-----------------------------------
drstrangelove
23 Aug 2012 16:33

sfaturi utile pentru oculare
Salut! Am nevoie de niste sfaturi legate de niste oculare pe care ma gandesc sa le cumpar. 
Am un newtonian cu f/5 si vroiam sa achizitionez alte oculare decat cele pe care le am (10 si 25 venite cu telescopul). M-am gandit sa-mi iau un planetar si un deepsky pe 2&#8221;. 

ce pareri aveti de urmatoarele? 

Planetare     Skywatcher UWA 6mm
http://astromagazin.ro/catalog/ocular-skywatcher-p-95.html?osCsid=9lrdslkjtrr7r1cfk3gueocgh4
                   Hyperion 5mm
http://astromagazin.ro/catalog/ocular-baader-hyperion-p-88.html?osCsid=9lrdslkjtrr7r1cfk3gueocgh4

Deepsky 2&#8221;      Hyperion 21 mm sau de 31mm asferic (ce-i drept, dublu ca pret)
                sau Omegon SWA 32 mm 
http://astromagazin.ro/catalog/ocular-omegon-p-1478.html?osCsid=9lrdslkjtrr7r1cfk3gueocgh4

Multumesc anticipat.

valy
23 Aug 2012 16:51


Hyperioanele sunt destul de confortabil de privit prin ele, cam mari si cam grele dar asta n-ar fi neaparat o problema.
Legat de ocular planetar vezi sa nu prea depasesti 200x-300x, asta presupunand ca ai optica aclimatizata, colimata si seeingul e bun, altfel o sa vezi imagini soft. In plus la astfel de magnificatii obiectul o sa iti iasa repede din campul vizual si iti trebuie motorizare sau rabdare sa manevrezi manual.
Am 250x prin hyperion si e cam la limita seeingului in bucuresti, poate daca il scoti la munte sa mearga si mai mult de atat. Daca faci observatiile din locatii "selecte" poti merge pe magnificatii mari, dar daca stai in bucuresti in balcon e cam la limita, dar as vota pentru hyperion 5mm.

Erwin
23 Aug 2012 21:12


La un newtonian F/5 hyperion din seria Planetary nu lucrează prea bine, vei avea coma evidentă în marginea câmpului. Ca să scapi de ea te ajută doar un corector sau cel mai bine un nagler... Nu &#537;tiu cum merge Aspheric-ul, din reclamă se pare că e destul bun la DSO &#537;i pe instrumente scurte.

nobody
23 Aug 2012 23:45


Cred ca am mai zis-o ... corectorul de coma corecteaza doar coma telescopului, nu si coma (sau mai bine zis astigmatismul) ocularului. Tot f/5 ramane si cu, si fara corector.

drstrangelove
24 Aug 2012 09:52


Eu as fi foarte multumit de hyperion pentru ca se adapteaza si pe 2&#8221; si pe 1,25&#8221; si de calitatea , sa zic medie (din cate am citit) . am tot citit si despre coma evidenta care survine la f/5-ul meu. Atunci ce e de facut? spre ce oculare ma orientez pentru deepsky/ planetare? 
nagler da, insa nu acum. prefer sa am o gama mai variata-si medie in banii de nagler.

Erwin
24 Aug 2012 10:32


Încearcă să participi la un star-party în zona ta &#537;i să probezi diferite oculare ale colegilor. S-ar putea să observi de la început diferen&#539;e între oculare, probabil câmpul aparent &#537;i eye-relief-ul (distan&#539;a dintre ultima lentilă &#537;i ochi) sunt cele mai evidente, abia după ce ai oarecare experien&#539;ă vei putea aprecia alte diferen&#539;e mai subtile.