-----------------------------------
Laurentiu
21 Iul 2012 18:48

Collinder 399 (roiul lui Brocchi) in Vulpecula
Din noaptea trecuta, loc. Dragsina, aproape de Timisoara.

Timp total de expunere: 13 minute si 30 secunde, ISO 3200, Nikon D300, telescop newtonian de 110 mm diametru f/4, corector de coma Baader MPCC, montura EQ5 cu autoghidaj.

Este vizibil cu ochiul liber din locuri cu poluare luminoasa redusa.

jimao22
21 Iul 2012 20:30


Ii mai zice "umerasul de haine". Ia suceste poza sa vezi cum arata. Nu am inventat eu denumirea, chiar exista, am uitat cum ii spune in engleza.

MariusP
21 Iul 2012 21:11


Coathanger: http://en.wikipedia.org/wiki/Brocchi%27s_Cluster  :wink:

starbuck
21 Iul 2012 23:25


Faina lucrarea ! 
Cred ca mai sunt niste stalpi prin sat a caror lumina ai prins-o in partea inferioara. Oricum ai un ISO 3200 perfect utilizabil ! 
La Mosnita anul trecut am avut aceeasi problema cu lumina de la stalpi dar am rezolvat-o cu un UHC-S de 1.25" montat putin fortat in interior in obiectiv (Pentax M SMC 50mm F/1.7).

Laurentiu
22 Iul 2012 03:56


Ii mai zice "umerasul de haine". Ia suceste poza sa vezi cum arata. Nu am inventat eu denumirea, chiar exista, am uitat cum ii spune in engleza.

 :D 

Stiam de asta, desigur, dar nu a mai incaput in titlul topicului.

Laurentiu
22 Iul 2012 03:59


Faina lucrarea ! 
Cred ca mai sunt niste stalpi prin sat a caror lumina ai prins-o in partea inferioara. Oricum ai un ISO 3200 perfect utilizabil ! 
La Mosnita anul trecut am avut aceeasi problema cu lumina de la stalpi dar am rezolvat-o cu un UHC-S de 1.25" montat putin fortat in interior in obiectiv (Pentax M SMC 50mm F/1.7).

In principiu s-ar putea rezolva prin procesare. Dar nu am vrut sa ma complic prea tare avand in vedere ca nu am prea mari pretentii de la aceasta imagine - planul initial era sa trag macar 1 ora de expuneri dar pentru ca am inceput tarziu si am avut ceva probleme cu ghidajul nu am mai apucat.