-----------------------------------
starbuck
30 Iul 2012 23:09

Spherical Telescope Mount
Fiind interesat de diversele variante de realizare a monturilor am dat intamplator peste acest model pe cat de interesant pe atat de simplu de montura sferica. Avantajul clar privind eficienta orientarii se poate observa imediat. Legat de tracking sau autoguiding variantele posibile sunt limitate doar de imaginatie si bineinteles, de portofel. :)  

Eu am savurat de-a dreptul aceste imagini si schite:

http://stellafane.org/convention/historic/photos1967/hous0018.jpg

http://www.sff.net/people/j.oltion/trackball.htm

Distractie placuta !

PS: Avand in vedere ca si Newton a inceput cu acest tip de montura rog moderatorii sa mute acest topic la Istoria Astronomiei daca se considera tematica ca fiind mai potrivita. Eu am vrut doar sa readuc acest tip de montura in atentia ATM.

valy
30 Iul 2012 23:54


O prima problema e sa faci bila bilă adica rotunda ca sa mearga lin. O alta buba e ca bila e totusi bila si ocupa ineficient mult loc. O poti face din bucati dar trebuie lucrat atent. Arata mai bine dar e mai complicat de facut.

starbuck
31 Iul 2012 14:25


In primul rand poti construi bila doar din cercurile de sectiune :

http://images.crestock.com/210000-219999/211411-xs.jpg

Opt astfel de frame-uri ar fi suficiente pentru a asigura uniformitatea miscarii in orice directie. Mai mult, te poti limita si la o semisfera care poate fi si suport direct al oglinzii primare. Practic o montura built-in.

valy
31 Iul 2012 14:36


Faci la CNC o bila din polistiren extrudat peste care invelesti cateva straturi de fibra de sticla. La sfarsit scobesti polistirenul si pui oglinda si toate cele. Tipul de acolo inteleg ca a luat un glob de sticla de la o veoiza/lustra si l-a invellit in ceva. 
Dar totusi n-am inteles care ar fi avantajele fata de montura dobson, clasica, simpla, usor de facut. Impactul vizual? Plictiseala?

Alexandru Savin
31 Iul 2012 15:40


Cum faci la CNC o bila ? :)

starbuck
31 Iul 2012 15:59


Un avantaj ar fi polivalenta de utilizare atat ca si montura alt-azim. cat si ecuatoriala destul de simplu prin rotirea si fixarea in pozitie a cadrelor (bilei) respective. Astfel se pot considera doar doua sine sau cadre gradate care sa reprezinte axele de miscare (fie Alt-Az, fie Ra-Dec). Fata de baza ecuatoriala pentru montura Dobson, mi se pare mult mai simplu ! Aplici schema rolelor de la betonierele CIFA. :)

Nu cred ca fabricarea bilei dintr-o singura bucata reprezinta o conditie necesara. Mai mult, aceasta in functie de dimensiuni poate duce la deformari din cauza greutatii implicate si a variatiilor de temperatura sau poate limita drastic sarcina maxima suportata. In fine, nu insist pe aceasta varianta dar cine doreste, n-are decat !

Erwin
31 Iul 2012 23:04


Este rezonabilă pentru telescoape mici &#537;i nepreten&#539;ioase.

starbuck
01 Aug 2012 01:44


Telescoape nu tocmai mici daca te gandesti sa amplasezi oglinda in interiorul acelei sfere, preferabil cat mai jos fata de centrul sferei si nu la suprafata ei. La newtonian cel putin, mai mult de jumatate din greutatea tubului optic sta in partea cu suportul oglinzii si astfel echilibrarea nu mai este o problema chiar asa de mare (cred ca asta a fost problema principala suspectata). Acum daca folosesti Hyperioane si alte grenade defensive pe post de ocular :) e posibil sa mai adaugi greutati si la baza.

Erwin
01 Aug 2012 09:20


O grenadă din aia are maxim 1Kg, a&#537;a că nu e o problemă prea mare dacă raza sferei este destul de mare, a&#537;a cum se vede în imagini, momentul for&#539;elor poate fi echilibrat destul de bine. Destul de mică înseamnă să intre în portbagajul ma&#537;inii... :)

Mircea Pteancu
02 Aug 2012 20:55


Prin anii '80 , cand imi faceam ''slujba'' de translator din Sky&Telescope pentru prietenul Gavril Beches ,am avut placerea sa citesc articolul din ''Gleanings for ATM'' in care a fost descris prototipul acestei monturi.
Am ajuns cu aceasta trecere in revista a colectiei S&T pana in anii '70,pana in zorii erei Dobson.Asadar va asigur ca acest tip de montura ''porta-ball'' este mai vechi decat montura Dobson.
Primul telescop ''sferic''  a fost in jur de 100mm apertura ,cu oglinda montata in fundul unui alezaj strunjit intr-o bila de popice.In doua gauri paralele cu cuibul oglinzii primare si paralele cu axa acesteia erau montate doua tije care sustineau focuserul si montura secundarei.
Din aceasta montura s-a dezvoltat apoi Astroscan-ul firmei Edmund,imitat in ultimul deceniu de piratii chinezi.
Conoisseurii isi vor aminti insa ca nuca sferica a fost folosita nu numai la montura telescopului lui Newton ci si la telescoapele generatiei uitate  din care au facut parte Passemant si Molineaux.

Mircea

starbuck
02 Aug 2012 21:29


Eu ma gandeam intr-o prima versiune sa aplic doar cadrele bilei care se vor misca fie libere fie pe anumite canale corespunzatoare axelor Alt, Az sau Ra si Dec dupa plac prin intermediul unor bile sau role omnidirectionale intr-o calota sferica iar stabilitatea ansamblului sa fie asigurata de echilibrare.
Axa ALT se poate schimba usor in RA prin inclinarea calotei sferice de la baza.

La fel de bine s-ar putea si fara bile sau role, doar frecarea fiind suficienta pentru stabilitate avand in vedere greutatile implicate.

Conceptul acestei prime versiuni il ilustrez in schita de mai jos, aparent nu pare greu de facut. Deja arata ca o mica nava spatiala din benzile desenate. :)
Calota sferica de la baza ar presupune o oarecare logistica dar aici ma gandesc la diverse variante in genul bilei de popice mentionata de dl. Pteancu cat si alte surse care sincer nu-mi prea vin acum in minte in afara de veiozele sau jucariile din linkurile introductive. Fabricarea unei astfel de sfere s-ar putea face din fibra de sticla la diversi mesteri care se ocupa cu asa ceva pentru kituri de tunning auto sau subansamble de caroserie.

Erwin
02 Aug 2012 23:39


Mai ai un picu&#539; &#537;i ajungi la montura în furcă, o altă montură foarte utlizată mai ales la telescoapele de dimensiuni mari.  :D

starbuck
03 Aug 2012 00:08


Am studiat si montura in furca dar mult mai atragatoare mi se pare asta de exemplu care se poate realiza in diverse variante, poate suporta si greutati mari in functie de scalare si ma face sa ma apuc de traforaj-viteza cu fierastraul pendular ca tot e deschis sezonul olimpic :) :

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/2570652/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1