-----------------------------------
needhelp
03 Aug 2012 20:51

cer cat mai intunecat
Buna seara!
Stiu ca este o intrebare stupida dar ati putea va rog sa imi spuneti pe la ce ora a noptii este cerul cat mai intunecat ? Adica sa se poata vedea stelele cat mai bine.
O seara frumoasa !

sternchen
03 Aug 2012 20:59


cam pe la miezu noptii pana spre dimineata.Nasol e ca atunci e somnu mai dulce...

needhelp
03 Aug 2012 21:03


:D Multumesc pentru raspuns.
Oricum zilele astea,fiind luna plina,cerul este albastru cam toata noaptea,nu ?

sternchen
03 Aug 2012 21:06


cam asa.Cerul cel mai bun e sa fie cat mai negru

MikeC
03 Aug 2012 22:39


Pentru o vizualizare cat mai buna a cerului este necesara, in primul rand, iesirea intr-o perioada in care luna este in stadiu de luna noua sau aproape de luna noua.   In al doilea rand este foarte important sa iesi undeva departe de luminile orasului, astfel incat sa scapi cat mai mult de poluarea luminoasa. Diferenta este incredibila!!!

Avand in vedere ca suntem in perioada de vara, perioada de crepuscul e ceva mai mare dar se incheie cam in jur de ora 10:30-11:00. Deci poti linistit sa iesi la observatii dupa ora 11:00 pentru a de bucura de un cer cat mai intunecat. Crepusculul de dimineata incepe in jur de ora 04-05, pe perioada verii.

Deja incepand de saptamana viitoare luna incepe sa scada in luminozitate, si poti sa iesi la observatii mai ales ca la sfarsitul saptamanii ne apropiem de maximul curentului de meteori Perseide. Anul asta vor fi conditii foarte bune la noi in tara pentru ca nu vom aveam probleme cu luna si se anunta si o activitate destul de mare, in jur de 100 meteori/ora.

Cer senin!

UFO
03 Aug 2012 23:22


ati putea va rog sa imi spuneti pe la ce ora a noptii este cerul cat mai intunecat ? Adica sa se poata vedea stelele cat mai bine. 

Dpdv astronomic, vorbim de înăl&#539;imea Soarelui deasupra orizontului (sau sub orizont). A&#537;a este definită noaptea astronomică, prin intervalul orar în care Soarele are o înăl&#539;ime deasupra orizontului mai mică de  - 18 grade ( minus 18 grade ).  Dacă preferi unghiul dintre Zenit &#537;i Soare, vorbim de o distan&#539;ă zenitală mai mare de 90+18 grade.

Pentru a afla răspunsul la întrebarea ta, este suficient să consul&#539;i tabelele cu crepusculul astronomic.

Teoretic mijlocul nop&#539;ii astronomice este cel mai bun moment.

În această perioadă nopatea astronomică începe de pe la 23:30.

O să caut un tabel, &#537;tiu că am ata&#537;at aici pe forum, extremele acestor condi&#539;ii. Numai &#537;tiu în ce thread.

MariusP
03 Aug 2012 23:33


În această perioadă nopatea astronomică începe de pe la 23:30.
Mai degraba e cum a zis MikeC, adica pe la 22:48 ora de vara a Romaniei...  :wink:

Un calculator online: http://www.spectralcalc.com/solar_calculator/solar_position.php

UFO
03 Aug 2012 23:42


@MariusP    Da, eu am rămas în urmă cu o lună.  Între timp am găsit tabelul la care făceam referin&#539;ă.

http://www.astronomy.ro/forum/files/an_321.jpg

Primele două coloane reprezintă extremele nop&#539;ii astronomice calculate cu Skymap Pro 11.

MrMxyzptlk
03 Aug 2012 23:55


Si heavens above calculeaza aceste date:
Pentru Sfantu Gheorghe aici sunt datele:

http://www.heavens-above.com/sun.aspx?lat=45.86832&lng=25.77159&loc=Unspecified&alt=0&tz=EET
Pentru azi cei din centrul tarii perioada optima era: 22:50-3:55

UFO
04 Aug 2012 00:04


să nu uităm că noi presupunem un cer fără Lună Plină.

needhelp
04 Aug 2012 15:02


Multumesc tuturor pentru raspunsuri ,m-ati lamurit !

UFO
05 Aug 2012 09:27


cu plăcere. Te încurajez să ne mai întrebi, deoarece odată cu tine, ne mai gândim &#537;i noi. Mi-a plăcut întrebarea ta!