-----------------------------------
Catalin Paduraru
17 Iul 2012 01:27

Si totusi ne invartim prin spatiu :)
Salut, nu stiu daca este clar pentru toata lumea ca noi ne invartim pe o elipsa prin spatiu. Asa ca am facut o fotografie cand Soarele de afla aproape de periheliu si una cand se afla aproape de afeliu. Am pus imaginile una langa cealalta pentru o comparatie mai usoara a diametrului aparent.

Imaginea aici: http://www.astrosnake.com/ 

Spor!

auriga
17 Iul 2012 10:01

Re: Si totusi ne invartim prin spatiu :)
frumoasa comparatie :) url-ul mai exact este: http://www.astrosnake.com/gallery/sun.htm

Catalin Paduraru
17 Iul 2012 10:16


Multumesc!

Imi propusesem de ceva timp sa fac imaginea asta dar mereu uitam sa fac fotografiile cand trebuiau :(

Spor!

valy
17 Iul 2012 10:17


Prima poza e iarna, soarele e jos, a doua e vara cand e sus. Nu cumva pozitia mai joasa "mareste" imaginea? Nu mai tin minte ce zicea optica. La aphelion reprezinta 103.4% fata de distanta la perihelion. In pixeli se confirma? N-am originalul pozelor la dimensiunea reala sa fac diferenta.

Catalin Paduraru
17 Iul 2012 10:26


Nu Valy, este marita fiindca suntem mai aproape :) Inca nu am masurat exact care este diferenta dar o s-o fac.

Spor!

ursamajor
17 Iul 2012 10:44


Prima poza e iarna, soarele e jos, a doua e vara cand e sus. Nu cumva pozitia mai joasa "mareste" imaginea?

Iluzia apare doar datorită creierului. S-a discutat pe un topic dedicat. Poza e "sfântă". Deși, la excentricitatea orbitei Terrei, mi se pare cam prea sesizabilă diferența de diametre ale Soarelui în cele două poziții. Da' așa o fi.

valy
17 Iul 2012 10:47


Stiu ca distanta variaza, intrebam doar daca atmosfera nu distorsioneaza vreun pic. Am masurat imaginile de la soho, da o dimensiune de 103.48% mai mare, dar asta ca e destul de grosiera masuratoarea, 892 vs. 862 de pixeli deci eroarea de +-1 pixel poate fi destul de mare. Soho zboara ca si noi in jurul Soarelui. Aici se vede si in timp cum variaza, cativa pixeli: http://www.youtube.com/watch?v=A63zniT2gT8&feature=channel&list=UL
Ursa, stiu de iluzia optica, dar nu asta ziceam, ci daca atmosfera joaca vreu rol, sa nu uitam ca iarna e la cateva grade deasupra, vara e aproape la 90', diferenta de grosime a atmosferei e mare, diferenta de unghi e mare.

MariusP
17 Iul 2012 10:51


Din analiza imaginilor de pe site-ul lui Catalin Paduraru, diametrul vertical e egal cu cel orizontal pentru ambele fotografii: 380 pixeli pentru iarna, 367 pixeli pentru vara. Raportul ar fi de 103.5%...

valy
17 Iul 2012 10:54


Deci se poate spune ca am demonstrat stiintific ceea ce se credea teoretic: pamantul se invarte pe o elipsa in jurul soarelui (sau invers). Si am fost si rigurosi: 3 demonstratii indepenedente, Catalin, Marius si eu. Ursa nu se pune, el e cu "crede si nu cerceta":
Poza e "sfântă".

:)

Catalin Paduraru
17 Iul 2012 11:10


Multumesc Marius pentru masuratoare. Sunt uimit de precizia masuratorilor :) 

Spor!

valy
17 Iul 2012 11:12


Mda, sa mai zica cineva acum ca suntem doar poieti si pictori. Cu asta le-am inchis gura.

MariusP
17 Iul 2012 11:18


Multumesc Marius pentru masuratoare. Sunt uimit de precizia masuratorilor :) 
Cu placere, Paint-ul sa traiasca!  :wink: 
Am vrut sa evidentiez si o eventuala diferenta de diametre datorata refractiei atmosferice, dar cred ca e sub 1 pixel din cei 380 chiar si pentru altitudinea de vreo 20 de grade de pe timpul iernii, la meridian...

UFO
17 Iul 2012 16:01


Nu știu de unde ați tras dumneavoastră, în toate postările de mai sus, că s-a demonstrat că ne rotim în jurul Soarelui !

Observația arată doar că diametrul acestuia este diferit. Am putea trage astfel mai degrabă concluzia că Soarele, este o stea variabilă !

O singură observație, bine, două observații, nu sunt suficiente pentru a deduce din ele că ne rotim în jurul Soarelui.

Felicitări lui Cătalin Păduraru că de data aceasta și-a adus aminte și a efectuat fotografiile aproape  la timp, deoarece periheliul a avut loc pe 5 ianuarie (nu pe 3) iar afeliul pe 5 iulie (nu pe 16).

Am măsurat și eu diametrele în irfanview 380/368 pixeli ce ne dă un raport de 1,0326
Raportul Afeliu/Periheliu din orbita cunoscută este 1,0339.

valy
17 Iul 2012 16:10


Nu știu de unde ați tras dumneavoastră, în toate postările de mai sus, că s-a demonstrat că ne rotim în jurul Soarelui !

De rotit sigur ne rotim, dovada e ca de la un timp ma simt foarte ametit. In plus daca te uiti pe cer vezi ca toate se deplaseaza intr-un singur sens, e drept ca pentru cei din emisfera sudica ele se deplaseaza in alt  sens dar sper ca acest mic detaliu sa nu infirme teoria (ne confirma Catalin Paduraru cand ajunge acolo, face poze si comparam). Acu' ce vrei sa zici ca defapt totul se invarte in jurul pamantului?

UFO
17 Iul 2012 16:56


Nu. Cum să susțin așa ceva ? Evident că Pămîntul se rotește în jurul Soarelui.

Sussțin că din cele două observații singure, la afeliu și periheliu, se poate trage doar concluzia că diametrul aparent al Soarelui este diferit. Deci raza Soarelui variază în timp, deci Soarele este o stea variabilă ! 

Nu avem nici un indiciu ca doar din cele două fotografii să credem că Pământul se rotește în jurul Soarelui pe o elipsă. Asta o știm noi de la Kepler, după zeci de ani de observații asupra planetei Marte.

Catalin Paduraru
17 Iul 2012 17:16


Nu vreau sa intru in polemici cu nimeni dar cred ca toata lumea a inteles ce am vrut sa zic.

Spor!

UFO
18 Iul 2012 01:02


Stai lini&#537;tit, nu este nici o polemică. Doar că imaginile în sine nu demonstrează elipsa orbitei terestre, ci doar faptul că avem un Soare de dimensiuni variabile (spun acest lucru necunoscând nimic altceva).

Da, imaginile vin să confirme ceea ce &#537;tim ca &#537;i o consecin&#539;ă, &#537;i nu ca o cauză ! Ceea ce a reie&#537;it pe pagina anterioară. O problemă de semantică &#537;i interpretare a datelor. Atâta tot.

valy
18 Iul 2012 01:20


UFO nu pune la suflet, ne mai relaxam si noi din cand in cand, printre poezii si picturi, cu niste matematica. Sper ca te-ai prins ca era o gluma.