-----------------------------------
BMB
14 Iul 2012 18:07

Tranzit ISS peste discul Soarelui - 14 Iulie 2012
Astazi am "participat" impreuna cu sotia mea la un mini-eveniment astronautico-astronomic, si anume trecerea Statiei Spatiale Internationale peste discul Soarelui. Deplasarea am facut-o undeva in apropierea localitatii Lehliu-Gara, la cateva zeci de kilometrii est de Bucuresti.
Am avut noroc de cer 99% curat, insa turbulenta nu a fost chiar asa grozava, cu un seeing variabil de 3-6/10. 
Mai multe detalii si imagini gasiti aici:

http://maximusphotography.wordpress.com/2012/07/14/tranzit-iss-peste-soare-14-iulie-2012/

Cer senin la ocultatia Luna-Jupiter !

Max

achy1978
14 Iul 2012 18:21


Exceptional ... bravo!

BMB
14 Iul 2012 18:30


Mersi Marian.

emilf
15 Iul 2012 01:50


Spectaculos de-a dreptul si detaliile sint la inaltime!
Cit a durat tranzitul ? :D

valy
15 Iul 2012 06:48


Incredibil, ce detalii, parca ai focusat pe ISS. Clar, e de la floarea soarelui :).
Emilf a durat cam jumate de sec.

UFO
15 Iul 2012 08:25


Sigur nu e o pată Solară de forme neobi&#537;nuite ?  :D  glumesc

Felicitări pentru vânarea evenimentului. A&#537;a pasiune mai rar !

Celly
15 Iul 2012 10:35


superb....un mare like



cer senin.

BMB
15 Iul 2012 14:52


Multumesc emilf, valy, UFO si Celly. 
@Valy: intr-adevar parca a fost ca un facut sa fie o zona de seeing bun doar pe statie in acel moment. Daca te uiti si la a doua imagine de la linkul trimis de mine, ai sa vezi ca la o diferenta de doar 0.25s detaliile erau mai bune pe grupul de pete 1520 decat pe statie. Asta e cu valurile de turbulenta...e noroc chior sa prinzi un moment de turbulenta mica pe discul Soarelui exact acolo unde te intereseaza mai mult.

Max

Jabba the Hutt
15 Iul 2012 16:58


Stie cineva unde se pot gasi estimari ale momentelor cand ISS tranziteaza Soarele?

ursamajor
15 Iul 2012 17:05


Asta e cu valurile de turbulenta...e noroc chior sa prinzi un moment de turbulenta mica pe discul Soarelui exact acolo unde te intereseaza mai mult.

Max

Ei, lasă, nu mai fi modest; detaliile sunt bune în majoritatea pozelor tale. :wink: Felicitări pentru captură și mai dă și tu de știre și altora când "o mai pui de câte-o saltana de-asta." :mrgreen:

MariusP
15 Iul 2012 18:01


Stie cineva unde se pot gasi estimari ale momentelor cand ISS tranziteaza Soarele?
http://www.calsky.com/cs.cgi/Satellites/4?

BMB
15 Iul 2012 22:34


@ursamajor

Modestia sa stii ca e necesara (daca nu chiar obligator intiparita in personalitate) in orice. Sunt adeptul mentalitatii ca daca stii/faci ceva mai bine decat altii e bine sa nu o arati decat prin impartasirea rezultatelor/cunostiintelor. Niciodata nu zici ca "mi-a iesit cea mai buna poza vazuta pe mapamond, ori de pe acest forum" ori alte sintagme arogante de genul asta. Si evident ca eu nu le am pe "cele mai cele" insa recunosc ca am multe (nici bune nici proaste). Atat. Si asta pentru ca pasiunea e mare :)
Altfel, mersi pentru felicitari.
In legatura cu iesirile la asemenea evenimente...
Ti-as putea spune multe despre ce se poate face in unul singur cu totul pregatit "ca la carte" si in mai multi fiecare cu "ideile" lui, cu asteptarile unul dupa altul, cat si cu intalnirile la locul de observatii. 
Insa nu iti spun asta. In schimb iti spun motivul principal pentru care nu anunt in general pe nimeni: pe langa faptul ca astfel de evenimente sunt usor de gasit/planificat pe CalSky.com, eu unul am un program asemanator cu gandirea proprie, adica...haotic. Nu stiu niciodata daca o sa ma duc la ce mi-am planificat, daca ma trezesc la ora programata, daca am chef, daca sunt nori, etc...

Decat sa ma astepte lumea pe mine, prefer sa ma duc singur (sau cu nevasta in ultima vreme) atunci cand am chef/bani/posibilitate.
Am mai fost invitat si am invitat la evenimente prin diverse locatii, insa de fiecare data daca faceam asa cum stabilisem cu respectivii, nu as fi reusit nimic.

In fine, fiecare cu ale lui.
Spor intr-ale tale !

Max

valy
15 Iul 2012 23:01


Eee, asa e ursa, mai sugubat.
Legat de calsky, mi-am pus alerte, imi da email cand e ceva. E drept ca prin bucuresti nu prea e nimic asa ca din cand in cand mai dau iama prin calsky cu raza de 200km, sigur apare ceva, dar e greu cu deplasatul asta. Am vazut insa ca mai face figuri, ia locatia dupa ceva ce-mi scapa, de multe ori apare ceva de prin transilvania de stau si ma intreb dece nu zice nimic sau zice ceva complet aiurea. Asa ca mi-am facut cont si mi-am stabilit locatia.

BMB
15 Iul 2012 23:07


Valy, nu ma refeream direct la "ursamajor" ca nu cred ca e genul de om de care am scris in postul anterior, insa chestia cu modestia vroiam sa o zic de ceva vreme si ma bucur ca el mi-a dat motiv :).

Oricum, sincer, din pacate, nici macar unul care posteaza aici nu ar trebui sa si-o ia in cap (sau sa uite de modestie) cu ceea ce face, pentru ca sa fim seriosi, (dovedeste-mi Valy daca n-am dreptate) nu am vazut nici macar o imagine atat de buna incat autorul sa se creada guru intr-ale astrofotografiei. E careva Peach, Higgins, Wirths, ori alt nume "celebru" pe aici ? 
Pana nu ajunge careva acolo, fiecare dintre noi sa ramana cu capul plecat din respect, iar cand o ajunge, sa nu uite de unde a plecat !

Cer senin pana atunci !
Max

valy
15 Iul 2012 23:13


Sunt cateva imagini, mai ales in ultimul timp, DSO, Jupiter, Marte, Soare care se apropie, asta normand si relativ la scule, experienta, seeing. Nu dau exemple ca sa nu uit pe careva si n-ar fi drept, dar sunt exemple. Totusi Peach, care mi se pare si el destul de modest, l-am vazut in interviul de la engleji, are vreo 10 ani experienta, C14 si un barbados la indemana. Dar pana la urma nu e vorba de competitie, poate doar in interiorul fiecaruia, el contra seeing/skill, etc.
Spor.

sabin fota
16 Iul 2012 10:57


Superba captura, felicitari!
Pe cand urmatorul tranzit?

BMB
16 Iul 2012 11:26


Mersi Sabin,

Un tranzit peste Luna, apropiat ca zona de Bucuresti se intampla chiar maine, insa totusi Luna e destul de aproape de Soare si in forma de secera spre fina, nu stiu cat de "dramatic" o sa fie fenomenul.

Urmatorul tranzit peste Soare apropiat de capitala, parca pe 21 iulie...dar nu il prind.

Cer senin,
Max

MrMxyzptlk
16 Iul 2012 11:28


@sabin fota: s-a mai spus insa iti repet: http://www.calsky.com/ iti introduci coordonatele tale si vezi cand va fii. Se calculeaza foarte corect. Daca vrei sa te uiti vizual numai, sa stii ca totul tina cca 0.5 de secunde (da, jumatate de secunde) ... Deci este recomandat sa faci filmulet si pe urma sa prelucrezi daca sa cauti vizual. Ca sa vezi ce inseamna vizual iata un videoclip. Ceea ce vezi pe la secunda 4 este cum se vede in timp real:

http://www.youtube.com/watch?v=1irM9lAaJ9I

UFO
16 Iul 2012 12:09


oarecumva offtopic. 

1. cum arată sta&#539;ia printr-un telescop de 80cm !!! 
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=nsc80evqJ88&NR=1

2. o altă filmare cu mult zoom.
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=xjAR85LJAJM&NR=1

În ambele clipuri se observă rota&#539;ia sta&#539;iei. Impresionant !

MariusP
16 Iul 2012 12:19


Tot offtopic:
Al doilea clip este o simulare CGI.
La ce rotatie a statiei te referi? Nu e vorba decat de unghiul variabil sub care e vazut complexul pe masura ce trece pe deasupra observatorului...

UFO
16 Iul 2012 12:56


@MariusP   Da, ave&#539;i dreptate. Am revăzut clipurile, e vorba de rotirea câmpului pe măsură ce sta&#539;ia survola cerul respectivilor observatori. Nu &#537;tiu de ce m-am gândit la rota&#539;ia sta&#539;iei. Sau &#537;tiu. am fost un pic diletant. Oricum, impresionantă filmarea prin 80cm.