-----------------------------------
dmtr69
27 Iul 2012 20:21

Lagoon, Trifid si Omega
-----------------------------------
O incercare de captura a nebuloaselor Lagoon, Trifid si Omega. Fara mari sperante datorita altitudinii lor(cam 25 grade), locatiei(deasupra orasului Sinaia) +umezelii prezente in aer dupa canicula=poluare luminoasa. Nu stiu daca cu expunere lunga se poate scoate mai mult. Este capturata numai zona centrala a nebuloaselor(nebuloasa din nebuloasa),FOV-ul fiind prea mic cu setup-ul actual (18,31'x14,17'):Dob 150/1200-homemade Alt/Az tracking, CCTV SCC-A2333(1/2"senzor). 
  Noua mea luneta TS 80ED(are un enorm 3" focuser) incepe sa stranga praf pana soseste montura HEQ5 Syntrek. Deabia astept sa o pun la treaba.
 Pozele facute prin prelucrarea filmului. Cadre light- 80x5sec(sens-up x256), cosmetizate cu dark, flat si offset. Camera am racit-o cu 10°C fata de mediu(20°C): carcasa noua de Al, Peltier si cooler. Diferenta de temperatura imbunatateste in mod vizibil SNR-ul si scade numarul de pixeli "hot"(am testat-o prin cadre dark cu/fara racire). Partea rea: creste greutatea camerei(depinde de marimea/eficienta coolerului) si condesul serios ce se formeaza(sau bruma cand este mai frig). Acesta m-a determinat sa renunt la racirea camerei. La finalul filmarii din seara aceea(25iul), monitorul a avut "blue screen"-fara semnal video.O picatura de apa pe electronica sau in conectorul de iesire video mi-a dat fiori reci. Am crezut ca am prajit camera si deabia o aveam de trei luni(totusi costa 1000RON). Din fericire a doua zi,dupa uscare, a functionat.