre Pitesti. Conform Stelarium ora primului contact era pe la 3:20 dar in realityate a fost cu o ora mai tarziu, dar nu am realizat decalajul fiind vrajit de ceea ce vedeam prin telescop si cu ochiul liber.
Din cauza unei posibile decolimari(inca nu sunt sigur daca am observat corect), imginea planetei Jupiter si chiar si a Selenei nu este extraordinar de clara, nu este o imagine, cum spune englezul, sharp, crispy, ci usor neclara. E posibil sa fie si din cauza ca evenimentul nu s-a petrecut prea mult deasupra orizontului desi imaginile pe care le-am vazut la "dcristi" ma face sa inteleg ca e posibil sa fie usor decolimat instrumentul. 
Am facut si am sa postez cateva imagini facute atat cu DSLR Nikon D3100 in mod prime focus, cat si afocal cu aparatu foto compact Sony DSC W215, la ocular prin intermediul unui adaptor pt. fotografiere afocala. Am facut si o inregistrare full HD cu DSLR-ul pe care o sa incerc sa o procesez in Registax sa vad daca iese ceva (pana acum nu am reusit nimic cu alte ocazii), sa vad daca obtin ceva imagini mai clare.
Nu am rezistat inca o ora pana la iesirea lui Jupiter de dupa luna afara deja incepand sa se lumineza iar puzderia de stele de peste noapte cam disparuse....parca eram In centrul Bucurestiului, asa ca m-am retras la culcare.

Cer senin

Mihai

SilviuG
16 Iul 2012 12:29


Mulțumesc, valy.

MrMxyzptlk
16 Iul 2012 12:38


Mike23 frumoase poze. Nu este sigur ca este decolimat (oricum uita-te), s-au raportat din toata tara turbulente majore in aer, la inceputul ocultatiei eu nu am putut sa focusez deloc la magnificari mari, numai la maxim 150x. La sfarsitul evenimentului deja aveam posibilitatea de a face focus si pe 250x, turbulentele au mai scazut in zona mea.

UFO
16 Iul 2012 12:46


Conform Stelarium ora primului contact era pe la 3:20 dar in realityate a fost cu o ora mai tarziu, dar nu am realizat decalajul fiind vrajit de ceea ce vedeam prin telescop si cu ochiul liber. 

E vorba de setările privind ora de vară. Nu pot să cred totu&#537;i că stellarium ar da erori de o oră, de&#537;i programul e departe de versiunea finală.

@mike   Se întâmplă să ai &#537;i timpii aferen&#539;i imersiunii ? 

p.s. Să ne amintim de o foarte interesantă afirma&#539;ie din toate timpurile. A vedea, a observa &#537;i a descoperii sunt 3 chestiuni diferite. Pozele sunt frumoase, însă fără timpi, nu devin fotografii astronomice ce pot deveni &#537;i utile. Nu doar pentru fericirea ochiului, ci &#537;i a spiritului.

Mike23
16 Iul 2012 13:56


Ai dreptate UFO, doar ca m-am gandit ca, cam toata lumea stie cand s-a produs evenimentul si nu ar necesita si plasarea imaginilor mele in timp. Daca era ceva in mod particular automat aparea si ora la care s-ar fi produs. Altfel imaginile sunt facute incepand de pe la ora 3:30 pana pe la 4:25.
DSLR-ul am descoperit(cu aceasta ocazie), ca avea un decalaj de o ora (in loc de 3:30 era 2:30).

@MrMxyzptlk am incercat sa observ mai multe detalii la Jupiter cu ocularul de 6mm SW seria Golden Line, care m-ar fi dus la magnificatia maxima trecuta de producator, adica la 250x. Si surpriza....abia se puteau observa cele doua benzi de furtuna ale planetei. La luna era ok dar la Jupiter.....
Este la fel de adevarat ca, cu cat se ridica mai sus planeta cu atat vedeam mai clar anumite detalii, dar nu multe.

O zi frumoasa

Mihai

Teo
16 Iul 2012 14:09


am incercat sa observ mai multe detalii la Jupiter cu ocularul de 6mm SW seria Golden Line, care m-ar fi dus la magnificatia maxima trecuta de producator, adica la 250x. Si surpriza....abia se puteau observa cele doua benzi de furtuna ale planetei. La luna era ok dar la Jupiter.....
Este la fel de adevarat ca, cu cat se ridica mai sus planeta cu atat vedeam mai clar anumite detalii, dar nu multe.

O zi frumoasa

Mihai

Acelasi lucru l-am sesizat si eu. Totusi dimineata, au fost si sunt turbulente destul de mari.

Inaltimea planetei deasupra orizontului nu e tocmai mare si de aceea nu s-au putut vedea detalii prea multe. Doar cele doua benzi le-am observat si eu ( SEB si NEB ).
Cu siguranta, pe masura ce Jupiter " va inainta in noapte " vor fi vizibile mai multe detalii.

Luna nu e asa pretentioasa. Chiar in conditii de turbulenta mare am reusit sa vad detalii destul de fine.

Succes !

UFO
16 Iul 2012 14:33


Felicitări TEO pentru achizi&#539;iile din timpul oculta&#539;iei (am văzut fotografiile tale expuse pe forum)

@mike
doar ca m-am gandit ca, cam toata lumea stie cand s-a produs evenimentul si nu ar necesita si plasarea imaginilor mele in timp

Este necesar, deoarece nimic nu e perfect in Univers, ci tot timpul apar mici modificări de la ipoteza &#537;tiin&#539;ifică idealizată...  Tocmai observa&#539;iile noastre (implicit înregistrarea timpului) fac ca aceste teorii să fie perfec&#539;ionate. 

Î&#539;i recomand (re)citirea thredului http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=95033#95033

Vei vedea cum IERS face exact acela&#537;i lucru. Observarea (timp &#537;i spatiu) a evenimentelor &#537;i corelarea lor cu teoria. Teoria e excelentă însă "practica ne omoară", adică ea validează sau corectează teoriile. And that is science all albout.

ursamajor
16 Iul 2012 14:35


Un gif animat cu ocultația, [url=http://www.youtube.com/watch?v=Wl1OJ3eTYm8&feature=plcp]după un clip de-al meu. Am redimensionat la QVGA ca să iasă sub 1 MByte, limita superioară acceptată de forum.

MrMxyzptlk
16 Iul 2012 14:49



@MrMxyzptlk am incercat sa observ mai multe detalii la Jupiter cu ocularul de 6mm SW seria Golden Line, care m-ar fi dus la magnificatia maxima trecuta de producator, adica la 250x. Si surpriza....abia se puteau observa cele doua benzi de furtuna ale planetei. La luna era ok dar la Jupiter.....

O zi frumoasa

Mihai

Exact aceeasi chestie si la mine cu exact aceeasi ocular. Dupa ce am citit pe internet acest fenomen este absolut normal cand seeingul nu este bun. Si la mine la Luna am reusit focusare, insa acest lucru este logic atat timp cat Luna este extraordinar de luminos. Eu am si ocular de colimare si m-am convins ca telescopul este colimat corect, deci ... Eu chiar scriu pe seama seengului prost ce a fost in acel moment..

UFO
16 Iul 2012 15:08


@ursamajor http://www.youtube.com/watch?v=Wl1OJ3eTYm8&feature=plcp

Interesting si amuzant, (referitor la giful animat de mai sus ) zici că este un apus de Jupiter de pe Lună.  La fel ca în imaginile Apollo cu Pământul la orizontul Lunar.

ursamajor
16 Iul 2012 15:13


Peste 100x, la condițiile din acea zi (cam aceleași peste tot în țară), la acea oră, nici n-aveați cum să vedeți altfel la Jupiter, se degrada mult prea mult imaginea. Luna e mult mai mare, așa zisele detalii sunt mai grosiere și e normal să meargă grosismente ceva mai mari. În orice caz, nu cred să fi văzut detalii așa fine cum spune Teo. ;)

BMB
16 Iul 2012 16:37


Mersi jimao22.
Max

Teo
16 Iul 2012 18:37


 În orice caz, nu cred să fi văzut detalii așa fine cum spune Teo. ;)

Nu e obligatoriu sa crezi.

Important este sa observi .

PS : Nu m-am referit neaparat la noaptea de 15 Iulie ci in general la toate noptile cu turbulenta, ca la Luna in astfel de conditii se pot vedea detalii destul de fine fata de planete unde nu ai sanse sa le observi decat daca turbulenta este minima .

Ca sa nu fiu off-topic mai atasez niste imagini de la ocultatie, procesate azi :

ursamajor
16 Iul 2012 20:35


Nu e vorba de crezut, ci de faptul că, de pildă, un crater minuscul al Lunii e, poate, cât tot Jupiterul. A vedea detalii fine pe Lună, în condiții de turbulență, echivalente cu a vedea detalii pe o planetă, ar însemna a sesiza mici crăpături din interiorul unui asemenea crater minuscul, ori cred că e imposibil. Pe atmosferă calmă, da. Deci, nu suntem în dezacord, ci doar trebuie să pornim, cum ar trebui făcut la orice discuție, de la definiția termenilor. Că altfel, unul vorbește de ceva, celălalt de altceva. :)

Mike23
17 Iul 2012 17:32


Pun si eu un link cu o mica filmare facuta cu DSLR Nikon D3100 la rezolutie HD 1080p
http://www.youtube.com/watch?v=ZU3VFX5dLiY
O sa mai pun si o filmare facuta cu compacta Sony DSC W215 conectata la ocular pentru o filmare mai in detaliu.
Nu e un filmat spectaculos dar am tinut sa impartasesc si cu voi.

O zi frumoasa si cer senin

Mihai

mak
18 Iul 2012 07:35


Foarte frumoase pozele si filmuletele. Pe mine evenimentul m-a prins in vacanta si am avut la mine doar un binoclu 8-16X40 si o camera Sony DSC-W85 (nu cautati pe goagle, e un point-and-shoot vechi de vreo sapte ani). Prin urmare, nu am facut decat doua filme si cateva poze. Vizual, spectacolul a fost impresionant si cu asta o sa raman. Am pus mai jos ce a iesit din cate 350 de cadre din 775 si o poza de "dupa".

red giant
21 Iul 2012 22:47


Într-un târziu am reu&#537;it să prelucrez &#537;i eu filmările de la oculta&#539;ie. De&#537;i pe la miezul nop&#539;ii seeingul părea foarte bun, spre diminea&#539;ă &#537;i-a făcut de cap, a&#537;a că rezultatele nu sunt prea grozave.
http://astro.gligor.net/2012/07/ocultatie-luna-jupiter-2012/